АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Засоби, що стимулюють судиноруховий центр

Читайте также:
  1. A прямой участок, чистое русло, ровное дно, максимальная скорость течения в центре реки
  2. D. Понижение концентрации ингаляционного анестетика в дыхательной смеси ускоряет наступление наркоза
  3. I ступень – объектив- центрическая система из 4-10 линз для непосредственного рассмотрения объекта и формирования промежуточного изображения, расположенного перед окуляром.
  4. Microsoft нацеливает хранение Windows 8 на информационные центры предприятия.
  5. АКТ приема-передачи бонусных карт «Клуб покупателей «Посуда Центр» с балансом 100 бонусов и карт «1000 бонусов»
  6. Акти Центральної ради
  7. Активация своего внутреннего центра, места Силы
  8. Анализ деятельности ППМС-центра по задачам
  9. АНАТОМИЯ ЦЕНТРАЛЬНОЙ НЕРВНОЙ СИСТЕМЫ
  10. Б. ПРО ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ЦЕНТРАЛЬНИЙ ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
  11. Банки и банковский кредит в России. Денежно-кредитная политика центрального банка РФ.
  12. Банковская система России. Формы коммерческих банков. Функции Центрального банка.

Судиноруховий центр, його локалізація та значення

Судинорухови́й центр

Група нейронів, котрі знаходяться у вентральній частині довгастого мозку. Складається і пресорної, депресорної і сенсорної ділянок, виконує тонічну (підтримує судинний тонус) і рефлекторну (за допомогою ряду рефлексів стабілізує артеріальний тиск на відносно сталому оптимальному рівні функції.

 

Сосудодвігательній центр головного мозку

Контролює судинозвужувальну систему. Він розташований білатерально в ретикулярної формації довгастого мозку і нижньої третини моста. Судиноруховий центр направляє парасимпатичні імпульси по блукаючим нервах до серця, а також симпатичні імпульси через спинний мозок і периферичні симпатичні нерви практично до всіх артеріях, артеріолах і венах організму.

Хоча детальні подробиці організації судинного центру поки не ясні, експериментальні дані дозволяють виділити в ньому наступні важливі функціональні зони:

 

1. Судинозвужувальна зона- Розташована білатерально у верхній переднебоковой частини довгастого мозку. Аксони нервових клітин, розташованих у цій зоні, проходять в спинний мозок, де збуджують прегангліонарних нейрони симпатичної судинозвужувальний системи.

 

2. Судинорозширювальна зона- Розташована білатерально в нижній переднебоковой частини довгастого мозку. Аксони нервових клітин, розташованих у цій зоні, направляються до судинозвужувальний зоні. Вони гальмують активність нейронів судинозвужувальний зони і таким чином сприяють розширенню судин.

3. Сенсорна зона- розташована білатерально в пучку одиночного тракту в заднебоковой частини довгастого мозку і моста. Нейрони цієї зони отримують сигнали, що йдуть по чутливих нервових волокнах від серцево-судинної системи головним чином у складі блукаючого і язикоглоткового нервів. Сигнали, що виходять з сенсорної зони, контролюють активність як судинозвужувальний, так і судинорозширювальну зон судинного центру.

Так здійснюється рефлекторний контроль над системою кровообігу. Прикладом може служити барорецепторного рефлекс, який контролює рівень артеріального тиску.

 

Засоби, що стимулюють судиноруховий центр

· У випадках гострого пригнічення функції судинорухового центру застосовують аналептічні засоби - кофеїн, кордіамін, камфори, сульфокамфокаін та ін Перевагу надають комбінації цих коштів, які однаково відновлюють синхронну активність усіх відділів судинорухового центру.

· Засоби, що стимулюють судиноруховий центр аналептиками збуджують дихальний і судиноруховий центри, що обумовлює підвищення артеріального тиску, а також регуляторних функцій центральної нервової системи. Ці засоби призначають внутрішньовенно, внутрішньом'язово, підшкірно (камфори тільки підшкірно)


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)