АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні відомості про трансформатори

Читайте также:
  1. E. Відновлення свідомості
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  5. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  6. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Він без свідомості й лежить на животі. У якому випадку Ви перевертаєте постраждалого на спину?
  7. Ви приступили до надання допомоги постраждалому на місці події. Він без свідомості й лежить на животі. Ви перевернули його на спину. Постраждалий не дихає. Ваші дії далі.
  8. Відомості про будь-які обмеження щодо права володіння цінними паперами.
  9. Властивості та оцінка масової свідомості
  10. Вопрос Загальні вимоги до форми і змісту позовної заяви.
  11. Вопрос Загальні положення договору оренди.
  12. Вопрос Загальні принципи доказування у господарському процесі.

Трансформатором називається статичний електромагнітний пристрій, призначений для перетворення за допомогою електромагнітної індукції електричної енергії змінного струму однієї напруги в електричну енергію іншої напруги, а також для перетворення числа фаз і частоти. Цей пристрій найчастіше складається з двох (а іноді і більшого числа) взаємно нерухомих і електрично не пов'язаних між собою обмоток, що розташовуються на феромагнітному магнітопроводі (рис. 4.). Обмотки мають між собою магнітний зв'язок, здійснюваний змінним магнітним полем. Феромагнітний магнітопровід призначений для посилення магнітного зв'язку між обмотками.

Рис. 4. Принцип присторою трансформатора

Іноді в трансформаторах феромагнітний магнітопровід може бути відсутнім. Такі трансформатори називаються повітряними. Вони застосовуються в спеціальних випадках при перетворенні змінних струмів високої частоти.

Трансформатори знаходять саме широке застосування. Існує дуже багато їх типів, що розрізняються як за призначенням, так і за виконання. Тут в першу чергу слід виділити групу силових трансформаторів, використовуємих при передачі і розподілі електроенергії, виробленої на електростанціях.

Встановлені на електричних станціях генератори виробляють електричну енергію відносно невисокої напруги (до 15,75 - 24 кВ). При передачі її до споживачі, розташованих на відстані в кілька сотен або навіть тисяч кілометрів, для зменшення перерізів проводів лінії і втрат енергії в них доцільно цю енергію перетворити, зменшивши струм в лінії шляхом відповідного підвищення напруги. Напруга лінії електропередачі приймають тим вище, чим більше довжина лінії і передана потужність. В сучасних електричних мережах енергія передається при напругах до 750 -1150 кВ. Підвищення напруги на електростанціях здійснюється за допомогою підвищуючих трансформаторів. В кінці лінії електропередачі встановлюються трансформатори, які знижують напругу, тому що для розподілу енергії по заводам, фабрикам, житловим домам і т. п. необхідні порівняно низькі напруги.

При передачі електричної енергії від місця її виробництва до місця споживання потрібно багаторазова її трансформація. Тому потужність всіх трансформаторів, встановлених в електричній мережі, в 7 - 8 разів перевищує загальну потужність генераторів. Одинична потужність силових трансформаторів коливається від декількох кіловольт-ампер до сотень тисяч кіловольт-ампер.

Поряд з силовими трансформаторами широке розповсюдження отримали спеціальні трансформатори (зварювальні, для живлення електродугових печей, вимірювальні та ін.) Трансформатори невеликих потужностей знаходять широке застосування в пристроях зв'язку, радіо, телебачення, системах автоматики і ін.


 

Література

1. Електронній посібник:

http://uk.shram.kiev.ua/megafaza/history/periodmashin.shtml

2. Електронній посібник: http://public.k-det.dp.ua/?q=node/212

3. Електронній посібник: http://energetika.in.ua/ua/books/book-4/intro

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)