АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Періодизація вікового розвитку (по Д.Б. Ельконіну)

Читайте также:
  1. V етап розвитку міграції робочої сили розпочався з 1980 років і триває понині. Збільшення масштабів еміграції з країн з перехідною економікою характерно для такого етапу.
  2. Аналіз сучасного села як фактора соціального розвитку
  3. Асиметрія стану і розвитку сучасної світової економіки
  4. Важливе значення для розвитку літератури Волині мав
  5. Види бухгалтерського обліку та способи їх розвитку.
  6. Визначення показників ефективності інвестицій у проекти розвитку підприємства в наступному році
  7. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  8. Виникнення та етапи розвитку демократії
  9. Відмінність порушень емоційно-вольової сфери від інших вад психофізичного розвитку
  10. Вікова періодизація
  11. Вісім стадій розвитку по Еріксону
  12. Внутрішні та зовнішні проблеми розвитку
Вік (роки) Соціальна ситуація розвитку Провідна діяльність Психологічні новоутворення стабільних періодів та суперечності кризових
Криза новонародженого   Суперечності обумовлені новими умовами існування дитини, як окремого від матері організму
Період немовляти (0-1 року) Батьки Безпосереднє емоційне спілкування Потреба в спілкуванні, емоційних відносинах, розвиток мовлення, моторики.
Криза 1 року   Суперечність між новими психо-моторними особливостями та мовленевими здатностями
Раннє дитинство (1-3 років) Батьки, поява представників «соціальний дорослий», однолітки (але «гра поруч, а не разом») Предметно-маніпулятивна діяльність Розвиток мовлення, наочно-дійового мислення, оволодіння прямоходінням. Формування ставлення до предметів, як до речей, які мають певні функції і спосіб використання.
Криза3 років   Суперечність обумовлена новим етапом розвитку самосвідомості, прагненням до самостійності
Дошкільне дитинство (3-6 Років) Батьки, розширення представників «соціального дорослого», поглиблення контактів з однолітками Рольова гра Формування ієрархії мотивів, розвиток самооцінки, розвиток довільності. Інтерес до процесу гри. Образне мислення, пам’ять.
Криза7 років   Суперечність обумовлена збільшенням кількості регламентацій в житті дитини
Молодший шкільний вік (6-11 років) Спільна з однолітками навчальна діяльність (обов’язкова, регламентована, спільна діяльність) Навчальна діяльність Виникнення внутрішнього плану дій, закріплення довільності, стійких форм поведінки і діяльності (звички, навички). Розвиток нового пізнавального ставлення до дійсності. Формування позицій школяра, розвиток суспільної спрямованості.
Криза початку підліткового віку   Суперечність пов’язана з новими умовами провідної діяльності, які вимагають активізації адаптаційних можливостей
Підлітковий вік (11-15 років) Домінуючими стають соціальні мотиви навчання та спілкування з однолітками. Інтимно-особистісне спілкування в процесі суспільно-корисної діяльності та навчання Почуття дорослості, прагнення до самостійності. Критичність мислення, схильність до рефлексії, формування самоаналізу. Прагнення до спілкування, оцінка товариських та дружніх стосунків як особистих досягнень, інтерес до протилежної статі. Помітний розвиток вольових якостей.
Криза завершення підліткового віку   Суперечність пов’язана з прагненням до самоствердження
Ранній юнацький вік (15-17 років) Стосунки з оточенням стають обумовлені змістом новоутворень: світогляду, морального і психічного самовизначення. Навчально-професійна діяльність (ціннісно-орієнтаційна) Формування самосвідомості, самовизначення. Прагнення до самовиховання, самопізнання, самовдосконалення. Критичне ставлення до дорослих. Філософсько-романтичний вік. Психосексуальні орієнтації. Громадські права та обов’язки.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)