АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація за системою TNM

Читайте также:
  1. Вибір способів формування ООД у тих, кого навчають з теми «Класифікація способів захисту інформації», та способи реалізації
  2. Видатки бюджету, їх сутність, склад і класифікація
  3. Види (класифікація) спеціальних суб’єктів злочину
  4. Види банкетів,їх класифікація та характеристика.
  5. Визначення власного капіталу, його класифікація.
  6. Визначення і класифікація методів стерилізації різальних, оптичних і загальхірургічних інструментів
  7. Вогнепальна зброя. Класифікація
  8. Вопрос Класифікація господарських договорів.
  9. Гігієнічна класифікація умов праці.
  10. Джерела права ЄС: поняття й класифікація
  11. Економічні потреби суспільства: сутність і класифікація. Економічні інтереси
  12. Економічні потреби, їх класифікація та умови задоволення

Рак нижньої губи.

Рак нижньої губи (РНГ) зустрічається на Україні досить часто. Захворюваність становить 4,3 на 100тис.населення, що ставить його на 16 місце в структурі онкопатології населення України. Частіше хворіють на РНГ чоловіки (у 4 рази), і мешканці сільської місцевості (у 2рази) в порівнянні з жінками і міським населенням.

Основними факторами, які сприяють розвиткові РНГ, вважають: куріння, вживання алкоголю, ультрофіолетове опромінення, незадовільний стан зубів (карєс, аномалія прикусу, погано підібрані протези та коронки, наявність зубних каменів). Серед шкідливих промислових факторів виділяють контакт із нафтопродуктами, шкідливий пил у вугільній, шкіряній та текстильній промисловості. До передракових захворювань відносять бородавчастий папіломатоз червоної облямівки нижньої губи, обмежений передраковий гіперкератоз, кератоакантоми та лейкоплаксії, шкіряний ріг та хейліти. Передракові захворювання можуть бути дифузного або вогнищевого характеру. Дифузні процеси консервативно лікують стоматологи, вогнищеві потребують оперативних втручань (кріодеструкція, лазеротерапія, діатермокоагуляція).

Локалізуються РНГ переважно на червоній каймі в стороні від середньої лінії, дуже рідко у кутику рота. У виключно рідких випадках зустрічається рак верхньої губи.

За гістологічною будовою РНГ переважно плоскоклітинний зроговілий і в 10% зустрічається плоскоклітинний незроговілий рак. Макроскопічно розрізняють екзофітні та ендофітні форми РНГ. До перших належать сосочкові розростання, щільної консиснстенції, іноді із виразкуванням, вкриті тонкими кірками. При ендофітних формах РНГ пухлина має вигляд виразки неправильної форми, з припіднятими, нерівними краями, нерівним зернистим дном і інфільтрацією основи губи. У випадку розвитку раку із тріщини, навколо останньої розвивається щільний інфільтрат, що свідчить про злоякісний процес.

Метастазування, в основному, відбувається лімфогенним шляхом в підборідкові, піднижньощелепні, білявушні та глибокі шийні лімфовузли. Лімфатичні судини губи добре розвинені і анастомозують між собою, тому можливе одночасне метастазування в лімфатичні вузли обох сторін (20%). Метастазування у віддалені органи спостерігаються рідко, в основному при плоскоклітинному незроговілому раку.

Класифікація за системою TNM

Т- первинна пухлина

То, Тх - стандартні значення

Т1 - пухлина губи до 2см в найбільшому вимірі.

Т2 - пухлина губи до 4см в найбільшому вимірі.

Т3 - пухлина губи понад 4см.

Т4 - пухлина, яка поширюється на сусідні структури (кістки, шкіру шиї, язик).

 

N - регіонарні лімфатичні вузли.

Nо, Nх - стандартні значення.

N1 - пальпуються рухомі лімфатичні вузли до 3см у найбільшому вимірі на стороні ураження.

N2 - пальпуються рухомі лімфатичні вузли на протилежній стороні, або з обох сторін (до 6см у найбільшому вимірі).

N3 - пальпуються нерухомі лімфатичні вузли понад 6см у найбільшому вимірі.

М- віддалені метастази.

Мо, Мх - стандартні значення.

М1 - є віддалені метастази.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)