АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 1. Предмет і завдання курсу

Читайте также:
  1. I. Предмет договора
  2. I. Предмет Договора
  3. I. ПРЕДМЕТ И МЕТОД
  4. I. Предмет исследования
  5. III. Виды обязательств, в частности, по их предмету
  6. IV. Домашнє завдання
  7. IV. Номінації конкурсу.
  8. IV. Обмен в пределах подразделения II. Необходимые жизненные средства и предметы роскоши
  9. IV. Описание ценностных ориентиров содержания учебного предмета
  10. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  11. V. Оголошення домашнього завдання.
  12. V. Оголошення домашнього завдання.

1. У чому полягає сутність економічної діагностики? Яким є її функціональне призначення?

2. Що нового внесено у комплекс аналітичних робіт на під­приємстві економічною діагностикою?

3. Яким є загальний порядок проведення діагностичного дослідження?

4. Які методи, прийоми та способи використовуються в економічній діагностиці?

 

1. Діагностичний аналіз — визначення об'єктивного стану обраних параметрів у діяльності підприємства щодо відповідності поставленим цілям і завданням, вивчення відхилень від нормального стану об'єкта діагностування, причин цих відхилень, тривалості їх протікання, їх інтерпретація для формування висновків і рекомендацій.

При цьому його основними завданнями є:

- вивчення і оцінка стану об'єкта в умовах обмеженої інформації;

- визначення відхилень від нормального або оптимального стану об'єкта дослідження. - дослідження причин цих відхилень та виявлення причиннонаслідкових зв'язків між показниками;

- інтерпретація параметрів, процесів і тенденцій, що відбуваються;

- підготовка коригувальних рішень щодо оптимізації діяльності об'єкта (окремих його елементів) та способів реалізації цих заходів;

- розробка й адаптація інструментарію діагностики для проведення досліджень.

2. У зону уваги аналітика потрапляють як макро-, так і мікроорганізації, а також їх структурні складові. Порівняно з традиційними функціями — проведенням техніко-економічного аналізу — сучасному аналітикові необхідно визначати положення об’єкта, наприклад, підприємства, на ринку своєї продукції, оцінювати його конкурентоспромож­ність, визначати стан його економічної безпеки тощо.

3. На першому підготовчому етапі у взаємодії з керівництвом підприємства формулюється мета проведення діагностики, визначається об'єкт діагностики (підприємство в цілому, функціонування окремих підрозділів, виробничі функції, види діяльності та ін.), предмет дослідження. Встановлюється також формат дослідження (експрес-діагностика, комплексна діагностика, функціональна, ситуаційна, або діагностика в проекті організаційного розвитку), визначаються обсяг робіт, час, ресурси (персонал, бюджет і т. п.), структура звіту й можливі напрямки його використання.

Другий етап передбачає визначення й обґрунтування системи показників (критеріїв), на основі яких проводиться діагностування.

Третій етап передбачає для оцінки стану підприємства виконання різних за ступенем складності аналітичних процедур.

Наступний етап передбачає кількісну й якісну ідентифікацію стану об'єкта на основі обраної системи показників (критеріїв).

На п'ятому етапі отриману інформацію застосовують у процесі управління. Зокрема, готують висновки про поточний стан об'єкта і прогноз

його змін в майбутньому. По закінченні діагностики робоча група затверджує і подає керівництву підприємства підсумковий звіт "Результати діагностики поточного стану об'єкта й перспектив його розвитку на період до 200_ р.".

На останньому етапі виконують перевірку результатів впровадження. Оцінюють діяльність об'єкта дослідження за обраним критерієм ефективності й порівнюють діяльність виробничої системи (або її елементів) до й після впровадження заходів.

 

4. Крім методів традиційного техніко-економічного аналізу сюди входять прийоми статистики: спостереження, зведення і групування даних, варіації і форми розподілу величин, методи вимірювання взаємозв’язків та динаміки тощо. Для прогнозування розвитку подій використовуються економіко-математичні моделі. Враховуючи необхідність використання параметрів як таких характеристик стану об’єкта, що не мають кількісного виміру, методичний арсенал економічної діа-
гностики обов’язково включає евристичні методи досліджень, передусім експертні оцінки, метод Дельфі, метод «круглого столу», метод колективної генерації ідей тощо. Значна частина методичних підходів, які використовуються у економічній діагностиці, є надбанням теорії стратегії: матричні побудови, SWOT-аналіз, конкурентний аналіз галузі та ін. Багато діагностичних процедур частково або повністю виконуються із застосуванням пакетів прикладних програм — як стандартних, так і спеціальних.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)