АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Чи потрібно спалювати осіннє листя?

Читайте также:
  1. Виправте, де потрібно, ненормативне вживання прийменників.
  2. Закони, дію яких потрібно враховувати прирегулюванні соціальних процесів
  3. Куди потрібно записати господарську операцію: в дебет чи кредит рахунків?
  4. Поставте замість питань особові займенники в потрібному відмінку
  5. Тобто під час огляду місця події потрібно нічого не випустити з поля зору, постійно розподіляти і переключати увагу та робити все це безпомилково.
  6. Чим ви збираєтеся зайнятися після закінчення школи (потрібно підкреслити)?
  7. Яку величину не потрібно знати для визначення еквівалентної довжини місцевого опору?
  8. Яку допомогу потрібно надати хворому, у якого відрізаний кінчик носа?
  9. Яку допомогу потрібно надати хворому, у якого відрізаний кінчик носа?

Чому опадає листя з дерев?

Природою все влаштовано мудро і у неї на все всій час. Після весняного пробудження і літнього розквіту природі потрібен відпочинок. Тому восени дерева готуються до зимового сну. Зі зменшенням світового дня поступово припиняється процес фотосинтезу. Іншими словами, рослина отримує все менше поживних речовин, і його життєдіяльність поступово завмирає.

Ще одна причина, по якій дерево скидає листя, полягає в тому, що через поверхню листа випаровується багато вологи, необхідної для дерева.

Куди дівається в природі опале листя?

n Листя восени опадає з дерев і перегниває. Це має дуже важливе значення.

n В ґрунті утворюється дуже корисна речовина – перегній або гумус, з якого рослини беруть важливі речовини.

Опале листя: користь

Вкриваючи землю, наче килим, воно захищає ґрунт від промерзання, також воно захищає від замерзання весняні трави, і вони поволі собі проростають під землею до весни.

Розкладаючись в ґрунті, листя збагачує його мінеральними і органічними речовинами – утворюється гумус.

Частини листа (жилки, живці), що поволі розкладаються, структурують ґрунт, покращуючи його якість.

Опале листя: шкода

Зелені насадження є не тільки "легенями" планети, киснем яких дихає все живе на Землі. Вони також виконують важливу роль біологічного фільтру, який очищує навколишнє середовище. Подібно фільтрувальному паперу, вони затримують на собі величезну кількість забруднювачів.

Листя, що пролежало зиму на газонах, має вигляд спресованої під снігом кірки, дотик до якої голіруч може викликати опік шкіри! Така підстилка - шкода для рослин. Важкі метали і багато інших забруднювачів дуже скорочують термін життя дерев і чагарників, а також викликають ослаблення стійкості до хвороб і шкідників.

В більшості випадків опале листя дуже швидко стає сумішшю листя і різноманітного побутового сміття, яке протягом зими активно накопичується, змішуючись з листям і створює сприятливе місце існування для щурів і небезпечних інфекцій, що ними розносяться.

Чи потрібно спалювати осіннє листя?

Спалення опалого листя призводить до забруднення повітря, проблем зі здоров’ям та небезпеку виникнення пожеж.

При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря виділяється до 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали й низка канцерогенних сполук, а також діоксини та діоксани – одні з найотруйніших речовин для людини.

Потрапляючи в людський організм, вони пригнічують імунну систему, руйнують гормони і вітаміни, створюють сприятливі умови для утворення злоякісних новоутворень.

Їдкий дим від спалювання осіннього листя особливо небезпечний для дітей, у яких чутлива імунна система, літніх людей, які мають серцево-судинні, алергічні захворювання та проблеми дихальних шляхів, особливо астматиків.

Спалювання листя - шкода для довкілля, тому що згоряння листя призводить до загибелі мікроорганізмів в ґрунті, сповільнює відновлення ґрунту.

Висновки

Однозначної відповіді на питання - корисне чи шкідливе опале листя дати не можна.

А що ж робити з опалим та зібраним листям?

Листя не повинне залишатися на території, зібране в купи – це суперечить санітарним нормам і правилам експлуатації зелених насаджень. Тим більше, листя не повинне спалюватися – це небезпечно з екологічної точки зору, оскільки всі накопичені токсичні речовини потрапляють в повітря. Спалювання сміття, зокрема листя, в межах населеного пункту заборонено. Вивіз зібраного листя повинен бути передбачений експлуатуючою організацією і власником.

 

 

 

 

МІНІ-ПРОЕКТ

«ОПАЛЕ ЛИСТЯ:


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)