АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

І. Актуальність теми. Методичні рекомендації

Читайте также:
  1. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  2. Актуальність досвіду
  3. Актуальність проблеми надійності діючих систем криптографічного захисту інформації.
  4. Актуальність теми.
  5. Актуальність теми.
  6. Актуальність теми.
  7. Актуальність теми.
  8. До друку прийматимуться раніше не опубліковані статті. Авторські тексти мають пропонувати новизну, актуальність теми та оригінальність думки.
  9. І. Актуальність теми
  10. І. Актуальність теми
  11. І. Актуальність теми
  12. І. Актуальність теми

Методичні рекомендації

для організації самостійної роботи студентів

з теми:

Валер’ян Підмогильний.

Новелістика: «Військовий літун», «Собака», «Проблема хліба», «Повстанці», «Історія пані Ївги»

Навчальна дисципліна УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА

 

 

Спеціальність 5.12010102 «Сестринська справа»,

Стоматологія ортопедична»

 

Курс І - й

 

Кількість навчальних годин 210

 

 

  Обговорено і затверджено на засіданні циклової комісії загальноосвітніх дисциплін Протокол № ___________ від “____” _______________ 2012 р. Голова комісії: __________Л. П. Мисік  

 

 

Харків – 2012 р.

 

 

Автор:

викладач української мови та літератури

Шевченко Наталя Миколаївна

 

Рецензент:

___________________________________________

___________________________________________

___________________________________________

 

 


І. Актуальність теми

У «Розповідях про неспокій» Ю. Смолич залишив нам чи не єдиний ґрунтовний спогад про цього письменника, якого добре знав особисто: «Коли б хтось із читачів оцих моїх літературних спогадів та запитав мене, кого з молодих українських письменників двадцятих — тридцятих років я вважаю найбільш інтелектуально заглибленим, душевно тонким або, по-простому кажучи, найбільш інтелігентним, то я б ні на хвилину не задумався й відказав: — Валер’яна Підмогильного».

У центрі творів письменника — людина з її універсальними проблемами. Його прозова спадщина гармонійно вписується в український модерн 20-х років ХХ ст., оскільки в ній акцентована увага на людській особистості, осягненні природи людського характеру через призму різних життєвих обставин, спробі зануритися в найпотаємніші порухи людської свідомості й підсвідомості. Саме творчість Валер’яна Підмогильного засвідчила спроможність української літератури ввійти в загальноєвропейський контекст і стати цікавою для світової громадськості.

В. Підмогильний зображував сучасників у суперечностях матеріального і духовного, в стані природного постійного бажання погамувати голод, не втратити здатності мислити, зберегти гідність людську.

Мала проза 20-х років – "Собака ", "Проблема хліба" та ін., які увійшли до збірки "Військовий літун", що побачила світ у 1924 році, – це передусім відтворення відчуття приниження людини перед проблемою хліба в повному розумінні цього поняття. Гірко-іронічно персонаж ніби як насміхається над собою, коли йому, студенту -філософу, доводиться думати про перевагу борщу над пізнанням Канта. Це прозирання від загальної радості до конкретного страждання розгубленої чи загубленої, всіма забутої окремої особистості. Втім, письменник бачить і осмислює не лише стан таких персонажів, оминаючи активне діяння.

Навряд чи знайдуться в українській літературі того часу сильніші з мистецького і психологічного боку речі про голод, ніж оповідання В. Підмогильного "Син", "Собака", "Проблема хліба" та ін. Найтрагічніші моменти голоду змальовані з подиву гідною протокольною точністю, ясністю замальовки та правдивістю ситуації.

ІІ. Навчальна мета самостійної роботи:

Ознайомитися з новелістикою В. Підмогильного - активного творця української літератури ХХ ст., автора інтелектуально-психологічної прози, перекладача.
Розвивати навички аналізу тексту.
Виховувати ідеали добра й справедливості.

IІІ. Матеріали самостійної роботи

ІІІ.1. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Дисципліни Знати Вміти
Історія України Політична обстановка на Україні у 20-30-х рр.ХХ ст. Пояснити події новел з точки зору історичних подій
Світова література Творчість Оноре де Бальзака, А. Франса, Гі де Мопассана, Вольтера, Дідро, Доде, Меріме, Г. Флобера, Жуля Верна, В. Ґюго та ін. Співвідносити

 

ІІІ.2. Зміст теми:

В. Підмогильний заглиблюється в думки і почування людини, яка під натиском екстремальних обставин, суспільних бід прагне залишатись сама собою. Такою бідою і показано голод початку 20-х років. За допомогою барокового прийому авторові вдається відтворити психологію відчуження людини від самої себе, її (трагічне в самій своїй суті) збайдужіння до інших ("Собака", "Проблема хліба").

На перший погляд Тимергей ("Собака"), Васюренко ("Син") і персонаж "Проблеми хліба " однаково зазнають поразки у боротьбі із життям, але при глибшому і вдумливішому прочитанні помічаємо, що це не так. Їх натури різняться, вони й мають право на самобутність, неповторність. Тимергей – персонаж першого оповідання В. Підмогильного про голод "Собака", де подано своєрідну "рентгенограму душі студента, який від своїх великих мрій пізнавати мудрість світу під впливом голоду мусив перейти до насущних міркувань про хліб і борщ та гірко усвідомити, "що жити можна лише тоді, коли їси, тільки обурюється суспільством, в якому людина може дійти до тваринного існування, а його колега-студент ("Проблема хліба ") навіть створює і проповідує іншим справжню філософію пристосування, якою можна виправдати найогидніші вчинки, зокрема крадіжку, і – що найстрашніше – навіть убивство. За ситість фізичну він розраховується, як бачимо, тяжковтратою духовності. У творі показано, що закон духовності діє бездоганно. Щоправда, іноді, дивлячись на себе збоку, він все ж таки усвідомлює, що існує "холодною хризантемою на угноєній землі", і відчуває, як "сум кладе на обличчя м'які пучки".

Аналіз оповідань В.Підмогильного про голод на півдні України переконує, що автор "неухильно виходив на шлях психологічного реалізму". Не забуваймо, що молода радянська ідеологія залишала його "по той бік барикад", а В. Підмогильний не побоявся піти проти неї. Зовнішнє сприйняття подій і явищ, навіть сюжетні проблеми цікавили його далеко не першочергово. У його творах переважає пастельна лірико-імпресіоністична тональність, властива національній своєрідності образного мислення. Корені психологічного реалізму В. Підмогильного сягають у творчість М. Коцюбинського, Лесі Українки, В. Винниченка. Із аналізованих оповідань видно, що письменника цікавило не людство взагалі, а конкретна людська особистість.

В. Підмогильний, акцентуючи увагу на проблемі голоду, відстоював чистоту загальнолюдських цінностей. Письменник розкриває передусім внутрішній світ персонажів. Так, він постійно підкреслює намагання Тимергея ("Собака ") не померти з голоду, щоб уміти легко видобувати "думку", наголошує на поступовій деградації персонажа новели "Проблеми хліба", якому голодний шлунок диктує вчинки, що йдуть врозріз із сумлінням. В оповіданні "Собака" показано, як голод постійно переслідує Тимергея, навіть тоді, коли їсти йому ще й не зовсім хотілось: "Ранком Тимергей прокидався й гадав про те, що до обіду йому нічого їсти. Ще й їсти не дуже хотілось, але зналось, що через дві години голод відчується. Робилося тоскно. Починало здаватися, що він ніколи нічого не їв і завсігди був голодний", "Трохи прочунявшись, він уперто мислив про те, що таке голод: йому починало здаватися, що голод щось більше, ніж голе бажання їсти, "Спершу чудним здавалось, що йому раніше потрібний шмат хліба, а потім думка. Кант і борщ. Ніцше і ковбаса.

Як бачимо, на захоплення емоційними гаслами про високі ідеали Валер'ян Підмогильний закликав своїми творами задуматись, чи готові люди духовно сприйняти їх, чи не занадто віддалені ті ідеали від реалій життя, які формують свідомість звичайної людини?

Щоб заземлити легкокрилі романтичні сподівання, він і змалював сучасників у суперечностях матеріального і духовного, у стані природного бажання гамувати голод, утриматись від негідних вчинків, залишитись людиною. Гуманістичний пафос оповідань В.Підмогильного про голод і спрямований передусім на утвердження загальнолюдських цінностей, зокрема на право людини жити і жити за законами цивілізованого світу, а не бути позбавленим навіть права мислити.

Гносеологічний аспект досліджуваної проблеми виявляється у співвіднесеності трагічної життєвої правди 1921-1922 рр. і художньому осмисленні її В.Підмогильним у його творах. Прозаїк з великим болем пише про те, що фізичне нищення пов'язане із ще страшнішою руйнацією людських душ, зокрема збайдужілістю до всього, небажанням і неможливістю чинити будь-який опір, терпінням і покірністю долі. І в цьому проявляються ще жахливіші наслідки голодомору.

 

ІІІ.3. Рекомендована література:

Основна:

1. Костюк Г. Валер’ян Підмогильний // Українське слово: Хрестоматія...— К., 1994.— Кн. 2.

2. Мельник В. Суворий аналітик доби: Валер’ян Підмогильний в ідейно-естетичному контексті української прози першої половини ХХ ст.— К., 1994.

3. Мовчан Р. Проза Валер’яна Підмогильного. Доля. Людина. Стиль // Дивослово, 2000.— № 1.

Допоміжна:

1. Шевчук В. Полинова зоря Валер’яна Підмогильного // Українська мова і література в школі.— 1991.— № 2.

ІІІ.4. Орієнтовна карта для самостійної роботи з літературою з теми:

Основні завдання Вказівки Відповіді
Продовжити речення: Екзистенціалізм – це… Новела – це…  
Заповнити таблицю (до кожного пункту підібрати цитати): 1. Проблематика новел: 1. – «Військовий літун» 2. – «Собака» 3. – «Проблема хліба» 4. – «Повстанці» 5. – «Історія пані Ївги» 2. Характеристика образів новел. 3. Жанрові та стильові особливості творів. 4. Символічне значення назв. Ваша версія. 5. Особливості композиції новел.  
Бліц-опитування 1. Історична необхідність появи письменника (чиї і які традиції продовжив). 2. Що незвичайне, сподвижницьке було в його біографії? Чого воно мене навчило? 3. Жанрове, тематичне багатство та ідейне спрямування його творів. 4. Особливості й індивідуальність стилю, неповторність художнього таланту. 5. Риси новаторства. Що нового вніс у розвиток вітчизняного мистецтва та світової культури? 6. Який автограф залишив письменник у вашій читацькій біографії, у вашому духовному світі? Свій вибір обґрунтуйте

ІІІ.5. Матеріали для самоконтролю:

А. Питання для самоконтролю:

· Чому В. Підмогильного називають автором інтелектуально-психологічної прози?

· Які риси індивідуального стилю письменника?

· У чому полягає його новаторство?

 

Б. Тести для самоконтролю:

1. Яке прізвище мала пані Ївга з твору «Історія пані Ївги»:
а). Ястрембжельська в). Нарчевська
б). Морачевська г). Виговська
2. Скільки років прожила пані Ївга («Історія пані Ївги») в самотній квартирі:
а). 5 в). 9
б). 7 г). 15
3. Оповідання «Проблема хліба» написане у формі:
а). вірша в). поезії в прозі
б). щоденника г). статті
4. Головний герой оповідання «Проблема хліба» - це:
а). студент в). селянин
б). вчитель г). письменник
5. Темою оповідання «Проблема хліба» є:
а). пізнання оточуючого світу в). проблема голоду
б). проблема вождя й народу г). пізнання самого себе
6. Як звали сина пані Ївги («Історія пані Ївги»):
а) Іван в) Омелько
б) Андрій г) Микола
7. Що об’єднує новели «Історія пані Ївги», «Проблема хліба», «Собака»:
а) проблема синівської любові в) проблема голоду
б) проблема екології г) проблема кохання
8.Хто з героїв новели «Військовий літун» «хоч п'ять років тільки й бачив, що розпад і смерть, а не міг погодитись, що місто, де ступала була його юнацька нога, так само гниє й розпадається. Спочатку він не міг навіть вмістити це й дивився, як на диво. Він почував, що всихає; його серце в'яло, і рвались там нитки ніжної мережки, яку він довго в'язав був увесь хмурний час, що лежав позад його»:
а) Василь в) літун Тимошівський
б) воєнком літунської сотні г) Сергій Данченко
9. Про кого з героїв новели «Військовий літун» ідеться: «сиве волосся не походило на тодішнє русяве, дрантя, що було на ній, не нагадувало колишніх суконь, а обличчя, де в густих зморшках зачаївся звір, мовчало про усміхи та вроду»:
а) про тітку в) про сестру
б) про Галочку г) про матір
10. Про кого з героїв новели «Військовий літун» ідеться: «Такий уродився! Він був низький на зріст, з горбом на спині й мав надміру довгі, як у мавпи, руки. Плескуватий ніс, висохлі губи, косенькі хінські очі, ріденька рослинність робили його обличчя непомітною плямою»:
а) про Василя в) про Тимошівського
б) про воєнкома г) про Сергія
11. Про кого з героїв новели «Військовий літун» ідеться: «Уродився калікою – його віддали нянькам, він батьків навіть бачив нечасто. Жив на самоті, родичі цурались його, хлопці, з якими він хотів гуляти, глузували й тікали від нього. Так і виріс з думкою, що на цьому світі для нього немає нічого. На той світ він не покладав теж надій, і врешті байдужість опанувала його. Тільки деколи мріяв, але й мрії були невиразні, – він навіть добре не знав, про що треба мріяти. Книжок читав багато, захоплювався буддизмом і довго міркував поїхати до Індії. Але так і не поїхав, зробивсь літуном під час війни, полюбив літунство й уже не кидав його. Так двадцять вісім років прожив, чи то дурнем великим, чи великим мудрецем»:
а) про Василя в) про Тимошівського
б) про воєнкома г) про Сергія
12. Про кого з героїв новели «Військовий літун» ідеться: «З застиглим обличчям і розсипаним волоссям, вона нагадувала зневажену богиню, що замислилась про помсту. І враз стала перед ним, вирізьблена давньою рукою; він побачив усі таємниці її розкішного тіла й затремтів з безмежності її принад»:
а) про тітку в) про сестру
б) про Галочку г) про матір
13. Про кого з героїв новели «Військовий літун» ідеться: «Багатство він мав, слави не хотів, карти не любив, а кохання не знав. Тим-то мріяв про нього, лягаючи спати, гуляючи в місті, а часом і над книгою… Він мріяв про кохання так, як написано в старій книзі: сідає сонце, біжать тіні, літає кажан, гукає пугач, алея, лавочки де-не-де і тепла прохолода; гаснуть вогні, засинає світ, пахне матіола, тільки вони вдвох гуляють, спинилися. Він і вона»:
а) про Сергія в) про Тимошівського
б) про воєнкома г) про лікаря
14. Хто з героїв новели «Військовий літун» так каже про себе: «А ким я тільки був! Сажотрусом, вантажником, діловодом, отаманом, служив гетьманові, а тепер я комуніст, у Чека працюю. Он аж куди я дійшов! Це за тридцять тільки років! А далі що? І он яке лихо: мені здається, що я працюю на одній посаді!»:
а) Василь в) літун Тимошівський
б) воєнком літунської сотні г) Сергій Данченко
15. Хто з героїв новели «Військовий літун» має такі погляди на життя: «Хто хоче щастя, тому про інших годі думати. Кохання без болю.нудне, це ріденька кашка для хворих. Ми молоді – що нам до наших матерів чи знайомих? Де моя мати – хіба я знаю? Я тільки знаю, що жити прекрасно, а жити й кохати – ще краще»:
а) Василь в) літун Тимошівський
б) воєнком літунської сотні г) Сергій Данченко
16. Хто з героїв новели «Військовий літун» «був стрункий і чорнявий, мав засмагле, мов палкими вітрами обличчя завіяне. І здавалося, що він трохи циган»:
а) Василь в) літун Тимошівський
б) воєнком літунської сотні г) Сергій Данченко
17. Герой якого з творів В. Підмогильного має такі погляди на життя: «Я не потребую багато – аби підтримати життя. Я люблю читати, гуляти ввечері, міркувати й не вбачаю достатніх підстав на те, щоб відмовитися від цього через шлунок»:
а). «Історія пані Ївги» в). «Військовий літун»
б). «Проблема хліба» г). «Повстанці»
18. Зі скількох новел складається твір «Повстанці»:
а). 1 в). 2
б). 3 г). 4
19. З якої новели В. Підмогильного ці філософські роздуми: «Все, що найглибше ховається в серцi, вночi процвiтає, i запашною квiткою розгортується на ланах ночi людська душа. Бо вночi кохають, грабують, змовляються, вночi розстрiлюють навiть — i тобi, ноче, моя хвала! Ти, мов добродiйна чарiвниця, затуляєш нам темрявою очi, щоб ми дивились у середину себе, як у льох, повний коштовного камiння. Ти даєш нам увесь свiт пiд ноги, ти вчиш нас любити самих себе — i тобi, ноче, моя хвала!»
а). «Історія пані Ївги» в). «Військовий літун»
б). «Проблема хліба» г). «Повстанці»
20. Про кого зі своїх героїнь В. Підмогильний говорить: «Вона була товста, неохайно вбрана, з грубими рисами обличчя. Тiльки очi були тужнi й здавалися гарними. Менi спало на думку, що вона зовсiм не пiдходить до мого колишнього iдеалу дружини. Я, бувши колись зелений юнак, обмiркував взагалi питання про дружину й дiйшов висновку, що то повинна бути жiнка гарненька, дурненька й не товста»:
а). Галочка в). Марта
б). пані Ївга г). тітка

В. Завдання для самоконтролю:

Написати письмовий відгук: «Місце новели у творчості В. Підмогильного і в українській літературі XX ст.»

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)