АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ. Тема 8. Ринок досконалої конкуренції

Читайте также:
  1. для конспектирования
  2. Задание 1. Прочитайте лекцию и составьте краткий конспект на русском языке.
  3. Изучение литературы, подбор и конспектирование материала
  4. Конспект занятия в подготовительной группе
  5. Конспект лекцій
  6. Конспект по учебному пособию Н.С.Ларькова «Документоведение»
  7. Конспекты игр-занятий с матрешкой
  8. Конспекты сенсорно-двигательных занятий
  9. Ой -конспект внеклассного мероприятия по математике«Биржа знаний»
  10. ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ
  11. ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ
  12. ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ

Тема 8. Ринок досконалої конкуренції.

1. Ринкові структури. Умови досконалої конкуренції.

2. Специфіка функцій доходу і крива попиту на продукцію окремої конкурентної фірми.

3. Максимізація прибутку. Точки критичного обсягу виробництва. Додатній, відємний і нульовий прибуток.

4. Умови мінімізації збитків і закриття фірми у короткостроковому періоді.

5. Короткострокова рівновага і пропозиція фірми та галузі. Надлишок виробника.

6. Довгострокова рівновага і пропозиція фірми та галузі.

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ

виробники товарів пропонують свою продукцію на ринку, де вони взаємодіють з іншими виробниками, споживачами та іншими суб’єктами ринкових відносин. Умови взаємодії учасників і ціно-
утворення на ринках залежать від типу ринкової структури.

Досконала конкуренція — це тип ринкової структури, якій притаманні такі риси:

· дуже велика кількість продавців і покупців, кожний з яких має незначну частку в загальному обсязі продажів чи споживання продукції, внаслідок чого кожний з них самотужки не може вплинути на ціну (атомістичність ринку);

· однорідність блага та вподобань (кожна одиниця блага є однаковою, немає різниці у транспортних витратах, немає збиткових послуг та особистих зв’язків між постачальниками та покупцями), інакше кажучи, має місце просторова, часова, речова та особистісна однорідність;

· прозорість ринкових відносин і повна доступність інформації про ринкові процеси;

· відсутність вхідних і вихідних бар’єрів до ринку.

Отже, на ринку досконалої конкуренції існує дуже велика кількість продавців і покупців, інтереси яких в узагальненому вигляді представлені ринковим попитом і ринковою пропозицією. На графіку відповідні криві перетинаються в точці рівноваги попиту і пропозиції.

Рис. 8.1. Ринкова рівновага

Ринкова рівновага — це ситуація, за якої наміри покупців і продавців на ринку повністю збігаються так, що за певної ціни товару обсяг пропозиції дорівнює обсягу попиту. Стану ринкової рівноваги відповідають певні значення рівноважної ціни та рівноважної кількості товару (рис. 8.1).

Як видно з графіка, встановлення ціни більшої за рівноважну (Р 1 > PE) призводить до появи надлишку товару, а ціни нижчої за рів­новажну (Р 1 < РЕ) — до дефіциту. Будь-який відхід від ціни рівноваги приводить у дію ринковий механізм, який, за інших незмінних умов, повертає ринок у рівноважний стан.

Вихід ринку зі стану рівноваги відбувається під впливом чинників, що зумовлюють як зміну попиту чи пропозиції, так і одночасну одно- чи різноспрямовану їх зміну (рис. 8.2). При цьому змінюється як рівноважна ціна, так і рівноважна кількість товару.

 

Рис. 8.2. Вплив попиту та пропозиції на стан рівноваги, рівноважну ціну
та рівноважну кількість товару на ринку

За умов досконалої конкуренції окремий продавець здатний лише пристосуватися до ринкової ціни і виступає як «price-taker», тому крива попиту на продукцію конкурентного підприємства досконало еластична. Це означає, що обсяг товарів, який споживачі мають намір та в змозі придбати у даного продавця, може бути як завгодно великим або малим за певного рівня ціни на товар. Тобто обсяг попиту може дорівнювати Q 1, Q 2, Q 3, … за рівноважної ринкової ціни РЕ (рис. 8.3). При цьому середній виторг підприємства АR, його граничний виторг МR дорівнюють ціні продукту, а лінія середнього та граничного виторгів збігається з кривою попиту. Загальний виторг ТR збільшується зі збільшенням випуску продукції (рис. 8.4).

Рис. 8.3. Лінія попиту Рис. 8.4. Попит, середній,
підприємства в умовах граничний та загальний дохід

досконалої конкуренції підприємства

За умов будь-якої ринкової структури підприємство намагається максимізувати свій прибуток, вибираючи для цього відповідний обсяг виробництва. Для визначення максимального значення функції прибутку використовуються методи диференціального обчислення.

Нехай функція прибутку має вигляд:

П = TRTC. (8.1)

Тоді її максимум буде досягнуто за умови:

,

тобто

МRMC = 0, або МR = MC. (8.2)

Отже, особливістю ринку досконалої конкуренції є те, що окреме підприємство для максимізації свого прибутку повинно виконувати умови подвійної рівності

МR = MC = P. (8.3)

За інших рівних умов підприємство для встановлення максимуму свого прибутку може використовувати два порівняльні методи: за першим порівнюються величини загального виторгу і загальних витрат, за другим — зіставляються граничні величини виторгу та витрат (рис. 8.5).

Рис. 8.5. Вибір обсягу виробництва за критерієм максимуму прибутку:
а — зіставлення загального виторгу і загальних витрат;
б — порівняння граничного виторгу і граничних витрат


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)