АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 6. Договір-правовідношення

Читайте также:

    Програмові вимоги з дисципліни

    «Договір як універсальна форма товарного обороту»

    Для студентів денної форми навчання на 2012 – 2013 н. р.

     

    Тема 1. Цивільно-правовий договір як основний інститут цивільного права

    Поняття та цивільно-правова природа договору. Договірні зобов’язання як вид цивільно-правових зобов’язань. Співвідношення понять „правочин”, „угода”, „домовленість” та „договір”.

    Різногалузеві договори. Відмінності цивільно-правового договору від господарсько-правового договору.

    Договори в системі речових та зобов’язальних правовідносин.

     

    Тема 2. Принципи договірного права

    Система принципів договірного права. Реалізація принципів справедливості, добросовісності та розумності в договірних зобов’язаннях. Принцип свободи в договірному праві України. Принцип неприпустимості зловживання правом у договірних зобов’язаннях.

     

    Тема 3. Правове регулювання договорів. Загальна характеристика та дія норм договірного права

    Поняття джерела договірного права. Класифікація норм договірного права. Дія норм про договори в часі. Дія норм про договори в просторі. Дія норм про договори за колом осіб. Застосування норм про договори за аналогією.

    Тлумачення норм про договори. Види джерел договірного права та їх хаактеристика. Договір як джерело договірного права. Співвідношення договору та норми права. Типізація договірних форм.

    Особливості міжнародних договорів як основного джерела регулювання міжнародних невладних відносин. Звичаї, звичаї ділового обороту, узвичаєння в правовому регулюванні договору.

     

    Тема 4. Класифікація цивільно-правових договорів

    Особливості класифікації договорів за універсальним критерієм (за правовою метою), за його предметом, суб’єктним складом.

    Змішаний договір. Поіменовані та непоіменовані договори. Інтегровані та нетипові договори. Попередній договір: поняття, ознаки та правова природа. Розмежування попереднього договору та протоколу про наміри.

    Поняття, правова природа та елементи публічного договору. Особливості укладення публічного договору. Види публічних договорів. Договори-приєднання: поняття, правова природа та особливості.

    Поняття та особливості господарських договорів. Зовнішньоекономічні договори.

     

    Тема 5. Договір-правочин

    Поняття договору як юридичного факту. Воля та волевиявлення в договорі. Зміст договору як юридичного факту. Істотні, звичайні та випадкові умови договору.

    Порядок і способи укладення договору. Загальний порядок укладення договорів. Переддоговірні спори.

    Форма договору та правові наслідки порушення порядку його укладення. Договір і його державна реєстрація. Особливості укладення окремих видів договорів.

    Співвідношення понять „неукладений”, „нечинний” і „недійсний” договір. Визнання правочину-договору недійсним. Правові наслідки недійсності договору.

     

    Тема 6. Договір-правовідношення

    Договірні зобов’язання в системі цивільних правовідносин.

    Поняття та склад суб’єктів договірного правовідношення. Динаміка суб’єктного складу договору. Треті особи у зобов’язанні.

    Поняття та загальні умови виконання договірного зобов’язання. Елементи належного виконання договірного зобов’язання. Підтвердження виконання договірного зобов’язання.

    Поняття та класифікація підстав припинення договірного зобов’язання.

     

    Тема 7. Динаміка укладеного договору

    Стадії укладеного договору. Стадія виконання договору. Принципи виконання договору. Зміна договору.

    Припинення договору. Відмова від договору. Співвідношення понять „припинення зобов’язання”, „припинення договору”, „розірвання договору” і „відмова від договору”. Розірвання договору.

     

    Тема 8. Захист прав учасників договірних відносин

    Стадія порушеного договірного права. Поняття права на захист. Підстави захисту цивільних прав та інтересів. Форми та способи захисту порушеного договірного права.

    Захист кредитора в договірному зобов’язанні.

    Захист слабшої сторони в договорі. Захист учасників майнового обороту в публічно-правових відносинах. Відшкодування моральної шкоди в договірному праві.

    Процесуальне забезпечення захисту прав учасників майнового обороту.

     

    Керівник курсу проф. Васильєва В. А.


    Поиск по сайту:



    Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)