АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Засновницький договір. Засновницький договір бере свій початок з договору простого товариства

Читайте также:
  1. А. Договір купівлі-продажу (emptio-venditio)
  2. Агентський договір: зміст, виконання та припинення
  3. Беляневич О. А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти). – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 592 с.
  4. Вопрос Договір енергопостачання та його характерні риси.
  5. Вопрос Договір контрактації сільскогосподарської продукції.
  6. Вопрос Договір лізінгу та його характерні риси.
  7. Вопрос Договір оренди державної та комунальної власності.
  8. Вопрос Договір перевезення вантажу та його характерні риси.
  9. Вопрос Договір підряду на капітальне будівництво.
  10. Вопрос Договір поставки та його характерні риси
  11. Вопрос Договір страхування та його характерні риси.
  12. Вопрос Договір транспортної експедиції та його характерні риси.

Загальні положення

Засновницький договір бере свій початок з договору простого товариства. Його конструкція використовувалася в римському праві для створення товариських об'єднань, які переслідували мету спільного ведення учасниками торгівлі та промислу. З розвитком товарно-грошових відносин стало очевидним, що такого роду товариства потребують відмежування майна, що використовується в його обороті, від майна окремих учасників, а також у забезпеченні стабільності існування цього товариства незалежно від зміни складу учасників. У період принципату римське право почало визнавати деякі види товариств юридичними особами.

За засновницьким договором засновники зобов'язуються створити юридичну особу, визначають порядок їх спільної діяльності щодо її створення, умови передання їй свого майна (ч. 2 ст. 88 ЦК)'.

Засновницьким договором визначаються також умови розподілу між учасниками прибутку та збитків, участі в діяльності юридичної особи, виходу засновників зі складу товариства.

Засновницький договір може бути укладено тільки за наявності не менш ніж двох засновників юридичної особи.

У засновницькому договорі, як і договорі простого товариства, учасники мають спільну мету. Тому всі сторони в договорі іменуються засновниками (учасниками). За загальним правилом учасниками можуть виступати фізичні та юридичні особи. Однак на відміну від простого товариства результатом укладання і виконання засновницького договору є поява нового суб'єкта права - юридичної особи, у той час як укладаючи договір простого товариства, сторони не мають на меті створення нового суб'єкта.

У засновницькому договорі створюваної юридичної особи вказується:

- організаційно-правова форма юридичної особи;

- порядок спільної діяльності засновників з її створення;

- передача засновниками майна юридичній особі;

- участь засновників у діяльності юридичної особи;

- порядок управління діяльністю юридичної особи;

- порядок виходу засновників зі складу юридичної особи.

При створенні юридичної особи, що здійснює підприємницьку діяльність, істотною є умова про розподіл прибутку між засновниками.

Перелік умов може доповнюватися залежно від виду юридичної особи, яка створюється.

Засновницький договір укладається в простій письмовій формі, але договір про створення акціонерного товариства підлягає нотаріальному посвідченню, якщо акціонерне товариство створюється фізичними особами (ч. 2 ст. 153 ЦК).

Як і договір простого товариства, засновницький договір є консенсуальним, багатостороннім, відплатним і фідуціарним правочином.

 

 

Строк дії засновницького договору відповідає строку існування повного або командитного товариства, установчим документом є цей договір, а строк дії договору про створення товариства з обмеженою відповідальністю або акціонерного товариства обмежується моментом державної реєстрації зазначених господарських товариств.

Засновницький договір встановлює обов'язки його учасників щодо створення юридичної особи, формування її капіталу, частина якого оплачується до реєстрації. Отже, умови, що стосуються спільної діяльності учасників до реєстрації юридичної особи, набирають чинності з моменту укладання засновницького договору. З цього моменту виникають зобов'язальні відносини між його учасниками. Державна реєстрація юридичної особи, створеної на виконання засновницького договору, породжує комплекс прав і обов'язків як між юридичною особою та учасниками засновницького договору, так і між самими учасниками. Цей комплекс становить зміст відносного правовідношення, що є не зобов'язальним, а корпоративним.

Учасники договору несуть обов'язки з формування капіталу юридичної особи як суб'єкти корпоративного правовідношення, а також інші майнові і немайнові (не розголошувати конфіденційну інформацію про діяльність юридичної особи) права та обов'язки.

Зміна і припинення засновницького договору

До моменту державної реєстрації юридичної особи засновницький договір може бути змінено і розірвано на загальних підставах. Після державної реєстрації будь-які зміни або розірвання засновницького договору безпосередньо пов'язані зі зміною або припиненням корпоративних правовідносин, що існують між засновниками, а також між засновниками та юридичною особою.

Будь-який учасник юридичної особи, створеної на основі засновницького договору, має право вільно вийти з товариства незалежно від згоди інших учасників. Законом може бути встановлено лише порядок і строки виходу. Учасники товариств з обмеженою відповідальністю і товариств із додатковою відповідальністю мають право розпоряджатися своєю часткою в загальному майні шляхом вчинення різних правочинів щодо її відчуження. У тих випадках, коли частка відчужується в повному обсязі, місце учасника посідає набувач частки, до якого переходять корпоративні права та обов'язки. При частковому відчуженні частки учасник залишається нарівні з набувачем. Таким чином, придбавши частку або частину частки, суб'єкт стає правонаступником відчужувача частки або її частин. Зміна складу учасників засновницького договору може мати місце внаслідок вступу до товариства спадкоємців померлої фізичної особи або правонаступників реорганізованої юридичної особи. Для вступу до товариства зазначених осіб необхідна згода інших його учасників. Зміни засновницького договору через зміни в складі учасників набирають чинності для третіх осіб з моменту державної реєстрації цих змін.

 

 

Припинення дії засновницького договору може бути наслідком ліквідації створеної на його основі юридичної особи. Причини та підстави в цьому випадку значення не мають. Дія засновницького договору вважатиметься припиненою або у разі ліквідації юридичної особи у зв'язку з досягненням мети, заради якої вона створювалася, або із закінченням строку, на який вона створювалася, а також у випадках її ліквідації за згодою учасників, рішенням сучу тощо.

 

УСТАНОВЧИЙ ДОГОВІР

про створення на пайових засадах комерційного банку

м. Київ ''__''________200__р.

1. У часники договору:

1.1. ___________________________________________________________________________,

(повна назва юридичної особи)

у подальшому назване __________________________________________________________,

(скорочена назва)

в особі ________________________________________________________________________.

(представник)

1.2. ___________________________________________________________________________,

(повна назва юридичної особи)

у подальшому назване __________________________________________________________,

(скорочена назва)

в особі ________________________________________________________________________.

(представник)

1.3. ___________________________________________________________________________,

(повна назва юридичної особи)

у подальшому назване __________________________________________________________,

(скорочена назва)

в особі ________________________________________________________________________.

(представник)

уклали цей договір з метою створення на пайових началах комерційного банку.

2. Зміст договору

2.1. Обов'язки сторін:

2.1. 1. Для створення комерційного банку кожна з сторін зобов'язується передати після реєстрації Статуту банку на розрахунковий рахунок банку:

_______________________________________________________________________________

(назва засновника і зазначення суми, що передається банкові) (назва засновника і зазначення

_______________________________________________________________________________ суми, що передається банкові)

_______________________________________________________________________________

(назва засновника і зазначення суми, що передається банкові)

2.1. 2. Сторони зобов'язуються брати участь в управлінні справами банку, для чого рекомендувати своїх представників до Ради комерційного банку.

2.1. 3. У випадку збитковості діяльності банку сторони зобов'язуються покривати видатки за рахунок свого майна пропорційно до вкладу кожної (або у рівному ступені).

2.2. Права сторін:

2.2. 1. Усі учасники договору мають право пайової загальної власності на статутний фонд банку. Пай кожного учасника визначається внеском.

2.2. 2. Усі учасники договору мають право отримувати прибутки, належні на пай статутного фонду пропорційно до розміру внеску (або в рівному ступеню). Прибуток виплачується за підсумками фінансового року (або в інший спосіб).

2.2. 3. Усі учасники договору мають право брати участь в управлінні справами банку, давати рекомендації і вимагати їх обговорення на загальних зборах організацій - засновників.

2.2. 4. Кожна з сторін має право вийти з складу організацій-засновників не раніше двох років після початку комерційної діяльності банку, попередивши про це у термін не пізніше __ _____________інших учасників договору. Доля цей сторони може бути за згодою розподілена поміж усіх учасників, або придбана одним з учасників, або продана третій особі.

2.2. 4. Розрахунки з стороною, що вибула, виконуються за підсумками фінансового року. 3. Мета, зміст діяльності і порядок створення комерційного банку

3.1. Для розробки Статуту банку створити групу у складі

представників сторін: _____________________________________________________________

залучених осіб: __________________________________________________________________

3.2. Метою діяльності комерційного банку вважати добровільне об'єднання коштів підприємств і організацій, кооперативів і їхніх спілок, а також громадян для фінансування і кредитування _____________________________________________________________________

(зазначити напрям діяльності)

3.3. Крім цього, у Статуті банку закріпити такі напрями діяльності:

3.3. 1. Оцінка фінансового стану клієнтів банку при наданні кредиту і на договірних засадах.

3.3. 2. Створення організаційних структур для організації зв'язків науки і виробництва.

3.3. 3. __________________________________________________________________________

3.4. У випадку отримання прибутків банк може передавати грошові кошти за згодою фундаторів (або ухвалою Ради банку) на безвідплатних засадах для розвитку території м. Києва, проведення наукових досліджень тощо.

3.5. Банк у такий самий спосіб може надавати безкоштовні кредити для __________________

_______________________________________________________________________________

3.6. Створеній групі розробити і передати Статут банку організаціям-фундаторам у термін до _________________________________________________________________________________

3.7. Проект Статуту банку має бути доведений до відома не пізніше, ніж за два тижні до скликання установчих зборів про утворення банку.

3.8. Організацію подальшої діяльності організацій-засновників і групи по розробці Статуту доручити ________________________________________________________________________

Підписи всіх представників організацій-засновників.

"__" ________200__р.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)