АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ресурсна проблема

Читайте также:
  1. Абсолютная и относительная ограниченность ресурсов и проблема выбора. Кривая производственных возможностей
  2. Алегоричний епос. Поява дидактич-алегорич.поеми «Роман про троянду». Проблема авторства.
  3. Алкоголизм и наркомания как медико-социальная проблема
  4. Багатозначність слова і проблема порушення норм слововживання
  5. Билингвизм как междисциплинарная проблема.
  6. Бюджет держави та проблема його балансування.
  7. В ходе производства очной ставки возникают многочисленные проблемы. Существует проблема принятия решения о целесообразности проведения очной ставки и выбор момента ее проведения.
  8. В чому полягає проблема етичного співвідношення ідеального і реального(крізь призму поділу на належне і суще)?Чому небезпечний абсолютизований ідеалізм і які його наслідки?
  9. Влияние денежного сектора на реальную экономику. Проблема нейтральности денег.
  10. Вопрос 22. Сельскохозяйственные ресурсы и продовольственная проблема в мировой экономике.
  11. Вопрос 8,9:Основные м/э школы: источники разногласий;сравнит-ный анализ по осн.проблемам
  12. Глава 1. Комплектование библиотечных фондов, как практическая проблема

Проблема збереження миру і відведення світової війни

 

Це проблема №1. За підрахунками вчених, за всю історію людства у світі було 14,5 тисяч війн, у яких загинуло 3,5 млрд. осіб. Нова світова війна неминуче буде ядерною, і наслідки її будуть жахливі - загроза існування Землі. З перемогою політики нового мислення і роззброєння відпала загроза ядерної війни. Україна перша в світі, маючи величезний ядерний потенціал, добровільно відмовилася від ядерної зброї. На даний час накопичення різних видів зброї: ядерної, хімічної, бактеріологічної, водневої становить загрозу не тільки для людства а й для планети взагалі. Від такого великого накопичення зброї може наша планета зійти з орбіти.

Проблема регіональних конфліктів

Зниження гонитви озброєнь і військового напруження, утвердження нового стану політики знизили ймовірність ядерного конфлікту, але й надалі гостро стоїть проблема регіональних військових конфліктів, першопричиною яких часто стоять міжнаціональні проблеми. Після Другої світової війни до початку 90-х років відбулося понад 30 міжнародних конфліктів. У зонах таких конфліктів гине втричі більше цивільних, ніж військових (Придністров’я, чечня, абхазія, Близький схід, Афганістаністан.

 

Енергетична проблема

 

Енергетична проблема зумовлена збільшенням енергоспоживання при виснаженні паливно-енергетичних ресурсів Так, за 1945-1995 рр. людство використало 2/3 усього палива, добутого за час свого існування. Запаси викопних ресурсів, зокрема вугілля, великі, крім того, сучасні технології дозволяють використовувати нетрадиційні джерела енергії. З іншого боку – відносна ресурсна обмеженість, ускладнення умов видобутку, великі затрати на видобуток, що роблять нерентабельними використання в майбутньому, а також надмірне забруднення навколишнього середовища. Шляхи вирішення проблеми – використання нетрадиційних видів палива: вітру, сонця, енергії хвиль, припливів, відпливів та геотермічна енергія

Ресурсна проблема

 

Ресурсна проблема відбиває рівень забезпеченості сировинними ресурсами процесу життєдіяльності людей і виробництва. Результати антропогенної дії на відновлювальні ресурси /вода, повітря, рослинний і тваринний світ/ - страхітливі. Біомаса суходолу зменшилася на 7%. Зменшилася площа лісів до 1/5 проти ¼ в другій половині хіх ст. Різко зросло забруднення вод, грунтів, повітря. Гостро постала проблема невідновних ресурсів. Протягом другої половини хх ст. обсяг видобутку корисних копалин збільшився у 3, 4 рази.

Проблема використання Світового океану

Із загостренням енергетичної, ресурсної і продовольчої проблем, погляди людства все більше звертаються до ресурсів Світового океану, який розглядається як природна комора багатств. Дедалі більше зростає видобуток корисних копалин із дна океану, насамперед шельфу, зокрема нафти і газу. Величезна роль біомаси, зокрема планктону, у вирішенні продовольчої проблеми. Можливість використання енергії хвиль, течій. Найважливіший потенціальний ресурс світового океану – дейтерій, паливо для термоядерних установок.

 

Продовольча проблема

Земля спроможна прогодувати нинішнє і перспективне населення. За теорією Мальтуса, населення зростає в геометричній прогресії, а виробництво продовольства в арифметичній. Цю гіпотезу розкритиковано, але сучасні послідовники доводять правоту Мальтуса. За даними оон, кількість людей, які голодують, постійно зростає: 1970 р. – 460 млн осіб, 1990 р. – 550 млн. а в 2000 р. – 650 млн. щохвилини на Землі від голоду помирає 2000 дітей. За даними ООН, мінімальна калорійність їжі повинна дорівнювати 2400 калорій за добу.

Проблема хвороб

В останній час повернулися багато хвороб, які вважалися поборені людиною і залишалися тільки в країнах третього світу. Це загрожує вимиранням людей різного соціального статусу. Величезна смертність може призвести до різкого зменшення населення. Тому кожного потрібно вести здоровий спосіб життя і загартовуватися протягом всього року.

 

 

 

Демографічна проблема

Демографічна проблема – це сукупність соціально-демографічних проблем сучасності, які зачіпають інтереси всього людства. Це стрімкий ріст населення – демографічний вибух у країнах, що розвиваються. Протягом хвилини населення Землі збільшується на 172 людини. Демографічна криза в економічно-розвинутих країнах, неконтрольована урбанізація, стихійна внутрішня та зовнішня міграція, безробіття призводять до загострення інших глобальних проблем. Шляхи розв’язання: обмеження народжуваності в країнах, що розвиваються; підвищення культурно-освітнього рівня населення; планування сім’ї.

 

 

Проблема освоєння космосу

Усе інтенсивніше людство посилює свою присутність у космосі і його освоєння. Людина може жити і працювати в космосі. Це підтвердив практичний досвід космічної діяльності. Завдяки освоєнню космосу було створено комплекс космічних систем прикладного і наукового призначення: космічні системи зв’язку, метеорологічні супутники, супутники дистанційного зондування землі для розслідування природних ресурсів і т.д. Характерна індустріалізація космосу, зокрема виробництво продукції, яку складно отримати на Землі.

 

 

 

Проблема тероризму

Проблема тероризму рахують, що виникла у ХХ столітті, але її коріння сягають значно далі. Що ж таке тероризм?. Це суспільно-небезпечна діяльність, яка полягає в свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом захоплення заручників, підпалів, вибухів, убивств, тортур, залякування населення ні в чому не винних людей або погрози вчиненню злочинних дій з метою досягнення злочинних цілей. В Україні є закон по боротьбі з тероризмом, де виділяють декілька напрямів тероризму: технологічний – із застосуванням ядерної, хімічної, бактеріологічної та іншої зброї масового ураження. Міжнародний тероризм – здійснюється за підтримки державних органів окремих держав, з метою досягнення певних цілей, суспільнонебезпечні, насильницькі діяння. Терорист – це особа, яка бере участь у терористичній діяльності. Заручник – фізична особа, яка захоплена або утримується з метою спонукання здійснити якусь дію.

 

 

Висновок

 

Глобальність проблем потребує таких же глобальних, загальних дій. Жодна проблема не може бути розв’язана індивідуально, бо всі проблеми взаємопов’язані між собою. Глобальні проблеми - це виклик людському розуму. Піти від них неможливо. Їх можна тільки подолати зусиллями кожної людини і кожної країни в тісній співпраці заради великої мети - збереження можливості жити на Землі.

Кожна людина повинна усвідомлювати, що Людство на межі загибелі, і виживемо ми чи ні - заслуга кожного з нас.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)