АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПОНЯТТЯ ЗЛОЧИНУ

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  3. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  4. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  5. Акціонерне товариство: поняття і види.
  6. Апарат держави: поняття та структура
  7. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  8. Вибори як основне поняття соціології виборчого процесу
  9. Види (класифікація) спеціальних суб’єктів злочину
  10. Види суб’єкта злочину.
  11. Визначення поняття «філософія».Предмет філософії, методи та її значення.
  12. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.

Задача 1. Відряджений на перевезення цукрових буряків шофер Шумей- ко домовився продати одну автомашину буряків Василенкові, який виготов- ляв з них самогон. Шумейко був затриманий працівниками міліції в момент продажу буряків останньому. Чи є дії Шумейка та Василенка злочинними?

Задача 2. Варламов серед ночі проник у приміщення аптеки, звідки таєм­но викрав 6 літрів спирту і ліки, після чого пригощав спиртом свого друга Ко- белева. У розмові Кобелев просив Варламова повернути ліки до аптеки, а сам хотів наступного дня повідомити про цей злочин у РВВС. Проти Кобелева було порушено кримінальну справу за несвоєчасне повідомлення про злочин.

Чи є дії Кобелева злочинними?

Задача 3. Шофер Павленко, керуючи у нетверезому стані автомобілем КамАЗ, в якому були пасажири і вантаж, перевищив дозволену швидкість, внаслідок чого машина перевернулася. Під кузовом опинився Опанасенко. Однак Павленко та пасажири, які від аварії не постраждали, не допомогли Опанасенку і пішли в поруч розташоване селище. Там ніхто з них про пригоду не заявив, і тільки через тривалий час на місце події прибули колгоспники, які трактором підняли машину, розібрали вантаж, під яким знайшли мерт­вого Опанасенка. Було встановлено, що Павленко грубо порушив правила до­рожнього руху.

Які злочини вчинив Павленко?

Задача 4. Сидоренко вирішив охороняти свій садок за допомогою спеці­ально виготовленого ним приладу, через який проходив електричний струм. Пізно вночі Сидоренко заснув, а прилад забув вимкнути, внаслідок чого тяжко поранено електричним струмом Зінченка, який проходив біля домівки Сидо­ренка.

Чи є дії Сидоренка злочинними?

Задача 5. Криворучко в стані сп'яніння повертався опівночі додому і був затриманий працівниками міліції, які хотіли перевірити в нього документи. Криворучко зрозумів, що буде затриманий працівниками міліції, і тому вирі­шив тікати. Міліціонер Титаренко наздогнав Криворучка, схопив його за руку і запропонував їхати з ним. Криворучко відмовився і вчинив опір, але праців­ники міліції посадили його в коляску мотоцикла і повезли до медвитверезни­ка. Які правопорушення вчинив Криворучко?

Задача 6. Гринюк двічі вступав до Інституту фізичної культури, але не проходив за конкурсом. Бажаючи навчатися у вузі, Гринюк підробив видану йому за місцем роботи характеристику, додрукувавши рядок про те, що він має І спортивний розряд з легкої атлетики. Цю характеристику разом з інши-

ми документами він подав до педагогічного інституту, успішно склав іспит і був зарахований до складу студентів. Гринюка засуджено за підробку доку­ментів.

Чи є дії Гринюка злочинними?

Задача 7. Відбуваючи покарання у виправно-трудовій колонії, Харченко неодноразово самовільно залишав її, щоб провідати сім'ю. Якось після 3-годин- ної відсутності Харченко повертався до колонії і був затриманий вартовим.

Харченка було засуджено за втечу з виправно-трудової колонії. Останній оскаржив вирок, де зазначив, що залишив виправно-трудову колонію не з ме­тою ухилення від покарання, а щоб побачитися з сім'єю.

Чи є дії Харченка злочинними?

Задача 8. Марченко вирішив покінчити життя самогубством. Для цього він викрав автомобіль, який належав заводу, розігнав його і на значній швид­кості спрямував на зернозбиральний комбайн. Внаслідок цього Марченко за­подіяв собі тяжкі тілесні ушкодження, а автомобіль і комбайн зіпсував.

Чиє дії Марченка злочинними?

Задача 9. Наливайко смалив забитих кролів паяльною лампою. До нього приїхав Гармаш і покликав до воріт. Залишена Наливайком лампа перекину­лась, і стався вибух, від якого загорівся його хлів, а потім сусідська хата, чим завдано сусідам значних матеріальних збитків.

Чи є дії Наливайка злочинними?

Задача 10. Картузов посварився з Сидоренком. Останній сказав Картузову, Що вкраде його гроші, зібрані для придбання меблів. Картузов сповістив про намір Сидоренка в МВС.

Чи може відповідати за це Сидоренко згідно з КК України?

Задача 11. З липня Коваль з групою молоді був на вулиці поблизу будинку Олегової, яка нацькувала на них собаку. Той порвав Ковалю штани і вкусив його. 27 липня на тому самому місці Олегова знову нацькувала собаку на Ко­валя та його товаришів. Захищаючись від собаки, Коваль виламав з паркана палицю і почав нею розмахувати. До нього підбігла Олегова намагаючись її ви­рвати. Під час боротьби Коваль кілька разів ударив Олегову палицею, що спри­чинило тривалий розлад здоров'я Олегової. Вона знову нацькувала на Коваля собаку, який порвав на Ковалі одяг і вкусив його.

Суд засудив Олегову за заподіяння легкого тілесного ушкодження Кова­лю, а Коваля - за нанесення Олеговій умисного середньої тяжкості тілесного Ушкодження за ч. 1 ст. 122 КК. У вироку суд вказав, що Коваль вчинив злочин У стані сильного душевного хвилювання, викликаного протизаконними діями Олегової. Вважаючи дії Коваля незлочинними, Генеральний прокурор України

вніс на вирок апеляційне подання. Ознайомтеся зі статтями 122,123 і 124 КК.

Яке рішення по внесеному протесту має прийняти апеляційна інстанція?

Задача 12. Збираючи вдосвіта гриби, Рябоконь кинув у річку недопалок цигарки. Поверхня води спалахнула, полум'я поширилося на кілька кіломе­трів і знищило у двох селах мости та трактор японського виробництва.

Сам Рябоконь дістав тяжкі опіки. Річка горіла протягом п'яти годин, оскільки в неї потрапило 4 тис. м3 пального внаслідок пошкодження труби на­фтопроводу при проведенні будівельних робіт. Керівники робіт не сповістили населення про можливі наслідки.

Чи є дії Рябоконя злочинними?

Задача 13. Газозварник Кирпа у раптовому приступі ревнощів, навіявши собі, що дружина його зраджує, вирішив позбутися суперника парадоксаль­ним способом. Під загрозою вбивства своєї 5-річної доньки ревнивець вимагав, щоб залицяльника дружини привели до нього на квартиру. Щоб визволити дівчинку, ревнивця умовляли працівники міліції, міністр внутрішніх справ автономної республіки, мати, сестра і брат, партійні та радянські працівники. Врешті Кирпа випустив дочку з дому.

Чи підлягає Кирпа кримінальній відповідальності?

Задача 14. Буров, перебуваючи в стані сп'яніння, вирішив покінчити жит­тя самогубством. Для досягнення цієї мети він угнав пустий автобус і на зна­чній швидкості спрямував його на товсте дерево. Внаслідок цього Буров запо­діяв собі тяжке тілесне ушкодження і пошкодив автобус, спричинивши авто- підприємству матеріальні збитки.

Чи є дії Бурова злочинними?

Задача 15. Каравайцев смалив забиту свиню паяльною лампою. Коли йому принесли телеграму, він пішов до воріт. Залишена ним лампа перекинулася, її полум'я охопило каністру з бензином, від вибуху загорівся хлів, а від ньо­го - сусідська хата. Це завдало її власнику збитки на суму 6 тис. крб.

Чи є дії Каравайцева злочинними?

Задача 16. Вакулик відпочивав на березі Дніпра і побачив, як його знайо­мий Куценко зґвалтував дівчину. Він почав вимагати гроші від Куценка, ля­каючи його тим, що сповістить про зґвалтування в органи МВС, на що останній погодився. Про цей злочин Вакулик нікуди не сповістив. Чи повинен він відпо­відати за недонесення про злочин?

Які ще правопорушення вчинив Вакулик?

Задача 17. Чужин, перебуваючи у стані сп'яніння, був затриманий пра­цівниками міліції. У нього вилучили фінський ніж. Чужин пояснив, що ніж

носив не з метою вчинення злочину, а як предмет мистецтва, створений влас­ними руками. Чи є дії Чужина протиправними?

Задача 18. Михайлову зґвалтував невідомий, про що вона нікому нічого не розказувала. Наступного дня у неї були інтимні стосунки зі своїм товари­шем Пилипенком, який після цього захворів на венеричну хворобу. Як потім з'ясувалося, заразився він від Михайлової, а та - від ґвалтівника. Чи повинна Михайлова відповідати за зараження венеричною хворобою Пилипенка?

Задача 19. Тренер Єршов недбало зберігав вдома ракетницю, яку взяв його 15-річний син Валерій. Не знаючи, що ракетниця заряджена, Валерій крикнув своєму товаришу Ігорю: «Стій, руки вгору і натиснув на спуск. Пролунав по­стріл, яким Ігоря було вбито. Чи є дії Єршова і його сина Валерія злочинними?

Задача 20. Мамчур двічі вступав до політехнічного інституту, але не про­ходив за конкурсом. Серед абітурієнтів ходили чутки, що, незважаючи на від­сутність у правилах прийому пільг абітурієнтам-спортсменам, приймальна комісія фактично надає їм перевагу. Бажаючи навчатися у цьому навчально­му закладі, частково підробив видану йому за місцем роботи характеристику, додрукувавши рядок про те, що він має 1-й спортивний розряд з волейболу. Цю характеристику разом з іншими документами він подав до політехнічного інституту, успішно склав іспити і був зарахований до складу студентів.

Мамчура засуджено за підроблення документів за ст. 358 КК. Вважаючи дії Мамчура незлочинними, адвокат оскаржив вирок. Яким було рішення апе­ляційного суду?

Задача 21. Гунько, який хворів на цукровий діабет, тричі вступав до ін­ституту, але не проходив за конкурсом. У нього склалося враження, що оцін­ку його знань на вступних іспитах занижують. Це враження посилилося, коли він в одній із газет з листа лікарів дізнався, що хворих на цукровий діабет, не­зважаючи на відсутність офіційної заборони, не приймають до інститутів під яким-небудь приводом. Щоб подолати цю перепону, Малько витравив у медич­ній довідці запис про цукровий діабет, вказав іншу хворобу і подав документи до приймальної комісії. Цього разу він витримав конкурс і був зарахований до інституту.

Чи є дії Малька злочинними?

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)