АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття функції. Способи її завдання. Поняття околиці точки

Читайте также:
  1. V. Оголошення домашнього завдання.
  2. V. Оголошення домашнього завдання.
  3. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  4. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  5. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  6. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  7. Акціонерне товариство: поняття і види.
  8. Апарат держави: поняття та структура
  9. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  10. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  11. БАНКИ, ЇХ ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ. НЕБАНКІВСЬКІ ФІНАНСОВІ УСТАНОВИ.
  12. Билет №18. Рассеивание ЗВ в атм воздухе. Осн факторы, влияющие на рассеивание. Понятия См, Хм, um. Изм концентрации.осн реперные точки.

Поняття множини. Основні операції з множинами.

Поняття множини – одне з основних, якщо не основне, поняття математики. Воно немає точного визначення, і його слід віднести до аксіоматичних понять. Такими

аксіоматичними поняттями, наприклад, в елементарній геометрії є поняття точка, пряма,площина. Прикладами множин є множина натуральних чисел, множина парних чисел, множина студентів у аудиторії, множина дерев у лісі.

Для позначення конкретних множин використовують великі літери A, S, X… Для

позначення елементів множин загалом застосовують малі літери a, s, x… Для позначення того, що x є елементом множини S (тобто x належить S), будемо застосовувати запис x Î S, а запис x Ë S означатиме, що елемент x не належить множині S. Символ Î називається символом належності.

Обєднання А і В (А È В) – множина, що складається з усіх елементів

множин А, всіх елементів множини В і не містить ніяких інших елементів.

А È В = { x | x Î A або x Î В }.

Переріз (перетин) А і В (А C В) – множина, що складається з тих і тільки

тих елементів, які належать одночасно множині А та множині тобто

А Ç В = { x | x Î A та x Î В }.

Різниця А і В або відносне доповнення В до А (АВ, A \ B) – множина,

що складається з тих і тільки тих елементів, які належать множині А та не належать множині В тобто

А \ В = { x | x Î A та x Ï В }.

Симетрична різниця (дизюнктивна сума) А і В (А. В, A A B) –множина, що складається з усіх елементів А, які не належать множині В, й усіх елементів В,

які не належать множині А тобто

А:В = { x | (x Î A та x Ï В } або (x Ï A та x Î В)).

Абсолютне доповнення або просто доповнення А (А’, A) – множина,

що містить усі елементи універсуму, за винятком елементів А тобто

А’ = { x | x Ï A).

Поняття функції. Способи її завдання. Поняття околиці точки.

Функцією у = f(x) називається така відповідність між множинами D і Е, при якій кожному значенню змінної х відповідає одне й тільки одне значення змінної у.

При цьому вважають, що:

х — незалежна змінна або аргумент;

у — залежна змінна або функція;

f — символ закону відповідності;

D — область визначення функції;

Е — множина значень функції.

Розрізняють три способи завдання функції: аналітичний, графічний і табличний. Позитивною властивістю аналітичного способу завдання є можливість одержувати значення для будь-якого фіксованого аргументу з будь-якою точністю. До недоліків цього засобу слід віднести те, що потрібно повторювати всю послідовність обчислень; крім того, аналітичний засіб не володіє наочністю. Вказані недоліки аналітичного засобу усуваються у випадку графічного завдання функції. Перевагою табличного способу завдання експериментальної функції є те, що для кожного значення незалежної змінної, поміщеної в таблицю, можна відразу ж, без усяких вимірів і обчислень, знайти відповідне значення функції. Недолік табличного способу полягає в тому, що не можна задати всю функцію скрізь, тобто завжди знайдуться такі значення незалежної змінної, яких немає в таблиці.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)