АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття «організація» та «зорганізованість»

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  3. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  4. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  5. Акціонерне товариство: поняття і види.
  6. Апарат держави: поняття та структура
  7. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  8. Вибори як основне поняття соціології виборчого процесу
  9. Визначення поняття «філософія».Предмет філософії, методи та її значення.
  10. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.
  11. Визначити відношення між поняттями
  12. Виробничі кооперативи: поняття, види, особливості створення та діяльності.

П.Г.Щедровицький Лекція № 1

Сутність цього поняття у тому, щоб будь який феномен діяльністного світу трактується як наслідок процесів організації, які розуміються у свою чергу як у

· штучному такі у

· штучно-природньому залозі (залог).

Штучний підхід – який характерний для СМДпідходу (системо-миследіяльністний підхідред.) та котрий припускає, що

світ пронизаний та багато у чому конституйований цілеспрямованими діями людства, які спрямовані на організацію та переорганізацію оточуючих його

- речей та подій,

- природного матеріалу та

- особисто рукотворних винаходів, які були створені ним (людством) раніше.

Зрозуміти сутність того або іншого утворення людського світу можливо, тільки якщо ми співвіднесемо його із тим процесом організації, котрий передував або супроводжував появлення цього утворення.

Термін «організація» - у даному випадку використовувався,

з однієї сторони – як дієслово – ми кажімо, що є процеси організації,

а з іншої – як іменник – є організація як продукт або наслідок цих процесів.

У другому випадку, коли ми слово «організація» використовуємо як аналог того, що вийшло у результаті наших організаційних зусиль та нашої організаційної діяльності, СМД – підхід застосовує інше поняття у певному сенсі гомоморфне поняттю організація, а саме поняття

«зорганізованість» - продуктом організації є зорганізованість будь чого, яка згортає результат цього процесу в структуру того до чого цей процес застосовано.

В аналогічній мові ми використовуємо термін організація коли кажімо, наприклад:

- «організація даної фірми» або

- «організація даного виробництва», як іменник.

Там у тілі цього утворення присутня деяка організація (іменникред.), котра і є сутність того, що ми кажімо. Спосіб організації створив її як відбиток на певного роду матеріалі. І коли ми намагаємося зрозуміти як влаштована ця річ, ми повинні апелювати до того, як її організували (дієсловоред.) і яка організація (іменник – ред.) у результаті склалася.

…За своїм статусом в СМД - підході поняття зорганізованості дуже схоже на поняття річ у Аристотеля. Це ключове поняття, яке підводить самі різноманітні явища оточуючого світу як би під один рід. Аристотель речами називає практично усе: «Все є речі різного виду,типу, характер у».

Так само у СМД- підході: «Усе є зорганізованості, тому що вони є продуктами різного типу організаційних процесів. Структура, яка виникає як слід цих організаційних процесів, може бути різноманітною, але при цьому будь яка «річ» діяльністного світу може бути пояснена крізь цей принцип».

…Але є речі, котрі не речі, наприклад, - знаки.

…В тій мірі у якій ми маємо справу із артефактами (рукотворними утвореннями), - це зорганізованості які є наслідком людської діяльності. А в тій мірі, в якій ми маємо справу із штучно-природними утвореннями у притулок до природних, вони також є наслідком процесів організації, але іншого типу - не діяльністного, а,умовно кажучи, процесуально-природньої (організації – ред.) і у цьому плані вони гомологічні, т. б. і те і інше може бути пояснене крізь одну категоріальну структуру.

Поняття зорганізованості – виявилося дуже цікавим способом переходу від онтології до логіки, а конкретніше від діяльністної трактовки до системної.

…сутність цього системного підходу складалася у тому щоб

розглянути будь яке явище спочатку як

· процес, потім як

· функціональну структуру, потім як

· морфологічну структуру, потім як

· матеріал.

 

 

У цій логіці аналізулогіці розгляду важливу роль відігравало уявлення про зорганізованості матеріалу.

Стверджувалося, що будь яке матеріальне утворення, будучи таким що долучене у той або інший процес, приймає форму цього процесу, і ця форма носить, преш за все, організаційний або організований характер.

…і тому ми можемо казати, що будь який матеріалорганізований, і ми маємо справу із зорганізованостями того або іншого матеріалу.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)