АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки. Готуючись до семінарського заняття студент повинен опрацювати необхідні літератур ні джерела, а саме: рекомендовані глави підручника

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  4. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  5. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  6. Вказівки до виконання контрольної роботи.
  7. Вказівки по виконанню випробування компресора, аналізу результатів та розрахунків
  8. Вказівки щодо виконання і оформлення курсового проекту.
  9. Довідкові та навчально-методичні матеріали
  10. Загальні вказівки
  11. Загальні методичні вказівки
  12. Загальні методичні вказівки

Готуючись до семінарського заняття студент повинен опрацювати необхідні літератур ні джерела, а саме: рекомендовані глави підручника, текст записаної лекції, відповідні статті Кримінально-процесуального кодексу (КПК України), та іншу рекомендовану літе ратуру.

Готуючись до відповіді на перше питання студент повинен засвоїти і вміти розкривати гносеологічну суть кримінально-процесуального доказування як різновиду людського пізнання дійсності. Необхідно виділити два аспекти доказування: а) практична діяльність по збиранню, дослідженню та перевірці доказів; б) як логіко-правове висунення певної тези та її обґрунтування. Треба вміти дати визначення і виділити основні елементи доказування. Розкрити поняття доказового права та інституту доказування. Дати поняття істини та об'єктивної істини в кримінальному процесі. Визначити мету доказування.

Готуючи друге питання, студент з'ясовує поняття доказів у кримінальному процесі. Роз межовує поняття доказів і джерел доказів, показує їх обумовленість та співвідношення. Приводить класифікацію доказів, називає види джерел доказів.

Студентам необхідно: вміти охарактеризувати такі джерела доказів як: показання по терпілого, підозрюваного, свідка, обвинуваченого; дати поняття речових доказів, їх вико ристання, зберігання та вирішення питання про них після завершення провадження у спра ві; розкрити поняття інших документів, дати їх використання як джерел доказів; охаракте ризувати висновок експерта як джерело доказів, протоколи слідчих і судових дій і їх зна чення як джерел доказів.

Треба визначити зміст кримінально-процесуального доказування, та виділити в ньому відповідні елементи, які його складають. Розглядаючи зміст кожного із елементів про це суального доказування студент повинен дати їм відповідну характеристику, показати рег ламентацію цієї практичної діяльності, кримінально-процесуальним законом.

Обов'язок доказування у кримінальному процесі КПК України покладає на відповідні дер жавні органи, які ведуть боротьбу із злочинністю. Необхідно засвоїти поняття предмету доказування, а потім сукупність тих обставин, які підлягають доказуванню. Для цього треба проаналізувати відповідні статті КПК України. Окреслений в ст. 91 КПК України предмет доказування є загальним і єдиним для всіх стадій кримінального процесу. З пред метом доказування тісно пов'язане поняття меж доказування обставин кримінальної спра ви. Межі доказування визначають глибину, коло, ступінь розслідування обставин справи.

Потрібно обґрунтувати роль оперативно-розшукових засобів у виявленні доказів. Слід мати на увазі, що матеріали, одержані в результаті оперативно-розшукової діяльності не можуть бути використані як докази. їх можна використати в процесі доказування тільки після перевірки відповідно з діючим кримінально-процесуальним законодавством.

Питання до самоконтролю

1. Встановлення об’єктивної істини – мета доказування у кримінальному процесі.

2. Поняття, зміст та характер істини, що підлягає доказуванню.

3. Поняття предмета доказування у кримінальній справі та його структура. Межі доказування.

4. Поняття доказу у кримінальному процесі. Джерела доказів.

5. Належність і допустимість доказів.

6. Класифікація доказів. Характеристика їх окремих джерел.

7. Правила користування непрямими доказами.

8. Поняття процесу доказування та його елементи.

9. Способи збирання і перевірки доказів у кримінальній справі.

10. Оцінка доказів у кримінальній справі.

11. Обов’язок доказування вини обвинуваченого.

12. Захисник як суб’єкт доказування. Участь інших учасників процесу в доказуванні.

13. Версії у процесі доказування.

14. Планування у процесі доказування.

15. Роль оперативно-розшукової діяльності (ОРД) у доказуванні.

16. Презумпції і преюдиції у доказуванні.

17. Моральні засади доказування у кримінальному процесі.

Теми рефератів:

1. Істина в теорії права.

2. Протоколи слідчих і судових дій як самостійний вид доказів в кримінальному процесі.

3. Можливості використання гіпнозу в оперативно-слідчій практиці правоохоронних ор ганів.

4. Використання в доказуванні матеріалів оперативно-розшукової діяльності

5. Основні положення теорії доказування.

6. Особливості процесу доказування під час розслідування насильницьких злочинів.

7. Речові докази як джерела доказів.

8. Показання свідка і потерпілого. Особи, які не підлягають допиту як свідки і особи, які мають право відмовитися давати показання як свідки.

9. Показання підозрюваного і обвинуваченого, їх оцінка і перевірка.

10. Алібі, обмова, самообмова.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)