АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Конкурентна стратегія

Читайте также:
  1. Бюджетна стратегія і бюджетний процес ЄС. Бюджет ЄС, його доходи і видатки.
  2. Логістична стратегія
  3. Організаційна стратегія.
  4. Організаційна стратегія.
  5. Продуктово-маркетингова стратегія
  6. Розділ 1. Інформаційна стратегія ЄС у галузі комунікацій. Європа і глобальне інформаційне суспільство
  7. Стратегія гри в шашки
  8. Стратегія детінізації української економіки
  9. Стратегія діяльності підприємства: її сутність, види та етапи розробки
  10. Стратегія життя, її вибір та уточнення життєвої філософії
  11. Стратегія інноваційного розвитку підприємства

Багато конкуруючі продавці пропонують свої продукти для продажу на ринку з великим числом покупців. Розмах конкуренції серед фірм і серед покупців розрізняється досить значно на різних ринках. Можна говорити, що переважає досконала конкуренція, якщо на ринку виконуються наступні умови:

1. Ринок складається з багатьох конкуруючих продавців, кожен з яких продає стандартизовану продукцію багатьом покупцям.

2. Кожна фірма має дуже невелику частку загального випуску, що продається на ринку, менше 1 відсотка загального продажу за будь-який даний період часу.

3. Жодна з фірм не розглядає конкурентів як загрозу її ринкової частки продажів. Фірми, таким чином, не цікавляться виробничими рішеннями своїх конкурентів.

4. Інформація про ціни, технології та ймовірність прибутку вільно доступна, і існує можливість швидко реагувати на умови, що змінилися ринку за допомогою переміщення застосовуваних ресурсів (продажу одних факторів виробництва і вкладення отриманих коштів в інші)

5. Вхід на ринок і вихід з нього для продавців стандартизованих товарів вільні. Це означає, що не існує обмежень, що не дозволяють фірмі продавати товар на ринку, немає і труднощів з припиненням операцій на ринку.

Ринок з досконалою конкуренцією - це ринок, де задовольняються умови досконалої конкуренції. На зовсім конкурентному ринку покупцям стандартних товарів або послуг байдуже, продукцію якої фірми вибрати.

Чиста конкуренція на практиці досить рідкісна, але існує кілька галузей, які більш схожі на конкурентну модель, ніж на будь-яку іншу ринкову структуру. А саме:

1.Досягнення максимально можливого високого споживання.Багато керівників ділового світу вважають, що мета маркетингу-полегшувати і стимулювати максимально високе споживання, яке в свою чергу створює умови для максимального зростання виробництва, зайнятості і багатства.

2. Досягнення максимальної споживчої задоволеності. Відповідно до цієї точки зору, мета системи маркетингу-досягнення максимальної споживчої задоволеності, а не максимально можливого рівня споживання. На жаль, ступінь споживчої задоволеності важко виміряти.

3.Надання максимально широкого вибору. Деякі діячі ринку вважають, що основна мета маркетингу-забезпечити максимально можливу розмаїтість товарів і надати споживачу максимально широкий вибір. Система повинна дати споживачеві можливість знайти товари, які найбільш повно відповідають його смаку. Споживачі повинні мати можливість макимально поліпшити свій спосіб життя, а отже, і одержати найбільше задоволення.

4. Максимальне підвищення якості життя. Багато хто вважає, що основна мета системи маркетингу повинна полягати в поліпшенні "якості життя". Це поняття складається з: 1) якості, кількості, асортименту, доступності та вартості товарів, 2) якості фізичного середовища; 3) якості культурного середовища. Більшість погоджується з тим, що для системи маркетингу підвищення якості життя-мета благородна, але визнає, що якість це виміряти нелегко, а тлумачення його часом суперечать один одному.

Розробляючи на початковому етапі діяльності конкурентну стратегію, фірма прагне знайти і втілити спосіб вигідно і довготривало конкурувати у своїй галузі. Універсальної конкурентної стратегії не існує; тільки стратегія, узгоджена з умовами конкурентної галузі промисловості, навичками і капіталом, якими володіє конкретна фірма, може принести успіх.

Вибір конкурентної стратегії визначають два головні моменти. Перший - структура галузі, в якій діє фірма. Суть конкуренції в різних галузях сильно розрізняється, і ймовірність довготривалого отримання прибутку в різних галузях неоднакова. Наприклад, середня прибутковість у фармацевтичній промисловості та виробництві косметики дуже висока, а у випуску сталі і багатьох видів одягу -- немає. Другий головний момент - це позиція, яку фірма займає в межах галузі. Деякі позиції більш вигідні, ніж інші, незалежно від середньої прибутковості галузі як такої.

Фірма може впливати і на структуру галузі, і на позицію в її "табелі про ранги ". Фірми, у яких справа йде успішно, не тільки реагують на зміни "навколишнього середовища", але й намагаються самі змінити її до своєї вигоди. Істотна зміна положення в конкурентній гонці тягне за собою зміни в структурі галузі або поява нових основ для конкурентної переваги.

Фірми вступають в галузь, розраховуючи заробити позитивний прибуток, і виходять зі справи у випадку збитків. При довготривалій рівновазі фірми отримують нульовий прибуток. Чому ж вони вступають в галузь? Тому що потрібно чимало часу, щоб досягти довгострокової рівноваги, але в короткий проміжок часу фірма може отримати значний прибуток. Причому фірма, що вступила першою в галузь, отримує значно більш короткостроковий прибуток, ніж фірми, які вступили пізніше. Аналогічно фірми, що виходять з неприбуткової галузі промисловості першими, можуть заощадити інвесторам масу грошей. Таким чином, концепція довгострокової рівноваги пояснює, в якому напрямку буде діяти фірма.

В довгостроковому періоді граничні витрати як і раніше, є найважливішим фактором, що визначає рішення фірми про обсяг пропозиції. Обсяг випуску фірми, що максимізує прибуток, в довгостроковому періоді виходить за допомогою двухкрокової процедури.

На перший крок для знаходження свого оптимального позитивного обсягу випуску фірма використовує той же розрахунок, заснований на граничних витратах, що і в короткостроковому періоді. Єдина різниця полягає в тому, що гранична умова вибору оптимального випуску в довгостроковій перспективі включає довгострокові, а не короткострокові, граничні витрати. Тобто, у довгостроковому періоді фірма, що приймає рішення про функціонування, буде здійснювати свій оптимальний позитивний обсяг випуску, такий, за якого ціна дорівнює довгостроковим граничним витратам.

На другому кроці фірма повинна вирішити, чи функціонувати їй взагалі. У довгостроковому періоді фірма продовжує свою діяльність тільки тоді, якщо вона відшкодовує всі свої витрати, включаючи альтернативну вартість капіталу, вкладеного в підприємство, обладнання, та інші види витрат, що являють постійними в короткостроковому періоді. Якщо ціна занадто низька для відшкодування всіх її витрат, то фірмі слід зовсім з галузі. Це можна назвати загальною умовою для довгострокового періоду або перевіркою прибутку вибору оптимального випуску. Те Тобто, фірмі варто здійснювати свою діяльність в довгостроковому періоді тільки в тому випадку, якщо ціна вище або дорівнює довгостроковим середнім витратам.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)