АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІМЕНІ ОЛЕСЯ ГОНЧАРА

Читайте также:
  1. імені Андрія Малишка
  2. Курінь УПЮ імені С.Ленкавського
  3. курінь УПЮ імені С.Ленкавського
  4. педагогічний університет імені Григорія Сковороди»
  5. Розділ 3. внесок бібліографів Львівської національноїНАУКОВОЇ бібліотеки України ІМЕНІ В. Стефаникау становлення метабібліографії в Україні
  6. Філій банку бою, діє від імені головного банку на підставі окремого положен-

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Хімічний факультет

Кафедра аналітичної хімії

 

 

Теоретичне завдання

на тему: «Білки у харчуванні людини. Амінокислоти та їх функції у організмі людини»

 

Виконала студентка Vкурсу, групи ХФ-15с-1

Носікова К.В.

Перевірила доц.каф.неоган.та фіз.хіміі

Саєвіч О.В.

 

 

Дніпропетровськ – 2015 року

Зміст

Вступ 3

Білки 4

Незамінні амінокислоти 5

Амінокислотний СКОР 13

Біологічна цінність основних харчових продуктів 15

Вміст білка в основних харчових продуктах 15

Наслідки недостатності та надлишку білка 16

Висновок 18

Перелік використаної літератури 19

 

Вступ

Білки в організмі людини складають основну масу щільних речовин м'язів, опорних тканин, захисних утворень (нігтів, волосся і т. Д.). До білків відносяться так звані антитіла, або імунні тіла, які виробляються в організмі і захищають нас від різних інфекційних захворювань. Що ж таке білки і що ми зараз знаємо про них?

У природі зустрічається величезна кількість всіляких білків. Всі вони відносяться до так званих високомолекулярних сполук. Молекула найпростішого білкової речовини більше молекули води приблизно в 500 разів. Але є і гігантські білкові молекули, які більше молекули води в 500000 разів.

Кожне білкова речовина побудовано з великого числа більш простих сполук, які називаються амінокислотами. Найчастіше в білках зустрічаються, як правило двадцять різних амінокислот, причому кожна з них представлена в білках в різних кількостях. Візьмемо, наприклад, амінокислоту, яка носить назву гліцин. В одних білках міститься по кілька молекул амінокислоти на молекулу білка, в інших - по кілька десятків або навіть сотень молекул гліцину на молекулу білка.

У молекулі білка амінокислоти розташовуються одна за одною, як намистинки в намисті, при цьому утворюється довгий ланцюжок, якай називається пептидним. У пептидних ланцюжках того чи іншого білка амінокислоти знаходяться в строго певному порядку. Це і обумовлює біологічні та хімічні властивості даного білка.

Проблема будови білків ще остаточно не вирішена. До теперішнього часу вона представляє одну з найцікавіших проблем біології.

 

 

Білки

Організм людини складається з білків (19,6%), жирів (14,7%), вуглеводів (1%), мінеральних речовин (4,9%), води (58,8%).

Білки - найбільш важливі біологічні речовини живих організмів. Це складні органічні сполуки з амінокислот, до складу яких входять вуглець (50-55%), водень (6-7%), кисень (19-24%), азот (15-19%), а також можуть входити фосфор, сірка, залізо та інші елементи. Вони служать основним пластичним матеріалом, з якого будуються клітини, тканини і органи тіла людини. Білки становлять основу гормонів, ферментів, антитіл та інших утворень, що виконують складні функції в житті людини (травлення, зростання, розмноження, імунітет і інше), сприяють нормальному обміну в організмі вітамінів і мінеральних солей. Білки беруть участь в утворенні енергії, особливо в період великих енергетичних витрат або при недостатній кількості у харчуванні вуглеводів і жирів. Енергетична цінність 1 г білка становить 4 ккал (16,7 кДж).

Білки харчових продуктів неможливо замінити іншими речовинами, і роль їх у організмі людини надзвичайно важлива. Вони відіграють ключову роль у житті клітини, становлячи матеріальну основу її хімічної діяльності.

Функції білків такі:

· структурна - здатні мимовільно створювати певну, властиву лише цьому білку просторову структуру;

· регуляторна - є регуляторами і каталізаторами, що прискорюють перебіг біохімічних реакцій у процесі обміну речовин;

· транспортна - переносять по крові гормони, гемоглобін, ферум, ліпіди та ін.;

· захисна - синтез антитіл;

· скорочувальна - м'язи в основному побудовані з білків;

· - білки можуть бути джерелом енергії для людини, але вони ніколи не відкладаються про запас - надлишкова кількість білка витрачається для отримання енергії.

Біологічна цінність білків харчових продуктів залежить від співвідношення в них незамінних амінокислот, які не можуть синтезуватися в організмі і мають надходити тільки з їжею[1].

Незамінні амінокислоти

Незамінних амінокислот десять - лізин, метіонін, триптофан, фенілаланін, лейцин, ізолейцин, треонін, валін, аргінін і гістидин. Особливо дефіцитними є лізин, метіонін і триптофан.
Ці амінокислоти в організмі не синтезуються і повинні обов'язково надходити з їжею в певному співвідношенні, тобто збалансованими. Особливо цінні незамінні амінокислоти триптофан, лізин, метіонін, містяться в основному в продуктах тваринного походження, співвідношення яких в харчовому раціоні має становити 1:3:3[2].

 

Лізін

Лізин - це незамінна амінокислота, що входить до складу практично будь-яких білків, необхідна для росту, відновлення тканин, виробництва антитіл, гормонів, ферментів, альбумінів. Ця амінокислота має противірусну дію, особливо відносно вірусів, що викликають герпес і гострі респіраторні інфекції. Дослідження, проведені на тваринах, показали, що нестача лізину викликає імунодефіцитні стани.
Лізин підтримує рівень енергії і зберігає здоровим серце, завдяки карнитину, який в організмі з нього утворюється. Як показали дослідження, одноразовий прийом 5000 мг лізину збільшує рівень карнитина в 6 разів. Для цього повинні бути присутніми в достатніх кількостях вітаміни C, тіамін (B1) і залізо. Лізин бере участь у формуванні колагену і відновленні тканин. Його застосовують у відновний період після операцій і спортивних травм. Лізин покращує засвоєння кальцію з крові і транспорт його в кісткову тканину, тому він може бути невід'ємною частиною програми лікування та профілактики остеопорозу. Спільний прийом лізину і аргініну (1-2 г на добу) підвищує імунну відповідь організму, зокрема, кількість і активність нейтрофілів. Лізин посилює дію аргініну. Лізин знижує рівень тригліцеридів у сироватці крові. Лізин у поєднанні з пролином і вітаміном С попереджає утворення ліпопротеїнів, що викликають закупорку артерій, отже, буде корисний при серцево-судинних патологіях. Лізин уповільнює пошкодження кришталика, особливо при діабетичної ретинопатії.
Потреба дорослої людини в лізині становить 3-5 г на добу. Дефіцит лізину несприятливо позначається на синтезі білка, що призводить до стомлюваності, втоми і слабкості, поганому апетиту, уповільнення росту і зниження маси тіла, нездатності до концентрації, дратівливості, крововиливів в очне яблуко, втрати волосся, анемії і проблем в репродуктивній сфері.

Синтетичний лізин застосовують для збагачення кормів і харчових продуктів.
Добрими джерелами лізину є яйця, м'ясо (особливо червоне м'ясо, баранина, свинина і птиця), соя, квасоля, горох, сир (особливо пармезан) і деякі види риби (такі як тріска і сардина). У більшості злаків низький вміст лізину, проте вміст лізину дуже високо в бобових [3].

Метіонін

Метіоні́н (Met, M) — незамінна амінокислота, що входить до складу ферментів та майже всіх тканин. Добре впливає на стан нирок, знижує токсичність багатьох отруйних речовин і сприяє відновленню функцій печінки, сприяє створенню неорганічної сірки у організмі. Спричиняє прискорення росту.

Він сприяє синтезу холіну, за рахунок чого нормалізує синтез фосфоліпідів із жирів і зменшує відкладення в печінці нейтрального жиру. Бере участь у синтезі адреналіну, креатину, активує дію ряду гормонів, ферментів, ціанокобаламіну,аскорбінової і фолієвої кислот. Знешкоджує деякі токсичні речовини шляхом метилювання.

Метіонін належить до так званих ліпотропних речовин, здатних запобігати ожирінню печінки, він регулює та нормалізує жировий обмін. Джерела метіоніну — молочний і яєчний білок, бобові, вівсяна крупа, сир. Добова потреба в метіоніні — 2-4 г.

Метіонін бере участь в обміні жирів і фосфоліпідів, вітамінів В12 і фолієвої кислоти; він є найсильнішим ліпотропним засобом. Добова потреба в ньому-1 г.
Лікування та профілактика захворювань і токсичних уражень печінки: цироз, ураження препаратами миш'яку, хлороформом, бензолом та іншими речовинами, алкогольна гепатопатія, токсичний гепатит, а також у складі комбінованої терапії цукрового діабету і хронічного алкоголізму, при дистрофії, білковій недостатності. Широко використовується для приготування комбікорму у птахівництві, свинарстві та відгодівлі великої рогатої худоби.

Ця амінокислота міститься в наступних продуктах: рибі, яйцях, молоці, бобових і м’ясі [4].

Тріптофан

Триптофан - (β- (β-индолил) -α-амінопропіоновая кислота, скор.: Три, Трп, Trp, W) - ароматична альфа-амінокислота. Існує в двох оптично ізомерних формах - L і D і у вигляді рацемату (DL).

L-триптофан є протеіногенних амінокислотою і входить до складу білків всіх відомих живих організмів. Відноситься до ряду гідрофобних амінокислот, оскільки містить ароматичне ядро індолу. Бере участь у гідрофобних і стекінг-взаємодіях.
Триптофан є компонентом харчових білків. Найбільш багаті триптофаном такі продукти, як сир, риба, м'ясо, бобові, сир, гриби, овес, сушені фініки, арахіс, кунжут, кедровий горіх, молоко, йогурт. Триптофан присутній у більшості рослинних білків, особливо їм багаті соєві боби. Дуже мала кількість триптофану міститься в кукурудзі, тому харчування тільки кукурудзою призводить до браку цієї амінокислоти і, як наслідок, до пелагрі. Одним з найкращих джерел триптофану є арахіс, причому як цільні горіхи, так і арахісова паста (яку помилково називають арахісовим маслом). М'ясо і риба містять триптофан нерівномірно: білки сполучної тканини (колаген, еластин, желатин) не містять тріптофан. Він здатний зменшувати больову чутливість, стимулює вироблення гормону росту, який необхідний для збільшення м'язової маси і зменшення маси жиру. Триптофан грає певну роль в лікуванні різних розладів харчування, алкогольної залежності, синдрому Дауна, агресивної поведінки, синдрому гіперактивності / дефіциту уваги, шизофренії, бере участь у виробленні ніацину (вітаміну В3). Досліди на щурах показали, що дієта з пониженим вмістом триптофану збільшує максимальну тривалість життя, але також збільшує смертність у молодому віці. Сонливість, яка спостерігається після вживання м'яса індички (актуально в США, де індичку традиційно вживають на День подяки і Різдво), пов'язують з дією мелатоніну, що утворюється з триптофану. Існує хибна думка, що індичка містить дуже велику кількість триптофану. Індичатина дійсно містить багато триптофану, але його зміст приблизно таке ж, як і в багатьох інших м'ясних продуктах. Хоча механізми виникнення сонливості дійсно пов'язані з обміном триптофану, її причиною є загальна висока калорійність і високий вміст вуглеводів в їжі, яка викликає сонливість, а не підвищений вміст в ній триптофану.
Гіпотеза про те, що при депресивних розладах зменшується вміст у мозку серотоніну, призвела до терапевтичного використання L-триптофану при депресії. Він застосовується як в якості монотерапії, так і в поєднанні з традиційними антидепресантами.
Є дані контрольованих випробувань, згідно з якими додавання L-триптофану може посилювати терапевтичний ефект антидепресантів групи ІМАО. Додаткове введення L-триптофану в дозі 68 г на добу особливо виправдано при зниженні синтезу або виснаженні запасів серотоніну, наприклад внаслідок тривалого застосування серотонінергічних антидепресантів. При цьому у частини хворих терапевтичний ефект L-триптофану при тривалому лікуванні схильний виснажуватися.
Крім того, препарати L-триптофану призначаються при розладах сну, почутті страху і напруги, дисфорії, передменструальному синдромі. Показаннями до застосування також є комплексна терапія хворих з алкогольною, опіатної і барбітуратной залежністю з метою нівелювання проявів абстинентного синдрому, лікування гострої інтоксикації етанолом, лікування біполярного афективного розладу і депресії, пов'язаної з менопаузою. Застосування при вагітності та в період лактації (грудного вигодовування) НЕ дозволяється. Біодоступність при пероральному прийомі становить більше 90%.
Побічними діями L-триптофану є нудота і анорексія. Крім того, він викликає сонливість вдень, а якщо приймати його ввечері - може покращувати нічний сон.
Триптофан також застосовується для збалансування кормів для тварин.
Триптофан сприяє росту, утворенню гемоглобіну, бере участь у процесі відновлення тканин. Потреба в ньому організму становить близько 1 г на добу [5].

Фенілаланін

Фенілаланін - це незамінна амінокислота. Ця амінокислота впливає на настрій, зменшує біль, покращує пам'ять і здатність до навчання, пригнічує апетит. Фенілаланін зустрічається у трьох формах: D, L; D; L. L-форма найбільш поширена, і саме вона входить до складу більшості білків людського тіла. D-форма виявляє аналгетичну дію. D, L-форма являє собою суміш цих форм.
Добова потреба і основні джерела надходження:16мг на 1 кг маси тіла. Міститься в цукрозаміннику - Аспартам (сластілін, сладекс, дульцімет) в 100-150 разів солодше цукру.
В організмі може перетворюватися на іншу амінокислоту - тирозин, яка, у свою чергу, використовується в синтезі двох основних нейромедіаторів: дофамінуі норадреналіну
Фенілаланін використовують у лікуванні артриту, депресії, болю при менструації, мігрені,ожиріння, хвороби Паркінсона. Препарати з фенилаланином краще приймати перед сном або разом з продуктами харчування, що містять велику кількість вуглеводів. Її зазвичай застосовують при передменструальному синдромі. Біологічно активні харчові добавки, що містять фенілаланін, не дають вагітним жінкам, особам з нападами неспокою, діабетом, високим артеріальним тиском, фенілкетонурію, пігментного меланомою. Фенілаланін бере участь у забезпеченні функції щитоподібної і надниркових залоз.

Натуральними джерелами фенілаланіну є яйця, яловиче і куряче м'ясо, риба, горіхи, бобові, соя, сир, молоко і молочні продукти, в яких він міститься у великих кількостях.

Лейцин, ізолейцин і треонін впливають на процеси росту. За нестачі лейцину зменшується маса тіла, виникають зміни в нирках і щитоподібній залозі[6].

Валін

Валін - незамінна амінокислота, що надає стимулюючу дію. Валін необхідний для метаболізму в м'язах, відновлення пошкоджених тканин і для підтримки нормального обміну азоту в організмі. Може бути використаний м'язами як джерела енергії.
Добова потреба і основні джерела надходження:14мг на 1 кг маси тіла. Валін міститься в таких харчових продуктах: зернові, м'ясо, гриби, молочні продукти, арахіс, соєвий білок. Прийом валіну у вигляді харчових добавок слід збалансувати зприйомом інших амінокислот - L-лейцин і L-ізолейцин
Валін часто використовують для корекції виражених дефіцитів амінокислот, що виникли в результаті звикання до ліків. Надмірно високий рівень валіну може призвести до таких симптомів, як парестезії (відчуття мурашок на шкірі), аж до галюцинацій. Нестача валіну призводить до розладу координації рухів [7].

Гістидин

Гістидин (L-α-аміно-β-імідазолілпропіоновая кислота) - гетероциклічна альфа-амінокислота, одна з 20 протеіногенних амінокислот.
Гістидином багаті такі продукти як тунець, лосось, свиняча вирізка, яловиче філе, курячі грудки, соєві боби, арахіс, сочевиця. Крім того, гістидин включається до складу багатьох вітамінних комплексів і деяких інших медикаментів.
Гістидин входить до складу активних центрів безлічі ферментів, є попередником у біосинтезі гістаміну. Одна з «істотних» амінокислот, сприяє зростанню і відновленню тканин. У великій кількості міститься в гемоглобіні; використовується при лікуванні ревматоїдних артритів, алергій, виразок і анемії. Недолік гістидину може викликати ослаблення слуху.
Дезамінування гистидина відбувається в печінці і шкірі під дією ферменту гістідази з утворенням уроканіновой кислоти, яка потім у печінці перетворюється на імідазолонпропіоновую кислоту під дією уроканінази. Подальше перетворення в ході серії реакцій імідазолонпропіоновой кислоти призводить до утворення аміаку, глутамата і одинвуглецевого фрагмента, сполученого з тетрагідофоліевой кислотою. Реакція декарбоксилювання гістидину має велике фізіологічне значення, оскільки є джерелом утворення біологічно активної речовини - гістаміну, який грає важливу роль в процесі запалення і розвитку деяких алергічних реакцій. Декарбоксилювання відбувається здебільшого в клітинах сполучної тканини практично всіх органів. Ця реакція протікає за участю ферменту гістідіндекарбоксілази. Відомо пов'язане з дефектом гістідінази спадкове захворювання гістидинемія, при якому характерно підвищений вміст гістидину в тканинах і затримка розумового та фізичного розвитку.
Гістидин входить до складу гемоглобіну, його недостатність чи надлишок в організмі погіршує умовно-рефлекторну діяльність [8].

Аргінін

Аргінін - амінокислота, яка здатна синтезуватися в організмі самостійно з інших амінокислот, але при різних захворюваннях або дефіциті в раціоні білка її синтез різко знижується, також одним з факторів зниження синтезу аргініну є вік. Аргінін бере участь в утворенні сечовини - кінцевого продукту обміну речовин. Ця амінокислота необхідна для синтезу ряду білків. Оксид азоту - це речовина, що утворюється в клітинах організму в момент окислення L-аргініну. який, потім, виступає в якості ініціатора безлічі впорядкованих біохімічних реакцій, що ведуть до різних біологічних ефектів, без яких людський організм не зміг би існувати.
L-аргінін випускається в таблетках або порошках. Краще приймати натщесерце (з водою або соком) по 2 грами (2.000 мг) безпосередньо перед відпочинком. Додаткову користь, зокрема у відношенні м'язового тонусу, можна отримати, приймаючи 2 грами (2.000 мг) на порожній шлунок (з водою або соком) за годину до початку інтенсивного фізичного навантаження.

Роль L-аргініну в організмі:

- Участь у роботі серцево-судинної системи
- Участь у роботі нервової системи
- Участь у роботі детоксикаційної функції печінки
- Участь у роботі імунної системи
- Структурний компонент сполучної тканини
- Участь у роботі репродуктивної системи
- Участь у роботі ШКТ.

Міститься в горіхах, попкорні, желатинових десертах, шоколаді, коричневому рисі, вівсяній крупі, родзинках, насінні соняшнику і кунжуті, хлібі з непросіяного борошна і в усіх продуктах, багатих білком.
Як загальнозміцнюючий засіб для профілактики захворювань серцево-судинної системи, печінки.

Експерти ФАО вважають, що 1 г харчового білка має містити {в ідеальному варіанті) таку кількість незамінних амінокислот, мг: ізолейцин 40, лейцин 70, лізин 55, метіонін і цистин 35, фенілаланін і тирозин 60, триптофан 10, треонін 40, валін 50 [9].

Амінокислотний СКОР

Амінокислоти містяться в багатьох продуктах рослинного і тваринного походження.

Потреба у білку залежить від стану організму, умов існування і праці, віку, особливостей харчового раціону, що визначається амі­нокислотним складом білка, його доступністю до травлення, на­явністю комплексу вітамінів і мінеральних речовин, джерел над­ходження енергії: жирів, вуглеводів та харчових волокон.

Результатом недостатнього надходження білка з їжею є пору­шення рівноваги його анаболізму і катаболізму, внаслідок чого руйнуються особисті білки організму, а також білки ферментів. При цьому потерпають насамперед тканини і органи з великою швидкістю оновлення білків, зокрема кишки, кровотворні органи.

Надлишкове надходження харчових білків зумовлює перенапруження системи травлення, нирок з наступним їх функціональ­ним виснаженням.

При визначенні збалансованості раціону за білком особливу увагу слід приділяти дотриманню співвідношень між незамінними амінокислотами.

Для повного засвоєння білка їжі вміст незамінних амінокислот у них має відповідати певним співвідношенням, тобто бути зба­лансованим. Білки високої біологічної цінності мають добру пере­травність і засвоюваність.

Одним із поширених способів оцінювання біологічної цінності білків є метод амінокислотного СКОРу — визначення відсоткового співвідношення кількості незамінної амінокислоти (АМК) в досліджуваному білку до кількості тієї самої амінокислоти в «ідеальному» білку, %:

В ідеальному білку амінокислотний скор кожної незамінної кислоти приймають за 100%. Амінокислотою, що лімітує біологічну цінність, вважається та, зкор якої має найменше значення, тобто саме ця амінокислота визначатиме ступінь використання певного білка в організмі і називатиметься першою лімітуючою амінокислотою.

Не всі харчові продукти повноцінні за амінокислотним складом. Найоптимальнішим є співвідношення незамінних амінокислот у продуктах тваринного походження - молоці, м'ясі, рибі, яйцях [10].

 

 

Біологічна цінність основних харчових продуктів

Рослинні харчові продукти дефіцитні за окремими амінокислотами: білок більшості бобових містить близько 6-80% метіоніну і цистину, білок пшениці -50% лізину порівняно з ідеальним білком (табл. 1).

Відомості про біологічну цінність білків необхідно враховувати під час складання раціонів харчування, взаємно доповнюючи лімітуючі амінокислоти. Найбільшою мірою цього можна досягти, поєднуючи рослинні і тваринні білки [11].

Таблиця 1 — Біологічна цінність основних харчових продуктів

Продукт Лімітуючі амінокислоти та іхній скор
Перша Друга
Пшениця Лізин (58) Треонін (87)
Жито Лізин (58) Треонін (76)
Рис Лізин (70) Треонін (87)
Кукурудза Лізин (44) Треонін (60)
Соя Метіонін + цис (83) Немає
Горох Метіонін + цис (64) Немає
Картопля Метіонін + цис (70) Немає
Молоко Метіонін + цис (94) Немає
Яловичина, птиця, риба Немає Немає

Вміст білка в основних харчових продуктах

Потрібно зазначити, що рослинні і тваринні білки неоднаковою мірою засвоюються організмом: білки молока і яєць - у середньому на 96%, м'яса і риби - 95%, хліба і хлібобулочних виробів з борошна першого і другого сортів -85%, овочів - 80%. Білки тваринного і рослинного походження мають бути в співвідношенні 1:1. Проте результати досліджень свідчать, що мінімально достатня потреба в білках може бути знижена вдвічі і більше. Причому розумне зниження білково-енергетичного компонента в харчуванні на тлі достатнього вітамінного і мінерального забезпечення сприяє, за даними багатьох авторів, збільшенню тривалості життя у тварин на 50-100%. Припускають, що під час голодування і використання обмеженого за білком харчування з більшою кількістю натуральних рослинних продуктів відбувається суттєва перебудова обміну речовин у бік економної і повної витрати білка, стимуляція процесів синтезу білка шлунково-кишкового каналу людини бактеріями з азоту та кисню повітря [12].

Таблиця 2— Вміст білка в основних харчових продуктах

Продукт Білок, г/100 г Продукт Білок, г/100 г
Яловичина 18,6-20,0 Гриби сушені 19,1-20,1
Баранина 15,6-19,8 Горіх фундук 16,1-17,0
Свинина м'ясна 14,6-20,0 Борошно пшеничне 10,6-13,0
Печінка яловича 18,0-19,0 Борошно житнє сіяне 6,9-8,0
Куряче м'ясо 18,2-21,2 Крупа манна 10,3-10,9
Качине м'ясо 15,8-17,2 Крупа гречана 12,3-12,5
Яйця курячі 12,7-13,0 Крупа рисова 7,0-7,2
Ковбаса варена 12,2-18,9 Хліб пшеничний 7,6-8,1
Сервелат 24,0-24,1 Хліб житній 4,7-7,0
Молоко 2,8-3,0 Макарони 10,4-11,8
Кисломолочний 18,0-18,1 Капуста 1,8-2,0
сир нежирний 19,0-31,1 Морква 1.3-1,5
Сири (тверді) 0,5-0,8 Буряк 1,2-1,5
Масло вершкове 1,8-2,0 Яблука, груші 0,4-0,6
Картопля 20,0-21,0    

 

Наслідки недостатності та надлишку білка

Потреба в білках визначається ефективністю обміну й утилізацією білка організмом. Залежність між кількістю білка, що надходить з їжею, і станом організму набагато складніша [13].

Негативні наслідки недостатнього та надмірного надходження білка в організм людини наведено в таблиці 3.

Таблиця 3—Наслідки недостатності та надлишку білка

Порушення Негативні наслідки Характерні захворювання
Недостатність   ослаблення організму; затримання росту; важкі розлади обміну речовин, зниження імунітету; порушення функції залоз внутрішньої секреції; загальне виснаження мускулатури; зникнення підшкірного жирового шару; набряки; пігментація шкіри "хвороба борошняного харчування": "цукрова дитина"; "тропічний лишай"; аліментарний маразм; квашиоркор
Надлишок посилення неконтрольованих організмом процесів гниття в кишечнику; збільшення навантаження на печінку і нирки, їх гіпертрофія; перезбудження нервової системи (навіть із виникненням неврозів) гіпертрофія нирок і печінки; летальний кінець

 

Висновок

Білки харчових продуктів неможливо замінити іншими речовинами, і роль їх у організмі людини надзвичайно важлива. Вони відіграють ключову роль у житті клітини, становлячи матеріальну основу її хімічної діяльності.

При нестачі білків в організмі виникають серйозні порушення: уповільнення росту і розвитку дітей, зміни в печінці дорослих, діяльності залоз внутрішньої секреції, складу крові, ослаблення розумової діяльності, зниження працездатності і опірності до інфекційних захворювань.
Білок в організмі людини утворюється безперервно з амінокислот, що надходять у клітини у результаті перетравлення білка їжі. Для синтезу білка людини необхідний білок їжі в певній кількості і певного амінокислотного складу. В даний час відомо більше 80 амінокислот, з яких 22 найбільш поширені в харчових продуктах.

Харчова цінність білка залежить від змісту та збалансованості незамінних амінокислот. Чим більше в ньому незамінних амінокислот, тим він цінніше. Джерелами повноцінного білка є м'ясо, риба, молочні продукти, яйця, бобові (особливо соя), вівсяна і рисова крупи.

 

 

Перелік використаної літератури

1. [Електронний ресурс]/ Режим доступу

http://ua-referat.com/Роль_білків_в_організмі

2. Иващенко М.И., Кривоносое М. В. Режим питания здорового человека. - К.: Здоров'я, 1987. -72с.

3. [Електронний ресурс]/ Режим доступу

https://ru.wikipedia.org/wiki/Лизин

4. [Електронний ресурс]/ Режим доступу

https://uk.wikipedia.org/wiki/Метіонін

5. [Електронний ресурс]/ Режим доступу

https://uk.wikipedia.org/wiki/Триптофан

6. [Електронний ресурс]/ Режим доступу

https://ru.wikipedia.org/wiki/Фенилаланин

7. [Електронний ресурс]/ Режим доступу

http://edaplus.info/food-components/stenosis.html

8. [Електронний ресурс]/ Режим доступу

http://www.xumuk.ru/encyklopedia/1078.html

9. [Електронний ресурс]/ Режим доступу

https://uk.wikipedia.org/wiki/Аргінін

10. Безпека харчування: сучасні проблеми: Посібник-довідник / Укл.: А. В. Бабюк, О. В. Макарова, М. С. Рогозинський, Л. В. Романів, О. Є. Федорова - Чернівці: Книги - XXI, 2005. - 456 с.

11. Покровский А. А. О питании. - М.: Экономика, 1964. -288 с.

12. Донченко Л.В., Надыкта В.Д. Безопасность пищевой продукции. – М.: Пищепромиздат, 2001. – 528 с.

13. Возіанов О.Ф. Харчування та здоров’я населення України // Журнал Академії медичних наук України. - 2002. - Т. 8, № 4. - С.645-657.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)