АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Соціальна структура суспільства

Читайте также:
  1. II. СТРУКТУРА отчетА по Практике по профилю специальности
  2. III. СТРУКТУРА КУРСА
  3. III. Структура курсовой и ВКР
  4. IV Структура и стратегия фирмы, внутриотраслевая конкуренция
  5. LDPC коды: структура
  6. V. ИНФРАСТРУКТУРА
  7. А.П. Цыганков. Современные политические режимы: структура, типология, динамика. (учебное пособие) Москва. Интерпракс, 1995.
  8. Адміністративно-господарська структура лісгоспу
  9. АК. Структура белков, физико-химические свойства (192 вопроса)
  10. Анкета – структура, основные критерии построения анкеты
  11. АНТИГЕННАЯ СТРУКТУРА РОДА STREPTOCOCCUS
  12. Апарат держави: поняття та структура

http://ukrmap.su/uk-g11/1338.html

Людина практично ніколи не включена до суспільної взаємодії безпосередньо. Вона зажди входить до певної групи, інтереси і норми поведінки якої впливають на неї. Адже суспільство складається з цих груп. Тому для розуміння суспільних процесів, які відбуваються, необхідно здійснювати аналіз суспільства з позицій соціальної структури.

Соціальна структура населення – це система різних видів спільнот (класових, майнових, професійних, територіальних) і стійких та впорядкованих зв’язків між ними. Соціальний клас – велика сукупність людей з близьким життєвим рівнем, цінностями, інтересами, освітою, соціальним статусом. Як правило, виділяють вищий, середній і нижчий клас.

Одні дослідники визначають соціальну групу (клас) на підставі доходу, майнового стану, професії або роду занять, освіти. Інші включають до певного класу, групи тих людей, які самі себе до них зараховують незалежно від соціально-економічних показників, що визначають їхнє соціальне становище.

Всі люди від народження є рівними, незважаючи на свої статеві, расові, етнічні характеристики. В процесі співжиття у соціальному просторі з іншими особистостями, самореалізуючись та розкриваючи свої таланти, індивід власними зусиллями, відповідно до того, яку користь він приносить суспільству, заслуговує на переміщення у більш привілейовану групу. Соціальна нерівність веде до створення «соціальної драбини», по якій люди рухаються вгору, забезпечуючи собі, своїм дітям все кращі життєві умови і все ширші можливості, або вниз, де ці можливості звужуються.

Тип соціальної структури відображає характер суспільно-економічної системи суспільства. Для розвинутих країн характерна соціальна структура, у якій вищий клас становить приблизно 10-15 % всього населення, середній клас – 60-80 %, нижчий клас – 15-20 %. Певну частину нижчого класу становлять безробітні, бездомні, сезонні робітники. Враховуючим чисельність середньої групи та її стабілізуючий вплив на суспільство, цивілізацію розвинутих країн (західну цивілізацію) іноді ще називають «цивілізацією середнього класу». До ознак середнього класу відносять наявність власності у вигляді накопиченого майна чи існуючої як джерело прибутку, високий рівень освіти, середній по країні прибуток, професійну діяльність, що має високий престиж у суспільстві. Інтереси середнього класу домінують у суспільстві розвинених країн, протистоять бажанню найбагатших ще більше збагатитися й компенсують радикальні зазіхання найбідніших на зміну соціального устрою суспільства.

Для країн, що розвиваються, характерна соціальна структура суспільства, у якій на вищий клас припадає 1-3 % загальної чисельності населення, середнього – 5-7 %, нижчого – 90 %.

У сучасному відкритому суспільстві чинником, який впливає на покращання місця людини у суспільстві, є освіта. Набувши вищого рівня освіти, працівник підвищує свою фахову кваліфікацію, може виконувати більш складну та відповідальну роботу, і це дає йому підстави для одержання вищої винагороди за вкладену працю, допускає до прийняття владних управлінських рішень, створює можливості для користування певними привілеями.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)