АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Історичні передумови виникнення ревізіонізму

Читайте также:
  1. Взаємопов'язаність і передумови вирішення глобальних проблем
  2. Виникнення i розпад загальноiндiйської держави / друга пол. I тис. до н.е./.
  3. Виникнення асептики
  4. Виникнення держави і розвиток економіки
  5. Виникнення держави та рання історя Китаю.
  6. Виникнення етики в системі філософського знання
  7. Виникнення і перебіг АГ тісно пов'язані з наявністю факторів ризику.
  8. Виникнення і розвиток вищих навчальних закладів у світі. Поява університетів.
  9. Виникнення і розвиток грошових відносин
  10. Виникнення і розвиток Економічної теорії
  11. Виникнення міста в Європі
  12. Виникнення міста Рима та правління царів

СОЦІАЛ-ДЕМОКРАТИЧНІ ЕКОНОМІЧНІ КОНЦЕПЦІЇ

Не обов'язково бути марксистом, щоб вірити у соціалізм.

М. Блауг

Сучасне суспільствоне твердий кристал, а організм, здатний до змін і розвитку. Е. Бернштейн

6.3.1. Історичні передумови виникнення ревізіонізму.

6.3.2. Сутність та економічні концепції соціал-реформізму.

6.3.3. Еволюція економічної доктрини соціал-демократії у XX ст.

Історичні передумови виникнення ревізіонізму

Соціал-демократичний напрям економічної думки зародився у 60-ті рр. XIX ст. і з того часу пройшов складну еволюцію, по­в'язану з численними теоретико-ідеологічними та організаційни­ми розколами. Наприкінці XIX — початку XX ст. у європейській соціал-демократії незаперечним було панування марксистської доктрини. Водночас нові реалії соціально-економічного розвит­ку, пов'язані з еволюційними змінами капіталізму, сприяли пе­регляду марксистського учення та ідейно-теоретичному розмежу­ванню соціал-демократії.

Найважливіші передумови виникнення ревізіонізму (від лат. геиізіо — перегляд):

1. Подальша еволюція капіталізму, зумовлена науково-тех­нічними зрушеннями та промисловим піднесенням роз­винених країн світу у 8090-ті рр. XIX ст. Реальні зміни економіки західних країн не підтверджували сформульовану К. Марксом історичну тенденцію капіталі­стичного нагромадження, пов'язану з витісненням дрібного виробництва, погіршенням становища трудящих, зростанням безробіття та злиденності широких мас населення.

2. Поліпшення становища робітничого класу, зростання част­ки дрібних власників, кваліфікованих робітників і служ­бовців; створення умов для поліпшення якості життя та збільшення чисельності середнього класу. Практика запе­речувала виявлену К. Марксом тенденцію до спрощення соці­альної структури суспільства та формування двох внутріш­ньо єдиних класів. Багатоманітність та складність соціаль­но-економічного розвитку не були зведені нанівець процеса­ми концентрації та централізації капіталу. Подальша ево­люція ринкової економіки демонструвала зростання дифе­ренціації господарського життя, ускладнення системи гос­подарюючих суб'єктів, їх потреб та інтересів, збереження самостійного значення середніх верств, посилення внутріш­ньої диференціації робітничого класу тощо.

3. Розвиток інститутів політичної демократії, парламен­таризму, посилення впливу робітничого та профспілко­вого руху, зростання його результативності. Еволюційні зміни капіталізму у кінці XIX — на початку XX ст. умож­ливлювали поступове реформування соціально-економічних відносин на шляху "соціального партнерства". У багатьох країнах у цей період соціал-демократичні партії досягли пар­ламентських успіхів, інтенсивно розвивався профспілковий рух, розроблялись та реалізувались на практиці основи соці­альної політики провідних європейських держав. Нові явища суспільного життя потребували адекватного те­оретичного осмислення, яке вплинуло на еволюцію соціа­лістичної економічної думки. Були започатковані нові кон­цепції, позбавлені радикалізму марксистського учення і спрямовані на обґрунтування необхідності перебудови капі­талістичного устрою на засадах його поступового реформу­вання.

 

Мої спостереження за розвитком капіталізму в Європі, зроб­лені з дня смерті Маркса, і особливо з початку поточного сто­ліття, засвідчують, що капіталізм — гнучка суспільна формація, яка реагує на соціальну боротьбу, видозмінюється, гуманізуєть­ся і рухається в бік сприйняття і адаптації окремих ідей соціаліз­му. Якщо це так, то могильник йому не знадобиться. У будь-якому випадку в нього принадне майбутнє. Хижацький національ­ний, хижацький міжнародний, ліберальний з елементами демо­кратії, ліберально-демократичний, гуманно-демократичний з роз­винутою системою соціального захисту —ось можливі етапи ево­люції капіталізму. Г.В. Плеханов

Усупереч зусиллям революційних марксистів, які прагнули об'єднати робітничий рух у єдину силу і спрямувати його на боротьбу з капіталом та приватною власністю, у кінці XIX ст. відбулося ідейно-теоретичне розмежування представників соціал-демократичного табору. Перегляд сутності марксист­ської доктрини спричинив виникнення нових напрямків подальшої еволюції соціал-демократичних ідей:

ліберально-реформістського, представники якого заперечували революційний шлях побудови соціалістичного
суспільства, протиставивши йому концепцію економічних реформ та демократії;

революційно-радикального, представники якого обґрунтовува-ли насильницьке знищення капіталізму, негайне здійс­нення революції та прискорений перехід до комунізму.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)