АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Математика, астрономія, медицина Стародавньої Індії

Читайте также:
  1. Архітектура, скульптура, живопис Стародавньої Індії.
  2. Історія стародавньої Аравії.
  3. Как наука доказательная медицина базируется на двух основополагающих направлениях: клинической эпидемиологии и медицинской статистике.
  4. Когда медицина бессильна
  5. Культура Індії.
  6. Культура стародавньої Iндiї.
  7. Медицина без человеческого лица
  8. Особливості культури стародавньої Японії
  9. Паллиативная медицина
  10. по профессиональной практике «Помощник врача скорой и неотложной медицинской помощи» для студентов 5 курса по специальности «Общая медицина»
  11. Природа, населення, джерела та iсторiографiя стародавньої Пiвденної Азiї.


Відкриття стародавніх індійців у галузі точних наук вплинули на розвиток арабської та ірано-перської наук. Почесне місце в історії математики займає вчений Арьяпхата, що жив у V-початку VI століття н.е. Учений знав значення «пі», запропонував оригінальне рішення лінійного рівняння. Крім того, саме в Стародавній Індії вперше система числення стала десяткового (тобто з нуля). Ця система лягла в основу сучасної нумерації і арифметики. Більше розвинена була алгебра; а поняття «цифра», «синус», «корінь» вперше з'явилися саме в Стародавній Індії. Досягнення давньоіндійських математиків перевершили те, що було зроблено в цих областях знань у Древній Греції.

Давньоіндійські трактати з астрономії свідчать про дуже високий розвиток цієї науки. Незалежно від античної науки індійський учений Арьяпхата висловив ідею про обертання Землі навколо своєї осі, за що був гнівно засуджений жерцями. Введення десяткової системи сприяла точним астрономічним розрахунками, хоча обсерваторій і телескопа у стародавніх індійців не було.

До цих пір в Індії великою пошаною користується Аюрведа - наука про довголіття. Вона зародилася ще в глибоку давнину. Давньоіндійські лікарі вивчали властивості трав, вплив клімату на здоров'я людини. Велика увага приділялася особистій гігієні і дієті. На високому рівні перебувала і хірургія; відомо про триста операціях, які були здатні зробити давньоіндійські лікарі; крім того, згадується про 120 хірургічних інструментах. Популярна сьогодні тибетська медицина заснована на староіндійської науці Аюрведа.

Давньоіндійські медики вважали, що в основі людського організму лежать три головних життєвих соку: вітер, жовч і флегма - їх ототожнювали з принципами руху, вогню і розм'якшення. Індійська медицина особливу увагу приділяла впливу на людський організм природних умов, а також спадковості. Існували й трактати з лікарської етики.

Узагальнюючи всі ці факти, слід зауважити, що шанування знань - це відмінна риса індо-буддійської культури. Вчитися в Індії приїжджали фахівці з багатьох країн. У ряді міст Індії функціонували університети, в яких вивчалися релігійно-філософські тексти, астрономія, астрологія, математика, медицина і санскрит. Але характерно те, що евклідової геометрії в індійській науці не з'явилося. І це не випадково. Індо-буддійська культурна традиція не відрізнялася особливим раціоналізмом. Індійських учених не цікавила логіка наукових знань, їх більше хвилювали таємниці всесвіту і практичні питання калькуляції, складання календаря і вимірювання просторових форм.

 

Висновок


Давньоіндійська культура справила великий вплив на культуру інших країн. Уже з глибокої стародавності її традиції перепліталися з традиціями Сходу. У період Хараппской цивілізації встановилися культурні та торговельні відносини з Месопотамією, Іраном, Середньою Азією. Трохи пізніше з'явилися культурні й економічні контакти з Єгиптом, Південно-Східною Азією, Далеким Сходом. Особливо тісними були зв'язки з Іраном: вплив індійської культури позначилося на архітектурі цієї країни, Іран багато запозичив з давньоіндійської науки. Давньоіндійська культура справила великий вплив на культуру Шрі-Ланки та Південно-Східної Азії; писемності цих регіонів склалися на основі індійської, у місцеві мови ввійшло багато індійських слів.

У більш пізні епохи індійська культура справила великий вплив на багатьох видатних європейських письменників і поетів. У їх числі Р.Кіплінг, І.Гете, Г.Гейне, Г. Гессе, С. Цвейг, Л.Толстой, Р.Ролана, У.Уітмен, Г.Лонгефелло, Г.Торро. У Росії в 1778 році з давньоіндійського був зроблений переклад «Бхагавдгіти»; 1792 Карамзін перевів сцени з поеми «Шакунтала» і порівняв Калідаса з Гомером. Перекладами давньоіндійської літератури та її аналізом займалися Жуковський, Тютчев, Бєлінський, Фет, Бунін, Брюсов, Бальмонт, Блок. Особливе місце у зміцненні цьому разі відводиться сім'ї Реріхів.

У сучасній Індії з повагою ставляться до культурної спадщини. Для цієї країни характерна живучість давніх традицій і не дивно, що багато досягнень староіндійської цивілізації увійшли в загальнокультурний фонд індійців. Вони стали невід'ємним компонентом і світової цивілізації, а сама Індія залишається однією з найулюбленіших і загадкових країн у світі, «країною мудреців».

 

 

Список літератури:

1.
Стародавні цивілізації - М., 1989

2.
Введення в культурологію-М., 1995

3.
Культурологи я - Ростов на Дону, 1995

4.
Бонгард - Левін Т.М. «Давньоіндійська цивілізація», - М., 1993

5.
Культурологи я. Історія світової культури, М., 1998

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)