АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Джерела забруднення атмосфери

Читайте также:
  1. Архаїчні джерела української культури
  2. Баланс підприємства як найважливіша форма звітності, його структура та джерела даних для складання.
  3. Блок 8-3. КАРТИ — ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ.
  4. Бюджетний дефіцит та джерела його фінансування.
  5. Бюджетний дефіцит, його причини, види та джерела покриття.
  6. Види майна суб'єктів господарювання та джерела його формування
  7. Визначення координат джерела забруднення
  8. Визначення потреби в оборотному капіталі та джерела фінансування.
  9. Використані джерела
  10. Вопрос Види майна суб’єктів господарювання та джерела його формування
  11. ГЛАВА 1. Поняття предмет і джерела господарського
  12. Державний бюджет: види бюджетного сальдо; концепції збалансування бюджету; джерела дефіцитного фінансування.

Основними джерелами забруднення атмосфери є природні і техногенні забруднювачі, які можна об'єднати у такі групи:

- забруднювачі природного походження (мінеральні, рослинні, тваринні, мікробіологічні);

- забруднювачі, які утворюються при згоранні палива для потреб промисловості, опалення житлових будинків, при роботі всіх видів транспорту.

- забруднювачі, які утворюються в результаті промислових викидів.

- забруднювачі, зумовлені згоранням і переробкою побутових і промислових відходів.

Природні забруднювачі виділяють в атмосферу пил (рослинного, вулканічного, космічного походження, внаслідок ерозії ґрунту, частинки морської солі тощо); туман, дим, гази від пожеж; гази вулканічного походження; різноманітні продукти рослинного, тваринного та мікробіологічного походження. Рівень забруднення атмосфери природними джерелами є фоновим і несуттєво змінюється з часом.

Техногенні забруднювачі з часом все більше впливають на атмосферу, так за останні роки в середньому спалюється до 10 млрд. тонн палива на рік. Збільшуються викиди в атмосферу вуглекислого газу, двоокису сірки, оксиду вуглецю, оксиду азоту, пилу, диму та інших речовин, в тому числі мутагенних та канцерогенних. З них найбільш поширеними є діоксид сірки (SO2), окис вуглецю (СО), окис азоту (N0), вуглеводні викиди та пил (табл. 1.1, 1.2) [ 111.

Таблиця 1.1. Джерела викидів в атмосферу

Домішки Основні джерела Середньорічна концентрація в повітрі, мг/м3
природні антропогенні
Тверді частки (зола, пил тощо) Вулканічні виверження, пилові бурі, лісові пожежі тощо Спалювання палива в промислових та побутових установках У містах: 0,04-0,4
SO2 Вулканічні виверження, окислення сірки, сульфатів Теж У містах: до 1,0
М02 Лісові пожежі Промисловість, автотранспорт, теплоелектростанції У промислово розвинених регіонах: до 0.2
СО Лісові пожежі, виділення океанів, окислення Автотранспорт, промислові енергоустановки, чорна металургія У містах: від 1 до 50
Леткі вуглеводи Лісові пожежі, природний метан, природні виділення Автотранспорт, допалювання відходів, випаровування нафтопродуктів У промислово розвинених регіонах: до 3,0
Поліциклічні, ароматичні вуглеводи - Автотранспорт, хімічні заводи, нафтопереробні заводи У промислово розвинених регіонах: до 0,011

Таблиця 1.2. Кількість щорічних викидів в атмосферу

Речовина Викиди, млн. тонн Частка антропогенних домішок від природних надходжень
природні антропогенні
Тверді частки      
S02     13,3
N0     6,5
СО     5,7
CnHm     3,3
СО2     3,6
 

 

З року в рік кількість різноманітних речовин, що викидаються в атмосферу зростає як по об'єму так і по складу (сьогодні налічується більше 500 шкідливих речовин в атмосфері).

Міграція в атмосферному повітрі високих концентрацій викидів призводить до утворення більш токсичних речовин таких як кислоти, смог та інші.

Сьогодні забруднення повітря особливо великих міст та промислових центрів є серйозною соціальною, економічною та екологічною проблемою, на вирішення якої потрібні як зусилля багатьох вчених так і великі кошти. Основна маса викидів в атмосферу припадає на спалювання органічних енергоносіїв (нафта, газ, вугілля, торф, деревина), а також на автотранспорт. Це приводить до того, що забруднення повітря у містах в 15 разів вище чим у сільській місцевості.

Особливо небезпечні сірчисті сполуки, оксиди азоту та викиди газів автомашин, що містять у собі свинець та інші речовини (200 компонентів вихлопних газів пагубне впливає на організм людини).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)