АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 1. Загальна характеристика економіки країни

Читайте также:
  1. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  2. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  3. V. Характеристика современного гражданского права
  4. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  5. а) З основ законодавства України про культуру.
  6. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  7. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  8. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  9. Анализ возможных мест утечки веществ и характеристика этих веществ.
  10. Аналіз Закону України « Про державну службу»
  11. Аналіз моделі IS-LMдля відкритої економіки при фіксованому обмінному курсі.
  12. Аналіз навчально-методичного комплексу для учнів 7-го класу з історії України

Контрольна робота

з дисципліни «Міжнародні економічні відносини»

на тему:

«Індія»

Варіант 22

 

Виконала:

Студентка групи МЕ-25

Цісарук Мирослава

Виладач:

Нагірна М. Я.

Львів – 2014

Анотація

 

У контрольній роботі я досліджувала країну Індію з різних аспектів. Спочатку я визначила основні економічні характеристики даної країни та її забезпеченість факторами виробництва. Також я охарактеризувала значення країни на регіональному та глобальному рівні і її соціально-культурний потенціал. Крім цього я вивчила її зв’язки за Україною як поточні так і перспективні. У кінці даної роботи я висловила свої пропозиції щодо покращення економічного становища в країні та зробила висновки про її поточне становище.

 

In this project I investigated the country which called India with various aspects. First of all I have defined the basic economic characteristics of the country and its security of factors of production. I also described the country at the regional and global level and its socio-cultural potential. Besides I examined its relationship with Ukraine, both current and prospective. At the end of this work I have expressed my suggestions for improving the economic situation in the country and made conclusions about its current position.

 

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………4-5

1. Загальна характеристика економіки країни…………………………………6-9

2. Забезпеченість факторами виробництва………………………………….10-12

3. Забезпеченість країни на регіональному та глобальному рівні…………13-17

4. Соціально-культурний потенціал………………………………………….18-20

5. Стосунки з Україною……………………………………………………….21-24

Висновки і пропозиції……………………………………………………………..25

Список використаної літератури…………………………………………………26

 

 

Вступ

Індія - це країна, яка розташована у Південній Азії на півострові Індостан. До складу Індії входять Андаманські і Нікобарські острови, острови Лакшадвіп. На північному заході вона межує з Пакистаном; на півночі — з КНР, Непалом і Бутаном; на сході — з М'янмою і Бангладеш. На півдні вузька Полкська протока і Манарська затока відділяють її від Шрі-Ланки. Протокою Грейт-Ченнел між островами Великий Нікобар і Суматра проходить морський кордон між Індією та Індонезією. Її територія — 3 166 829 км.² (є 7-ю країною у світі за географічною площею). Довжина з півночі на південь — понад 3000 км; з заходу на схід — близько 2000 км. Кількість населення — 1 млрд. 210 млн. осіб. Це друга за кількістю населення після Китаю. Столиця Індії — Нью-Делі. Офіційною мовою є гінді та тимчасово англійська, також 21 регіональна мова світу. Згідно з Конституцією, Індія — союз штатів. В основу територіального поділу покладено мовну спільність населення. До складу країни входить 28 штатів.

За типом державного устрою це республіка. Найвищим федеральним органом законодавчої влади в Індії є парламент (Сансад), який включає в свою структуру Президента Індії і 2 палати: нижню палату, Лок Сабха, і верхню палату, Радж’я Сабха. Главою держави є Президент Пранаб Кумар Муккерджі, який обирається непрямим виборами через колегію виборців на 5 років. Другою особою після Президента є віце-прем’єр-міністр Хамід Ансарі. Також важливе місце займає прем’єр-міністр Індії – Манмохан Сингх. Прем'єр-міністр Індії є головою уряду і здійснює найбільші виконавчі функції, призначається президентом, прем'єр-міністр вибирається партією або політичним союзом партій, що складають більшість місць в нижній палаті парламенту. Виконавча влада складається з президента, віце-президента, та Ради Міністрів Індії на чолі з прем'єр-міністром. Будь-який міністр при отриманні портфеля повинен бути членом однієї з палат парламенту. На даний момент у Індії існує 5 політичних партій, серед яких правлячою є партія “Індійський національний конгрес”. Індія здобула незалежність від Великої Британії 15 серпня 1947 року.

Щодо економічної ситуації Індії, то в цілому вона є стабільною. Річний рівень інфляції на початку XXI століття не перевищує 4%, є збільшення експорту країни. Середній приріст ВВП з кожним роком збільшується. Грошова одиниця — індійська рупія = 100 пайсам. Курс валюти є стабільним і на 2009 рік становив: 1 рупія = 0,2

долара США. Індійська рупія є прикладом частково конвертованої валюти, тобто вона може брати участь у операціях на міжнародному ринку, але лише у деяких випадках. В даний час рупія є грошовою одиницею багатьох країн: Індії, Пакистану, Непалу, Індонезії, Маврикія, Сейшельських островів, Шрі-Ланки. Індія є аграрно-промисловою країною. Економіку Індії відрізняють надлишок і дешевизна робочої сили і висока культура праці. Індія – космічна і ядерна держава. За рівнем ВВП Індія входить у шістку найбільших економічних держав світу. Економіка – змішаного типу.

На рисунку наведено герб Індії та національний прапор.

 

Рисунок 1. Національний прапор та герб Індії.

 

Розділ 1. Загальна характеристика економіки країни

Для початку слід сказати, що такої держави, як Стародавня Індія ніколи не існувало, але були держави у Стародавній Індії: Магадха, Кошала, Імперія Маур'їв, Гупт, Делійський султанат, Імперія Великих Моголів та ін. Змінюючи одна іншу, змінюючи династії (Нандів, Маур'їв, Великих Моголів), то збільшуючись, то розпадаючись, ці держави незмінно зберігали ту "матерію", з якої вони будувалися. Проте вже на початку XX століття (1922 р.) у долині ріки Інд при розкопках Махенджо-даро ("пагорб мертвих") було знайдено рештки доарійської високо розвиненої цивілізації, що отримала назву Харапійської. Дослідження показали, що ця цивілізація, яка мала єдність, охоплювала широкі райони Індії, перевершуючи за своїми розмірами цивілізації Нілу (Єгипет), Тигру та Євфрату (Вавилон) разом узяті. Цивілізація існувала приблизно з середини III тисячоліття до н. е. і до ХУІІ-ХУІ століть до н. е. (датування за допомогою радіо-вуглецевого методу показало, що Хараппська цивілізація існувала з 2400 до 1700 років до н. е.).

У 1885 році засновано партію Індійський національний конгрес, що з часом стала на чолі національно визвольного руху. З 1915 року одним з лідерів Конгресу став Могандас Карамчанд Ганді, популярний серед простого народу.

У 1857 році Індія стала колонією Великою Британії, а у 1947 році, здобувши незалежність, Британська Індія була розділена на дві суверенні держави: переважно населену індусами Індію і мусульманський Пакистан, між якими відразу ж почалася війна за князівство Кашмір. Конфронтація між двома країнами призвела до декількох серйозних військових конфліктів впродовж другої половини XX століття, політичне напруження між двома країнами зберігається до сьогодні.

На сьогодні індійські вчені — одні з найбільш авторитетних у світі, країна має власну ядерну зброю і є космічною державою. Країна самостійно виробляє ракети і програмне забезпечення (місто Бангалор — один із найбільших у світі центрів з експорту програмного забезпечення). На території країни розташовані дослідницькі центри найбільших світових ТНК. І разом із тим Індія — аграрно-індустріальна країна, 2/3 найбіднішого населення планети проживає в Індії. Величина ВВП на душу населення складає 300 дол.

Таблиця 1

Розмір номінального ВВП Індії

             
Розмір номінального ВВП Індії млрд..$ 1152,8 1251,4 1264,9      
Розмір ВВП по ППС Індії млрд.$ 3111,3 3377,1 3643,8 4057,8    
Темпи росту ВВП Індії, %   6,2 6,8 10,1 6,8 5,4

 

Завдяки лібералізації торгівлі та інвестицій, фінансовій стабілізації та реформи підприємств державного сектора економіки ВВП Індії почав збільшуватися щороку.

Таблиця 2

Інші макроекономічні показники

             
Інфляція Індії, % 6,4 8,3 10,9   8, 9,2
Рівень безробіття Індії, % 7,2 6,8 10,7   9,8 9,9
Державний борг Індії у % до ВВП 72,7 73,1 69,4 50,6 50,5 51,9

 

Завдяки прискореному розвитку економіки, державний борг Індії з 2008 року почав зменшуватися.

Таблиця 3

Експорт та імпорт Індії

             
Експорт Індії, млрд. $   176,4 168,2 225,6   309,1
Імпорт Індії, млрд. $ 187,9 305,5 274,3 357,7   500,3

З таблиці видно, що імпорт Індії за останні роки перевищував експорт, а отже торгівельне сальдо було від’ємним.

За кількістю населення (1,2 млрд. чоловік) Індія посідає друге місце в світі після Китаю. Майже 70% індійців проживають у сільських регіонах, хоча за останні десятиліття міграція у великі міста привела до різкого збільшення міського населення. За межами Індії проживає близько 38 мільйонів індійців - найбільші громади в США, Великобританія, Австралія, Німеччина, Японія і Канада. Також незначна за чисельністю громади індійців є в Росії, Франції, Кореї, Аргентині та Китаї.

Якщо вимірювати згідно паритетом купівельної спроможності, Індія має четвертий за величиною ВВП у світі - 4726000000000 доларів. Номінальний дохід на душу населення становить 977 доларів США, що ставить країну на 128 місце в світі за цим показником. Дохід на душу населення згідно паритетом купівельної спроможності становить 2700 доларів (118-е місце в світі).

Індія володіє другою за чисельністю в світі робочою силою - 516300000 чоловік, 60 % з них працюють в галузі сільського господарства; 28 % в області послуг; та 12 % у промисловості. Основними сільськогосподарськими культурами є рис, пшениця, бавовна, джут, чай, цукровий очерет і картопля. Сільськогосподарський сектор становить 28 % ВВП; сектор послуг і промисловість відповідно становлять 54 % і 18 %. Основні галузі промисловості: автомобілебудування, хімічна, цементна, споживча електроніка, харчопереробна, машинобудування, видобуток корисних копалин, нафтова, фармацевтична, металообробна і текстильна. Разом з швидким економічним зростанням сильно зросла потреба в енергоресурсах. Згідно зі статистичними даними Індія займає шосте місце в світі за споживанням нафти і третє - за споживанням кам'яного вугілля.

Останнім часом Індія завдяки наявності великої кількості англомовних фахівців-професіоналів, стала аутсорсинговим місцем призначення для багатьох мультинаціональних корпорацій і популярним місцем для «медичного туризму». Індія також перетворилася на значного експортера програмного забезпечення, а також фінансових і технологічних послуг. У 2007 році експорт склав 140 млрд. доларів США, а імпорт - близько 224,9 млрд. Основний експорт припадає на текстиль, ювелірні вироби, інженерні продукти і програмне забезпечення. Основний імпорт - нафта, машинне обладнання, добрива та хімікати. Основними торговими партнерами Індії є США, Європейський союз і Китай.

Індія – одна з найбільших залізничних країн світу: протяжність її доріг понад 62 тис. км. Майже 90% морського вантажообігу переробляється вісьмома головними портами. Найбільший серед них – Бомбей. Північній-схід обслуговує Калькутта. Найважливіші порти Південної Індії – Вашакхапатнам, Мадрас, Кочин. У Гуджарапі створений великий порт Кандла. Розвинутий повітряний транспорт, як на міжнародних, так і на внутрішніх лініях. Бомбей, Делі, Калькутта – найбільші міжнародні аеропорти Індії. Державна економічна політика спрямована на найшвидшу макроекономічну стабілізацію (за рахунок зниження зовнішньої заборгованості і урізування бюджетного дефіциту), інтеграцію Індії в світову торгівлю, залучення іноземних капіталовкладень і зняття обмежень на приватну підприємницьку діяльність.

Специфіка індійської промисловості в тому, що тут є і великі сучасні підприємства і примітивні промисли. Індія - провідний світовий виробник арахісу і чаю, другий великий виробник рису і цукру. Країна намагається збільшити видобуток вугілля, нафти, природного газу, виробництво електроенергії. Розвинута важка індустрія, нафтопереробна промисловість і промисловість мінеральних добрив. За виробництвом сталі Індія займає одне з перших місць у світі. Великі заводи чорної металургії розташовані в Бхілаї, Бокаро (Біхар), Роуркеле (Орісса), Дургапуре (Західна Бенгалія). Зростає виробництво алюмінію. Майже 75% промислової продукції країни дають два регіони: Мумбаї - Ахмадабад - Пуна і Калькутта - Джамшедпур - Асансол. Ще один важливий індустріальний ареал Бангалор - Майсур - Коямпуттур в піднесеній частині Південної Індії.

Отже місце Індії у світі є серед позицій лідерів, адже вона входить у десятку країн із найвищим показником ВВП. З нею співпрацюють багато країн світу на різних континентах, адже вона є вигідною у сфері торгівлі та інвестицій. Крім величезної площі та корисних копалин, вона ще й має вихід до моря і океану.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)