АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 2. Забезпеченість факторами виробництва

Читайте также:
  1. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  2. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  3. Аналіз обсягів виробництва продукції
  4. Аналіз обсягів виробництва та асортименту продукції
  5. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції
  6. Аналіз організації виробництва і ефективної діяльності на підприємстві .
  7. Аналітичний контроль виробництва
  8. Аналітичний контроль виробництва
  9. Апарати для розділення неоднорідних мас
  10. Асортимент та обсяг виробництва кондитерських виробів по ВАТ «Іванківського хлібозаводу», 2010 рік, кг
  11. Атестація виробництва
  12. Аудит витрат виробництва (обігу) і валових витрат

Для того, щоб оцінити рейтинг та позиції Індії у світі, необхідно визначити її забезпеченість факторами виробництва та проаналізувати їх. Основними факторами виробництва є капітал, праця, технологія та земля.

1. Капітал. У 2012 році бюджет Індії був дефіцитний, а саме складав 5,5% від ВВП. Його структура була такою: дохід складав 6822 INR млрд., витрати становили 11087 INR млрд., і дефіцит бюджету складав 3814 %. Також Індія є країною, в яку вложують величезні інвестиції інші держави, і це приносить їм величезні прибутки, тому що цей капітал є вкладеним у найбільш прибуткові галузі господарства.

За даними Мінторгпрома Індії обсяг накопичених іноземних інвестицій в економіку Індії з квітня 2000 по грудень 2012 р. склав 187,8 млрд. дол. США. Основними країнами - інвесторами в індійську економіку в зазначений період були Маврикій (71,6 млрд. дол. США накопичених інвестицій), Сінгапур (18,8), Великобританія (17,1) і Японія (13,9). Росія займає в цьому списку 25-е місце (0,5 млрд. дол. США). Найбільший обсяг іноземних інвестицій був спрямований у сферу

послуг (фінансових і не фінансових), будівництво, телекомунікації. В останні роки Індія все активніше інвестує кошти в економіку інших країн. У 2012 р., за даними РБІ, загальний обсяг прямих інвестицій індійських компаній за кордоном склав 15,3 млрд. дол. США. Основна частина індійських капіталовкладень припадає на Сінгапур, Маврикій і США. Інвестиції спрямовувалися переважно в виробництво електроніки, хімічних і фармацевтичних продуктів, цементу, телекомунікаційних продуктів і програмного забезпечення, видобуток корисних копалин, кольорову металургію, електроенергетику, не фінансові послуги і торгівлю.

З метою розвитку та зміцнення інвестиційної співпраці з іншими країнами уряд Індії, а також уряди штатів проводять велику кількість різноманітних заходів. Основним і найбільш значущим є Індійський економічний саміт, який щорічно проходить в Нью-Делі.

2. Трудові ресурси. Цей фактор виробництва є чи не найкраще розвинений у Індії, адже по чисельності населення Індія поступається лише Китаю. Воно складає 1120,8 млн. осіб. Вікова структура населення є такою: 31,5% складають діти від до 14 років, 63,3% складає населення віком 15-64 роки, 5,2% складають люди віком від 65 років. Кваліфікаційна структура показує досить малий показник: всього 50% населення є письменним, а тому кваліфікованими є ще менше людей. За межами Індії проживає близько 38 мільйонів індійців - найбільші громади в США, Великобританія, Австралія, Німеччина, Японія і Канада. Також незначна за чисельністю громади індійців є в Росії, Франції, Кореї, Аргентині та Китаї. На сьогоднішній день в Індії налічується близько 500 мільйонів чоловік працюючого населення. Серед них лише близько 7% - формальний, організований сектор. Середня заробітна плата індійців складає 295 дол. США. Отже, проблемою Індії на сьогодні є не лише не писемність половини населення, а й його зменшення. Країна пропонує додаткові матеріальні допомоги та дотації сім’ям, котрі мають всього одну дитину в сім’ї, адже загально відомо, що ця країна є перевантажена кількістю населення, та ще є безграмотною і некваліфікованою. Та поруч з тим ми бачимо, що індійських фахівців потребують провідні країни світу.

3. Технології. За технології у Індії відповідає Департамент науки і технології правління Індії. Економічна реформа країни передбачає розвиток підприємництва й нарощування наукоємних галузей економіки, розвиток високих технологій, тобто ядерної та космічної техніки, електроніки, інформаційних і біологічних технологій, телекомунікацій, енергетики тощо. Уряд Індії лібералізував галузь телекомунікацій та створив умови для конкуренції між урядами штатів Індії щодо залучень інвестицій в інформаційні технології. Окреме місце в реалізації стратегії „аутсорсингу" належить Індії, привабливість якої висунуло її у світові лідери у галузі інформаційних технологій та у фінансовій сфері. Широко розвиваються ракетні технології, і навіть існує спільний проект України з Індією у цій сфері. Крім цього розвивається фармацевтична галузь, за рахунок якої Індія отримує величезні прибутки закордоном. Також відомо, що в Індії дуже сильно розвинені технології виробництва різноманітних електростанцій. Індія планує побудувати найбільшу у світі сонячну електростанцію.

Oil and Natural Gas Corporation Limited є найбільшою індійською державною нафтогазовою компанією. Ця структура займає в рейтингу Fortune Global 500 402 сходинку, виробляючи, згідно з офіційними даними, приблизно 77% сирої нафти і майже 81% природного газу Індії. Oil and Natural Gas Corporation Limited являють собою найбільшу комерційну організацію даної держави.

Багато індійців є інтелектуальною робочою силою, якої потребують інші країни світу. Серед найвидатніших вчених можна виділити Бабу Хому Джихангіра (значна роль у розвитку атомної науки та енергетики), Рамакришнана Венкатрамана (вивчив структуру і функції рибосоми), Венката Рамана (роботи по розсіянню світла) тощо.

4. Земля. Індія є багатою країною на цей ресурс, адже її площа складає 3, 29 млн. км2. Вона має доступ до Індійського океану та омивається Бенгальською затокою та Аравійським морем. Крім цього, до складу Індії входять острови, та на її території є гори Гімалаї та плато Декан. У рельєфі країни переважають гірські місцевості, тому вирощування сільськогосподарських культур там не є таким перспективним, хоча все ж воно також приносить країні прибутки. Натомість, у гірських місцевостях є багато корисних копалин, якими забезпечена Індія. Основними природними ресурсами Індії є боксити, хроміти, вугілля, алмази, залізна руда, вапняк, марганець, слюди, природний газ, нафту і руди титану. Там є мало родючих ґрунтів, а чорноземів практично немає. Туризм є однією з найбільш динамічно розвиваються галузей у світі. Вона відіграє серйозну роль у розвитку індійської економіки. Індія є одним з найпопулярніших місць серед туристів Азії. Туризм є другим за величиною джерелом надходження іноземної валюти в Індії. Індустрією туризму зайнято велика кількість людей, як кваліфікованих, так і некваліфікованих. Сьогодні Індія стає улюбленим місцем лікування. Країна стала свідком значного зростання лікарень і висококваліфікованих лікарів, які не тільки привертають пацієнтів з сусідніх країн, але і з більш віддалених країн Близького Сходу і Заходу.

Отже, проаналізувавши усі фактори виробництва, як є у Індії, я можу з впевненістю сказати, що у цієї країни є значний потенціал. Величина капіталу Індії збільшується з кожним роком, технології Індії постійно розвиваються і є дешевшими, ніж у інших країнах. Завдяки забезпеченості землею туризм приносить Індії значні кошти. Проблемою є лише перенаселення Індії і значна неписьменність.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)