АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 3. Значення країни на регіональному та глобальному рівні

Читайте также:
  1. E. Визначення наявності зовнішніх пошкоджень
  2. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  3. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  4. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  5. а) З основ законодавства України про культуру.
  6. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  7. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  8. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  9. Аналіз Закону України « Про державну службу»
  10. Аналіз навчально-методичного комплексу для учнів 7-го класу з історії України
  11. Аналіз рівнів виробничого, фінансового та виробничо-фінансового лівериджу
  12. Апарати для розділення неоднорідних мас

Значення Індії на регіональному та глобальному рівні є дуже важливим, адже вона межує з 5 країнами світу, має вихід до моря та є досить добре забезпечена факторами виробництва, що у свою чергу приваблює іноземні інвестиції і виводить її на важливе місце у світовій економіці. Індія підтримує тісні економічні зв’язки і партнерство з багатьма країнами світу, а також є учасником багатьох міжнародних блоків і організацій: ООН, Рух неприєднання, ЮНІСЕФ, ВООЗ, Міжнародна організація космічного зв'язку «Інтерсупутник», Всесвітня продовольча програма, МОП, SAARC, МБРР, МАР БРІКС.

1. БРІК - група з п’яти швидко розвиваючих країн, до якої входять Бразилія, Росія, Індія, Китай. Засновники не припускали наявність координації економічних політик між країнами БРІК. Тим більше не передбачалося, що країни БРІК утворять певний економічний блок або офіційну торговельну асоціацію, як Європейський союз. Проте, з часом з'явилися ознаки, що «чотири країни БРІК прагнуть сформувати політичний клуб» або «союз», і таким чином перетворити «свою зростаючу економічну владу в більшу геополітичне " вплив "». Один з недавніх ознак - саміт міністрів закордонних справ країн в 2008 року в Єкатеринбурзі, а також саміт глав країн членів БРІК 2009 там же. Члени БРІК характеризуються як найбільш швидко розвиваються великі країни. Вигідне положення цим країнам забезпечує наявність в них великої кількості важливих для світової економіки ресурсів, у Індії це, наприклад, дешева інтелектуальна сила. Зрештою, прогнозується, що значні розміри економік цих країн у майбутньому дозволить їм трансформувати економічне зростання в політичний вплив, що призведе до формування нової економічної еліти і знизить вплив «золотого мільярда». Goldman Sachs стверджує, що економічний потенціал Бразилії, Росії, Індії та Китаю такий, що вони можуть стати чотирма домінуючими економічними системами аж до 2050 року. Теза був запропонований Джимом О'Нейл, глобальним економістом в Goldman Sachs. Ці країни займають більш ніж 25 % суші в світі, 40 % населення і мають об'єднаний валовий внутрішній продукт (ВВП) 15435000000000 $. Майже в кожному порівнянні вони будуть найбільшим глобальним об'єктом. Ці чотири країни серед найбільших і найбільш швидко зростаючих ринків, що формуються. Однак Goldman Sachs не стверджував, що ці чотири країни створять політичний союз (такий як Європейський союз або будь-яка офіційна торгова асоціація, як АСЕАН). Тим не менше, ці країни зробили кроки по збільшенню свого політичного співробітництва - головним чином заради впливу на становище США в основних торговельних угодах або, через неявну загрозу політичного співробітництва, як спосіб витягти політичні вигоди з США - такі як запропоноване ядерне співробітництво з Індією. Згідно з дослідженням, у Індії є потенціал найбільшого зростання серед чотирьох країн БРІК в наступні 30-50 років. Головна причина - зниження робочого віку населення для Індії і Бразилії трапиться пізніше, ніж для Росії та Китаю.

2. Організація об’єднаних націй (ООН) - міжнародна організація, заснована 24 жовтня 1945 на конференції у Сан-Франциско на підставі Хартії Об'єднаних Націй. Основною причинами, чому Індія вступила у цю організацію було те, що туди вступила Велика Британія, і Індія, яка в той час ще була її колонією вступила туди також, адже крім цього ціллю було підтримання та зміцнення миру і міжнародної безпеки, розвиток співробітництва між державами. Саме ця організація допомогла Індії і Пакистану вирішити спірні питання щодо території, коли обидві ці держави здобули незалежність. Індія є активним учасником в миротворчих місіях ООН: більш 55000 індійських солдатів взяло участь у тридцяти п'яти операціях з підтримання миру на чотирьох континентах, а це ще й означає, що створюються нові робочі місця. Сфера діяльності цієї організації є досить різноманітна. Існує, наприклад, багато фондів і програм, які є досить корисні для усіх членів-країн, серед яких Дитячий фонд ООН, Конференція ООН по торгівлі і розвитку, Програма ООН щодо навколишнього середовища, Програма ООН щодо населених пунктів тощо. Особливо важливим для соціальної сфери є ЮНІСЕФ – дитячий фонд ООН. Його діяльність у Індії покращує стан здоров’я громадян, їхнє харчування, умови існування дітей тощо. Важливе значення відіграє Всесвітня організація охорони здоров’я, метою якої є не лише забезпечити здоровий стан людей, а й вилікувати їх від страшних і мало виліковних хвороб та недуг. Крім цього Індія входить до організації під назвою “Всесвітня продовольча програма”, яка має на меті забезпечити усіх голодуючих їжею, поліпшити матеріальний благоустрій, боротьбу проти ВІЛУ і СНІДУ тощо. Також вона розробляє програми інтенсивної зайнятості робочої сили.

3. Рух неприєднання - міжнародне об'єднання країн світу, що визнають неприєднання до воєнних союзів великих держав одним з основних принципів своєї зовнішньої політики. Виникнення Руху є закономірним наслідком успішного розвитку національно-визвольного руху, ліквідації колоніальних імперій і утворення великої кількості нових держав. Організаційно Рух неприєднання сформувався на Першій конференції голів держав і урядів (Белград, 1-6 вересня 1961 р.) у роботі якої взяли участь делегації 25 країн світу. Ініціаторами проведення Белградського саміту стали Індія, Єгипет, Індонезія, Гана та Югославія. Керівники перелічених країн відстоювали принципи демократії, рівності та виключення з міжнародних відносин будь-яких проявів диктату, зверхності та претензій на гегемонію. У виступі на Белградській конференції позаблокових країн Дж. Неру відзначив, що "…ми називаємо себе конференцією позаблокових країн. Слово «неприєднані» можливо трактувати по різному, але по суті воно означає «неприєднані до блоків великих держав». Цілі й принципи Руху неприєднання, які сформульовано в програмних документах його форумів, побудовано на загальнодемократичних засадах. Це — боротьба проти колоніалізму і неоколоніалізму, апартеїду, расизму і усіх форм гегемонізму й експансіонізму, за мирне співіснування держав, забезпечення миру і безпеки, розрядку міжнародної напруженості, припинення гонки озброєнь, особливо ядерних, досягнення загального і повного роззброєння під ефективним міжнародним контролем, прагнення до перебудови міжнародних економічних відносин на справедливих і демократичних засадах, встановлення нового міжнародного інформаційного порядку.

4. Міжнародна організація праці (МОП) – створена для зменшення соціальної несправедливості за рахунок поліпшення умов праці. Сьогодні першочерговими завданнями діяльності Міжнародної організації праці є підтримка демократії і соціального діалогу, боротьба з бідністю і безробіттям, заборона дитячої праці. МОП приймає різні конвенції і розробляє рекомендації, а також встановлює міжнародні стандарти у сфері праці, зайнятості, професійної підготовки, умов праці, соціального забезпечення, безпеки праці й охорони здоров'я. Індія має багато робочої сили, і для забезпечення її прав, вона вступила в цю організацію.

5. Міжнародний банк реконструкції та розвитку. Основними цілями банку є: сприяння країнам-членам в розвитку економіки шляхом надання їм довгострокових позик і кредитів; заохочення іноземного інвестування через надання гарантій або участь в позиках та інших інвестиціях приватних кредиторів; стимулювання тривалого збалансованого зростання міжнародної торгівлі, підтримка збалансованості платіжних балансів країн-членів.

6. Міжнародна асоціація розвитку – одна з п’яти інституцій групи світового банку. Вона, як і попередня організація є дуже вигідною Індії, адже Індія бере багато кредитів і інвестує ці кошти в прибуткові галузі такі, що приноситимуть великі прибутки, які покриють не лише кредити, а й будуть постійно приносити постійні і сталі прибутки самій Індії.

7. Південно-азіатська асоціація регіонального співробітництва (СААРК) є економічна і геополітична співробітництво між восьми країн-членів, які в основному розташованих в Південній Азії континенту. Політика СААРК спрямовані на розвиток економіки добробуту, колективної самозабезпеченості серед країн Південної Азії, а також прискорити соціально-культурному розвитку в регіоні. СААРК розробила роль у зовнішніх зносинах навколо зі світом. Постійні дипломатичні відносини були встановлені з ЄС, ООН (як спостерігач), та інших багатосторонніх структур. На щорічній плановій основі, проводяться офіційні зустрічі керівників кожної нації;. Зустрічі міністрів закордонних секретарів, два рази на рік. Наступний саміт, як очікується, відбудеться в Катманду в першому кварталі 2014 року. Для Індії є досить важливо розширити свої соціально-культурні програми, враховуючи, що соціальний рівень населення Індії є малорозвиненим. Крім того це їй є вигідно з економічної точки зору, адже бути у союзі з такими важливими азіатськими країнами, які будуть співпрацювати між собою (особливо у сфері торгівлі), і йтимуть на певні поступки задля підвищення свого ВВП і розширення співпраці між собою є вкрай перспективна ідея. Тому й не дивно, що Індія входить в цю організацію.

В останні роки Індія продовжує відігравати помітну роль в Асоціації держав Південно-Східної Азії, Асоціації регіонального співробітництва Південної Азії і Світової організації торгівлі. Незважаючи на критику та військові санкції, Індія постійно відмовляється підписати Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань і Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, вважаючи за краще замість підтримувати повний контроль над своїми ядерними програмами. Останнім часом, на зовнішньополітичній арені індійський уряд направило зусилля на поліпшення взаємин з США, Китаєм і Пакистаном. В економічній сфері, Індія має близькі взаємини з іншими країнами, що розвиваються в Південній Америці, Азії, і Африці.

Отже, можна зробити висновок, що членство Індії у різноманітних організаціях є вигідно як для самої Індії, так і організаціям. Усі ці організації допомагають Індії не лише в економічній сфері, а саме у торгівлі, а й і соціальній, культурній та політичній сфері. Вони допомогли вирішити військовий конфлікт за територію між Індією і Пакистаном та надали кредити, необхідні для розвитку економіки. На мою думку, організація БРІК є однією з найголовніших для неї, адже вона збільшує її політичну, економічну і військову могутність за рахунок співпраці з трьома країнами, які мають свій певний могутній потенціал.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)