АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція 1. Генезис сучасних економічних теорій

Читайте также:
  1. Аналіз видатків Мостиського району на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах
  2. Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства
  3. Аналізу соціальної взаємодії присвячено чимало наукових теорій.
  4. Античная философия, ее генезис
  5. Античная философия, ее генезис
  6. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  7. Валютна політика України в сучасних умовах. Органи валютного контролю в Україні.
  8. Визначення основних фінансово – економічних показників діяльності підприємства
  9. Використання економічних законів
  10. Г) побудові моделей економічних явищ та процесів з метою вибору оптимального варіанту управління підприємством.
  11. Генезис географических явлений и районирование
  12. Генезис массовой коммуникации. Основные этапы эволюции.

План лекції

1. Поняття «Сучасні економічні теорії» та предмету дисципліни.

2. Теоретичні витоки та напрямки розвитку сучасних економічних теорій.

3. Основна проблематика досліджень сучасних економічних теорій.

 

Поняття «Сучасні економічні теорії» та предмету дисципліни

Пропоную Вам прослухати навчальний курс «Сучасні економічні теорії». Основними завданнями якого є вивчення світового досвіду розвитку сучасних економічних теорій, основних її течій на зламі XX-XXI ст., ознайомлення з сучасною методологією і інструментом економічного аналізу, визначення взаємозв’язку сучасної економічної політики окремих держава з провідними теоретичними концепціями.

Господарське життя людини постійно змінюється і ускладнюється. Разом з ним, відображаючи тенденції розвитку соціально-економічних процесів в суспільстві, постійно змінюється і економічна теорія. Усвідомлення динамічності і нерозривності цього зв'язку допомагає сучасній людині краще зрозуміти сутність радикальних перетворень та зрушень в економіці.

Сучасна економічна теорія, являючись результатом багатовікового розвитку економічної думки, відображає широке коло сучасних економічних поглядів як з позицій проблем, що досліджуються, так і з позицій різноманітності шкіл і напрямків економічної науки. В результаті безперервного розвитку економічної теорії формуються нові наукові школи та напрями досліджень, зазнають логічної довершеності економічні концепції, модифікуються або відкидаються елементи теорії, що не витримали випробовування практикою. В нових реаліях все гострішою стає потреба в подальшому теоретичному дослідження економічного життя, у необхідності підготовки суспільства до нових умов економічної співпраці і господарювання.

Як відомо, кожна наука має свій предмет вивчення. З іншими спорідненими науками вона пов'язана через об'єкт дослідження: наприклад, сукупність економічних наук об'єднується розглядом проблем народного господарства. Цільовою функцією кожної науки є розкриття і пізнання відповідних об'єктивних законів природи чи суспільства. Для цього вона користується набутими в процесі історичного розвитку загальнонауковими та спеціальними, притаманними лише їй методами пізнання об'єктивної реальності. Якою б розмаїтою не була людська діяльність, вона повинна мати власну основу. Такою основою є економічне життя суспільства, тісно пов'язане з потребами та інтересами людей.

У свій час розглядаючи предмет економіки П. Самуельсон і Р. Нордхаус наголошують на тому, що люди обирають спосіб використання обмежених виробничих ресурсів для виробництва різних продуктів і розподілу їх між членами суспільства. Якщо виходити з прагматичної спрямованості навчального процесу, то такий підхід цілком виправданий.

Становлення економічних засад нової цивілізації, зорієнтованої на всебічний розвиток людини, поглиблення розуміння людини як суб'єкта економічної діяльності поступово формує предмет сучасних економічних теорій як навчального курсу.

Таким предметом дисципліни виступає: сучасні теоретичні концепції функціонування і розвитку економічних систем та їх складових.

Метою вивчення навчального курсу є ознайомлення з основними проблемами сучасної економічної теорії, її провідними напрямами і закономірностями розвитку, систематизація знань щодо сутності і механізмів функціонування господарських систем з позиції основних шкіл сучасної економічної теорії.

І, як підсумок, можна так визначити предмет сучасних економічних теорій - це суспільна наука, яка вивчає сучасні теоретичні уявлення і концепції про закони розвитку і механізми функціонування економічних систем, діяльність економічних суб'єктів, направлену на ефективне господарювання.

Теоретичні витоки та напрямки розвитку

сучасних економічних теорій

Необхідно зазначити, економічна наука як система знань про сутність економічних процесів, закони розвитку і функціонування економічних систем почала складатися у XVI-XVII ст. Ця наука пройшла такі етапи:

· Меркантилізм «XV -XVIIІ ст.»

· Фізіократи «XVI -XVIIІ ст.»

· Класична політекономія «XVIII -XIX ст.»

· Марксизм «ХІХ-ХХ ст.»

· Маржиналізм «ХІХст.»

· Сучасні економічні теорії «ХХ-ХХІ ст.»

У сучасній західній економічній науці існують різні напрями, течії, школи, яких відрізняється як за методами аналізу, так і за розумінням предмета й мети дослідження. Концептуально відрізняються і підходи до вирішення економічних проблем. Всю сукупність сучасних течій і шкіл можна згрупувати у такі чотири основні напрями економічних теорій: неокласицизм, кейнсіанство, інституціоналізм, неокласичний синтез.

1. Неокласицизм. (Досліджує та розвиває ідеї класичної політики з урахуванням сучасних умов. Заперечує необхідність втручання держави в економіку, розглядає ринок як саморегульовану економічну систему, здатну самостійно встановити необхідну рівновагу між сукупним попитом і сукупною пропозицією).

Засновники теорії - А.Маршалл і А.Пігу.Послідовники -Л.Мізес, Ф.Хайек, М.Фрідмен, А.Лаффер, Дж. Гілдер, Ф.Кейган та ін.

Неокласичний напрям охоплює багато різнихконцепцій і шкіл:монетаризм, теорію економіки пропозиції, теорію раціональних очікувань та ін. Особливою популярністю користується концепція монетаризму, визнаним теоретиком якої є американський економіст Мільтон Фрідмен. Прихильники монетаризму: Ф. Найт, Дж. Стиглер, Ф. Кейган, А. Голдмен.

Монетаризм - теорія, яка пропонує відмову від активного втручання держави в економіку і приписує грошовій масі, що перебуває в обігу, роль визначального фактора у формуванні економічної рівноваги, розвитку виробництва і зміні обсягів валового національного продукту (ВНП), За правилом монетаризму приріст грошової маси (монетарної бази) має бути скоординований з темпами зростання ВНП, динамікою цін і швидкістю обертання грошей.

2. Кейнсіанство (одна з провідних сучасних теорій, на противагу неокласикам, обґрунтовує об'єктивну необхідність активного втручання держави в регулювання ринкової економіки шляхом стимулювання сукупного попиту й інвестицій через проведення певної кредитно-бюджетної політики).Засновником теорії є видатний англійський економіст Дж.М.Кейнс. Кейнсіанство виникло в 30-х роках XX ст. як відповідь на потреби подолання Великої депресії (1929-1933 рр.), яка поставила економічну систему капіталізму на межу повної катастрофи. Ідеї Дж.М. Кейнса, викладені в його головній праці «Загальна теорія зайнятості, процента і грошей» (1936), широко застосовувалися провідними країнами світу в практиці регулювання ринкової економіки, що дало їм змогу відносно швидка подолати кризові явища, досягти стабільних темпів економічного зростання і динамічної рівноваги.

У цьому контексті, прихильники і послідовники Кейнса (Дж.Робінсон,П.Сраффа, А.Хансен, Н.Калдор, Р.Лукас та ін.) виступають за активну участь у структурній перебудові економіки, визнають за необхідне запровадження антикризового та антициклічного регулювання, перерозподілу доходів, збільшення соціальних виплат.

3. Інституціоналізм, або інституціонально-соціологічний напрям, представниками якого є Т. Веблен, Дж. Коммонс, У.Мітчелл, Дж.Гелбрейт, Я.Тінберген, Г. Мюдраль та ін. Вони розглядають економіку як систему, в якій відносини між господарюючими суб'єктами складаються під впливом як економічних, так і правових, політичних, соціологічних і соціально- психологічних факторів. Об'єктами вивчення для них є «інститути», під якими вони розуміють державу, корпорації, профспілки, а також правові, морально-етичні норми, звичаї, менталітет, інстинкти людей і т. ін.

4. Неокласичний синтез - узагальнююча концепція, представники якої (Д. Хікс, Дж. Б'юкенен, П.Самуельсон, Л.Клейн та ін.) обґрунтовують принцип поєднання ринкового і державного регулювання економічних процесів, наголошують на необхідності руху до змішаної економіки. Дотримуються принципу раціонального синтезу неокласичного і кейнсіанського напрямів економічної теорії.

Більш детально сучасні економічні теорії ми з Вами розглянемо у наступних лекціях.

Резюмуючи вищесказане можна зауважити, що розгляд основних напрямків розвитку сучасних економічних теорій свідчить, що це динамічна наука, яка відбиває зміни тенденцій в розвитку економічних явищ і процесів, у навколишньому середовищі, світовому господарстві та суспільстві в цілому. Динамізм економічної теорії виявляється також у тому, що вона сама не залишається незмінною, а прогресує відповідно до соціально-економічних змін і власних законів розвитку, оскільки еволюція ідей підкоряється внутрішній логіці, яка не обов’язково відбиває події безпосередньо.

У свій час, провідні представники кожного з основних напрямків сучасної економічної теорії обстоюють точку зору про життєздатність і перспективність у ХХІ ст. саме свого напрямку. Тим самим вони, незважаючи на численні заяви про об’єктивність ставлення до інших напрямів, врешті-решт, демонструють певну упередженість. Однак невизначеність майбутнього змушує їх звертатися до фактора часу як вирішального підтвердження ефективності (чи не ефективності) впливу теорії на економічну політику і практику.

Основна проблематика досліджень сучасних економічних теорій

Важливо зазначити, що предмет сучасної економічної теорії складний і багатогранний, так само складана, багатогранна і динамічна економічна діяльність людини. Економічна теорія, вивчаючи реальні економічні процеси, перебуває в постійному русі та розвитку, проблеми, що нею досліджуються, постійно змінюються і уточнюються.

Сучасному розвиткові економічної теорії притаманні такіособливості:

- активне освоєння принципово нових методів дослідження (на основі використання надбань природничих і соціальних наук);

- відмова від загальнообов'язкових критеріїв істинності та від теорій, що претендують на універсальність;

- плюралізм знань (на основі визнання різнорідних методологічних підходів, які різними способами репрезентують економічну діяльність);

- різновекторність наукової творчості, структури й методів знання, що допускає множинність та еклектику теоретичних концепцій і наукових ідей.

Ці особливості повинні бути враховані при розробці теоретичної моделі економіки XXI століття. Важливо тут правильно вирішити проблеми, що нерозривно пов'язані з усвідомленням складних і динамічних трансформаційних процесів, породжених глобальністю завдань, що виникають у ході соціально-економічних зрушень.

Слід розглянути такожоб'єкти аналізу сучасних економічних досліджень. Ними виступають:

1. Транзитивні перетворення та процеси (пов'язані з переходом від командно-адміністративної до соціально орієнтованої ринкової економіки як наперед визначеного та бажаного стану соціально-економічного розвитку);

2. Трансформаційні процеси і явища (як відкриті зміни, для яких можливим є лише загальний напрям перетворень за відсутності наперед визначеного кінцевого етапу).

Нові концептуальні принципи пізнання трансформаційних та транзитивних перетворень економічних систем у масштабах глобального розвитку світової економіки забезпечують:

- гнучкість теоретичного освоєння економічної реальності;

- мають суттєве значення для формування світоглядних орієнтирів;

- дають можливість розробляти нові наукові підходи у проблемних галузях економічної науки і практики.

 

Контрольні завдання і запитання:

1. Мета вивчення навчального курсу «Сучасні економічні теорії»

2. Основні напрями сучасних течій і шкіл.

3. Назвіть особливості сучасного розвитку економічної теорії?

4. Теоретичні засади та ідеї неокласицизму.

5. Теоретичні засади та ідеї кейнсіанства.

6. Теоретичні засади та ідеї інституціоналізму.

7. Теоретичні засади та ідеї неокласичного синтезу.

 

План семінарського заняття:

1. Економічна думка кінця XIX - першої третини XX ст. як теоретичне підґрунтя формування сучасних економічних теорій.

2. Основні напрями розвитку теорії в двадцятому сторіччі.

3. Сучасна економічна теорія: єдність та багатогранність.

Теми рефератів:

1. Становлення неокласичної традиції в економічній теорії.

2. Роль німецької історичної школи у генезисі інституціоналізму.

3. Причини перетворення кейнсіанства у домінуючу течію західної економічної теорії ХХ-го ст.

4. Внесок українських дослідників (М.І. Туган-Барановський, Є.Є.Слуцький, О.Д. Білимович) в світову економічну науку.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)