АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пізніше Середньовіччя

Читайте также:
  1. Апокрифічна та есхатологічна література раннього Середньовіччя.
  2. в епоху Середньовіччя
  3. Г) класичного Середньовіччя.
  4. Економіка Китаю в епоху Середньовіччя
  5. Економіка середньовіччя: загальна характеристика епохи
  6. Економічна думка Середньовіччя
  7. Економічний розвиток українських земель в епоху середньовіччя (V—XVI ст.)
  8. Естетика Середньовіччя
  9. Етика Західноєвропейського середньовіччя
  10. Етика середньовіччя
  11. Європейська культура епохи Середньовіччя
  12. Загальна характеристика філософії середньовіччя, основні етапи її розвитку

Близько 1300 рік, період росту і процвітання Європи закінчився цілою серією лих, таких як Великий голод 1315–1317 рр.., який трапився з-за незвичайно холодних і дощових років, що вбив урожай. За голодом і хворобами послідувала Чорна смерть — епідемія чуми, яка знищила більше половини європейського населення. Руйнування соціального ладу призвело до масових заворушень, саме в цей час вирували відомі селянські війни в Англії і Франції, такі як Жакерія. Депопуляція європейського населення була довершено спустошеннями, зробленими монголо-татарською навалою і тривалою війною. Для Московії пізнє Середньовіччя починається монголо-татарським союзом, із закінченням якого на політичну арену виходить Московське царство, а давньоруський народ Високого Середньовіччя розпадається на український, білоруський народи.

Столітня війна Серія військових конфліктів між Англією і її союзниками з одного боку і Францією і її союзниками з іншого, що тривали приблизно з 1337 по 1453 и. Приводом до цих конфліктів були претензії на французький престол англійської королівської династії Плантагенетів, яка прагне повернути території на континенті, що раніше належали англійським королям. Плантагенети також були зв'язані сімейними узами з французькою династією Капетингів. Франція у свою чергу прагнула витіснити англійців з Гієні, яка була закріплена за ними Паризьким договором 1259 року. Незважаючи на початкові успіхи, Англія так і не добилася своєї мети у війні, а в результаті війни на континенті у неї залишився тільки порт Кале, який вона утримувала до 1558 а.

Завоювання Османської імперії Протягом 6-ти століть, з XI по XVI, Османська імперія завойовувала все нові й нові території. У 1453 у турки взяли Константинополь, тим самим захопивши всю Візантійську імперію. У 1459 була завойована вся Сербія (за винятком Белград а, взятого в 1521 у) і звернена в османський пашалик. У 1460 у завойовано Афінське герцогство і слідом за ним майже вся Греція, за винятком деяких приморських міст, що залишилися у владі Венеції. У 1462 завойований острів Лесбос і Валахія, в 1463 — Боснія. У 1483 Туреччина підкорила Герцеговину. Балканський півострів повністю опинився в руках султана. У 1517 у турки взяли Каїр. У кінці XV століття турки захопили Крим, повністю опанувавши Чорним морем і торговими шляхами через нього, Валахію і Молдавію. Під їх владою виявилися Закавказзі, Передня Азія і Північна Африка. Алжир зайняли турки-пірати. У 1534 у був завойований Багдад. В кінці XVI століття завоювання припинилися. Армія стала розпадатися, так як воїни перетворили свої ділянки в спадкове володіння і ухилялися від служби. Почався занепад Османської імперії.

Азія, Африка, Океанія і Америка в Середні століття Азіатські держави Індія і Китай дуже активно почали розвиватися, завдяки торгівлі. Став дуже активно використовуватися Великий шовковий шлях, що лежав через країни Південної Європи, Центральної і Середньої Азії. Шовковий шлях відіграв велику роль у розвитку економічних і культурних зв'язків народів Передньої Азії, Середньої Азії та Китаю, він, наприклад, служив провідником в дифузії різних інновацій, в тому числі в мистецтві (танці, музика, образотворче мистецтво, архітектура), релігії (християнство, буддизм, іслам, маніхейство), технології (саме виробництво шовку, а також пороху, паперу тощо).

Вторгнення монголів в Індію та Китай У 1206 у монгольським правителем став Чингісхан, який створив прекрасне військо. У 1211 монголи обрушилися на Китай і в 1215 взяли Пекін.

Завоювання Китаю продовжилося до 1279 року. Але в кінці XIII століття держава розпалася на улуси з Чингизидами на чолі.

У середині XIV століття відбулося повстання червоних пов'язок. Його основу склали селяни, їх підтримали жителі міст. Повсталі зайняли столицю і почали тіснити завойовників до кордонів. У 1386 у останній монгольський імператор біг на північ. У Китаї встановилася династія Мін і в країні почався економічний і культурний підйом.

У 1389 у в Індію вторглися війська Тимура. Розграбувавши країну, монголи зайняли Делі. 100 000 полонених були страчені. У Самарканд Тимур відправив незліченні скарби, а Індія на довгі роки прийшла в запустіння.

У 1526 у в Індію вторгся Бабур. Його військо з узбеків і афганців було добре озброєне. Він розгромив останнього Делійського султана, опанував Делі і утворив імперію Великих Моголів.

Наступники Бабура захопили весь Індостан. Під їх владою міжусобиці на якийсь час припинилися.

Африка Народи Африки розвивалися нерівномірно. У центрі континенту жили пігмеї і бушмени, які займалися полюванням і збиранням. Жителі Сахари розводили худобу, а в оазисах обробляли землю, вирощували просо, рис, бавовна, кокосові пальми, цукровий очерет і займалися ремеслом.

У межиріччі Нігера і Судана виникли міста — Тімбукту, Гао, Дженне. Населення займалося землеробством і здобиччю золота. Через Судан проходили торгові шляхи зі Середземного моря до Гвінейській затоці. Судан стягували з караванів мита, а потім самі зайнялися торгівлею.

Середньовічна Океанія Цей регіон був невідомий європейцям, які не знали про існування цих островів, проте тут приблизно в 1200 році закінчився процес колонізації регіону місцевими тубільцями, (заселення Нової Зеландії відбувалося в XI-XIV століття ах, заселення Самоа і Тонга, як вважають деякі вчені, сталося в V століття е, за іншими даними — набагато раніше, були заселені в Середні століття і острова Уолліс і Футуна). В основному тут був первіснообщинний лад, але були і вогнища розкладання цього ладу (Мікронезія, де класичним пам'ятником цієї епохи є знаменитий комплекс Нан-Мадол) і формування першої державності, тобто початку формування ранньокласового суспільства. На деяких островах були свої правителі — вожді.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)