АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зростання Римської держави

Читайте также:
  1. Аналіз суті та практичних висновків моделі економічного зростання Р. Солоу.
  2. Антиінфляційна політика держави
  3. Антиінфляційна політика держави.
  4. Апарат держави: поняття та структура
  5. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  6. Бюджет держави та проблема його балансування.
  7. Виникнення i розпад загальноiндiйської держави / друга пол. I тис. до н.е./.
  8. Виникнення держави і розвиток економіки
  9. Виникнення держави та рання історя Китаю.
  10. Вопрос Правові форми участі держави в регулюванні господарської діяльності
  11. Вплив держави на економічну рівновагу. Модель економічної рівноваги за методом “витрати-випуск” для змішаної закритої економіки.
  12. Держави Мезоамерики.

Епоха римської історії з середини III ст. до н.е. до кінця I ст. до н.е. --час глибоких перетворень попередніх структур, які призвели достворення нового вигляду і сутності римського суспільства.

У свою чергу, звитяжні війни Римсько-італійського союзу в

Середземномор'ї привели до захоплення мас рабів і величезних коштів, яківкладалися і до господарства та сприяли бурхливому розвитку економіки,суспільних відносин і культури народів Італії.

Римсько-італійські суспільство на початку I в. до н.е. вступило в смугукровопролитних громадянських війн, глибокої загальної кризи, перш за все,політичної та державної організації римської республіки.

Складні взаємини між Італією і провінціями, між громадянамиі не-громадянами настійно вимагали нової системи управління. Не можнабуло керувати світовою державою методами та апаратом, придатним длямаленької громади на Тібру, але малоефективним для потужної держави.

Старі класи, інтереси яких відображала римська республіка, докінця I в. до н.е. зникли або деградували. З'явилися нові багатії,люмпен-пролетаріат, військові колоністи.

Традиційний полісної-общинний (республіканський) соціально-політичнийлад змінила Римська імперія.

З 30-х років до н.е. починається нова історична епоха в історії

Римської держави та стародавнього світу загалом - епоха Римської імперії,що прийшла на зміну Римській республіці.

Вона принесла з собою відносний громадянський мир і певнеослаблення зовнішньої агресії. Експлуатації?? ація провінцій приймає більшеорганізований і менш хижацький характер. Багато імператорів заохочувалиміське будівництво і дбали про розвиток культурного життяпровінцій, системи доріг, введення єдиної імперської грошової одиниці. Дляімперії перші два століття можна відзначити зростання техніки, розвиткуремесел, підйом економічного життя, зростання місцевої торгівлі. Провінційніміста отримують самоврядування. З'являється безліч нових міськихцентрів.

Таким чином, з 27 р. до н.е. і до 476 р. н.е. Рим переживає період імперії, в свою чергу розпадається на період принципату (27 до н.е. - 193 н.е.) і доміната (193-476 рр.. Н.е.).

Принципат

Період імперії з середини I ст. до н.е. до кінця V ст. н.е. ділився напринципат, коли формально продовжували функціонувати всі республіканські установ, але реально влада знаходилася в руках принцепса – перша громадянина республіки, фактично, - імператора, і домінаті (починаючи з кінця III ст. н.е.), коли була сформована нова система управління на чолі зімператором.

Період принципату, або ранньої імперії, охоплює час з 27 р. до н.е.до 193 р. н.е. [правління династій Юліїв - Клавдієв (27 р. до н.е. - 68 г.н.е.), Флавіїв (69-96 рр..), Антонінів (96-192 рр..)]. Август і йогонаступники, будучи принцепсом сенату, одночасно зосереджували в своїхруках найвищу цивільну та військову владу. Формально продовжувалоіснувати республіканський устрій: сенат, народні збори

(коміції), магістратури, але фактична влада перебувала в рукахпринцепса.

Імператор-принцепс, з'єднував у своїх руках повноваження всіх головнихреспубліканських магістратур: диктатора, консула, претора, народноготрибуна. Залежно від роду справ він виступав то в одному, то в іншомуяк: як цензор він комплектували сенат; як трибун відміняв за своєюволі дії будь-якого органу влади, заарештовував громадян за своїмрозсуд і т.д.; як консул і диктатор визначав політику держави,віддавав розпорядження по галузях управління; як диктатор командувавармією, керував провінціями і т.д.

Таким чином, перехід управління державою до принцепсу ставсязавдяки наділення його вищою владою (лат. imperium - влада), обранняна найважливіші посади, створення ним окремого від магістратур чиновницькогоапарату, що забезпечується освітою власної скарбниці принцепса, ікомандування всіма арміями.

Диктатура Сулли. У I ст. до н.е. Рим виявився втягнутим у важку длянього Союзницькі війну і був змушений надати римське громадянство всього населення Італії.

Союзницька війна не принесла ні Риму, ні Італії справжнього світу.

Настала епоха особистої влади, епоха диктатур. Першим був диктаторомполководець Сулла, який, спираючись на віддану йому армію, встановив в

Римі режим одноосібної влади, або диктатури. Вона була безстроковою, щовідрізняло її від описаної вище республіканської диктатури. Крім того, Суллапривласнив собі законодавчі функції і право довільного розпорядженняжиттям і майном громадян. Він надав нові права сенату, але різкообмежив повноваження народних зборів і позбавив політичних функційтрибунів. Диктатура Сулли означала настання нової історичної ери вримської історії, і перш за все - кінець республіки.

Диктатура Юлія Цезаря. Зречення Сулли (79 до н.е.) повернуло Риму республіканську конституцію, але ненадовго. Новим римським диктатором став

Гай Юлій Цезар (100-44 до н.е.). Його правління довелося на якийсь час післяповстання рабів (74 до н.е.) під керівництвом Спартака, яке з усієюочевидністю оголило криза республіканської форми правління та потребу вавторитарній державі.

Обраний в 59 р. до н.е. консулом Риму, Юлій Цезар, очолюючиантісенатскую угруповання, провів через коміції дві земельні закону,здійснивши пряме насильство над сенатом і відхиливши як несуттєве ветонародних трибунів. Поруч подальших заходів Цезар залучив на свою сторону нетільки широкі верстви римського народу, але і жителів провінцій.

У 46 р. до н.е. Цезар покінчив зі своїми останніми супротивниками

(помпеянцамі) і був проголошений диктатором на 10-річний термін, а в 44 р. --довічно.

Особливість цезарістской диктатури в тому, що диктатор мав не тількиконсульську і трибунську влади, але також цензорських (з 46 р. до н.е.) івищу жрецькі. Будучи командувачем армією, Цезар отримав титулімператора. Поставлені в залежність від Цезаря коміції, хоча і продовжувалиіснувати, імітуючи збереження республіки, слідували вказівкамімператора, включаючи і ті, які ставилися до обрання на посади.

Крім того, Цезар отримав повноваження розпоряджатися військом і скарбницеюдержави, право призначати проконсулів в провінції і рекомендуватиполовину кандидатів у магістрати взагалі, право першим голосувати в сенаті,що було важливо, і т.д. Тріумфом для Цезаря було проголошення його

"батьком вітчизни" з усіма пов'язаними з цим почестями (особлива колісниця,золочене крісло, особливі одяг та взуття і т.д.).

Створена при Цезарі форма правління - принципат - отримала своєподальший розвиток при його наступника Октавіану Августа (27 до н.е. - 12н.е.).

Засновник імперії Октавіан Август вперше отримав від сенату титулпринцепса. Поставлене першим у списку сенаторів, він отримав право першоговиступати в сенаті.

принципат ще зберігає видимість республіканської форми правління імайже всі установи республіки: скликаються народні збори, засідаєсенат, як і раніше обираються консули, претори і народні трибуни. Але всеце вже не більше, ніж прикриття постреспубліканского державноголаду.

Імператор-принцепс з'єднував у своїх руках повноваження всіх головнихреспубліканських магістратур: диктатора, консула, претора, народноготрибуна. Залежно від роду справ він виступав то в одному, то в іншомуяк: як цензор він комплектували сенат; як трибун відміняв за своєюволі дії будь-якого органу влади, заарештовував громадян за своїмрозсуд і т.д.; як консул і диктатор визначав політику держави,віддавав розпорядження по галузях управління; як диктатор командувавармією, керував провінціями і т.д.

Народні збори, головний орган влади старої республіки, прийшли вповний занепад. Цицерон писав із цього приводу, що гладіаторські ігризалучають римських громадян більше, ніж зібрання коміцій. Звичайнимиявищами стали підкуп сенаторів, розгін зборів, насильство над їхучасниками та інші - ознаки крайнього ступеня розкладання коміції.

Імператор серпня реформував коміції в демократичному дусі

(ліквідував цензових розряди, допустив заочне голосування для мешканцівіталійських муніципій), але забрав у зборів судову владу - найважливішу зїх колишніх компетенції. Крім того, коміції позбулися свого споконвічного праваобирати на посаду магістратів. Спочатку було прийнято рішення про перевіркукандидатів у консулат і претуру в спеціальній комісії, складеної зсенаторів і вершників, тобто апробацію. Але після смерті Августа, при йогонаступника Тіберіу вибори магістратів були передані до компетенції сенату.

"Тоді вперше, - писав римський історик Тацит, - обирати посадових осібстали сенатори, а не збори громадян на Марсовому полі, бо до того, хочавсе найважливіше робилося на розсуд принцепса, де-не-що робилося й понаполяганням трибунатні зборів "(Таціт. Аннали. 1.14). Щодозаконодавства Тацит зауважує, що принцепс підміняв собою не тількисенат і магістратів, але і самі закони (Аннали. 1.21). Це значить, звичайно,що і законодавство стало справою принцепса.

Сенат уже при Августі наповнився провінційної знаттю, всім зобов'язаноїпринцепсу, і особливо тими вершниками, які досягли сенаторськогозвання. З органу влади, що розповсюджується на "місто Рим", сенатперетворився на свого роду загальноімперський інститут. Але становище його булоприниженим, а повноваження обмеженими. Законопроекти, які надходили насхвалення в сенат, виходили від принцепса, та їх прийняття забезпечувалося йогоавторитетом. Врешті-решт виникає і затверджується неписане правило

"Все, що вирішив принцепс, має силу закону".

Право виборів самого принцепса належало сенату, але і це сталочистою формальністю: у багатьох випадку справу вирішувала армія.

Осереддям вищих закладів імперії був "двір", і саме двірпринцепса. Тут розміщувалася імператорська канцелярія з юридичною,фінансовим та іншими відділами. Фінанси займають особливе місце: ніколи щедержава не виявляло такої винахідливості у відшуканні джерелподатків, як у відомствах Імперії, ніколи ще - до серпня - не було настількичисленне плем'я імперських чиновників.

Армія стала постійною і найманої. Солдати служили 30 років, отримуючиплатню, а після виходу у відставку - значний земельну ділянку.

Командний склад армії комплектувався з сенаторського і всадніческогостанів. Рядовий солдат не міг піднятися вище посаді командира сотні

Центуріона.

домінаті

домінаті (від лат. ДОМІНУС - пан) - необмежена монархія.

У III ст. н.е. (з 284 р.) з часів імператора Діоклетіана в Римі встановлюється режим необмеженої монархії - домінаті. Старі республіканські установи зникають. Управління імперією зосереджується в руках декількох основних відомств. Ними керують сановники, що знаходятьсяв безпосередньому підпорядкуванні імператора. Серед цих відомств особливе місцезаймали: державна рада при імператорі (обговорення основнихпитань політики, підготовка законопроектів), фінансове відомство івійськове відомство, яким керують призначені імператором і тільки йомупідлеглі генерали.

Чиновники виділяються в особливий стан: вони носять форму, їх наділяютьпривілеями, після закінчення служби, їм призначають пенсії та ін

Реформи Діоклетіана і Костянтина. Серед багатьох реформ і законівімперії особливої уваги історико-правової науки заслуговують реформиімператорів періоду доміната - Діоклетіана і Костянтина.

Діоклетіан, син вільновідпущеника, став римським імператором в 284 р.н.е. (284-305 рр.. Н.е.). Час його правління ознаменований двома головнимиреформами.

Перша стосувалася державного устрою величезної імперії. Цяреформа може бути зведена до наступного: 1) верховна влада була розділенаміж чотирма співправителями. Двоє з них, що носили титул "серпень",займали провідне становище, керуючи кожен своєю половиною імперії

Західної і Східної. При цьому Діоклетіанавгуст зберіг за собою правовищої влади для обох частин імперії. Августи обирали собі співправителів,яким надавався титул "цезар"; так виникла тетрарха - правліннячотирьох імператорів, які вважалися членами єдиної "імператорської сім'ї"; 2)армія, збільшена на третину, була поділена на дві частини: одна її частинарозміщувалася на кордонах імперії, інша, мобільна, забезпечувала внутрішнюбезпека; 3) в результаті адміністративної реформи були розукрупненопровінції (за одними даними, до 101, за іншими, до 120); 4) провінції всвою чергу були об'єднані в дієцезії, яких було 12; 5) розділена напровінції і дієцезії Італія в числі інших земель імперії була тепер ужеостаточно позбавлена свого особливого значення і положення (хоча Римпродовжував ще деякий час вважатися столицею імперії).

Економічна політика Діоклетіана дає перший в історії прикладактивного адміністративного втручання в таку складну і рухому сферужитті суспільства, як економіка.

Діоклетіан ввів замість різного роду непрямих податків єдиний прямийподаток - Поземельна-подушний, що стягуються на натурі: зерном, м'ясом, вовноюта ін Розмір обкладання був значно збільшений. Прагнучи покінчити зходінням зіпсовані грошей, імператор ввів повноцінну золоту монету порядзі срібною і мідною.

Намагаючись зупинити зростання цін на товари і послуги, Діоклетіан в 301 р.видав едикт, що встановив максимальні ціни на пшеницю, жито, мак та іншіпродавані товари.

Крім того, едикт встановив максимальні розміри заробітної плати --наймитові, перукаря, учителю, стенографію, адвокату, архітектору та ін

Відзначимо, що гонорар адвоката в 15 разів перевищував заробітну плату мідника.

Інші реформи Діоклетіана посилювали владу землевласників надселянством, так як землевласник ніс відповідальність за надходженняподатків від селян. Землевласник отримав право посилати на свій вибірпевне число залежних людей на військову службу, в імператорськуармію.

Розпочаті Діоклетіаном реформи продовжив імператор Костянтин (285-337рр.. н.е.), найбільше відомий своєю церковною політикою, сприятливоюдля християн, до того часу гнаних державою. Міланським едиктом 313 р.

Костянтин дозволив християнам вільне сповідання своєї релігії

(незадовго до смерті імператор хрестився і сам).

При Костянтина завершився процес закріпачення селян-колонів.

Згідно з імперської конституції 332 р., колон був позбавлений права переходити зодного маєтку в інше. Не підкоряючись цьому закону колона заковували вкайдани, як раба, і в такому вигляді повертали власнику. Особа, яка прийнялапобіжного колона, сплачувала його панові повну суму платежів,належної з побіжного колона.

Та ж лінія проводилася і щодо ремісників. Наприклад,імператорський едикт 317 р. наказував майстрам монетного справи,корабельниками і багатьом іншим працівникам "назавжди залишатися в своємустані ".

Безпосереднє привласнення додаткового продукту стало основною формоюексплуатації селян і ремісників.

При Костянтина Столиця Римської імперії була перенесена старий Візантій, названий потім Константинополем (11 травня 330 р.). Відповіднотуди були переведені з Риму вищі урядові установи, відтворенийсенат.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)