АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості формування стародавніх цивілізацій Америки

Читайте также:
  1. IХ. Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства
  2. V. Формування нових знань.
  3. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  4. Автоматизоване формування проводок при нарахуванні зносу ОЗ і НМА
  5. Аграрні відносини, їх зміст та особливості.
  6. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  7. Активне соціально-психологічне навчання у процесі формування професійної компетентності фахівця.
  8. Анатомо-фізіологічні особливості опорно-рухового апарату
  9. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  10. Аудит розрахунків з бюджетом. Формування аудиторських доказів та оформлення робочих документів аудитора.
  11. Біологічні особливості ріпаку озимого
  12. Біологічні особливості ряду Напівтвердокрилі

Америка або Новий світ (на відміну від Старого Світу, тобто континентів Азія, Європа та Африка) - це четвертий континент, який став відомим європейцям. Довжина його перевищує 14 тисяч км. Площа континенту 42,5 млн. кв.км З цієї площі Північна Америка займає 24,3 млн., а Південна - 18 млн. Як тепер стало відомо, з європейців першими відвідали американськє узбережжя нормани (плавання Лейфа Ерікссона біля 1000 року н.е.) Але в історію відкриття континента міцно увійшло ім’я генуезця Хрістофора Колумба, який 12 жовтня 1492 року, знаходячись на службі іспанського короля, дістався до одного з островів Багамського архіпелагу. Сама назву “Америка”, континент отримав від Амеріго Веспуччі, який також служиа іспанцям і підтвердив, що нові землі утворюють новий континент.

До відкриття Америки її вже населяли індіанські племена та народності, які знаходились на різних сходинках історичного розвитку. Частина їх ще не вийшли із стадії родового ладу. Тільки у середній частині континенту іспанці зустріли розвинуті державні утворення. На час відкриття Америки її населення складало приблизно 80-90 мільйонів жителів (все людство у цей час складало десь коло 400 млн.). Але в районах, де виникли перші цивілізації проживало 2/3 всього населення, хоча площу яку займали ці держави складала 6,2% площі континенту.

Походження народів, що створили перші держави тривалий час було загадкою. Тільки в ХХ столітті вчені змогли довести, що заселення Америки відбувалось з Азії через так званий Берінгів Міст, який зв’язував Америку з Азією в далекі часи льодовиків. Цей міст то піднімавсяч, то зниикав під водою. 35-25 тисяч років тому використавши цей міст прийщли люди монголоідної раси[9].

У V тис.до н.е. в Центральній Америці виникає центр росповсюдження та вирошування маїсу (сучасної кукурудзи). Зараз відомо, що таких центрів було два. Центральноамериканський, який охоплював північну частину Південної Америки - дав світу крім кукурудзи, основні види квасолі та гарбуза, перцю та батату, помідорів та американського бавовника. До речі саме останній зараз і вирощується в Єгипті та в Азії.

Другий центр походження американських культур знаходився на півдні і охоплював території Еквадору, Болівії, Перу. Звідси родом картопля. Але до нас вона прийшла не прямо. Сотні разів привозили з Нового Світу картоплю, садили, раділи появі зелених листків - і розводили руками. Верхівка була, а самої бульби ні. З’ясувалось, що день в Європі дуже довгий, а перуанська картопля не бажала зайвого світла. Виручив людство невеликий острів біля берегів Чілі. Там знайшли різновид, який поклав початок європейській картоплі.

Освоювати перші культурні рослини людям Америки прийшлось без залізних знарядь, без тяглових та свійських тварин, колісного транспорту та гончарного кола.Говорячи про металургію, то тільки в ІІ тис. до н.е. люди навчились в Південній Америці виготовлювати бронзову зброю та знаряддя. Але це був дуже невеликий район, а Центральна Америка виготовлювала металеві прикраси та культові предмети, залишаючись у кам’яному віці до приходу європейців.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)