АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Валюта і митні правила

Читайте также:
  1. Валюта і валютні курси.
  2. Валюта, золото и бриллианты для номенклатурной бандократии
  3. Государственная символика: герб, флаг, гимн, валюта.
  4. Как может повлиять на физический объем экспорта и импорта США заметное снижение цены доллара в иностранных валютах (например, в евро)?
  5. Классификация непродовольственных товаров. Признаки и правила.
  6. професійне спрямування «Товарознавство та експертиза в митній справі»

Національна грошова одиниця Індії - індійська рупія: 1 рупія = 100 пайсам. Система готівкового грошового обігу Індії характеризується великою кількістю банкнот, які перебувають в обігу. Існують такі номінали: 1 рупія (вісім різновидів), 2 рупії (дев'ять різновидів), 5 рупій (сім різновидів), 10 рупій (дев'ять різновидів), 20 рупій (два різновиди), 50 рупій (три різновиди), 100 рупій (дев'ять різновидів), 500 рупій (три різновиди). Разом - 50 різних банкнот. Більшість старих банкнот, особливо низьких номіналів, захищені дуже слабо. Але банкноти, прикрашені портретами Махатми Ганді, належать до останніх випусків і мають більш високий ступінь захисту. В обігу знаходяться монети вартістю 1, 5,10, 20, 25, 50 пайсів і 1, 2, 5, 20 рупій. Найлегше в Індії обміняти долари США і фунти стерлінгів. Кредитні картки MasterCard, American Express, Diners Club і Visa обслуговуються у великих містах. Туристичні чеки (краще в доларах США і фунтах стерлінгів) приймаються скрізь і їх можна обміняти в банках. Найбільше поширені туристичні чеки Thomas Cook і American Express. При обміні чеків бажано мати при собі чеки в кількох валютах, оскільки відділення деяких банків іноді можуть не приймати чеки в тих чи інших грошових одиницях. Великі суми краще обмінювати нечасто і тільки у великих банках великих міст (у дрібних банках операція з обміну грошей займає багато часу). Обмінні квитанції треба зберігати. У деяких готелях можуть попросити їх показати, коли потрібно буде оплачувати послуги готелю в індійських рупіях. Якщо залишатися в Індії більше чотирьох місяців, потрібно збирати ці квитанції для проведення розрахунків прибуткового податку.

Необхідно звертати увагу на зовнішній вигляд індійських банкнот. Рупії, особливо дрібні купюри, часто можуть бути в дуже поганому стані, тому в деяких місцях їх можуть просто не прийняти. Можна обміняти старі купюри на нові в більшості банків або використати їх як чайові.

Митні правила. Дозволено безмитне ввезення цигарок - 200 штук, або сигар - 50 штук, або тютюну - 250 грам, спиртних напоїв - 0,95 літра; прикрас; продуктів харчування; предметів і речей домашнього побуту - в межах особистих потреб; фотоапаратів, музичних інструментів, програвачів, радіоприймачів, побутової аудіо- і відеотехніки, спортивного приладдя - по одному предмету кожного найменування; сувенірів - на суму не більше 500 рупій. Ввезення іноземної валюти не обмежене (декларація обов'язкова, якщо сума становить більше тисячі доларів США), національної - заборонене. Також забороненим є ввезення наркотиків, зброї, золота в злитках, золотих монет. Заборонене вивезення: шкірок тигра, диких тварин, пір'я птахів, шкіри і виробів із шкіри рідкісних рептилій, живих рослин, золота і срібла в злитках, предметів антикваріату і старовини, вироблених понад сто років тому. Індійські рупії - неконвертована валюта. Вивезення їх за межі країни заборонене. Гроші на суму більше ніж 10 тисяч доларів США, а також персональні комп'ютери підлягають обов'язковому декларуванню. Вивезення місцевої валюти також заборонене, виняток - для пасажирів, які прямують у Непал, Бангладеш, Пакистан і Шрі-Ланку (до 20 рупій на людину). Іноземна валюта може вивозитися в кількості, яка не перевищує суму, що ввозиться.

 

Туризм в Індії

Індія приваблює безліч туристів з різних країн світу. Цьому сприяють наступні чинники: величезна територія з надзвичайно екзотичної природою та різноманітними рекреаційними ресурсами (велика кількість сонячного тепла і світла, морські пляжі, високогірний клімат і т.д.), вигідне географічне положення в Індійському океані та в центрі південної Азії, унікальні культурні цінності та історичні пам'ятки, етнічне різноманіття, та економіка, що розвивається.

 

Досить умовно в Індії можна виділити 4 туристичні області: Північну з долиною Середнього Гангу, Східну, Західну, Південну.

ПІВНІЧНА ІНДІЯ

 

Північна область, до якої належать штати Джамму і Кашмір, Пенджаб, Харіану, Хімчал Прадеш, Уттар Прадеш та ін, славиться гірськими пейзажами Гімалаїв. Тут і найвища точка Землі, і найвідоміша Долина квітів, вічнозелені пагорби і мальовничі водоспади.

 

Місто Джамму - великий транспортний центр, розташований на межі рівнин і гір. У старій частині міста є кілька оригінальних визначних пам’яток. Серед них два головних храмових комплекси:

1 - храм Ранбірешвар (присвячений богу Шиві) з вежею заввишки 75м;

2 - храм Рагхунатх (присвячений Рамі), що вважається одним з найбільших храмових комплексів у Північній Індії (інтер'єр храму оздоблений золотими пластинами).

 

Складений з грубого каменю форт Баху - найдавніша архітектурна пам'ятка в Джамму, а палац Амар-Махал можна назвати найхимернішим, його збудовано французьким архітектором і він нагадує середньовічний замок з вежами.

 

З Джамму можна зробити ряд цікавих екскурсій до невеликих озер і храмів, які розташовані на навколишніх пагорбах.

 

У індусів Північної Індії святинею вважається печерний храм Вайшно-Деві, який знаходиться за 60 км на північний захід від міста Джамму.

 

Незабутнє враження справляє Кашмірська долина з містом Срінагар, яке розташоване на висоті 1500 м над рівнем моря (поблизу озера Дал). У розпал літа долина являє собою темно-зелене море рисових полів, серед яких акуратно вкраплені яблуневі, сливові та мигдалеві сади. По долині розташовані села, а також сотні стародавніх храмів, включаючи знаменитий храм Аван-тісвамі в Авантіпурі.

 

Більшість туристів починають свою подорож по штату саме з міста Срінагар, де вони зупиняються в унікальних будиночках-човнах, які впродовж багатьох століть є невід'ємною рисою побуту кашмірців.

 

Увагу туристів приваблюють мечеті Кашміру, головна з яких - соборна мечеть Джамі-Масжід (поч. XV ст.). На березі річки Джелам височіє прекрасна мечеть Шах-Хамадан. Вона побудована повністю з дерева і названа на честь великого святого, який у XIV ст. навернув до ісламу мільйони індусів.

 

У Кашмірі є популярні гірські курорти - Пахалгам, Гул-Марг і Сонамарг, кожен з яких по-своєму унікальний і привабливий для гостей.

 

Пахалгам знаходиться за 90 км на північний схід від Срінагара. Тут багато магазинів і готелів. Навколо міста розкидані державні бунгало для туристів, наметові містечка.

Пахалгам дуже популярний серед індійських туристів як відправна точка, звідки починається паломництво до печери Амарнатх, яка вважається священною.

У Пахалгамі можна взяти напрокат необхідне спорядження і в'ючних поні для триденного подорожі до льодовика Колахоі (3600 м над рівнем моря) або для нелегкого, але цікавого десятиденного походу в Ладакх (історична область країни) через гірський хребет Гімалаїв.

 

Гулмарг розташований за 52 км на захід від Срінагара. Влітку він приваблює туристів і спортсменів знаменитим полем для гольфу, а взимку лижними маршрутами: це найкращий центр лижного спорту в Індії. У містечку є не-великий ринок; навколо широкої балки, яка вкрита луками (2700 м над рівнем моря), розташовані будиночки для туристів та готелі.

 

Сонамарг - найменший гірський курорт, який розташований за 84 км від Срінагара на висоті 2700 м над рівнем моря. Це містечко є відправною точкою для подорожі на волах до популярного озера Гангабал. Багато туристів роблять одноденні поїздки на поні на луки Тхаджівас.

 

Делі. Майже кожен, хто прибуває до Індії, відвідує, хоча б ненадовго, її столицю - Делі. Сучасна столиця Нью-Делі (район міста Делі) була побудована на початку XX ст., коли сюди з Калькутти було перенесено столицю колишньої Британської Індії.

Головною визначною пам'яткою серед руїн перших чотирьох міст, на місці яких виросло Делі, є комплекс мечеті Кувват-уль Іслам, який розташований у фортеці Томаров (XII ст.). Він складається з внутрішнього двору, галерей та молитовного залу. У внутрішньому дворі комплексу стоїть колона з нержавіючої сталі на честь бога Вішну, яка виконана індуськими майстрами і споруджена у IV ст.

Наприкінці XII ст. був побудований мінарет Кутб-Мінар. Конусоподібна п'яти-ярусна вежа заввишки 72,5 м побудована з червоно-жовтого пісковика і прикрашена чудовим орнаментом.

Трохи західніше від Кутб-Мінара знаходиться міський район Мехраулі, примітний вузьким лабіринтом базару. Тут знаходяться дві відомі святині: храм богині Йогмайа і гробниця мусульманського святого Кхваджі Бакхтьяра Какі (XIV ст.). З інших цікавих пам'яток в Мехраулі слід відзначити мавзолей Адхам Кхана, басейн Шамсі, Джахаз-Махал і мавзолей Джамал з його різнобарвною стелею.

Туристам слід також можуть відвідати мавзолей Хумаюна (XVI ст.). Це сад-гробниця неправильної восьмикутної форми з фасадом, який вінчаний подвійними куполами. Мавзолей послужив моделлю при створенні знаменитого Тадж-Махала.

Далі на північ, на Матхура-роуд, знаходяться руїни містечка Дінпанах, по-будованого під час правління Хумаюна (Хумаюн - правитель Могольської імперії в Індії з 1530-40 і з 1555 рр). Справа видно руїни ринку, міські ворота та мечеть (XVI ст.), а навпроти розташовані фортечні вали, рів і ворота цитаделі Хумаюна Пурана-Кіла (старий форт). Всередині фортеці височіють мечеть і двоповерховий восьмикутний павільйон Шер-Мандал. Трохи північніше від Пурана-Кіли можна побачити складену з кругляка цитадель Фірузшах-Котла.

До південної стіні Пурана-кили примикає делійський зоопарк, широко відомий своїми білими тиграми.

На захід від Пурана-кіли стоїть пам'ятник солдатам, що загинули під час Першої світової війни, який споруджено у вигляді меморіальної арки - "Ворота Індії". Тут же знаходиться Раштрапаті Бхаван - президентський палац, в якому нараховується 340 залів та інших приміщень. Дорога між меморіальної аркою і президентським палацом служить місцем для яскравих вистав, які щорічно влаштовуються 26 січня, під час святкування Дня республіки.

На південний схід від "Воріт Індії" розмістилася Галерея сучасного мистецтва, в експозиції якої виставлені роботи провідних індійських художників. Цікавий і Національний музей Індії, де зібрана велика колекція предметів індійського мистецтва. Зразки традиційних індійських ремесел виставлені в Музеї ремесел, який розташований на Матхура-роуд, на північний схід від "Воріт Індії".

Центральна частина Делі також приваблює безліч туристів. Особливий інтерес гостей міста викликають ряди торгових наметів ремісників вздовж Джанпатх.

Вельми примітна архітектурна споруда, яку не можна обійти увагою, знаходиться поблизу перетину вулиць Парламент-стріт і Коннот-Серкус. Це обсерваторія Джантар-Мантар (XVIII ст.).

Значниою архітектурною спорудою є храм Лакшмі-Нараяни, розташований на захід на Ловер-рідж, побудований кілька десятиліть тому родиною відомих промисловців Бірла.

 

 

У штаті Пінджаб на увагу туристів заслуговує Золотий храм в Амріт-Сарі - місце, яке є священним для сикхів.

 

Своєрідною пам'яткою є місто Чандігар, побудоване знаменитим французським архітектором Ле Корбьюзє.

 

Долина середнього Гангу - область архітектурних пам'яток і паломництва.

 

Всесвітньо відомий мавзолей Тадж-Махал, одне з найдосконаліших витворів світового мистецтва, і палац імператора Акбара привертають велику кількість туристів до міста Агри, а чудові палаци та храми - до священного для індуїстів місто Бенарес.

СХІДНА ІНДІЯ

 

Район Східної Індії також вельми популярний серед туристів.

 

Західна Бенгалія - ​​єдиний штат в країні, що простягнувся від Гімалаїв до Бенгальської затоки. Столиця цього штату - м. Калькутта, яке вважається одним з найбільших міст світу, це місто, в якому життя просто кипить: постійно проводяться релігійні свята, спортивні змагання, театральні та кінофестивалі. Архітектурна спадщина минулого в місті, хоч і не в найкращому вигляді, все ж таки збереглася.

 

На правому березі річки Хуглі, менш ніж за 60 км від Калькутти, вздовж дороги Гранд транк-роуд, розташовані тихі маленькі містечка з палацами, старими церквами, набережними для прогулянок, колоніальними будинками і цвинтарями. Все це залишки старих голландських і французьких поселень.

 

У Дакшінешварі є цікавий храмовий комплекс Калі Бхаватарін (IX ст.), до складу якого входять центральний храм Калі, храм Радхі-Крішни та 12 невеликих храмів Шиви. Тут мешкав філософ Рамакрішна, зараз ту створено його музей.

 

Нижче за течією р. Хуглі знаходиться місто Белур Мата - штаб-квартира "Місії Рамакрішни". Головна будівля, храм Шрі Рамакрішна (75 м завдовжки і 35 м заввишки), символізує заклик Рамакрішни до гармонії між релігіями.

 

На південь від Калькутти починається Сувдербанс ("прекрасний ліс" – у перекладі бенгальської). Це дельта річок Ганг і Брахмапутра, яка простягається по всьому північному узбережжі Бенгальської затоки. Територія Сундербанса покрита дельтовими болотами і мангровими заростями. Оскільки доріг мало, водний транспорт є зазвичай єдиним засобом комунікації. Ймовірність зустріти тут тигра є незначною, але можна поспостерігати за найбільшими в світі гребінчастими крокодилами, які зазвичай лежать біля берега річки.

 

Останній острів перед впаданням Гангу в океан - Сагардвіп. Це місце вважається священним. Щорічно в середині січня тут проходить релігійне свято Гангасагар Мела. Понад півмільйона прочан здійснюють священне обмивання, а потім вирушають до храму Капіл Муні.

 

На західному узбережжі Бенгальської затоки, за 240 км на південний схід від Калькутти, на кордоні зі штатом Орісса, знаходиться Дігха - єдиний у Західній Бенгалії приморський курорт з хорошим готелем.


Великою популярністю серед туристів користується гірський курорт Дарджілінг, який розташований на висоті 2134 м над рівнем моря, звідки відкривається чудовий вид на Гімалаї. На курорті прекрасні екологічні ситуація, малолюдно, життя тече вкрай спокійно. Через центр проходить Малл - головна торгівельна вулиця містечка з магазинами, де можна придбати сувеніри.
У розташованому неподалік зоологічному парку мешкають головним чином високогірні тварини: яки, чорні гімалайські ведмеді, панди, але є і сибірські тигри.
Ботанічний сад Ллойд було облаштовано у 1878 р. Тут зібрані зразки гімалайської і альпійської флори.

 

Захоплюючий вид на гору Канченджанга відкривається з пагорба Тайгер Хілл, який розташований за 10 км на південь від Дарджілінга. Таксі привозять сюди туристів, які бажають спостерігати за сходом сонця. У ясні зимові дні добре видно весь гірський хребет, в середині якого знаходиться Канченджанга (висота 8585 м) і розташовані з боків від неї Кабру (7338 м) і Пандім (6691 м).
Західніше височіють "три сестри": Еверест (8848 м), Макалу (8482 м), Лхоцзе (8500 м), а північніше - вершини Тибету.

 

ЗАХІДНА ІНДІЯ

 

Головний туристський центр Західного району - місто Бомбей. Це місто комерції, унікальної вікторіанської архітектури, продуктових ринків, які вражають широким асортиментом, і базарів екзотичних спецій, предметів старовини та ювелірних виробів. Це також місце розвиненої кіноіндустрії, де туристи можуть ознайомитися з висячими садами, аркою "Ворота Індії", храмом бога Шиви, який видовбаний в скелі на острові Елефант, Вежами мовчання і т.д.

 

На сході від Бомбея, в посушливій рівнині Деккан, увагу туристів приваблюють містичні індуїстські печери-храми Еллори, унікальні буддійські наскальні розписи і стародавня скульптура Аджанти, датована II ст. до н. е.

 

На північ від Бомбея розташований штат Гуджарат, широко відомий своїми барвистими ярмарками і масовими веселими святами. Тут велика кількість туристів відвідують храм - ашрам "Сабарматі", заснований колись Ганді.

 

Любителів екзотичних вражень чекає місто Бхудж, яке оточене фортечною стіною і укрите в заболоченій місцевості Катч, куди щороку з грудня до лютого злітаються фламінго.

 

Сусідній, найбільший індійський штат Мадхья Прадеш популярний серед гостей величним фортом Гваліор і просторими національними парками Канха і Бандхавгар.

 

Найбільш популярним місцем на заході країни є Гоа. Все узбережжя Гоа облямоване ніжним мереживом прекрасних пляжів, протяжністю 110 км. Туристам створено всі умови для відпочинку. Стара столиця Гоа, заснована португальцями, досі зберігає свою неповторну атмосферу.


Серед найбільш красивих будівель Старого Гоа виділяється собор Св. Катерини (XVII ст.). Це найбільша християнська церква в Азії і яскравий зразок архітектури Відродження.

 

Церква Св. Кажетана поблизу поромної пристані має дві дзвіниці, а в центрі купол. Церква являє собою мініатюрну модель римського собору Св. Петра.

 

ПІВДЕННА ІНДІЯ

 

Досить різноманітні туристські ресурси Південної Індії. На Коромандельскому березі як центр туризму виділяється місто Мадрас. Серед його головних пам'яток виділяються форт Сент-Джордж, чудова набережна, безліч мавп у міських скверах, висічені в скелях стародавні храми поблизу Махабаліпурама.

У Нілгірі в Блакитних горах (штат Керала) розташований великий заповідник, де багато слонів, тигрів, носорогів та інших рідкісних тварин.

 

Дуже привабливим для туристів є Малабарське узбережжя Керала. Його прекрасні піщані пляжі не поступаються всесвітньовідомим курортам в інших країнах світу.

 

Своїми культурними, релігійними та історичними пам'ятками туристів приваблюють міста Мадура, Бангалур, Майсур, Хайдарабад.

 

У місті Кочіні туристи оглядають церкву Св. Франциска Асізського, де похований Васко да Гама, і старовинну фортецю.

 

Таміл Наду, який вирізняється розміреним, спокійним життям, відомий як центр індуїстських традицій. Звідси туристи можуть зробити переліт на Андаманські острови, де є чудові умови для морського відпочинку.

 

 

Готельний ринок Індії заслуговує особливої ​​уваги. Тут немає проблем з закладами розміщення, вони орієнтовані на гостей з різними доходами. Є готелі як недорогі - 3 *, так і більш комфортабельні 4 *- 5 *. Крім приватних готелів є готелі, що входять у відомі мережі, зокрема HOLIDAY INN (Холідей ІНН).
Говорячи про основні тенденції розвитку туризму в Індії, слід відмітити, що тут чітко простежується сезонність, мінімум туристських прибуттів збігається з періодом дощів, який триває з червня по листопад.

 

Потоки туристів з Індії незначні, особливо якщо виходити з чисельності населення цієї країни.

Головними туроутворюючими країнами для Індії є сусідні держави: Китай, Пакистан, Шрі-Ланка, а також США, Великобританія, Німеччина, Франція, Австралія.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)