АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Таким чином буддизм виступав проти нерівності каст

Читайте также:
  1. Apple против IBM: раунд 1
  2. Apple против IBM: раунд 2
  3. DEC против IBM: раунд 2
  4. DEC против IBM: раунд 3
  5. I,7: САНКХЬЯ И БУДДИЗМ
  6. I,8: КРИТИКА БУДДИЗМА САНКХЬЕЙ
  7. I. Абсолютные противопоказания
  8. I. Статьи серии «Противостояние». 2009 год
  9. II гр. Нормальные противомикробные, противовирусные, противогрибковые, противопротозойные антитела.
  10. II. ВРЕМЕННЫЕ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
  11. Sperry Rand против IBM
  12. XX съезд кпсс, начало десталинизации, политическая оттепель и ее противоречия.

Буддизм підкорив Китай. Індокитай, Корею, Таїланд, Японію, Непал, Монголію тощо.

Одним із релігійних вірувань Індії є джайнізм. В основі вчення – шлях звільнення від перероджень душі через аскетизм і неспричинення шкоди усім живим істотам. Заборонялося завдавати шкоду живим істотам, чинити насильство над ними, вбивати. Ця релігія також не визнавала кастової нерівності, відмовилась від вшанування божеств і була зосереджена на моральних аспектах поведінки людей.

У боротьбі з буддизмом виникає індуїзм – один із типів брахманізму.

5. Наукові знання. Наукові відкриття

 

Давні індійці добилися значних успіхів у розвитку наукових знань. Видатним досягненням було створення десяткової системи лічби, якою нині користується увесь світ. До речі, цифри, які називають арабськими, були придумані в Індії, а вже потім їх запозичили араби. Значним інтелектуальним здобутком давньоіндійської цивілізації стало винайдення гри в шахи на початку нашої ери.

Математики знали квадратні і кубічні корені, співвідношення сторін прямокутного трикутника. Астрономи встановили, що Земля обертається навколо своєї осі, визначили положення багатьох зірок. Ці знання запозичили араби.

Медики знали ряд хвороб, їх ознаки, цілющі трави і 760 приготовлених цілющих речовин, були у них дані про терапію, патологію і анатомію. Індійські медики створили науку про довголіття. Вони вивчали властивості трав та вплив клімату на здоров’я людини, писали про особисту гігієну та дієту.

У землеробстві відомі були різноманітні добрива, шкідники рослин і боротьба з ними, шовківництво.

Існували своєрідні види зброї і оборонні споруди –досягнення військової техніки.

У 6 столітті до нашої ери Сустра і Шастра створюють трактати з різних галузей знань. З’являється збірник законів“Закони Ману”. Виникають перші філософські школи – ньяя, йога та інші.

Найвідоміші поети – Калідас, Бхас, Шур дак.

Існував і народний театр, що поєднував музику і пластику танцю. П’єси ставились у театральних приміщеннях і просто неба.

6. Мистецтво Древньої Індії та його особливості

 

Уже на ранніх етапах розвитку в Індії процвітала культура з високим рівнем розвитку будівельної техніки. Будівлі були з обпаленої цегли, зв’язуючий матеріал – гіпс. Вулиці перетинались суворо перпендикулярно, а на перехрестях кути будинків закруглялись. Будинки не мали вікон на вулицю і не прикрашались.

Існувала система водопостачання і відведення стічних вод. Були громадські купальні і басейни.

Кам’яні палаци замість дерев’яних з’явились за часів царювання Ашоки.

Відомі архітектурні споруди Індії – палаци, стамбхи, ступи,чайтьї.

Найвідоміший палаци – палац Ашоки і палац царя Чендрагупти

Стамбхи – це кам’яні стовпи з буддійською символікою або зображенням тварин і висіченими на них написами (Левова капітель з Сарнатха).

Ступи – культові споруди напівсферичної форми, що зберігають реліквії Будди. Ашока звів 84000 ступ.

Чейтьї – печерні храми.

Буддійські храми нерідко висікались у скелях. Відомий печерний храм у Карлі (14м у висоту,14м у ширину і 35м у довжину). Є храми у місті Санчі, Еллорі, але найвідоміший – у місті Аджанті, бо стіни цього храму зберегли багатобарвні фрески. І стіни, і колони, і стеля покриті розписами.

Одним із чудес світу є храм Кайласа, який будувався 150 років і був оздоблений численними скульптурами.

У Делі збереглося місто-фортеця із унікальною залізною колоною. Їй 150 тисяч років, а поверхня не іржавіє і досі.

До речі, ремісники Древньої Індії добре обробляли метали – мідь, олово, бронзу, золото, але при цьому довгий час абсолютно не знали заліза. Нержавіюча колона в Делі і досі залишається загадкою.

Індійські скульптори та художники добилися великих досягнень. Були навіть створені спеціальні школи скульптури. Більшість скульптур має культовий характер. Це зображення всіляких богів, Будди, добрих та злих духів. Існувала і світська скульптура.

Найбільш значними пам’ятками живопису Давньої Індії є настінні розписи печерного храму в Аджанті. Вони являють собою різні моменти з життя Будди, є зображення на міфологічні теми, сцени з повсякденного життя, палацові сюжети. Усі вони добре збереглися, Археологи знаходять багато скульптур з глини і м’яких порід каменю, бо майстри знали секрети стійких фарб і уміли готувати ґрунтовку. Відома бронзова статуетка танцівниці і “жерця”.

Своєрідними є печатки-амулети із зображенням богів, людей, тварин і зразками писемності. Вона не була алфавітною, складалась із малюнків. Писали горизонтально справа наліво. Ці написи ще не розшифровані. Арійські племена принесли в Індію санскрит.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)