АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Режими дезінфекції об'єктів розчинами засобу «ДезТАБ»

Об'єкти дезінфекції Концентра-ція (за активним хлором) % Експозиція (в хв.) Спосіб дезінфекції
Бактеріальні інфекції Вірусні інфекції Туберку- льоз Кандідози дермато- мікози, плісневі грибки
Поверхні в приміщеннях тверді меблі, поверхні медичних приладів, апаратів, устаткування 0,015     - - Протира-ння або зрошення
0,03     - -
0,06        
0,1 - -    
Інструменти та інші вироби мед. призначення із корозійно- стійкіх матеріалів, скла, гуми. полімерних матеріалів, у т.ч. одноразового застосування 0,045     - - Занурення в розчин
0,1        
0,2 - -    
0,015 -   - -
0,2   -    
0,3 -   - -
Прибираль-ний інвентар. Посуд з під виділень 0,1   - -   Занурення
0,2        
Санітарно- технічне обладнання 0,03     - - Протира-ння або зрошення
0,06     - -
0,1 - -    
0,2 - -    
0,1     -  
0,2 - -    

 

 

Режим дезінфекції, суміжної з до стерилізаційним очищенням виробів медичного призначення (крім ендоскопів і інструментів до них), розчинами засобу «ДезТАБ»

 

Етапи обробки Концентрація, % (за активним хлором) Температура робочого розчину, °С Час витримки (обробки), хв.
Замочування при повному зануренні в робочий розчин і заповненні ним порожнин і каналів 0,1 не менше 18 °С  
0,06  
Миття кожного виробу в тому ж розчині, за допомогою йоржа, ватно-марлевого тампону або тканинної серветки каналів за допомогою шприца або електровіємонтувача виробів з замковими частинами, каналами або порожнинами або без них     не регламентує-ться   0,5
Ополіскування проточною питною водою: - виробів з замковими частинами, каналами або порожнинами; - виробів без замкових частин, каналів порожнин   -     не регламентує-ться     0,3   0,5
Ополіскування дистильованою водою   - не регламентує-ться  

 

 

Після обробки одноразовий інструментарій деформую, складаю відповідний акт про дезінфекцію (щомісячно, або 1 раз у кварталі) і здаю на утилізацію.

Для медичного інструментарію багаторазового використання проводжу пробу на якість проведення перед стерилізаційної обробки. Проводжу азопірамову пробу. Для приготування 1 л розчину беремо 100 гр. амідопіріну та 1-1,5 г солянокислого аніліну, змішуємо і заливаємо 96% етиловим спиртом до об’єму 1 літр.

Готовий розчин азопіраму в умовах холодильника зберігається 2 місяці, в темноті, при кімнатній температурі – не більше 1 місяця.

Робочий розчин готую перед перевіркою, змішуючи рівні об’єми кількості азопіраму та 3% перекису водню, використати його потрібно на протязі 1-2 годин. Наношу декілька крапель на виріб. Якщо є залишки крові одразу ж, або не пізніше ніж через 1 хв. після реакції з'являється спочатку фіолетове, а потім швидко переходить в рожево-бузкове забарвлення.

Старша медсестра відділення проводить такий контроль щотижня, а головна медсестра щомісяця.

 

Кількість азопірамових проб, проведених мною за звітний період

 

Роки      
Кількість проб      

 

Наступний етап в обробці мед. інструментарію, це стерилізація. Найбільш поширеними методами стерилізації являється повітряний та паровий.

Паровий метод стерилізації, це стерилізація шляхом автоклавування. Для виробів з корозійностійких металів, скла, виробів із текстильних матеріалів вати режим стерилізації:

2 атм (±0,2) – 1320 (±20С) – 20 хв. (±2)

Для виробів із гуми, латексу та окремих полімерних матеріалів: 1,1 атм (±0,2) – 1200 (±20С) – 45 хв. (±3) стерилізацію проводять в стерилізаційних коробках (біксах), в двійний бязевій упаковці, або ж в мішковому папері вологостійкій.

Повітряний метод стерилізації – стерилізація в сухо жарових шафах. Рекомендується для виробів з металу, скла, силіконової гуми. Проводять стерилізацію при:

1. 1800С (+2/-10) – 60 хвилин (+5)

2. 1600С (+2/-10) – 150 хвилин

В якості упаковки можна використовувати папір мішковий непропитаний або ж вологостійкий, допускається повітряна стерилізація інструментів в відкритих металевих коробках. При хімічному методі стерилізації можна застосовувати розчин "Лізоформін".

Строки зберігання стерильного матеріалу:

- при паровому методі стерилізації в закритих біксах не більше 3-х діб, а якщо бікси з фільтрами – 20 бід;

- при повітряному методі стерилізації в спеціальному пакувальному папері до 3-х діб, без упаковки – вироби використовуються одразу ж після стерилізації.

Контроль якості проведеної стерилізації проводимо спеціальними тест-смужками, які потім включаємо в журнал обліку проведеної стерилізації.

Прибирання проводимо також із застосуванням 0,015% розчину «ДезТАБ». Розрізняють поточне та генеральне прибирання. В залежності від функціонального призначення приміщення їхнє прибирання здійснюється по різному. Поточне прибирання в процесі роботи проводиться вологим способом із застосуванням дезинфікуючого засобу.

Під час прибирання дезинфікують обладнання, крани і раковини, двірні ручки, підлогу. Після проведення поточного прибирання, прибиральний інвентар – дезинфікують.

Генеральні прибирання проводимо один раз в тиждень в тих кабінетах, які використовуються, як процедурні.

Перед початком прибирання всі меблі відсувають від стін, приміщення звільняють від предметів, обладнання, інвентарю, інструментів і т.д. Дезрозчин шляхом зрошення, або протирання наносять на стелю, стіни, вікна, підвіконня, меблі, двері, підлогу і включають бактерицидну лампу на 60 хвилин. Після експозиції знезараження персонал одягає чистий халат, маску, протирає дез. засобами взуття і чистим ганчір’ям, змоченим водою протирає всі поверхні. Потім включає бактерицидну лампу ще на 30 хвилин. Час роботи лампи фіксується в журналі. Дата проведення прибирання також фіксується в журналі.

Весь прибиральний інвентар повинен бути окремим для кожного відділення, для кожного приміщення, промаркований і використовуватись суворо за призначенням.

 

Згідно наказу МОЗ України № 120 від 25.05.2000 року «Про вдосконалення організації медичної допомоги хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД». В маніпуляційному кабінеті знаходиться укомплектовані аптечки для надання термінової медичної допомоги медичним працівникам та технічному персоналу лікувально-профілактичних закладів.

Склад аптечки:

1. Напальники із розрахунку 1-2 шт. на кожного працівника.

2. Лейкопластир - 1 котушка.

3. Ножиці - 1 шт.

4. Спирт етиловий 70 % - 50 мл.

5. Тюбик - крапельниця з 30 % розчином альбуциду 1-2 шт. (в холодильнику).

6. 5% спиртовий розчин йоду.

7. 3% розчин перекису водню.

8. Рукавички гумові – 3 пари.

9. Наважки деззасобів із розрахунку для розведення 1 л робочого розчину - 3 шт.

10. Ємність для розведення дез. засобів.

 

 

Профілактика при пораненнях, контактах з кров'ю біологічними рідинами та біоматеріалами ВІЛ-інфікованого чи хворого на СНІД пацієнта.

Будь яке ушкодження шкіри, слизових оболонок медперсоналу, забруднення їх біоматеріалом пацієнтів під час надання їм медичної допомоги кваліфікується як можливий контакт з матеріалом, який містить ВІЛ.

Якщо контакт з кров'ю, біологічними рідинами чи біоматеріалами супроводжується порушенням цілісності шкіри (уколом, порізом), то потерпілий повинен:

- зняти рукавички робочою поверхнею у середину;

- видавити кров із рани;

- ушкоджене місце обробити одним із дезінфектантів (70% розчином етилового спирту, 5% настойкою йоду при порізах, 3% перекисом водню);

- ретельно вимити руки з милом під проточною водою, а потім протерти їх 70% розчином етилового спирту;

- на рану покласти пластир, надіти напальник;

- при потребі продовжувати роботу, одягти гумові рукавички;

- терміново повідомити керівництво лікувально-профілактичного закладу про аварію для її реєстрації та проведення екстреної профілактики ВІЛ-інфекції

В усіх структурних підрозділах ведеться "Журнал реєстрації аварій при наданні медичної допомоги ВІЛ-інфікованим та роботі з ВІЛ-інфікованим матеріалом". Аварією вважається уколи, порізи, забруднення слизових та

 

В долікарняному кабінеті поліклінічного відділення знаходиться укладка для оглядів на педикульоз:

1. Настільна лампа.

2. Лупа.

3. Густий гребінець.

4. Дезрозчин (для замочування гребня).

 

Укладка для проведення протипедикульозних обробок знаходиться в приймальному віділенні:

1. Клейончастий або полотняний мішок для збору речей хворого.

2. Оцинковане відро або лоток для спалювання волосся.

3. Клейончаста пелерина.

4. Гумові рукавиці.

5. Ножиці.

6. Густий гребінь.

7. Машинка для стрижки волосся.

8. Спиртівка.

9. Косинка (2-3 шт.).

10. Вата.

11. Столовий оцет або оцтова кислота (5-10%).

12. Інсектициди для обробки людини.

13. Інсектициди для обробки білизни та приміщень.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)