АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря

Читайте также:
  1. АФО обміну речовин
  2. Б) земельні ділянки з еродованими, перезволоженими, з підвищеною кислотністю або засоленість, забрудненими хімічними речовинами ґрунтами та інші.
  3. Блок 15. ВОЛОГІСТЬ ПОВІТРЯ. ХМАРИ І ТУМАН. ОПАДИ.
  4. Валютний курс та фактори, що на нього впливають. Види валютних курсів. Крос-курси, їх розрахунок.
  5. ВВП и його розрахунок по методу потока видаткив.
  6. вибухових речовин (за даними виробників)
  7. Виходячи з поживності добрив і знаючи дози виносу речовин відповідними культурами, можна обчислити приріст їх урожайності.
  8. Гідравлічний розрахунок багатосхідчатого перепаду колодязного типу
  9. ГІДРАВЛІЧНИЙ РОЗРАХУНОК ОТВОРІВ МАЛИХ МОСТІВ
  10. ГІДРАВЛІЧНИЙ РОЗРАХУНОК ШВИДКОТОКУ
  11. ГІДРАВЛІЧНИЙ РОЗРАХУНОК ШВИДКОТОКУ.
  12. Для зручності вивчення всі фактори імунної системи поділяють на клітинні (приймають участь клітини) і гуморальні (працюють біологічно активні речовини).

Розрахунки наднормативних викидів (Мi) в тоннах здійснюються шляхом визначення різниці між фактичними і дозволеними потужностями викидів, з урахуванням часу роботи джерела в режимі наднормативного викиду.

Розрахунок виконується за формулою:

(4.1)

Vi - об'ємна витрата газопилового потоку на виході з джерела, м^3 /с; Сі- середня концентрація і-ої забруднюючої речовини, г/м^3; Мqi - потужність дозволеного викиду і-ої' забруднюючої речовини по данному

джерелу, яка встановлена дозволом на викид, г/с; Т - час роботи джерела в режимі наднормативного викиду, годин.

Термін роботи джерела в режимі наднормативного викиду визначається з моменту виявлення порушення до моменту його усунення, підтвердженого даними контрольної перевірки, з урахуванням фактично відпрацьованого часу.

Розрахунок розмірів відшкодування збитків за наднормативні викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря ведеться на основі розміру мінімальної заробітної плати з урахуванням обсягів наднормативних викидів і регулюючих коефіцієнтів. Розмір компенсації збитків в одиницях національної валюти визначається за формулою:

3 = Мi*1.1П*Аi*К т *Кji,де (4.2)

М; - маса і-ої забруднюючої речовини, що викинута в атмосферне повітря понад

норму, тонн;

1.1П - базова ставка компенсації збитків в частках мінімальної заробітної плати

(П) за одну тонну умовної забруднюючої речовини на момент перевірки,

одиниць національної валюти/тонну; (515 грн.)

Аі - безрозмірний показник відносної небезпечності і-ої забруднюючої

речовини;

Кт - коефіцієнт, що залежить від рівня забруднення атмосферного повітря

населеного пункту і-ою забруднюючою речовиною.

Безрозмірний показник відносної небезпечності і-ої забруднюючої речовини (Аі) визначається із співвідношення за формулою:

Аі=1/ГДКСДі,де ' (4.3)

ГДКСДі - середньодобова гранично допустима концентрація або орієнтовно безпечний рівень впливу (ОБРВ) і-ої забруднюючої речовини, мг/м^3, (табл.

Д 1.1);

Для речовин з ГДК більше одиниці в чисельнику вводяться поправочний коефіцієнт 10.


 

Для речовин, по яких відсутня величина середньодобової гранично допустимої концентрації при визначенні А; береться величина максимально допустимої разової концентрації Г'ДК.

Для речовин, по яких відсутні величини ГДК чи ОБРВ, показник відносної небезпечності Аі приймається рівним 500.

Коефіцієнт, що враховує територіальні соціально-економічні особливості (Кт), залежить під чисельності жителів населеного пункту та народногосподарського значення визначається за таблиці.

Коефіцієнт що залежить від рівня забруднення атмосферного повітря населеного пункту і-ою забруднюючою речовиною (Кji); визначається за формулою:

(4.4)

Сф- середньорічна фонова концентрація і-ої забруднюючої речовини на стаціонарних пунктах спостережень за попередній рік, мг/м3.

Приклад розрахунку. На промисловому підприємстві м. Києва при контрольній перевірці 28 січня 2007 року зафіксовано середню концентрацію викиду сірковуглецю Сі = 96,004 мг/м3 при об'ємній витраті Vі = 191,7 м3/с.

Тимчасово погоджений викид (ТПВ) по даному джерелу на 2007-2008 роки встановлений дозволом, становить Мqi= 13,304 т/с.

За даними первинної облікової документації за формою НОД - 1 підприємства 22 листопада 2007 року також зафіксовано переміщення встановленого нормативного викиду по даному джерелу і речовині.

За фактом виявленого порушення було видано припис про його усунення в строк до 7 лютого 2008 року. У зазначений строк порушення було усунуте. За цей час джерело працювало цілодобово.

Визначити розмір компенсації збитків.

Час роботи джерела в режимі наднормативного викиду береться з часу останнього зафіксованого порушення і становить: Т = 77діб 24 год. = 1848 год.

Маса викиду сірковуглецю, що здійснювався з перевищенням ТПВ розраховується за формулою (4.1):

Мi =0,0036(191,7* 0,096-13,304)* 1848 = 33,9 т

Розмір компенсації збитків розраховується за формулою (4.2) і становить:

З = 33,9 * 1,1 * 60 * 200 * 2,25 * 1,2 = 1208196 гри = 1,2 мли.гри.

П = 60 - розмір мінімальної плати на момент перевірки, грн.; Аi=200-показник відносної небезпечності сірковуглецю, який при середньодобовій ГДКСД = 0,005 мг/м^3 складає А = 1/0,005 = 200; Кт=2,25-коефіцієнт, що враховує територіальні соціально-економічні особливості м. Києва, при Кпвс - 1,0 (табл. Д 2.1), Кф =1,25 (табл. Д 2.2.):


Кт=1,00+1,25=2,25

Кзі=1,2-коефіцієнт, що залежить від рівня забруднення атмосфери м. Києва сірковуглецем, при значенні середньорічної фонової концентрації за 1993 рік: Сф= 0,006 мг/м3, Кзі = 0,006/0,005 =1,2

У випадку відсутності спостережень на підприємстві, час роботи джерела в режимі наднормативного викиду встановлюється за три попередніх місяці до дня даної перевірки.

При відсутності дозволу на викид забруднюючих речовин, час роботи джерела в режимі наднормативного викиду визначається з моменту виявлення порушення до моменту оформлення дозволу на викид.

Вихідні дані по варіантам

Таблиця 4.1


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)