АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення розрахункового часу евакуації

Читайте также:
  1. E. Визначення наявності зовнішніх пошкоджень
  2. Аудит визначення валових доходів, балансового прибутку (збитку), розрахунку податку на прибуток
  3. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Коли Ви займетесь визначенням наявності пошкоджень опорно-рухового апарату?
  4. Виберіть правильне визначення
  5. Виберіть правильне визначення терміну
  6. Визначення активного і пасивного тисків на споруду (підпірну стінку).
  7. Визначення активного тиску ґрунту засипки нижче рівня ґрунтових вод
  8. Визначення вартості машин і обладнання
  9. Визначення взаємодії
  10. Визначення витрати рідини в трубопроводі при заданих необхідному напорі і його діаметрі
  11. Визначення витратних параметрів
  12. Визначення власного капіталу і його складових.

Є три етапи евакуації.

Перший етап - рух людей від найбільш віддаленої точки приміщення до евакуаційного виходу з нього. До таких приміщень належать виробничі цехи і майстерні, класи і аудиторії навчальних закладів тощо.


 


 


Рис. 12 Ширина евакуаційного шляху

.

У завданні студенту число поверхів і площа окремих поверхів між протилежними стінами повинні відповідати вимогам СниП И-90-81 (табл.

9.4).

Ступінь та межу вогнетривкості конструкцій будинків треба приймати згідно з СНиП 2.01.02-85 (табл. 9.4). Залежно від того, який задається будик.су період року, знаходиться середня площа горизонтальної проекції {, м2/люд.: дорослої у домашньому одязі - 0,100; дорослої у зимовому одязі -0,125; підлітка-0,70.


Рис. 13 Злиття людських потоків

Другий етап - рух людей по евакуаційних виходах з приміщень до виходів надвір. Такий рух відбувається по коридорах, проходах і фойє до сходів і по сходах через вестибюль назовні (рис. 14).

Третій етап - рух людей від виходу з будинку і розсіювання їх на території підприємства.

Розрахунковий час евакуації t, хв, треба визначати як суму часу руху людського потоку по окремих ділянках шляху за формулою:

t1=t1 +t2+tЗ+...+ ti,

де t1, - час руху людського потоку на початковій ділянці, хе; t2 ,...,ti - час руху людського потоку на кожній з наступних після першої ділянок шляху, хв.


 


 



Ступінь вогнетривкості споруд: площа поверху між протилежними стінками

(за СНиП 2.09.02-85)

Таблиця 9.4

 

 

 

 

 

 

 

 

Категорія будинку (пожежних відсіків) Допустим а Ступінь вогнетрив Площа поверху відсіку, м буд. у границях пожежного
кількість кості Одноповерхо Багатоповерхові
поверхів будинків ві Два поверхи Три поверхи і більше
           
А і Б   І Без обмежень    
А і Б,(крім будівель нафтопереробної, газової, хімічної пром.)   ІГ Теж саме Теж саме Теж саме
  І Ша   - -
А - будинки нафто­переробної, газової, хімічної та нафтохімічної промисловості   II Без обмежень    
  І Ша      
Б - будинки нафто­переробної та нафто­хімічної, газової пром..   II Без обмежень    
  І Ша   - _
В   І,IІ Без обмежень    
    III      
    Ша     -
    Шб      
  2* IVа      
    IV      
    V   - -
Г   I, П Без обмежень    
  Ш      
Ша Без обмежень    
  Шб   -  
2* IVа      
  IV      
Д   1.11 Без обмежень    
    III      
    ПІа Без обмежень    
    Шб      
  2* IVа     -
    IV     -
    V     -
 

Рис. 14 Коридори для евакуації людей з приміщень

Час руху людського потоку по першій ділянці шляху треба визначати за формулою:

t1 = 1 / V1, де

V1 - значення швидкості руху людського потоку по горизонтальному шляху на першій ділянці, визначається за табл. 8.6, залежно від щільності D, м/хв.

Щільність людського потоку. Щільність людського потоку Dна першій ділянці шляху, завдовжки / та шириною 5, треба визначити за формулою:

D =(N1 х f)/(11 х δ 1), де (9.1)

N 1 - число людей на першій ділянці, чол.; f- середня площа горизонтальної проекції людини.

Інтенсивність і швидкість руху людського потоку. Значення швидкості людського потоку на ділянці шляху, що після першої, приймається залежно від значення інтенсивності руху людського потоку V, по кожній з цих ділянок, які треба визначити, у тому числі і для дверних прорізів за формулою:

q1 =qi-1 /δ1, де q .,qi-1 - значення інтенсивності руху людського потоку на ділянках шляху,

що розглядається, і попередній, м/хв; δ1 - ширина розглядуваної та попередньої 1-ої ділянках шляху, м.

Значення інтенсивності руху людського потоку на першій ділянці шляху q = q1 визначають за значенням О, знайденому за формулою (9.1).


* При висоті одно- і двоповерхових будівель не більше 18 м (від підлоги першого поверху до низу горизонтальних несучих кострукцій

покриття на опорі).



 

Мінімальні межі вогнетривкості основних будівельних конструкцій, год., залежно від ступеня вогнестійкості будівель і споруд (за СНиП 2.01.02-85) Таблиця 9.5

Примітка: 1 В дужках наведені границі розповсюдження вогню для вертикальних ділянок з ухилом конструкцій. 2. Скорочення «нн» вказує, що показник не нормується. Коли значення q, визначене за формулою, менше або дорівнює значенню qіmах, то час руху по ділянках шляху треба приймати за формулою: ti = Іi / Vi, При цьому значення qmах треба приймати, м/хв: для горизонтального шляху 16,5; дверних прорізів 19,6; сходів до низу 16; сходів угору 11. Відстань від найвіддаленішого місця до найближчого евакуаційного виходу із приміщень назовні (за СНиП 2.09.02-85) Таблиця 9.6

 

 

 

 

 

Об'єм примі­щення, тис. м3 Категорія примі­щення Ступінь вогнетривкості споруд Відстань, м, при щільності людського потоку у загальному проході, чол/м
до 1 більше 1 до 3 більше 3 до 5
до 15 А, Б І, II, III а      
В І, II, III, III а III б, IV V 100 70 50 60 40 30 40 30 20
  А, Б 1, II, ПІ а      
В 1, II, НІ, III а III б, IV 145 100 85 60 60 40
  А, Б I,II, ПІ III а      
В І, II, ПІ, НІ а III б, IV   95 65  
  А, Б І, II, III а      
В І, II, III, III а      
60 та більше А, Б І, II, III а      
  В I, II, III, III III   ПО  
80 та більше В І, II, III, III а      
Незалежно г,д І, II, III, III а Н обмежується
           
           



Коли значення q. знайдено за формулою, більше qmax, тоді ширину 5. даної і-ї ділянки шляху треба збільшити на таку величину, щоб дотримувалась умова: q < q тax

 

При неможливості виконання цієї умови, інтенсивність і швидкість руху людського потоку по цій ділянці шляху визначається за табл. 9.2 при значенні щільності D > 0,9.

При злита на початку ділянки і двох і більше людських потоків інтенсивність руху визначається за формулою:

qi, = (∑qi- 1 х δі-1)/δ і, де

qi - інтенсивність руху людських потоків, злитих на початку ділянки, м/хв; δi-1 - ширина ділянки шляху до злиття, м; δi - ширина розглядуваної ділянки шляху, м.

Коли значення qi, визначене за формулою, більше за qмaх, тоді ширину даної ділянки шляху після злиття потоків треба збільшити. У цьому разі час руху по ділянці визначається за формулою.

Визначивши таким чином час руху на кожній ділянці шляху евакуації за формулою, визначають розрахунковий час евакуації t.

Відстань по коридору від дверей найбільш віддаленого приміщення площею не більше 100 м2 до виходу назовні або у найближчу сходову клітку (за

СНиП 2.09.02-85)

Таблиця 9.7

 

 

 

 

Розташу­вання входу Категорія примі­щення Ступінь вогнетрив­кості Відстань по коридору, м, до виходу при щільності потоку, чол/м
до 2 Більше 2 до З Більше 3 до 4 Більше 4 до 5
Між двома виходами назовні або сходовими клітками А, Б І, II, ПІ а        
В І, II, III, III а III б, IV V 120 85 60 95 65 50 80 55 40 65 45 35
г,д І, II, III, III а ІП б, IV V 180 125 90 140 100 70 120 85 60 100 70 50
У тупиковий коридор Незалежно від категорії І, II, Ш, ІПа Шб, IV, V ЗО 20 15 25 15 10 20 15 10 15 10 8

Визначення необхідного часу евакуації

Необхідний час евакуації людей інб з приміщень виробничих будинків І, II, III ступенів вогнестійкості приймається залежно від категорії виробничих приміщень за вибуховою, вибухо- та пожежною небезпекою і їх об'ємом з табл. 9.1.

9.3. План евакуації людей з громадських будинків

9.3.1. Зміст плану евакуації

Для забезпечення організованого руху людей в умовах змушеної евакуації розробляють план евакуації людей в основному для громадських будинків.

Рекомендується мати такий план і для виробничих будинків з масовим перебуванням людей. Він включає в себе заходи, які забезпечують своєчасне оповіщення про пожежу чи про аварії; вивід всіх людей з приміщення найкоротшими та безпечними шляхами; спокій та порядок при русі; порядок та послідовність евакуації майна та гасіння пожежі первинними засобами. План евакуації складається з двох частин: текстової (інструкції) та графічної. В інструкції подаються обов'язки осіб, які здійснюють евакуацію, порядок виконання обов'язків. В графічній частині показані маршрут руху та відповідні пояснення до них.

Для складання плану евакуації призначають спеціальну особу чи створюють комісію (для великих об'єктів). В склад комісії входять: голова пожежно-технічної комісії, заступник директора (завідувач) з адміністративно-господарської частини та начальник охорони об'єкта або начальник добровільної пожежної дружини.

Комісія чи спеціально призначена особа вивчає планіровку будинку, щоб вияснити можливі схеми руху людей при евакуації, а також шляхи для їх рятування. Планіровку вивчають простим оглядом будинку, а при складних об'єктах - шляхом вивчення проектних матеріалів та розрахунків процесу евакуації.

При огляді будинку усувають всі порушення правил стану шляхів евакуації та евакуаційних виходів. Одночасно з тим вивчають наявні акти та приписи протипожежних оглядів, щоб усунути порушення правил пожежної безпеки на шляхах евакуації. При відсутності розрахунку евакуації для театрів комісія робить його сама або запрошує спеціаліста. На основі вивчення планіровки, проектних та розрахункових матеріалів складають маршрути руху людей з різних приміщень.

Виходячи з конкретних маршрутів руху, комісія призначає відповідальних з безпечної евакуації людей, оповіщення про пожежу та зустріч пожежної команди, а також з евакуації майна та гасіння пожежі первинними засобами.

При встановленні порядку евакуації майна комісія уточнює місця збереження документації та пожежонебезпечних матеріалів, а також діючі та запасні в'їзди на територію установи, які придатні для проїзду пожежних автомобілів.

План евакуації затверджує керівник і оголошує наказ по установі про вступ його в дію. Потім призначають термін вивчення і практичного опрацювання цього плану із співробітниками установи. Вивчення плану полягає у загальному ознайомленні з ним, вивчення особами, відповідальними за евакуацію, їх обов'язків, порядку виконання цих обов'язків, практичних навичок на умовній пожежі.

План евакуації складається в двох примірниках: один з них вивішують в приміщенні, інший зберігають у справі.

 


Контроль за вивченням плану евакуації і навченням персоналу покладається на керівника установи. Для обліку проведених занять та перевірки стану шляхів евакуації корисно завести спеціальний журнал. Практичне відпрацювання плану евакуації проводиться особою, яка призначається адміністрацією установи.

Керівник установи зобов'язаний по мірі зміни обставин своєчасно вносити корективи в план евакуації, замінюючи працівників, які звільнилися з установи, новими. При коректуванні плану керівник повинен ознайомити новоприбулих співробітників з їх обов'язками по плану евакуації під розписку.

9.3.2. Зміст інструкції до плану евакуації

На початку інструкції вказують особу, яка відповідає за евакуацію людей та майна, його місцезнаходження в умовах можливої пожежі чи аварії та спосіб оголошення початку евакуації.

Звичайно рішення з евакуації приймає керівник об'єкта, а в його відсутності - заступник чи керівник пожежної охорони об'єкта. У випадку прямої загрози рішення,про евакуацію приймає будь-яка особа адміністрації об'єкта.

Велике значення має спосіб оголошення евакуації. Навіть при наявності системи евакуаційних виходів та шляхів, які відповідають усім вимогам безпеки, відсутність розпорядження та правильного оголошення про початок евакуації можуть призвести до згубних наслідків. Відомі випадки, коли засобами психологічної дії вдавалось зупинити паніку і забезпечити організований вихід людей при пожежах у театрах. Відомі й інші випадки, коли фактично ніякої загрози для життя людей не було, однак крик «пожежа» викликав паніку з людськими жертвами. Як правило, оголошення про евакуацію має робити офіційна особа. У плані евакуації має бути підкреслено, хто оголошує необхідність евакуації і що має бути оголошено. Не слід завжди говорити про правдиву причину евакуації, а пояснити її технічною несправністю. При оголошенні про пожежу та організацію руху людей можливе використання радіотрансляційної мережі об'єкта.

В інструкції до плану евакуації подаються обов'язки осіб адміністративного персоналу, які забезпечують спокійний та організований рух людей, спосіб оповіщення про пожежу, а також порядок евакуації майна. В плані евакуації вказані дії та обов'язки осіб обслуговуючого персоналу з гасіння пожежі первинними засобами. Особи, які призначені для цієї мети, мають бути добре навчені правилам користування засобами гасіння пожеж, знати місця, де вони знаходяться, і діяти рішуче та швидко. В приміщенні, які горять і де є газова мережа, необхідно якнайшвидше виключити газ.

9.3.3. Графічна частина плану евакуації

Ця частина плану являє собою план приміщень з вказаними маршрутами руху евакуації людей (їх слід складати в масштабі 1:100 або 1:200). План будинку можна викреслювати в одну лінію. Напрям руху евакуаційних потоків відмічають кольоровими стрілками. Для будинків

 


складної конфігурації з різними комплексами приміщень викреслюються декілька планів евакуації, для багатоповерхових будинків - плани евакуації по поверхах з показом маршрутів руху. При різній планіровці поверхів, евакуації складаються окремо для кожного поверху. Для поверхів, які мають однакову планіровку, складають один план з відміткою поверхів, до яких він відноситься. На планах позначають приміщення (палата, аудиторія, балкон першого ярусу, коридор та ін.) цифрами чи буквами. Нумерують також всі евакуаційні виходи та сходи. Це дозволяє більш простіше позначити схеми руху. На плані евакуації показують двері у відкритому виді. При цьому важливо,; Щоб вони відкривалися по ходу руху. В протилежному випадку необхідно перевісити двері по ходу руху людського потоку в сторону виходу назовні. Якщо окремі евакуаційні виходи в нормальних умовах закриті, на плані пройму показують закритою і відмічають місце збереження ключів. Іноді ключі від зовнішніх дверей зберігають в ящиках, які прикріплені до зовнішньої стіни поряд з виходом.

 

Рис. 15 Графічна частина плану евакуаці

9.3.4. Маршрут руху

1,2,3 і 4-й класи, а також відвідувачі учительської і буфету виходять через рекреації у вестибюль, а звідти через вихід МІ - назовні. 5,6,7-й класи, а також відвідувачі кабінету лікаря виходять в зал, а звідти на сходи №3, спускаються вниз і по виходу №3 виходять назовні. 8,9 і 10-й класи, а також

 


 

 

відвідувачі лабораторії і лаборантських виходять в зал, а звідти на сходи №2, спускаються вниз і по виходу №2 виходять назовні.

План евакуації склали: /Дата/

Експлікація приміщень:

І - вестибюль: 2 - реакреація; 3 - класи; 4 - лабораторія; 5 -лаборантські; 6 - зал; 7 - бібліотека; 8 - приміщення для зберігання спортивного інвентаря; 9 - учительська; 10 - кабінет лікаря; 11 - буфет; 12 -кубова, ІЗ -канцелярія; 14 - кабінет директора; 15 - туалети; 16 - квартира сторожа.

Місце зборів - спортивний майданчик у дворі школи не ближче 30 м від стін будівлі.

В цьому випадку на плані евакуації позначається кріплення ящика з написом «Ящик з ключами від зовнішніх дверей».

При наявності іншого евакуаційного виходу на зовнішніх пожежних сходах його відмічають в плані написом: «Запасний евакуаційний вихід», В пояснювальній записці до плану евакуації відмічають, в яких випадках треба користуватися цим виходом. Напрям руху при наявності інших евакуаційних виходів відмічають по основних шляхах евакуації.

ЛІТЕРАТУРА

 

1. Пожежна безпека. Нормативні акти та інші документи: У 5-ти т.-К.,
1997-1999.

2. Сборник противопожарных норм и правил строительного
проектирования/В.В. Денисенко. -К., 1984.

3. СниП 2.01. 02-85. Противопожарные нормы. - М., 1986. 4. СниП
2.09. 02-85. Производственные здания. -М., 1986.


ДОДАТКИ

Додаток 1.

Гранично допустимі концентрації (ГДК) забруднюючих речовин в атмосферному повітрі населених міст /список № 3086-84 /

Таблиця Д 1.1

 

 

Речовина ГДК мг/м3 Клас небезпечності
Максимальна разова Середньодобова
       
Азота діоксид 0,085 0,04  
Азота оксид 0,6 0,06  
Аміак 0,2 0,04  
Ацетон 0,35 0,35  
Ацетофенон 0,003 0,003  
Бензин (нафтовий)   1,5  
Бензол 1,5 0,1  
Бутилацетат 0.1 О,1  
Бутилен      
Бутиловий ефір акрилової кислоти (бутилакрилат) 0,0075    
Вуглицю оксид      
Зважені речовини 0,5 0,15  
Діхлорстан 0,3    
Заліза оксид (в перерахунку на залізо)   0,04  
Заліза сульфат - 0,007  
Заліза хлорид - 0,004  
Йод 0,7 -  
Кадмія оксид - 0,001  
Кислота оцтова 0,2 0,06  
Ксилол 0,2 0,2  
Магнія оксид 0,4 0,05  
Марганець і його сполуки 0,01 0,001  
Міді оксид - 0,002  
Миш'як, неорганічні сполуки - 0,003  
Нікель, розчин солі - 0,0002  
Пеніцилін 0,05 0,0025  
Пил неорганічний, що вміщує SіО2 70% 0,15 0,05  

 


 

       
70-20% (цемент і ін.) 0,3 0.1  
Нижче 20% 0,5 0,15  
Пил бавовняна   0,05  
Ртуть металева - 0,0003  
Сажа 0.15 0 05  
Свинець сірчистий - 0,0017  
Сірководень 0.008 -  
Сірковуглець 0.03 0,005  
Спирт бутило вий 0.1 0,1  
Спирт метиловий   0,5  
Спирт етиловий      
Стирол 0.04 0,002  
Фенол 0.01 0,003  
Хлор 0.1 0,03  
Хром +6 0.0015 0,0015  
Етилацетат 0.1 0,1  
Етилен        

володіють сумацією дій, сума їх концентрації не повинна перевищувати одиниці. Ефектом сумації володіють:

2) 3) 4) 5) б) 7) 8) 9)

1)Ацетон, акролеїн, фталевий ангідрид;
Ацетон, фенол;

Ацетон і ацетофенон;

Бензол і ацетофенон;

Озон, діоксид азоту і формальдегід;

Оксид вуглецю, діоксид азоту, формальдегід, гексан; Діоксид сірки і аерозоль сірчаної кислоти;

Діоксид сірки і нікель металевий;

Діоксид сірки і сірководень;

10) Діоксид сірки, оксид вуглецю, діоксид азоту і фенолу;

11)Сильні мінеральні кислоти (сірчана, соляна, азотна); 12) Вуглецю оксид і пил цементного виробництва;

Гранично допустимі концентрації деяких пестицидів в грунті

Таблиця Д 1.2

Найменування ГДК мг/кг грунту ДОК в рослинних продуктах
     
Прометрин 0,5 0,1-0,25
Хлорамін 0,05 -
Хлорофос 0,5 1,0
Карбофос 2,0 1,0-3 0
Гексахлорциклогексаль 1,0 1,0
Поліхлорпінен 0,5 Недопускається
Поліхлоркамфен 0,5 0,1

 

Гранично допустимі конце господарсько- питиного

нтраидї шкідливих речовин у воді водних об'єктів і комунапьно-побутового водокористування.

Таблиця Д 1.3

 

№ п/п Найменування речовини ГДК або ОДР Лімітуючий показник чутливості Гранично допустима концентрація, мг/л Клас небезпечності
           
  Бенза/перен ГДК с.-т 0,000005  
  Бензин ГДК орг.зап 0,1  
  Бензол ГДК с.-т 0,5  
  Бутилацетат гдк заг. 0,1  
  Бутилен ГДК орг.зап 0,2  
  Гас технічний ГДК орг.зап 0,01  
  Кислота оцтова гдк заг.    
  Фарбник катіонний ГДК орг.фар 0,04  
  Фарбник кубовий чорний ГДК орг.фар    
  Метил ацетат ГДК с.-т 0,1 3 1
  Миш'як ГДК с.-т 0,05  
  Натрія хлорат ГДК орг.привк    
  Натрія хлорит ГДК с.-т 0,2  
  Нафта інша гдк орг.пльон 0,3  
  Нікель ГДК с.-т 0,1  
  Нітрати / по N03/ ГДК с.-т    
  Нітрати /по N02/ ГДК с.-т 3,3  
  Нітробензол ГДК с.-т 0,2  
ЗО Ртуть ГДК с.-т 0,0005  
  Сапонін ГДК орг.зап 0,2  
  Свинець гдк с.-т 0,03  
  Сірковуглець гдк орг.зап ]  
  Спирт бензиловий ГДК заг 0,4  
  Спирт бутиловий нормальний гдк с.-т 0,1  
  Спирт бутиловий вторинний гдк с.-т 0,2  
37 38 Спирт ізобутиловий гдк с.-т 0,15  
Спирт метиловий гдк с.-т    
  Спирт пропиловий гдк орг.зап 0,25  
  Стронцій (сталий) гдк с.-т    
  Сульфат/по SО4/ гдк орг.прив    
  Сульфіди гдк заг. відсутн.  
  Тетраетил свинець гдк с.-т відсутн.  
  Толуол гдк орг.зап 0,5  
  Фенол гдк орг.зап 0,001  
  Фосфор тиотрьоххлористий гдк С.-т 0,05  
  Фосфор елементарний гдк с.-т 0,0001  
  Фосфор для кліматичних районів 1-2 гдк с.-т 1,5  
  Хлор активний гдк заг. відсутн.  
  Хром /С г/ гдк с.-т 0,5  
  Хром / С г / гдк с.-т 0,05  
  Ціаніди гдк с.-т 0,1  
  Цинк гдк заг.    
  Чотирьох хлористий вуглець ОДР с.-т 0,006  
  еталацетат гдк с.-т 0,2  

 


 


 


Додаток 2.

До порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природнього середовища і стягнення цього збору.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.017 сек.)