АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Трудовий та людський потенціал. Чисельність населення району

Читайте также:
  1. Агломерації Індії з населенням понад 1 млн. чол., 2002 р., тис. чол.
  2. Аналіз видатків Мостиського району на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах
  3. Аналіз соціального забезпечення в сфері зайнятості населення
  4. Аналіз соціального забезпечення в сфері зайнятості населення
  5. Відповідальність за порушення законодавства про побутове обслуговування населення.
  6. Державна система соціального захисту населення.
  7. Економічна нерівність та політика соціального захисту населення
  8. За умовами Сен-Жерменського, Нейїського і Тріанонського мирних договорів Румунія збільшилась більш як в два рази, а населення зросло з 8 до 16 млн.
  9. Загальна характеристика та нормативно-правова база Мостиського управління соціального захисту населення.
  10. Загальні коефіцієнти природного руху населення за регіонами у січні–травні
  11. Захворюваність населення Волинської області
  12. Згадки Гердера про населення України

складає 6437,3 тис. осіб (13,9% населення країни). Щільність населення –

77 осіб/км2. Питома вага міського населення - 77,4%. Коефіцієнт смертності дітей у віці до 1 року - 11,2‰. Велику кількість населення району складають мігранти, але кількість вибуття населення перевищує масштаби його прибуття.

Трудові ресурси становить 3076 тис. осіб, що складає 62,3% до населення у віці 15-70 років. В районі спостерігається позитивна тенденція до зменшення кількості безробітного (табл. 7).

Таблиця 7

Розподіл постійного населення за основними віковими

групами у 2006 році

Області Кількість населен ня У тому числі Відсотків до всього населення у віці
молодь за працездатний вік у праце здатному віці старше за працездатний вік молодь за працездатний вік у праце здатному віці старше за працездатний вік
Дніпропетровська           14,6   60,9   24,5
Запорізька         14,3 61,1 24,6
Кіровоград ська           15,8   58,1   26,1

 

Джерело: [27]

Активізація економічної діяльності, реалізація заходів регіональних програм зайнятості населення дозволили поліпшити ситуацію на ринку праці.

Розвиток інфраструктури. Район включає усі види транспорту при провідній ролі залізничного. Це пов'язано з матеріаломісткістю виробництва і масовістю перевезень. За щільністю залізничних шляхів район поступається лише Донецькому економічному району. Важлива роль відводиться таким залізницям як Харків: Запоріжжя - Мелітополь - Крим, Кривий Ріг - Запоріжжя - Волноваха. Основні залізничні вузли району - Апостолове, П’ятихатки, Запоріжжя. Автомобільний транспорт має переважно внутрішньорайонне значення. Серед найважливіших автомагістралей виділяються Москва - Сімферополь, Запоріжжя - Новомосковськ. Автотранспорт зв'язує міста району з всіма регіонами України. Крім того практично всі населені пункти району зв'язані автомобільними шляхами.

Для міжрайонних зв'язків району важливе значення має
р. Дніпро з портами у Запоріжжі, Дніпропетровську, Дніпродзержинську та Нікополі. Позитивним є також вихід Запорізької області до Азовського моря і наявність тут Бердянського порту. Крім того район з'єднаний авіалініями з усіма великими містами України та з великою кількістю інших країн світу. Трубопровідний транспорт забезпечує район нафтою, нафтопродуктами і газом.

Розвинуті усі види зв'язку. Район має розгалужену телефонну мережу. Активно розвиваються системи мобільного зв'язку, введені цифрові телефонні станції. Глобальна мережа "Інтернет" у режимі "он-лайн" використовується в усіх сферах господарського життя.

1.7. Інвестиційний потенціал. Розміри інвестування в першу чергу залежать від інвестиційної привабливості району. Щодо Придніпровського економічного району - слід відзначити його ресурсну забезпеченість, вигідне економіко-географічне положення, наявність висококваліфікованих трудових ресурсів. Крім того район має розвинену промислову та соціальну інфраструктуру.

Основними країнами–інвесторами є Кіпр, Німеччина, Об’єднане Королівство, Австрія, США. Найбільші об’єми прямих інвестицій вкладені в промислові підприємства та підприємства оптової та роздрібної торгівлі.

Рекреаційно-туристичний потенціал. В районі нараховується близько 100 тис. га курортно-рекреаційних територій. Рекреаційний потенціал складають мінеральні бальнеологічні води, лікувальні грязі, морські, річкові пляжі, ліси рекреаційного призначення. Велику цінність має акваторія Азовського моря, де знаходяться лікувальні водно-морські та грязьові ресурси. Цінні лікувальні грязі є в районі Бердянська та Маріуполя.

Найвідомішими є культурно-архітектурні пам'ятки в Старих Кодаках, місця боїв козацьких військ з польською шляхтою під Жовтими Водами й у Князівських Байраках, історико-архітектурні пам'ятки в Дніпропетровську, скіфські кургани ІV ст. до н.е., місця розташування козацької Січі, музей прикладного мистецтва в Петриківці.

Суттєвим для району має стати більш повне і раціональне використання місцевих рекреаційних ресурсів - на узбережжі Азовського моря, біля Дніпра з його притоками, поблизу лісових масивів, біля джерел лікувальних вод і грязей.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)