АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зовнішні фактори розвитку

Читайте также:
  1. A. Наявність зовнішніх чинників, які загрожують життю дитині.
  2. D. Внутрішні та зовнішні
  3. E. Визначення наявності зовнішніх пошкоджень
  4. V етап розвитку міграції робочої сили розпочався з 1980 років і триває понині. Збільшення масштабів еміграції з країн з перехідною економікою характерно для такого етапу.
  5. Аналіз сучасного села як фактора соціального розвитку
  6. Асиметрія стану і розвитку сучасної світової економіки
  7. Б. Непрямі фактори
  8. Біохімічні фактори, які визначають прояв м’язової сили швидкості та витривалості.
  9. Важливе значення для розвитку літератури Волині мав
  10. Валютний курс та фактори, що на нього впливають. Види валютних курсів. Крос-курси, їх розрахунок.
  11. Види бухгалтерського обліку та способи їх розвитку.
  12. Виды банковских ссуд: лизинг, факторинг, форфейтинг

2.1. Вплив зовнішньоекономічної ситуації на розвиток регіону. Розвиток цієї сфери діяльності залежить від багатьох чинників, насамперед від конкурентоспроможності продукції на міжнародних ринках. В результаті цього Подільський економічний район відзначається відносно низьким рівнем зовнішньоекономічної діяльності. Найбільш експортоспроможною галуззю поки що є харчова промисловість. Однак необхідним завданням розвитку регіону є зміцнення та примноження експортного потенціалу, в першу чергу машинобудівної галузі.

Характерною ознакою в Подільському економічному районі стало звуження відтворення основного капіталу в результаті значного скорочення інвестицій. У зв'язку з цим має місце різке зниження освоєння виробництва нових видів продукції і падіння їх якісних параметрів. Інвестиції, які спрямовані на розвиток Подільського економічного району, в 1990 р. сягали 7,5 %, а в 2000 р. – 4,4 % від загальноукраїнського показника. Така ситуація не сприяє успішному розвитку продуктивних сил і забезпеченню конкурентоспроможності продукції, а також не створює необхідних умов для ефективного відтворювального процесу в економіці району, ставить у залежність підприємства від імпортної сировини та іноземних інвесторів. Тільки незначна частка підприємств фінансується в основному за власний рахунок і здійснює розширений відтворювальний процес.

2.2. Перспективи розвитку економічного району. Подільський економічний район має високі потенційні можливості щодо ефективного розвитку господарського комплексу. Однак загострилася низка проблем комплексного характеру, першочергове вирішення яких дуже важливе.

Одним із головних чинників, які стримують розвиток виробництва, створення нових робочих місць, завантаження та приріст потужностей виробництва, є недосконала інвестиційно-інноваційна діяльність. Основними чинниками низької інноваційної активності в районі є несприятливий інвестиційний клімат, відсутність коштів нерезидентів, низька зацікавленість іноземних інвесторів, відсутність платоспроможного попиту у замовника продукції, високі кредитні ставки банків, труднощі з сировиною, недосконалість законодавчої бази. Досі інноваційна діяльність здійснювалась на підприємствах переважно за власні кошти.

Особливості сучасного етапу інноваційної діяльності в районі можна охарактеризувати скороченням державних витрат на дослідження, їх знецінення під дією інфляції, різке подорожчання ресурсів, фондів та інших витрат, причому дослідження, які стосуються провідних галузей спеціалізації району фінансуються зовсім неналежним чином. Значною господарською проблемою, яку необхідно розв'язати в областях району, є збереження і збільшення родючості сільськогосподарських угідь, насамперед ріллі. Гострота цієї проблеми зумовлена тим, що високоінтенсивне сільськогосподарське використання земель часто супроводжується порушенням науково обґрунтованих агротехнічних прийомів, недотриманням сівозмін, недостатнім внесенням добрив під просапні культури, обмеженим вапнуванням кислих ґрунтів, недостатньою боротьбою з ерозією ґрунтів. Все це негативно впливає на продуктивність сільськогосподарських угідь, погіршує баланс органічних речовин у ґрунтах, призводить до їх окислення.

Сукупний комплекс перспективних заходів з розбудови господарського комплексу та прискореного розвитку економіки району включає в себе:

– усунення і пом'якшення проблем соціально-економічних диспропорцій, досягнення збалансованості розвитку територій району;

– комплексне використання природних ресурсів, насамперед у профільних галузях товарного виробництва;

– економічне й техніко-технологічне забезпечення екологічно безпечного функціонування екомістких виробництв (хімічна промисловість, енергетика, АПК), впровадження прогресивних технологій сільгоспвиробництва;

– покращання територіальної і галузевої структури економіки за рахунок прискореного розвитку високотехнологічних виробництв у галузях спеціалізації, в першу чергу в промисловості;

– вирішення питання збереження й поліпшення родючості сільськогосподарських угідь у нових умовах господарювання на селі;

– активізація господарської діяльності великої кількості малих міст і селищ міського типу, особливо віддалених від економічних центрів району;

– формування приміських АПК для забезпечення міського населення свіжою сільськогосподарською продукцією;

– вдосконалення інфраструктури АПК Поділля, збалансування її з виробничими сферами АПК.

Для промислового комплексу важливим залишається підвищення техніко-технологічного рівня виробництва, насамперед у таких базових галузях, як машинобудування і металообробка, електроенергетична і хімічна промисловість, докорінне оновлення виробничого апарату, основних фондів у харчовій індустрії і легкій промисловості.

У галузі сільського господарства передбачається удосконалення розміщення і спеціалізації сільськогосподарського виробництва в умовах реформування економіки. Враховуючи високу продуктивність природно-ресурсної бази розвитку як галузей тваринництва, так і рослинництва в районі, реструктуризація господарської діяльності передусім має бути спрямована на всебічний розвиток фермерства та ефективних форм колективного господарювання на селі, з використанням переваг кооперації, у тому числі для забезпечення необхідного рівня механізації сільськогосподарських робіт.

Пріоритетами розвитку Поділля в перспективі мають стати: чітко виражена соціальна орієнтація реформ, підвищення рівня життя населення, покращання екологічної ситуації, розширення зовнішньоекспортних зв'язків, покращання можливостей самофінансування розвитку базових галузей виробництва через реінвестування, подолання явищ економічної депресії в усіх територіях району, а загалом формування територіально-цілісного макроекономічного господарського комплексу району.

 

Контрольні запитання і практичні завдання

1. Дайте порівняльну характеристику внутрішнім факторам розвитку будь-яких двох економічих районів. Які особливості привернули Вашу увагу?

2. Зробіть порівняльний аналіз зовнішніх факторів і чинників, які можуть сприяти підвищенню інвестиційної привабливості N-ного економічного району.

3. Проведіть SWOT- аналіз N-ного економічного району.

4. Які оптимальні види економічної діяльності могли б Ви запропонувати для районів у майбутньому?

5. Яку роль відіграють ці райони в міжрайонному поділі праці?

6. Які екологічні проблеми гостро стоять в районах?

7. Запропонуйте туристичні маршрути по цих районах.

8. Назвіть області, які входять до складу N-ного економічного району.

9. Дайте загальну характеристику соціально-економічного розвитку N-ного району.

10. Охарактеризуйте фізико-географічні показники району (рельєф, клімат, водні ресурси, ґрунти).

11. Дайте загальну оцінку корисним копалинам N-ного економічного району.

12. Охарактеризуйте галузеву структуру N-ного економічного району, вкажіть, на Вашу думку, її позитивні та негативні сторони.

13. Назвіть та дайте характеристику основним галузям спеціалізації N-ного економічного району, вкажіть основні центри розміщення галузей.

15. Дайте характеристику розвитку сільського господарства N-ного району та переробної промисловості, виявіть та поясніть взаємозв’язок між ними.

16. Дайте характеристику науково-технічного потенціалу N-ного району.

17. Охарактеризуйте екологічний стан N-ного району, визначте основні його проблеми та шляхи їх вирішення.

18. Дайте характеристику трудового потенціалу N-ного району.

19. Визначте інвестиційну привабливість та обсяги інвестицій N-ного економічного району, дайте їх порівняльну характеристику.

20. Розкрийте сутність геополітичного та геоекономічного становища N-ного району.

 

Література

 

1. Проект Закону України “Про розвиток автомобільної промисловості України” № 3677. –:Інтернет-ресурс: сайт Верховної Ради України. – http://rada.gov.ua

2. Проект Закону України “Про розвиток автомобільної промисловості України” № 3677-1. –:Інтернет-ресурс: сайт Верховної Ради України. – http://rada.gov.ua

3. Автомобилестроение стимулирует динамичное развитие китайской промышленности. – Интернет-ресурс: сайт UA TRUCKER. - http://www.trucker.com.ua/

4. Голиков А.П. Дейнека А.Г., Казакова Н.А. Размещение производительных сил и регионалистика.- Учебное пособие – Харьков: ООО «Олант». - 320с.

 

5. Гуревичов М. Ринок інтелектуальних продуктів України // Еко­номіка України. — 1994. — № 5. — С. 30—37.

6. Дорогунцов С. І., Рейкова Л. Сучасні проблеми технічного роз­витку промисловості України // Економіка України. — 1996. — № 9. — С. 4—11.

7. Дорогунцов С.І., Заєць Т.А., Піторенко Ю.І. та інші; /За заг. ред. д-ра екон. наук проф. чл. кор. НАН України С.І Дрогунцова. Підручник, - Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка.- Підручник: - К.: 2006. - 988 с.

8. Жук М.В., Круль В.П. Розміщення продуктивних сил і економіка регіонів України: Навчальний посібник. – Чернівці: Рута, 2002. – 293 с.

9. Жук М.В. Розміщення продуктивних сил і економіка регіонів України: Підручник / Микола Жук, Володимир Круль; Чернівецький націон. ун-т ім. Юрія Федьковича. – К.: Кондор, 2004. – 293 с.

10. Заблоцький Б.Ф. Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка. – Л.: Видавництво Львівської комерційної академії, 2004. – 107 с.

11. Заблоцький Б. Ф., Кокотко М.Ф., Смовжепко Т.С. Економіка України. — Львів: Львівський банківський коледж Національного банку України, 1997. — 587 с.

12. Заговора Л.М., Авраменко О.В. Розміщення продуктивних сил України: Навч. посіб. / Харківський держ. економічний ун-т. – Х.: Видавництво ХДЕУ, 2002. – 211 с.

13. Іщук С. І. Розміщення продуктивних сил (теорія, методи, практика). – К.: Видавництво Європейського університету, 2004. – 216 с.

14. Качан Є.П., Пушкар М.С. Розміщення продуктивних сил України. – К.: Видавничий Дім "Юридична книга", 2004. – 552 с.

15. Качан Є.П., Пушкар М.С., Ковтонюк М.О., Петрига М.О., Корж О.В. Розміщення продуктивних сил України: Підручник для студ. вищ. навч. закладів / Євген Петрович Качан (ред.). – 2 вид., доп. і перероб. – К.: ВД "Юридична книга", 2002. – 551 с.

16. Клиновий Д.В., Пепа Т.В. Розміщення продуктивних сил та регіональна економіка України: Підручник. – Київ, 2006. - 726 с.

17. Курочкін, Г.Ф. Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка: Навч. посібник / Г.Ф. Курочкін; НАУ. – К.: Національна академія управління, 2004. – 272 с.

18. Паламарчук М.М., Паламарчук О.М. Економічна і соціальна географія України з основами теорії: Посібник для викладачів економічних і географічних факультетів вузів, наукових працівників, аспірантів / М.М. Паламарчук, О.М. Паламарчук. – К.: Знання, 1998. – 416 с.

19. Прогноз розвитку і розміщення продуктивних сил України до 2015 року. – К.: РВПС України НАН України, 2004. – 370 с.

 

 

20. Розміщення продуктивних сил України: Підручник /За ред. Є. П. Качана. – К.: 2001. – 365 с.

21. Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка. Навчальний посібник / За заг. ред. Л.Г. Чернюк.- К.:Центр навчальної літератури 2006.-728с.

22. Розміщення продуктивних сил: Підручник /За ред. В.В. Ковалевського, О.Л. Михайлюк, В.Ф. Семенова. – К.: Т-во “Знання”, КОО, 2006. – 353с.

23. Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка / Долішній M.I., Стадницький Ю.І., Загородній А.Г., Товкан О.Е.: Навч. посіб. – Львів: Нац. ун-т "Львівська політехніка " (Інфор.-видав. центр "ІНТЕЛЕКТ+" Ін-ту післядип. освіти), "Інтелект-Захід ", 2003. – 256 с.

24. Семенов В.Ф. Екологізація економіки регіону. – Одеса, Оптимум, 2002. – 232с.

25. Семенов В.Ф. Регіональна економіка. - Київ, МП «Леся», 2008.- 595с.

26. Стадницький Ю.І., Загородній А.Г., Данилович Т.Б., Товкан О.Е. Розміщення продуктивних сил: (теорія, методи, практика) / Національний ун-т "Львівська політехніка". – Л.: Центр Європи, 2002. – 252 с.

27. Статистична інформація. Державний комітет статистики України // www.ukrstat.gov.ua

28. Статистичний щорічник України за 2007 рік. - К.: «Консультант», 2008.

29. Стеченко Д.М. Розміщення продуктивних сил і регіоналістика: Навчальний посібник. – 2-ге вид., виправ. і доп. – К.: Вікар, 2002. – 374 с.

30. Україна у цифрах у 2007 році: Статистичний збірник. – К.: «Консультант», 2008. – 258 с.

31. Топчієв О.Г. Теоретичні основи регіональної економіки. Навчальний посібник. – К.: вид. УАДУ. - 1997. - 137 с.

32. Топчієв О.Г. Основи суспільної географії. Навчальний посібник. Одеса: «Астропринт», 2001. - 555 с.

33. Харченко С. В. Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка: Опорний конспект лекцій. – Черкаси, 2005. – 100 с.

34. Хвесик М.А. Розміщення продуктивних сил та регіональна економіка: Навчальний посібник / М. Хвесик, Л. Горбач, П. Пастушенко. – К.: Кондор, 2005. – 342 с.

35. Чернюк Л.Г., Клиновий Д.В. Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка. – К.: Університет "Україна", 2004. – 245 с.

36. Шевчук Л.Т. Розміщення продуктивних сил: Навч. посіб. – Львів: ЛНУ ім. І. Франка, 2001. – 150 с.

37. Юхименко П.І., Сєргєєва Т.В. Розміщення продуктивних сил і економіка районів України. – Біла Церква: Мустанг, 2002. – 204 с.

 

38. Ямпольская И.Л. Проблемы Украинского автомобилестроения в контексте вступленеия Украины в ВТО // «Теория и практика управления», 2003.- №3.- С.12-23.

39. Веб-сайт Черкаської обласної державної адміністрації // www.oda.ck.ua/ - 39k.

40. Веб-сайт Київської обласної державної адміністрації // www.kyiv-obl.gov.ua/ - 80k

41. Веб-сайт міста Києва // www.kmv.gov.ua/ - 100k

42. Веб-сайт Сумської обласної державної адміністрації // www.state-gov.sumy.ua/ - 53k –

43. Веб-сайт Харківської обласної державної адміністрації // www.kharkivoda.gov.ua/ - 117k –

44. Веб-сайт Полтавської обласної державної адміністрації //www.obladmin.poltava.ua/ - 65k

45. http:// www.tourism- carpathian.com.ua.

46. http://rada.com.ua/ukr/Regions_Potential/?region=zakarpatie.

47. http://rada.com.ua/ukr/Regions_Potential/?region=ivano­­_frankovsk

48. http://rada.com.ua/ukr/Regions_Potential/?region=chernovecka.

49. http://zakosvita.iatp.org.ua/hi_schlist1.htm

50. httр://ukrstat.kmu.gov.ua/statistics/


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)