АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сучасний стан та особливості галузі

Читайте также:
  1. IХ. Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства
  2. V етап-з січня 2000 р. (індивідуальної приватизації (роздержавлення), або сучасний період)
  3. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  4. VII. Аналіз галузі
  5. Аграрні відносини, їх зміст та особливості.
  6. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  7. Анатомо-фізіологічні особливості опорно-рухового апарату
  8. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  9. Біологічні особливості ріпаку озимого
  10. Біологічні особливості ряду Напівтвердокрилі
  11. В чому полягають особливості кореляційного опису результатів біометричних досліджень?
  12. Види акціонерних товариств та їх особливості.

 

Аналіз існуючого стану забудови міст свідчить, що в багатьох з них виникла потреба в оновленні основних фондів, будівництві додаткових очисних споруд, реконструкції інженерних мереж. Застарілі методи виробництва суперечать сучасним економічним й екологічним вимогам. Багато підприємств характеризується відсталими технологіями з підвищеною ресурсоємністю, екологічною небезпекою і значною зношеністю основних фондів. Матеріальна база сфери комунально-побутового обслуговування, особливо в старих районах міст, не відповідає сучасним потребам, значно відстає від європейських стандартів. Міські фонди та інфраструктура за несвоєчасного обслуговування і профілактичного ремонту швидко зношуються, що призводить до аварій і катастроф. Міське середовище потребує невідкладних заходів для його докорінного поліпшення.

Житлово-комунальне господарство в багатьох містах опинилося в критичному, а подекуди загрозливому стані. Приблизно 30-35% житлового фонду України не відповідає сучасному рівню благоустрою.

Кожний третій житловий будинок потребує капітального ремонту. В аварійних та ветхих будинках проживає понад 200 тис. осіб, які потребують відселення з наданням іншого житла. Майже у 85% житлових будинків підвищеної поверховості (10 поверхів і вище) система протипожежного захисту є недієвою або не здійснюється її технічне обслуговування.

Забезпеченість міського житла комунальними послугами становить для водопроводу – 74,5%, каналізації – 73,5%, центрального опалення – 72,3%, газопостачання – 80,7%, гарячого водопостачання – 57,9%. Виробнича потужність усіх централізованих водопроводів – 25,7 млн куб. л води на добу, а протяжність комунальних водопровідних мереж становить 78,7 тис. км. Проте більшість споруд у системі водопостачання, побудованої в 60-70-х роках минулого століття та за застарілими нормами, не в змозі забезпечити достатньої кількості води належної якості. Слід також відзначити високий рівень споживання води в Україні в розрахунку на одного жителя – 280-300 л на добу, що в 1,5 раза перевищує європейський і свідчить про безгосподарський підхід до наявних водних ресурсів.

Недостатній обсяг капітальних вкладень у комунальне господарство не забезпечує пропорційного розвитку населених пунктів, нарощування потужності об’єктами тепло-, водо-, газопостачання, водовідведення та міського електротранспорту. Не мають централізованого водопостачання 15% населених пунктів, каналізаційні споруди в 110 міських населених пунктах перевантажені, тому щодоби у водойми скидається понад 4,4 млн куб. метрів неочищених стічних вод, у 232 містах якість питної води за деякими показниками є нижчою за стандартну.

В аварійному стані перебуває майже третина водопровідно-каналізаційних та теплових мереж, близько 30 відсотків теплопунктів, понад 15 відсотків мостів та шляхопроводів. Більш як половина міст з населенням понад 100 тис. чоловік забезпечується питною водою не цілодобово, а за графіком. У деяких областях зафіксовано випадки невідповідності проб питної води державному стандарту за хімічними і бактеріологічними показниками. Незадовільний технічний стан водопровідних мереж призводить до вторинного забруднення питної води і загрози виникнення інфекційних захворювань.

Зростають питомі витрати енергетичних ресурсів під час виробництва і надання житлово-комунальних послуг, які у 2-3 рази більші, ніж у країнах Європейського Союзу. Надмірна централізація теплопостачання та експлуатація низькоефективного й фізично зношеного обладнання котелень, теплових пунктів і мереж призводить до значних (у межах 30 – 40%) втрат виробленої теплової енергії, зниження надійності теплопостачання, нераціонального використання паливно-енергетичних ресурсів. Майже шість тисяч кілометрів інженерних мереж – в аварійному стані. Порушуються строки початку і закінчення опалювального сезону, послуги з централізованого теплопостачання надаються з відхиленням від нормативних вимог. У деяких містах взагалі немає централізованого постачання гарячої води, в окремих регіонах гаряча вода подається лише в зимовий період.

Гостро стоїть питання обслуговування населення міським електротранспортом. Потребує заміни 82% рухомого складу міського електричного транспорту та більш як 35% трамвайних колій, контактної та кабельної мереж, 70% автотранспорту у сфері благоустрою, близько 40% насосного обладнання та котлів, понад 20 тисяч ліфтів тощо.

У незадовільному стані й благоустрій міських територій – тротуарів, вулиць, проїзних частин міських транспортних магістралей. Сучасне тверде покриття (асфальт, бетон) є лише на 60-80% міських магістралей. У вкрай незадовільному стані знаходяться зелені насадження – сквери, парки, лісопарки. Не облаштовані належним чином прибережні водоохоронні зони річок і морів. Площа природного та техногенного підтоплення міських територій становить близько 11%. Потрібно терміново виконати ремонт або реконструкцію 50% захисних споруд морського узбережжя. Порушено санітарні норми на 48% полігонів для твердих побутових відходів. Майже 80% сміттєзвалищ експлуатується без запобіжних засобів проти забруднення підземних вод та повітряного басейну. Переважна їхня частина вичерпала свої можливості. Через відсутність в Україні вітчизняного обладнання практично не налагоджено переробки й знешкодження сміття.

Законодавство у сфері житлово-комунального господарства (особливо нормативно-правові акти місцевих державних адміністрацій й органів місцевого самоврядування) не повністю узгоджено з директивами Європейського Союзу та Європейською хартією місцевого самоврядування, що не сприяє створенню привабливого інвестиційного клімату.

Недосконалість системи соціального захисту населення у сфері житлово-комунального господарства, надання неякісних житлово-комунальних послуг, низький рівень поінформованості населення, неузгодженість норм законодавства і відсутність у ньому певних норм, спрямованих на регулювання відносин споживачів і виробників житлово-комунальних послуг зумовлює зростання незадоволення серед населення.

Зволікання з реформуванням системи управління житлово-комунальним господарством України призвело до того, що підприємства галузі не спроможні ефективно працювати в ринкових умовах і надавати споживачам послуги належного рівня і якості.

Ці та інші чинники зумовлюють невідповідність рівня і якості житлово-комунальних послуг потребам споживачів, що посилює соціальне напруження, а також погіршує стан навколишнього природного середовища.

Від особливостей житлово-комунального господарства залежить своєрідність і специфіка його багатогранної діяльності, а саме: експлуатація житлового фонду; теплоенергетика; газове господарство; водопостачання; очищення стічних вод; санітарне очищення міст; озеленення; комплексне впорядкування; міський пасажирський електротранспорт; міське освітлення; підприємства й організації побутового обслуговування населення, зв’язку, торгівлі й громадського харчування; готельне господарство; банно-пральне господарство; оздоровче обслуговування; ритуальне господарство міст; експлуатація ліфтового господарства; технічна інвентаризація основних фондів; ремонтно-будівельне виробництво; підготовка й перепідготовка кадрів; виробничо-технологічна комплектація; аварійна служба інженерного обладнання; робота довідково-інформаційної, інспекційної та інших служб.

Особливістю житлово-комунального господарства є насамперед те, що підгалузі, об’єднання, підприємства, які до нього належать організаційно, виконують великий комплекс виробничих завдань, забезпечуючи ефективне функціонування міського господарства. У галузевому виробничому процесі найбільшу питому вагу становить діяльність з експлуатації житлового фонду (до 80% загального обсягу). Це не випадково, оскільки серед широкого кола економічних і соціальних проблем, пов’язаних з підвищенням народного добробуту, найбільш важливою є житлова проблема. Від діяльності комунальних служб, від того, як забезпечуються люди водою, теплом, електричною енергією, яким є санітарний стан населених пунктів, як функціонує громадський транспорт й інженерне обладнання будівель і споруд, залежить не тільки здоров’я людей, а і їхня працездатність, що безпосередньо позначається на продуктивності праці.

Житлово-комунальним послугам притаманні: належність до групи життєзабезпечення; соціальна значущість; низька замінюваність іншими послугами.

Через технологічні особливості й умови формування сучасних систем життєзабезпечення міст більшості підприємств ЖКГ, передовсім тих, які пов’язані з постачанням ресурсів, належить монопольне становище на обслуговуваній території. При цьому надання послуг, як правило, визначається адміністративними межами міст і районів (виняток становлять міжрайонні електро- і водопровідні мережі і деякі інші об’єкти).

Витрати на експлуатацію житлових будинків протягом періоду служби в 3-5 разів перевищують початкову вартість їхнього будівництва. Тому на особливу увагу заслуговує вирішення всього комплексу питань технічної експлуатації, забезпечення високого рівня й економічної ефективності житлового господарства. Однією з особливостей галузі є поточне утримання житлового фонду, внутрішньобудинкового обладнання, яке досягається мережею державних житлово-експлуатаційних, а також спеціалізованих підрозділів і приватних підприємств з експлуатації об’єктів нерухомості. Впровадження системи комплексного поточного ремонту, зокрема внутрішньоквартирного, об’єднаних диспетчерських систем (ОДС) як засобів взаємодії жителів з первинними виробничими одиницями галузі дає змогу організувати утримання житла в період між капітальними ремонтами, ширше застосовувати засоби механізації. Проте вирішення цього комплексу завдань стримується низьким рівнем механоозброєності. Аналіз рівня механізації за видами діяльності міського господарства засвідчує, що він є значно нижчим у сфері експлуатації житла, сміттєвидалення та утилізації побутових і промислових відходів, виконанні значної частини аварійно-відновлювальних і ремонтно-будівельних робіт. Зокрема у ремонтно-будівельному виробництві 1/3 земляних і вантажних робіт виконується вручну, оснащеність механізмами і машинами тут удвічі нижча, ніж у капітальному будівництві. Цей показник повинен стати головним у плановому управлінні якістю обслуговування та оцінюванні діяльності експлуатаційних підприємств, оскільки він якнайповніше характеризує інтенсивний розвиток галузі у сфері задоволення потреб суспільства.

До заходів з удосконалення технічної експлуатації й утримання житлового фонду належать:

· впровадження системи диспетчеризації в експлуатацію житлового фонду;

· здійснення механізованого прибирання внутрішньоквартальних проїздів і тротуарів мікрорайонів;

· організація житлово-експлуатаційних об’єднань з обслуговування житлових масивів;

· розробка в проектах нових масивів і впровадження заходів з механізованого прибирання твердих покриттів і сміття;

· дотримання в проектах перспективної забудови всіх експлуатаційних вимог і виконання заходів, спрямованих на ефективну експлуатацію житлового фонду.

Слід зазначити, що в проектах житлових будинків і житлових утворень не завжди забезпечено дотримання згаданих норм. У процесі будівництва й експлуатації житлових районів і мікрорайонів трапляються істотні недоліки, зокрема:

· відставання будівництва об’єктів комунального господарства, підприємств культурно-побутового обслуговування населення та організації благоустрою;

· брак комплексного підходу до визначення економічності житлової забудови, співвідношення капітальних витрат на будівництво і витрат на подальшу експлуатацію;

· значне перевищення витрат на експлуатацію конструкцій та інженерного обладнання будинків підвищеної поверховості порівняно з нормативними;

· велика питома вага непродуктивної ручної праці, низький рівень механізації прибиральних і ремонтних робіт у процесі експлуатації житлових районів.

З метою прискорення науково-технічного прогресу в галузі житлово-комунального господарства і підвищення рівня технічної експлуатації житлових районів, місцеві ради повинні дотримуватися таких вимог:

· розглядаючи проекти житлової забудови, порівнювати початкові капіталовкладення з витратами на подальшу експлуатацію;

· під час будівництва житлових районів передбачати виділення приміщень, потрібних для нормального функціонування житлово-експлуатаційних організацій, і коштів на утримання житлового фонду в належному технічному стані;

· не допускати внесення змін в призначення об’єктів обслуговування без погодження з проектними організаціями й органами, що затверджують проект; забезпечити комплексну забудову житлових районів на основі безперервного планування і будівництва;

· впроваджувати об’єднані диспетчерські системи управління й контролю за роботою інженерного обладнання житлових будинків і районів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)