АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тищик Б. Й. Західно Українська Народна Республіка (1918-1923). Історія держави і права. – Львів: Тріада плюс, 2004. – 392 с. (Книга присвячується пам’яті борців за волю України)

Читайте также:
  1. X. Параллельная сессия 5 - Международная конференция «Энергетический потенциал отходов»
  2. А. Революційна українська партія (РУП)
  3. А. Українська демократична партія
  4. Автономна Республіка Крим
  5. Автономна Республіка Крим
  6. Автономна Республіка Крим
  7. Автономна Республіка Крим
  8. Автономна Республіка Крим
  9. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  10. Административно-процессуальные нормы в системе норм права.
  11. Алешина Н. Афродита в офисе // 24 часа. 2004. № 39. С. 20.
  12. Антиінфляційна політика держави

Структура праці: Розділ І. Східна Галичина під владою Австрії та Австро-Угорської монархії (Соціально-економічне та політичне становище Східної Галичини у XVIII – на початку XX ст.; Суспільно-політичний рух у Східній Галичині в ХІХ – на початку ХХ ст. Виникнення ідеї державної незалежності та соборності України. Політичні партії, їх роль у суспільно-політичному житті краю; Вплив Першої світової війни на суспільно-політичні відносини у Східній Галичині). Розділ ІІ. Розпад Австро-Угорської монархії та проголошення Західно-Української Народної Республіки. Розділ ІІІ. Організація, структура, функції та правові засади діяльності державного апарату ЗУНР (Центральні та місцеві органи державної влади і управління; Суд і прокуратура; Органи охорони суспільного порядку. Адвокатура. Нотаріат; Організація Збройних сил). Розділ IV. Об’єднання ЗУНР і УНР в соборну незалежну українську державу. Розділ V. Правові засади і суть державно-політичних, соціально-економічних, культурно-освітніх та інших перетворень у ЗУНР. Розділ VI. Дипломатична діяльність ЗУНР. Проблема Східної Галичини на Паризькій мирній конференції. Розділ VIІ. Захоплення Східної Галичини Польщею та його юридичне оформлення. Діяльність влади ЗУНР у еміграції. Висновки. Додатки (Схеми структури центральних і місцевих органів влади і управління Австро-Угорщини; Схеми структури центральних органів влади, виконавчої влади і самоуправління, судової системи, військової юстиції та військового управління ЗУНР, Начальної Команди УГА; схеми організації корпусу, бригади та куреня, структури Збройних сил ЗУНР; фотографії найвідоміших діячів ЗУНР (Є. Петрушевича, Д. Вітовського, Г. Коссака, К. Левицького та ін.) та Польщі; фотокопії найважливіших законодавчих актів та грошових знаків).

Основні висновки: Західні українці у 1918-1919 рр. за розмахом національного руху не поступались іншим народам Центр.- Сх. Європи, вирізнялись організованістю і дисципліною. ЗУНР не поступалась іншим державним утворенням регіону (мала діючий законодавчий, адміністративно-виконавчий, правозахисний апарат, збройні сили. Закони та інші правові акти регулювали питання державного, соціально-політичного, економічного, культурно-освітнього та національного (національні меншини) життя. Держава діяла на засадах Закону, Правди, Порядку і Справедливості за допомогою демократичних механізмів згоди, переконання і взаємного порозуміння. Державно-правові акти проголошували принципи народного суверенітету, народовладдя, національної рівності і шляхи для їх реалізації. При цьому низка законів – тимчасовий характер (не було Сейму). Законодавство ЗУНР – низку політичних прав і свобод: свобода слова, друку, мітингів і зборів, недоторканність особи, свобода товариств і партій, свобода преси. Виборче право: загальне, рівне, пряме, пропорціональне, таємне голосування. Пропорційне національне представництво у Сеймі, право на створення національних міністерств (секретарств). Отже, ЗУНР – народна і демократична республіка. Помилки керівництва ЗУНР: політична нерішучість, політика вичікування, відкладання вирішення гострих соціально-економічних проблем, нерішуче ведення війни, військово-стратегічні прорахунки, сліпа віра у всемогутність і справедливість Антанти. До головних причин поразки ЗУНР відносить зовнішні чинники: агресію Польщі та Румунії. До найбільших здобутків подій 1918-1923 рр. – стрімке зростання національної свідомості та її поширення на усі верстви населення, що сприяло подальшій боротьбі за незалежність, що врешті-решт було реалізовано у 1990-1991 рр.

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)