АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Трикутник смерті. Радянсько-польська війна

Читайте также:
  1. Олігархи, Яценюк і Порошенко. Трикутник влади
  2. Радянсько-польська війна і Україна
  3. Українсько-польська війна.
  4. Українсько-польська війна.
  5. Що являє собою лінія і трикутник Гютера, яка їхня діагностична цінність?

Завдання.

Відповісти на запитання письмово.

· Коли відбувся перший «зимовий похід» і хто його очолив?

· Умови Варшавської угоди.

· Умови Ризького миру.

У другій половині 1919 р. війська УНР і ЗУНР опинилися в «трикутнику смерті» між Радянською Росією, армією Денікіна та Польщею. Першою припинила збройний опір армія ЗУНР, яка перейшла на бік денікінців. Є. Петрушевич виїхав до Відня. Директорія розпалася, С. Петлюра виїхав до Варшави. У грудні 1919 р. — травні 1920 р. частина військ УНР під командуванням генерала Михайла Омеляновича-Павленко здійснила перший «зимовий похід» тилами денікінських і радянських військ, подолавши з боями 2000 км.

21 квітня 1920 р. УНР і Польща підписали Варшавську угоду, за якою Польща визнавала незалежність УНР і Директорію на чолі з С. Петлюрою як найвищу владу в Україні; натомість УНР відмовлялась від претензій на Західну Україну (Східну Галичину, Західну Волинь, частину Полісся).

Таємна військова конвенція передбачала спільні воєнні дії УНР і Польщі проти більшовиків для відновлення суверенітету УНР.

25 квітня 1920 р. почалась радянсько-польська війна. У квітні — травні 1920 р. об’єднані польсько-українські війська зайняли Правобережну Україну (Житомир, Вінницю, Київ), форсували Дніпро, однак були зупинені радянськими військами на лінії Вишгород – Бориспіль. На окупованій Польщею території відновлювалося поміщицьке землеволодіння, вивозилося промислове устаткування і сировина, що призвело до селянських повстань.

14 травня 1920 р. радянські війська Західного фронту під командуванням М. Тухачевського почали контрнаступ в напрямку Варшави, а 26 травня 1920 р. війська Південно-Західного фронту під командуванням О. Єгорова розгорнули наступ на Львів, зайняли Правобережну і Західну Україну і вступили на територію Польщі. Однак два радянських фронти наступали в різних напрямках; тили не встигали за передовими частинами; допомогу Польщі надала Франція; тому наступ радянських військ було припинено.

27 серпня 1920 р. польські війська перейшли в контрнаступ і відтіснили радянські війська на лінію Коростень – Житомир – Бердичів.

Підписання 12 жовтня 1920 р. Ризького перемир’я між Польщею та Радянською Росією означало розрив відносин Польщі з УНР.

Українські війська на чолі з С. Петлюрою продовжили боротьбу самостійно, однак у листопаді 1920 р. змушені були відступити до р. Збруч і переправитися на окуповану Польщею територію, де їх було інтерновано в табори для військовополонених.

18 березня 1921 р. між Польщею і Радянською Росією було укладено Ризький мир, за умовами якого:

· Польща визнавала існування УСРР;

· у складі Польщі залишалися Західна Білорусія і Західна Україна (Східна Галичина, Західна Волинь, Західне Полісся, Холмщина,

Підляшшя).

 

Розгром Врангеля. Закінчення громадянської війни. Перемога радянської влади.

Завдання.

Відповісти на запитання письмово.

· Коли і де було розгромлено Врангеля та махновців?

· Коли припинилася громадянська війна?

У квітні 1920 р. кримське угрупування білогвардійців очолив генерал П. Врангель.

6 червня 1920 р. врангелівські війська, скориставшись тим, що основні сили Червоної армії брали участь у війні з Польщею, почали наступ з Криму, захопили Північну Таврію, однак були зупинені радянськими військами на лінії Херсон – Нікополь – Бердянськ.

7 серпня 1920 р. радянські війська Південного фронту на чолі з М. Фрунзе разом з військами Н. Махна перейшли у контрнаступ, який завершився розгромом білогвардійських військ у Північній Таврії й витісненням їх до Криму.

8–11 листопада 1920 р. радянські війська взяли штурмом Перекопські укріплення, вдерлися до Криму і до 16 листопада встановили радянську владу в Сімферополі, Севастополі, Феодосії, Керчі, Алушті та Ялті. Частина білогвардійських військ та біженців евакуювалися на кораблях Антанти до Туреччини, а ті, що залишилися, стали жертвами «червоного терору».

Після розгрому військ П. Врангеля радянське командування вирішило знищити махновців. 25 листопада 1920 р. радянські війська оточили війська Нестора Махна у районі Євпаторії в Криму, а 26 листопада — у Гуляйполі. Зазнавши великих втрат, махновці прорвали оточення, однак незабаром зазнали нищівної поразки. У серпні 1921 р. Н. Махно разом з невеликим загоном відступив до Румунії.

Розгромом армій П. Врангеля та Н. Махна завершилися широкомасштабні бойові дії на території України, тому більшість істориків вважають листопад 1920 р. кінцем Української революції та Громадянської війни в Україні.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)