АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Підготовча стадія

Читайте также:
  1. V. Інформаційна стадія.
  2. Г) що складові продукції повинні мати найкоротші маршрути на всіх стадіях і операціях виробничого процесу без зустрічних переміщень.
  3. Післяконфліктна стадія.
  4. Процесуальне становище прокурора при розгляді господарських спорів на різних стадіях господарського судочинства
  5. Стадія 3. Розробка сестринських втручань
  6. Стадія 5. Фракційна перегонка реакційної маси
  7. Стадія – уведення системи в дію.

Стадія дій

Діаграма 1. Модель "Вертушки" трансформована з урахуванням специфіки дітей вулиці

2. Стадія раздумів — дитина по-справжньому задумується над тим,
щоб залишити домівку й піти на вулицю.

3. Підготовча стадія — дитина має намір впити па вулицю.

4. Стадія дії — дитина практично реалізує кроки для виходу па
вулицю.

5. Стадія підтримки дії — дитина перебуває на вулиці.

Процес переходу від активної дії до стану байдужості (повернення з вулиці) також охоплює п'ять стадій.

1а. Стадія байдужості — дитина навіть не розглядає питання можли­вості повернення додому чи іншого варіанту повернення з вулиці.

2а. Стадія раздумів — дитина по-справжньому роздумує над чим, щоб повернутися з вулиці.

За. Дитина приймає рішення повернутися з вулиці найближчим часом.

4а. Стадія дії — дитина робить спроби повернутися з вулиці.

5а. Стадія підтримки дії — дитина, яка повернулася з вулиці, назад не повертається.

Очевидно, говорячи про "дітей вулиці", ми, в першу чергу, маємо на увазі дітей, які знаходяться на стадіях 4, 5, 1а і 2а, тобто тих, хто вже перебуває па вулиці. Саме папих мають бути спрямовані дії соціального працівника. При цьому ми розуміли, що у відповідності до термінології,


272 Соціальна робота


Теоретичні основи соціальної роботи 273


 


запропонованої вище, абсолютно всі діти мають досвід самостійного існу­вання на вулиці, у них порушено попередні соціальні зв'язки (з сім'єю, родичами, школою, друзями), їхній стиль життя (перш за все токсикома­нія), людські цінності і набуте соціальне оточення міцно тримас їх на вулиці. Спеціалісти притулків відмічають, що з такими дітьми працювати дуже важко і можливість їх звернення по допомогу й повернення в сім'ю (або інтернат) мінімальна.

Тому говорячи про роботу з "дітьми вулиці", необхідно мати на увазі роботу з широкою категорією дітей, які вже вийшли на вулицю чи потенційно можуть там опинитися

Для розробки стратегії падання допомоги "дітям вулиці", можна умовно поділили об'єкт ("дітей вулиці") на 9 груп. В основу такого поділу лягли показники: де живуть діти, з яких вони сімей [12]:

1. Діти, які реально не мають сім'ї й постійно мешкають па вулиці

2. Діти, які постійно мешкають па вулиці й мають асоціальні сім'ї

3. Діти, які постійно мешкають па вулиці й мають нормальні сім'ї

4. Діти, які не мають сім'ї, але мешкають і вдома, і на вулиці

5. Діти, які мешкають і вдома, і па вулиці та мають асоціальну сім'ю

6. Діти, які мешкають і вдома, і па вулиці та мають нормальну сім'ю

7. Діти, які мешкають вдома, але батьків не мають

8. Діти, які мешкають вдома, але їхня сім'я є асоціальною

9. Діти, які мешкають вдома й мають нормальну сім'ю

Таке структурувапня об'єкту створює передумови прогнозування пев­ного виду допомоги, необхідної будь-якій з названих груп.

2. Соціально-правові основи захисті/ дітей, що потребують соціально-педагогічної допомоги

Професійна діяльність соціального працівника базується на певних законодавчих документах: законах, указах, постановах, актах.

Міжнародна декларація про забезпечення виживання, захисту і роз­витку дітей, яка прийнята на Всесвітній зустрічі на вищому рівні в інтересах дітей, що відбулася в Організації Об'єднаних Націй у м Нью-Йорку ЗО вересня 1990 року, проголошує пріоритетність проблем дитини у суспільстві. Таке рішення представників усього світу — керівників 190 держав, у тому числі й України, зобов'язало "...полегшити скрутний стан мільйонів дітей, які проживають в особливо важких умовах, таких, як... сироти та бездоглядні діти, діти робітішків-мігрантів і жертви


стихійних лих та катастроф, викликаних діяльністю людини, діти-пшалі-ди та діти, які піддалися жорстокому поводженню, що проживають у несприятливих соціальних умовах і підлягають експлуатації..." [15].

Конвенція про права дитини, яка прийнята та відкрита для підписан­ня, ратифікації й приєднання резолюцією 44/25 Генеральної Асамблеї ООН 20 листопада 1989 року, в Україні набрала чинності 27 вересня 1991 року, логічно й адекватно розвиває ці положення.

Базуючись на ідеї першочерговості загальнолюдських цінностей та всебічного розвитку особистості, Конвенція визнає пріоритет інтересів дитини в суспільстві, наголошує на неприпустимості її дискримінації за будь-яких ознак чи мотивів і, насамперед, — па необхідності прояву державою і суспільством особливої турботи про соціальпо-депривовапих дітей: сиріт, інвалідів, біженців, правопорушників.

У цьому документі акцептується увага па тому, що дитина, яка тим­часово або на постійно позбавляється сімейного оточення не повинна залишатися у такому оточенні, має право па особливий захист та допомо­гу з боку держави (стаття 20).

Визнання Україною Конвенції ООН про права дитини, її основних вимог у національному законодавстві України зумовило посилення уваги громадськості до дітей, які тимчасово або на постійно позбавлені сімей­ного оточення.

Сьогодні у нашій державі законодавче вирішення захисту прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки, базується па положеннях статті 52 Конституції України: "...утримання та виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки, покладається па державу" [8].

Базові положення щодо влаштування дітей, котрі з певних причин не можуть виховуватися у власній родині (смерть батьків, позбавлення бать­ківських прав чи засудження батьків, асоціальні умови виховання в рідній родині і т.п.), викладені в Сімейному кодексі України.

Законодавчим документом, що містить основні положення щодо за­хисту прав дітей, с Закон України "Про охорону дитинства" [7] від 26 квітня 2001 р. № 2402-ІП. Законом визначені основні положення щодо створення і забезпечення оптимальних умов для розвитку дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки. Зокрема, безпритульні діти влаш­товуються тимчасово до притулків для неповнолітніх, у яких створю­ються умови для соціальної адаптації, ведеіься підготовка до повернен­ня у рідні сім'ї або до передачі під опіку (піклування). Контроль за умовами виховання і проживання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьк-


274 Соціальна робота


Теоретичні основи соціальної роботи 275


 


івського піклування, у родинах опікунів (піклувальників), усиновителів, у дитячих будинках сімейного типу, у прийомних сім'ях покладається па органи опіки і піклування чи інші спеціально уповноважені органи.

Па подолання негативних явищ, зокрема попередження дитячої без­доглядності і безпритульності, профілактики правопорушень серед дітей спрямовані Укази Президента України "Про затвердження Комплексних заходів щодо профілактики бездоглядності і правопорушень серед дітей, їхньої соціальної реабілітації в суспільстві" (від 18 березня 1998 року № 200/98) і "Про додаткові заходи щодо запобігання дитячій бездог­лядності" (від 28 січня 2000 року № 113/2000).

З метою забезпечення тимчасового влаштування безпритульних дітей, а також визначення їхнього статусу і подальшого місця проживання службами у справах неповнолітніх створюються притулки для непов­нолітніх, діяльність яких регулюється Постановою Кабінету Міністрів України "Про Типове положення про притулок для неповнолітні служби в справах неповнолітніх" від 9 червня 1997 р. № 565.

На вирішення проблем дитячої бездоглядності, створення належних умов для соціальпо-психологічиої реабілітації дітей, їх фізичного і розу­мового розвитку спрямована Державна програма запобігання дитячій бездоглядності на 2003-2005 роки, яка затверджена Указом Президента України від 21 лютого 2003 року № 154/2003.

Основними завданнями програми є:

— підвищення ефективності роботи щодо запобігання дитячій без­
доглядності шляхом удосконалення иормативпо-иравової бази;

— поліпшення існуючих та пошук нових форм соціальної підтримки
дітей, які перебувають у складних життєвих ситуаціях;

— виявлення неблагополучних сімей і забезпечення захисту прав
дітей, які виховуються в них;

— удосконалення системи і підвищення ефективності діяльності ус­
танов соціального захисту дітей (із поліпшенням побутових умов);

— розробка науково-методичпих основ запобіганню дитячій бездог­
лядності;

— забезпечення підготовки і перепідготовки фахівців соціального
захисту дітей.

Аналіз документів про роботу окремих міністерств і відомств із да­ною категорією молоді, як "діти вулиці", дозволив вичленити окремі аспекти діяльності державних структур щодо соціальної допомоги дітям та підліткам.


Управління гуманітарної освіти і виховної роботи Міністерства осв­іти і науки України викопує певні функції щодо профілактики бездог­лядності:

^ виявлення дітей, які залишилися без опіки батьків, та їх розміщен­ня у павчальпо-виховішх закладах,

■^ здійснення контролю за відвідувашшям такими дітьми навчально-виховпих закладів, загальноосвітніх шкіл.

Міністерство освіти розробило систему інформування про сім'ї по­тенційних усиновителів, опікунів і піклувальників.

Крім того, міністерство постійно працює над механізмом повернення дітей шкільного віку до навчання, які з різних причин покинули школу.

Головне управління медичної допомоги дітям і матерям (Міністер­ство охорони здоров'я України в основному надає медичну допомогу дітям, у тому числі "дітям вулиці".

Це стосується саме тих дітей, які вилучені з вуличного середовища правозахисними органами. Перш, ніж потрапити до иавчальпо-виховпого закладу, вони направляються у стаціонарні відділення лікарень з метою повного медичного обстеження, де, при потребі, отримують необхідну медичну допомогу.

Державний комітет у справах сім'ї та молоді:

^ виявляє можливості та створює умови для розвитку альтернатив­них форм сімейної опіки: фостерпих сімей, дитячих будинків сімейного

типу;

^ здійснює профілактиктичні заходи щодо попередження безпри­тульності та правопорушень серед дітей, їхню соціальну реабілітацію;

■^ розробляє документи, що складають основу державних Концепцій,

законів.

Державний центр соціальних служб для молоді взяв на себе функ­цію координатора роботи обласних, міських та районних центрів соціаль­них служб для молоді (ЦССМ) щодо падання юридичної, психологічної і соціальної допомоги "дітям вулиці".

Основна увага приділяється створенню центрів по роботі з дітьми вулиці, дітьми-сиротами, "Телефонів Довіри", консультативних пунктів. У цьому домінуючу роль відіграють обласні і районні центри ССМ.

Кримінальна міліція у справах неповнолітніх Міністерства внутрішніх справ України основним своїм завданням щодо захисту прав неповнолітніх бачить налагодження тісної взаємодії із зацікавленими міністерствами та відомствами з питань проведення заходів щодо проф­ілактики бездоглядності дітей та підлітків.


276 Соціальна робота


Теоретичні основи соціальної роботи 277


 


Районними відділеннями кримінальної міліції у справах неповнолітніх проводиться практична робота з "дітьми вулиці".

Зокрема, це:

^ пошук і повернення до постійного місця проживання неповнолітніх, які залишили сім'ю (у випадку можливості повернення туди);

^ виявлення дорослих осіб, які "втягують" неповнолітніх у зло­чинні дії, проституцію, наркоманію, пияцтво, жебрацтво;

^ притягнення до відповідальності батьків за невиконання своєї соц-іальпо-виховпої функції стосовно дітей.

3. Причини появи соціального явища"діти вулиці"

Реальна ситуація в Україні свідчить, що проблема "дітей вулиці" з'явилася не вчора, але за різних умов вона розвивалася по-різному. Іноді важко навіть пояснити, що спонукує дітей залишати родину, шко­лу, близьких людей і йти на вулицю. Проте, уже сьогодні можна стверд­жувати, що існує ряд факторів, які, в основному, дозволяють усвідоми­ти, чому все частіше діти обирають такий ненадійний і часто небезпечний спосіб життя. Як відзначається у матеріалах ІОНІСЕФ [1], феномен вуличних дітей є симптомом надзвичайного соціального н економічного неблагоіюлуччя у країні, а потім і в сім'ї.

1. Соціальпо-економічпі умови появи "дітей вулиці"

— Погіршення матеріального становища значної частини населення
України.

— Збільшення незайнятих дігей і підлітків.

— Економічна експлуатація дорослими дитячої праці (залучення до
жебракування, крадіжок, махінацій тощо.).

— Послаблення відповідальності батьків за утримання і виховання
дітей.

— Загострення розбіжностей і конфліктів між батьками і дітьми.

— Ослаблення роботи з організації дозвілля дітей за місцем їхнього
проживання і навчання.

— Негативні тенденції у засобах масової інформації, пропаганда на­
силля і легкого життя.

2. Причини відмежування дітей від сім'ї

— безробіття обох чи одного з батьків;


 

— відсутність постійного місця роботи батьків чи залучення їх до
так званого "човникового бізнесу";

— відсутність постійного житла;

— розлучення батьків.

— асоціальний спосіб життя одного чи обох батьків,.

— примус дітей дорослими членами родини до жебракування.

— злочинні дії батьків

— різноманітні форми насилля, спрямованого і па дітей

— раннє і/або позашлюбне материнство

— неповна родина

— повостворені родини

4. Технології соціальної роботи з "дітьми вулиці" та соціально незахищеними дітьми та підлітками

"Діти вулиці", безумовно, вимагають допомоги, підтримки, захисту. Проте, щоб їх захистити, необхідно, насамперед, їх зрозуміти. Зрозумі­ти, хто вони, чому вулиця стала для них місцем, що заміняє сім'ю, близьких, затишок домівки?

Зрозуміти таких дітей — спробувати задіяти механізми, які б сприя­ли вилученню дітей з вулиці, з каналізаційних люків, підвалів тощо.

Для соціального працівника важливим с питання: куди дитина ніде вночі, з ким буде завтра, хто простягле їй руку, за ким вона піде. Адже "доброзичливих", котрі прагнуть обдурити дитину, використовують у своїх цілях — чимало. Тому соціальному працівнику потрібно встигнути першому підійти до дитини, зрозуміти її проблеми, відгукнутися на дитя­че горе.

Соціальний працівник для таких дітей є своєрідною "швидкою допо­могою". Він бере па себе відповідальність за її долю, підтримуючи у складних ситуаціях, намагаючись повернути до рідної сім'ї або ввести у повий світ. Цим світом спочатку може стати притулок, орієнтований на те, щоб повернути дитину до сім'ї (рідної, опікунської, прийомної). Но­вим світом для дитини можуть стати спеціальні центри, де працюють кваліфіковані фахівці, які здатні надати допомоу. Робота у таких цент­рах будується па індивідуальних потребах і зорієнтована па падання психологічної, соціальної і матеріальної допомоги, навчання дітей навич­кам, що допоможуть уникнути хвороб, насильства, вчасно піти з вулиці.


278 Соціаііьна робота


Теоретичні основи соціальної роботи 279


 


Що і на якій стадії виходу дитини із сім'ї може і повинен зробити соціальний працівник для того, щоб допомогти дітям вулиці і дітям, які перебувають у складній життєвій ситуації?

У соціальній сфері існує два види організації роботи.

/. Менеджмент, зорієнтований на процес. Сутність його полягає в тому, щоб здійснювати певні дії або заходи, орієнтовані па падання допомоги клієнту. Передбачається, що результат цих заходів обов'язко­во буде позитивним.

2. Менеджмент, зорієнтований на результат — це організація падання послуг, головною метою яких є заздалегідь визначений резуль­тат. Методи досягнення є похідними від очікуваного результату.

Автори даного посібника дотримуються такої позиції соціальної ро­боти, яка зорієнтована па результат. Це означає, що не важливо, скільки проведено бесід, консультацій чи рейдів. Важливо, скільки дітей не пішло па вулицю, повернулося до сім'ї, одержали павички самостійного життя й реалізували їх. Причому очікувані результати для кожної групи клієнтів будуть різними.

Відповідно реалізуються 5 основних напрямів соціальної роботи.

/. Профілактична соціальна робота. Дитина перебуває на стадіях "роздумів і підготовки", тобто розглядає вихід па вулицю як можливу перспективу. На цій стадії необхідна соціальпо-ирофілактичпа робота з дітьми та підлітками для вирішення конфліктів із батьками і вчителями; залучення дітей до клубів за інтересами, дитячих та молодіжних гро­мадських організацій, різних спортивних секцій. Завданням етапу є по­вернення дитини до стану байдужості щодо виходу па вулицю. Тобто потрібно створити умови, щоб дитина перестала розглядати вихід па вулицю як варіант вирішення своїх життєвих проблем.

2. Допомога у поверненні дитини з вулиці відповідає стадіям "дії і
післядії". Тобто дитина вже знаходиться па вулиці, а соціальний праців­
ник повинен вживати дії, спрямовані па пробудження у дитини бажання
залишити вулицю. Метою соціальної роботи у даній ситуації є повернен­
ня дітей з вулиці додому. Результат досягається шляхом виявлення та
вирішення проблем дітей, пов'язаних найчастіше з сім'ями, особливо
кризовими, школою, ровесниками.

3. Подолання невизначеності. Третій напрямок реалізується у ситу­
ації, коли днтипа перебуває па стадії індиферентного стану, тобто живе
па вулиці і ие розглядає варіантів зміни свого способу життя. У такій
ситуації метою роботи є подолання байдужості дитини до власної долі,


пробудження бажання мати затишок, можливість спілкуватися з близь­кими чи рідними людьми, просто змінити обстановку тощо. Ця робота повинна спонукати дитину задуматися про своє майбутнє. Досвід спілку­вання з дітьми вулиці показує, що вони не думають, а найчастіше боять­ся думати про своє майбутнє, тому що не бачать виходу із сформованої ситуації. Пробудження у дитини бажання змінити своє життя ґрунтуєть­ся, насамперед, па реальній можливості зробити це. Такою реальною можливістю може бути наявність місця (центра), де дитині нададуть притулок, зрозуміють і допоможуть; це може бути варіант самостійного життя — працевлаштування, одержання житла тощо. Рідше — це варі­ант повернення до сім'ї, на жаль, до цього часу, як правило, усередині сімейні відносини остаточно зруйновані.

4. Закріплення за соціальним інститутом. Четвертий напрямок ре­
алізується па стадіях роздумів і підготовки, коли вдалося розбудити
інтерес дитини до зміни способу життя. При цьому активізується спілку­
вання таких дітей із соціальними працівниками. Діти звертаються по
допомогу до соціально-психологічипх реабілітаційних центрів, соціаль­
них служб для молоді тощо. Метою діяльності соціального працівника
на цьому етапі є допомога дитині у поверненні до нормального життя.

5. Соціальний супровід. П'ятий напрямок — це вихід на своєрідний
фініш: дитина повертається до рідної сім'ї або до сім'ї родичів, до інтер­
натної установи і починає самостійне життя. Цей період вимагає особли­
вої уваги соціального працівника, який здійснює соціальний супровід
дитипи або сім'ї, до якої вона повернулася.

Аналіз суті стадій, що проходить дитина, і напрямків діяльності, що реалізує соціальний педагог або соціальний працівник, дозволяють ствер­джувати, що всю роботу з дітьми вулиці можна розділити на три вели­ких етапи:

1. Профілактика можливого виходу дітей на вулицю.

2. Створення соціальних, психолого-педагогічпих умов для повер­
нення дитини з вулиці.

3. Сприяння закріпленню дитини за соціальним інститутом (сім'єю,
прийомною сім'єю, загальноосвітніми установи иптерпатного типу тощо).

Виходячи із таких основних етапів соціальної роботи, ми розмістили у посібнику методичні рекомендації, що дозволяють бачити логіку про­фесійної соціальної роботи з дітьми вулиці.


280 Соціальна робота


Теоретичні основи соціальної роботи 281


 


5. Робота з кризовими сім'ями як попередження появи "дітей вулиці" і соціально незахищених дітей

Розглянемо підходи у ладанні соціальної допомоги, що орієнтована на причину кризисиосїі сім'ї.

Нижче приведені концептуальні підходи до роботи з деякими катего­ріями сімей, розроблені українськими фахівцями.

Робота з важковиховувшшми дітьми і підлітками містить у собі діагностику сімейної і шкільної ситуації, виявлення первинного соціаль­ного оточення дитини, обов'язковий аналіз її медико-соціальпого й іпте-лектуальпо-психологічного статусу. На основі отриманих даних розроб­ляється план роботи із сім'єю дитини, вирішення її шкільних проблем, залучення до більш сприятливого соціального середовища. Разом з тим проводиться соціальпо-нсихологічне і соціальпо-правове консультування сім'ї, що дозволяє їй усвідомити і захистити свої права у взаєминах із соціальним середовищем, із освітньою системою. Дуже часто необхідною є допомога у працевлаштуванні батьків тощо.

У роботі з родинами алкоголіків необхідна діагностика з метою виявлення причин зловживання спиртними напоями і обставинами, що їх супроводжують. Надалі розробляється план роботи з такими сім'ями, їхнім соціальним оточенням. План містить у собі лікувальні заходи, кон­сультації, психотерапію, психокорекцію, іноді соціально-трудову реабіл­ітацію. Звичайно, при цьому необхідно активізувати в людині ЇЇ волю, особистіші ресурси, щоб перебороти визначені тенденції.

У цій ситуації важливу роль відіграє мотивація клієнта і його сім'ї. Від цього залежать нсихокорекціґші заходи, спрямовані па особистість людини як творця своєї долі, введення клієнта в різні об'єднання, клу­би, спрямовані па надання взаємної допомоги людям із алкогольною залежністю тощо.

Робота з конфліктуючою сім'єю може проводитися тільки після заяви однієї з її членів або виявлення стресового стану у дитини. Причо­му соціальна робота з такою родиною починається з досить детального вивчення існуючої сімейної проблеми. Варто помітити, що зовнішні труд­нощі, такі, як матеріальні обмеження, непевність у завтрашньому дні, безробіття тощо, як правило, лише загострюють сімейні конфлікти та прояви істеричності, психоастенічпості. У процесі трудової зайнятості, самовиховання вони можуть компенсуватися, а під виливом зовнішніх і інших причин можуть актуалізуватися і зумовити постійні конфлікти, що завжди відбиваються па психічному стані дитини.


З такими родинами робота приводиться шляхом індивідуальних бесід, групової чи психотерапії, ігрової терапії, зокрема терапії "скульптурна група", "сімейна угода" і іп.

Особливим об'єктом впливу соціального педагога (чи працівника) є дитина у кризовій сім'ї. Для роботи з нею фахівці використовують три основних функції:

— освітню,

— психологічну,

— посередницьку.

Ці функції передбачають проведення широкої просвітницької роботи з батьками, допомога у вихованні, створення умов для активного змістов­ного життя.

Психологічна функція передбачає соціальпо-пспхологічпу підтримку (разом з батьками) і корекцію.

Посередницький компонент містить:

— допомогу в організації дозвілля сім'ї;

— координацію діяльності різних відомств у вирішенні проблем кон­
кретної сім'ї;

— інформування родини з питань соціального захисту.

Принциповим у підході українських соціальних працівників до надан­ня допомоги сім'ї є визначена пасивна роль самої сім'ї. Соціальний прац­івник "допомагає", "координує", "інформує", тобто керує процесом сім'ї із кризового положення.

У даний час значного поширення у світі набула допомога клієнту, орієнтована па його активну участь у визначенні і реалізації соціальних послуг.

"Допомога для самодопомоги"

Основною метою такої допомоги є вияв­лення ресурсів для подолання кризисності всередині сім'ї, розвиток у її членів навичок позитивного творчого поводження.

Відповідальність за успішність реалізації послуг і застосування пави­чок позитивного поводження несе сама сім'я, оскільки тільки від неї залежить успішність падання допомоги. Підкреслимо цю принципову по­зицію: сім'я несе відповідальність за ефективність надання їй послуг.

Головними принципами такої соціальної роботи із сім'єю є:

— індивідуальний підхід;

— зосередження уваги па клієнті й орієнтація на розвиток наявних
резервів;


282 Соціальна робота


Теоретичні основи соціальної роботи 283


 


готовність сім'ї приймати допомогу соціальних працівників, педа­
гогів, лікарів і ін;

—системний підхід до вирішення проблем сім'ї.

Щодо системного підходу, варто запам'ятати головне: людина розг­лядається як активна особистісиа система, залучена до соціальної систе­ми міжособистіспих взаємин більш високого порядку. Соціальний праці­вник у цьому випадку стає частиною системи сім'ї. Робота соціального працівника із сім'єю починається із вивчення всієї системи її соціальних зв'язків, де діють не тільки сім'я, але і школа, сусіди, родичі та інші.

У роботі із сім'єю має значення конструктивістська перспектива кож­ного з її членів. Це означає, що на поводження людини у конкретній ситуації впливає не тільки поводження партнерів у іптеракції, але і влас­не бачення дійсності (конструкція дійсності).

У ході професійної роботи з родиною застосовуються різні методи.

Важливим є ставлення соціального працівника до сім'ї: повага, емпа-тія і послідовність у своїх діях.

Приведена нижче класифікація стосується методичних прийомів па різних рівнях системи. Методи роботи пе можна розглядати ізольовано один від одного. У залежності від вимог конкретної ситуації може засто­совуватися той або інший метод, або їхня комбінація. Важливою є не­обхідність співробітництва з іншими установами і використання їхніх пропозицій і можливостей.

Системна робота з орієнтацією на родину

Соціально-иєдагогічна робота із сім'єю припускає співробітництво з усіма членами родини. При цьому використовуються методи сімейно-тераиевтичного мислення і поводжен­ня, що співвідносяться із ситуацією у конк­ретній проблемній сім'ї. Робота проводиться за двома напрямками: ^ рішення проблем па соціально-екопомічпому рівні; •/ рішенням проблем на рівні відносин. Це є методами соціальної роботи і сімейної психології. Першочергова увага приділяється проблемам, від яких сім'я страж­дає найбільшою мірою або які вважає головними найближче оточення сім'ї. Причому важливим є усвідомлення цих проблем членами сім'ї.

Як одна з ефективних форм сімейної терапії часто застосовується метод "сімейних конференцій". Сутність його полягає у4 спільному об­говоренні сімейних ситуацій і проблем. Результатом чого є відновлення


контактів між членами сім'ї, виявлення і нівелювання неконструктивних стереотипів поводження, заміна їх конструктивними і функціональними. Відносини членів сім'ї із соціальним працівником повинні бути, з одного боку, досить довірливими, щоб можна було обговорювати про­блеми, у тому числі і делікатного характеру. З іншого — повинні бути досить діловими для того, щоб соціальний працівник завжди міг висло­вити свою думку, навіть якщо її пе розділяють члени сім'ї клієнта.

Індивідуальна та групова робота за конкретними випадками

Поряд із усіма соціальними й еко­номічними труднощами, властивими сім'ї, яку опікують, вона характери­зується ще й тим, що негативні взає­мини переживає досить часто, а в побудові гармонійних відносин має дуже малий досвід. Дії соціального працівника спрямовані на ініціювання практичних дій, бесід, у результаті яких у членів сім'ї здобувається досвід позитивних відносин, конструк­тивного вирішення кризових ситуацій.

Основні напрямки дій, що формують нові взаємини і навички, це планування витрат, ведення домашнього господарства, організація дозв­ілля, підтримка вирішення шкільних проблем і тлі. Головне, що повинно стати результатом такої роботи — це досвід позитивних відносин і по­чуття самоповаги. Саме самоповага є головним інструментом у соціальній

роботі із сім'єю.

Ситуація у кризовій сім'ї часто характеризується соціальною ізоля­цією і низькою самооцінкою. У ході групової роботи члени сім'ї здобу­вають досвід налагодження контактів і спілкування з іншими людьми. Таким чином, можна боротися із соціальною ізоляцією.

Ще один важливий елемент групової роботи полягає в тім, щоб виявити індивідуальні сильні сторони членів групи, підтримати їх і зро­бити очевидними для окремого члена групи і для групи в цілому.

У рамках співробітництва з місцевими державними органами можна проводити різні види групової роботи, наприклад, жіноче свято або ди­тячий день.

Крім того, до видів робіт, що виходять за межі сім'ї, відносяться також організація канікул, дозвілля і спільні заходи для всієї сім'ї. Спільно пережиті позитивні емоції зменшують почуття соціальної ізольо­ваності, властиве кризовій сім'ї, і позитивно впливають на формування почуття власної гідності.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.02 сек.)