АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Угода на строк з опціонами

Читайте также:
  1. Введите строку ( до 49 символов )
  2. Ввод и вывод символьных строк
  3. Визначте, чи можна вважати поведінку Антонечка ухиленням від слідства? Чи зупинявся в цьому випадку перебіг давності? Як обчислюються строки давності?
  4. Вопрос Загальна характеристика апеляційного оскарження, строк подання. Вимоги до форми та змісту апеляційної скарги (подання).
  5. вопрос Загальна характеристика касаційного оскарження, строк подання. Вимоги до форми та змісту касаційної скарги (подання).
  6. Вопрос Поняття строку вирішення спору та порядок ведення засідання.
  7. Вопрос Поняття та види процесуальних строків.
  8. Вопрос Санація, мирова угода та ліквідаційна процедура при визнанні боржника банкрутом.
  9. Вопрос. Символьные и строковые типы.
  10. ВСТАНОВЛЕННЯ СТРОКІВ ВИКОНАННЯ РОБІТ
  11. Гарантійний строк експлуатації обчислюється від дня
  12. Державне регулювання зайнятості: сутність, крива Філіпса у короткостроковоому та довгостроковому періодах, деожавні програми регулювання зайнятості.

Тема. Фондова біржа

План

1. Фондова біржа

2. Види замовлень на фондових біржах

3. Котирування цінних паперів

4. Організація біржових торгів

5. Лістинг

6. Види угод на фондових біржах

Література: Кравченко Ю.Я. Ринок цінних паперів: навч.пос.-2-ге вид.,змін. та доп.-К.:Дакор, КНТ,2009. Ст..461-477

Питання №1. Фондова біржа

Фондова біржа утворюється та діє в організаційно-правовій формі товариства або дочірнього підприємства об'єднання торговців ЦП та провадить свою діяльність відповідно до Цивільного кодексу України та ін.. законів, які регулюють діяльність юридичних осіб; набирає статусу юридичної особи з моменту реєстрації.

Фондова біржа утворюється не менше, ніж 20-ма засновниками. Частка кожного засновника не перевищує 5% статутного капіталу. При цьому власний капітал фондової біржі має бути не менше 3 млн. грн.., а для фондових бірж, які здійснюють кліринг та розрахунки – 6 млн. грн..

Статут фондової біржі затверджується вищим органом фондової біржі.

Основні завдання фондової біржі:

1. Надання місця для ринку.

2. Виявлення рівноважної біржової ціни, забезпечення високого рівня ліквідності вкладень у котирувані ЦП.

3. Мобілізація і концентрація вільних коштів і нагромаджень за допомогою організації ліквідного ринку ЦП.

4. Забезпечення гласності, відкритості біржових торгів, поширення інформації про фінансові інструменти, їх цін і умов обігу.

5. Забезпечення арбітражу, під яким варто розуміти відповідний механізм для розв’язування спорів.

6. Забезпечення гарантій виконання угод, укладених у біржовій залі.

7. Розробка етичних стандартів,певного кодексу поводження учасників біржової торгівлі.

Органи управління фондової біржі:

1. Біржова рада – прийом членів біржі, допуск на біржу ЦП тощо.

2. Правління біржі – виконавчий орган

3. Ревізійна комісія – контроль фінансово господарської діяльності.

4. Котирувальна комісія – котирування цін і видання біржового бюлетеня, керівництво фахівцями.

5. Дисциплінарний суд – розгляд біржової етики і дотримання правил біржової торгівлі.

Біржова торгівля – це організоване укладання цивільно-правових угод, які ведуть до зміни права власності на ЦП.

Фахівці – це призначені біржею торговці, які найчастіше діють водночас, як брокери, що виконують замовлення клієнтів, і як самостійні торговці.

Маркет-мейкери – торговці ЦП, які активно підтримують ринок певних ЦП і постійно виставляють на них тверде котирування.

Маклер – член біржі, що виконує підтримку ЦП, зареєстрованих на цього маклера.

Питання №2. Види замовлень на фондових біржах

На фондових біржах робляться такі види замовлень на фондових біржах:

Ринкове замовлення – доручення на купівлю чи продаж за поточною ринковою ціною. Якщо в наказі немає ціни, то таке замовлення вважається ринковим. Такі замовлення називаються «за курсом дня». Вони виконуються в першу чергу й за найкращою ціною на момент надходження наказу до операційної зали.

Лімітоване (обмежене) замовлення – доручення на купівлю чи продаж за обговореною клієнтом ціною. При цьому купівля виконується за даною ціною чи нижче, а продаж – за встановленою ціною чи вище. Тому є ймовірність невиконання чи затримки виконання з його наказу.

Стоп-замовлення (буферний або стоп-заказ) – доручення на купівлю чи продаж, що має бути по можливості реалізоване, як тільки ринкова ціна ЦП досягне заздалегідь обговореного клієнтом розміру.

Стоп-накази бувають таких видів:

Стоп-лосс (Stop-loss) – наказ або рішення про закриття позиції із заздалегідь відомими збитками з метою запобігання більших втрат.

Стоп-прибуток (Stop-profit) – наказ або рішення про закриття позиції із прибутком у випадку сприятливого руху курсу з метою зафіксувати прибуток і запобігання від зміни тенденції на протилежну.

Ліміт ціни замовлення на продаж – це мінімальна ціна, за якою є згода на продаж.

Ліміт ціни замовлення на купівлю – це максимальна ціна, за якою є згода на купівлю.

«Короткими» продажами вважаються продажі взятих у борг цінних паперів.

Всі угоди на біржі поділяються на угоди з повними та неповними лотами.

Повний лот – це мінімальна кількість акцій, що є одиницею торгів на біржі (часто це 100 акцій)

Неповний лот – це менша кількість акцій, необхідних, щоб скласти стандартну одиницю.

Торгівля неповними лотами регулюється окремими правилами й навіть може проводитися в окремому секторі біржової зали.

 

Питання №3. Котирування цінних паперів

Біржове котирування – це визначення курсів ЦП, що здійснюється шляхом збору даних про попит і пропозиції, зіставлення лімітів цін замовлень на купівлю та продаж цінних паперів і визначення оптимальної ціни (курсу дня), за якої виконується найбільша кількість замовлень і відбувається найбільший обіг цінних паперів на біржі.

Є 2 види котирування:

Фіксинг – це зіставлення в точно визначений час (не частіше 1-го разу на день) реального попиту та пропозиції з ЦП. При цьому діє одна ціна протягом біржового дня.

Мультифіксинг – це постійне зіставлення реального попиту та пропозиції з ЦП. При цьому курсом на даний момент є ціна, за якою були виконані останні заявки.

Методи котирування ЦП, які застосовуються на фондових біржах, дозволяють проводити угоди з урахуванням справедливої ринкової ціни, що діє на момент торгівлі, і сформованої внаслідок простого або подвійного аукціону.

Простий (однобічний) аукціон – це аукціон, відповідно до якого ЦП продаються тому, хто запропонував більшу ціну, а купуються в того, хто запропонує мінімальну ціну.

Подвійний (безперервний) аукціон – це аукціон, відповідно до якого продавці поступово знижують ціни, а покупці підвищують, при збігу цін на купівлю та продаж укладаються біржові угоди.

 

Питання №4. Організація біржових торгів.

При достатній кількості заявок на купівлю й продаж акцій на фондових біржах торгівля звичайно здійснюється у вигляді кількох організаційних періодів: передторговельного періоду, основної торгівельної сесії та післяторговельного періоду.

У межах передторговельного періоду, на підставі зіставлення заявок на купівлю та продаж визначається ціна відкриття. У результаті учасники торгів одержують орієнтир для проведення подальших угод.

Протягом післяторговельного періоду учасники можуть подавати заявки та укладати угоди за ціною періоду закриття, обумовленою як середня ціна по останніх угодах дня.

На більшості фондових бірж є можливість припинення чергових торгів у випадку сильної нестійкості ринку.

На біржах встановлюється мінімально допустима разова зміна ціна ціни акції, крок, відповідно до якого учасники торгів можуть змінювати котирування. Ця зміна називається «ТІК» і становить на Нью-Йоркській фондовій біржі 1/8 долара.

Угоди на біржі проходять етапи: укладання угоди, її оформлення; звірка (квітування); кліринг (проведення відповідних розрахунків, нарахування відповідних податків і біржового збору) та виконання (поставка куплених цінних паперів і переказ коштів продавцеві цих паперів. Покупець отримує ЦП після оплати).

Угоди, в яких відсутній етап звірки називаються зафіксованими (договір підписується в момент укладання угоди).

 

Питання №5. Лістинг

Лістинг – це процедура включення акцій у котирувальний список однієї або кількох фондових бірж.

На фондових біржах обертаються ЦП корпорацій, які пройшли спеціальну експертизу, включені до біржового чи котирувального списку і допущені до торгівлі.

Наприклад, щоб потрапити до біржового списку Нью-Йоркської фондової біржі потрібно:

1. Представити аудиторський фінансовий звіт за останній рік.

2. Громадяни мають бути власниками не менше, ніж 1 млн. акцій ринковою вартістю не менше, ніж 16 млн. дол.. Не менше, ніж 2-м тисячам акціонерів мають належати по 100 акцій і більше.

3. Розмір доходів корпорації за останній звітний рік (до відрахування податків) має бути мінімум 2,5 млн. дол., а за 2 попередні роки – мінімум по 2 млн. дол.

Включення корпорації в лістинг і торгівля її акціями на фондовій біржі має для емітента низку позитивних моментів, хоча за це треба платити:

1. Підвищується престиж фірми. Про курс акцій інформує преса, а це безкоштовна реклама.

2. Підвищується ступінь ліквідності й попит на акції, бо є впевненість у можливості їх продати за ринковими цінами.

3. Фондова біржа є хорошим індикатором рівня господарювання корпорації.

4. Нові випуски ЦП негайно потрапляють на ринок і забезпечують надходження нових інвестицій.

5. Ціни на акції не змінюються занадто різко, тому що на біржах не торгують великими пакетами акцій і граничну зміну цін за біржовий період регламентовано.

6. Поліпшуються можливості застави акцій, оскільки банки ліпше візьмуть в заставу акції, які котируються на біржі.

На біржах можуть торгуватися і поза лістингові ЦП. Це ЦП, які допущені до торгівлі на фондовій біржі, але не відповідають її вимогам для лістингових ЦП. Надалі вони можуть пройти лістинг.

 

Питання №6. Види угод на фондових біржах

Існують такі види угод на фондових біржах:

1. Касові угоди - передбачають зобов’язання продавця передати покупцеві ЦП, а покупець зобов’язується їх прийняти і оплатити відповідну суму (не пізніше 4-го робочого дня з дня укладення угоди)

2. Термінові угоди передбачають купівлю-продаж, тобто передачу ЦП проти грошей у строк, зазначений в угоді (60 або 90 днів з дня укладання).

Термінові угоди:

Тверді угоди на строк передбачають передачу ЦП у кількості й за курсом, який визначено в угоді. Строк передачі – конкретний день, зазначений в угоді або щодня у відповідній кількості до визначеної дати.

Онкольні угоди – з умовою розрахунку за курсом не на день поставки, а на день, обговорений в угоді.

Угода на строк з опціонами.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)