АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичні завдання. 1. Оберіть правильну відповідь

Читайте также:
  1. IV. Домашнє завдання
  2. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  3. V. Оголошення домашнього завдання.
  4. V. Оголошення домашнього завдання.
  5. VI. Домашнє завдання
  6. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  7. А.Тестові завдання (зберігаються на кафедрі)
  8. АНАЛІТИЧНО-СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ
  9. Будьте дуже уважні, на вас чекають пригоди та складні завдання. Мавпочка Чі- Чі- Чі».
  10. Варіанти тем рефератів для виконання завдання 1
  11. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  12. Виконайте завдання

1. Оберіть правильну відповідь

 

1.1. Сукупність різних організаційно-правових форм та інститутів місцевої демократії, за допомогою яких реалізуються принципи та функції місцевої демократії утворюють … місцевого самоврядування:

а) основу;

б) умову;

в) засіб;

г) систему.

 

1.2. Органи самоорганізації населення діють в межах:

а) області;

б) міста;

в) району;

г) кварталу.

 

1.3. Органи місцевого самоврядування можуть об’єднуватись у:

а) блоки;

б) коаліції;

в) асоціації;

г) організації.

 

1.4. Асоціації органів місцевого самоврядування:

а) створюються за погодженням з місцевими державними адміністраціями;

б) не підлягають реєстрації;

в) підлягають добровільній реєстрації у місцевих управліннях юстиції;

г) підлягають обов’язковій реєстрації у Міністерстві юстиції України.

 

1.5. Систему місцевого самоврядування складають:

а) територіальна громада;

б) виконавчі органи сільської, селищної, міської ради;

в) органи самоорганізації населення;

г) всі варіанти відповіді вірні.

 

 

2. Виберіть правильне визначення поняття

2.1. Територіальна громада – це:

а) сукупність громадян України, об'єднаних постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр;

б) сукупність жителів, об'єднаних проживанням у межах самостійної адміністративно-територіальної одиниці;

в) сукупність жителів, об'єднаних постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

 

2.2. Місцевий референдум – це:

а) зібрання всіх чи частини жителів села (сіл), селища, міста для вирішення питань місцевого значення;

б) форма прийняття територіальною громадою рішень з питань, що належать до відання місцевого самоврядування, шляхом прямого голосування;

в) право членів територіальної громади ініціювати розгляд у раді будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування.

 

 

3. Оберіть те, що випадає з логічного переліку

 

3.1. Територіальна громада; сільська, селищна рада; районі державні адміністрації; сільський, селищний голова.

 

3.2. Місцеві вибори; місцеві референдуми; участь у роботі органів державної влади; загальні збори громадян; місцеві ініціативи; громадські слухання.

 

4. Доповніть речення

4.1. Форми добровільних об’єднань органів місцевого самоврядування в Україні підлягають реєстрації у …

 

4.2. Право територіальної громади на місцеве самоврядування здійснюється шляхом … та … демократії.

 

4.3. … − представницькі органи, які створюються частиною жителів, які проживають на відповідній території у межах села, селища, міста.

 

 

5. Визначте, чи правильним є ствердження (так/ні). Якщо ні, то виправте його

 

5.1. В юридичній літературі поняття «система місцевого самоврядування» розглядається у двох значеннях – як система місцевого самоврядування взагалі і як система місцевого самоврядування конкретного села, селища, міста:

а) так;

б) ні.

 

5.2. Міські ради є другорядними елементами місцевого самоврядування:

а) так;

б) ні.

 

5.3. Органи місцевого самоврядування можуть передати частину своїх повноважень, визначену законодавством, асоціаціям місцевого самоврядування:

а) так;

б) ні.

6. Розташуйте пункти в правильному порядку відповідно до встановленої законодавством процедурою.

 

6.1. Порядок утворення органів самоорганізації населення:

а) легалізація органу самоорганізації населення;

б) розгляд сільською, селищною, міською, районною у місті (у разі її створення) радою питання про створення органу самоорганізації населення;

в) проведення зборів (конференції) жителів за місцем проживання;

г) подання ініціативною групою до сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради заяви про створення органу самоорганізації населення, протоколу зборів (конференції), жителів за місцем проживання про ініціювання створення органу самоорганізації населення;

д) обрання органу самоорганізації населення зборами (конференцією) жителів за місцем проживання на основі загального, рівного виборчого права шляхом таємного голосування жителів, які на законних підставах проживають на відповідній території.

1. ____________

2. ____________

3. ____________

4. ____________

5. ____________

 

7. Вирішіть наступні практичні завдання

 

7.1. Складіть схему: «Система місцевого самоврядування в Україні».

 

7.2. Під час громадських слухань, що проводились у місті К., жителі порушили перед депутатами міської ради питання щодо збереження зелених насаджень при забудові міста та внесли пропозицію щодо запровадження мораторію на будь-яке надання у користування земельних ділянок, розташованих на територіях зелених зон та зон відпочинку. Однак, депутати зауважили, що такі пропозиції жителів можуть бути розглянуті міською радою тільки якщо вони внесені у формі місцевої ініціативи.

Дайте юридичну оцінку ситуації. Чи є обов'язковим розгляд органами місцевого самоврядування пропозицій, які внесенні за результатами громадських слухань?

 

7.3. На місцевому референдумі було прийняте рішення щодо ліквідації трьох комунальних дошкільних навчальних закладів у м. Донецьку. Однак, депутати міської ради відмовились затвердити прийняте на референдумі рішення, посилаючись на те, що вирішення такого питання входить відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до виключної компетенції міської ради.

Дайте юридичну оцінку ситуації. Які питання вирішуються виключно місцевими референдумами? Чи потребують затвердження рішення прийняті на місцевому референдумі?

 

7.4. Обґрунтуйте тезу: «Ініціатива і бажання жителів самостійно і відповідально вирішувати питання місцевого значення є однією з умов існування місцевого самоврядування». Приведіть приклади з досвіду такої роботи жителів міста, в якому Ви живете.

 

7.5. Проаналізуйте Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», а також Рішення Конституційного Суду України від 9 лютого 2000 р. №1-рп/2000 та дайте відповідь на запитання: чи є врівноваженим статус сільського, селищного, міського голови зі статусом сільської, селищної, міської ради? Яке місце у системі місцевого самоврядування належить сільському, селищному, міському голові?

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)