АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Для студентів заочної форми навчання з нормативним та скороченим терміном

Читайте также:
  1. I ступень – объектив- центрическая система из 4-10 линз для непосредственного рассмотрения объекта и формирования промежуточного изображения, расположенного перед окуляром.
  2. I. Навчання грамоти
  3. II. Достижения и успехи, учитываемые в формировании информационной базы «Золотой фонд студентов»
  4. II. РОЛЬ РЕЛИГИИ В ФОРМИРОВАНИИ НАЦИОНАЛЬНОГО СОЗНАНИЯ
  5. III. Компетенции обучающегося, формируемые в результате освоения дисциплины
  6. III. Компетенции обучающегося, формируемые в результате освоения дисциплины
  7. III. Порядок формирования информационной базы «Золотой фонд студентов».
  8. III. Формирование тоталитарного режима
  9. Автором опыта выделен алгоритм формирования умения работать с моделями.
  10. Аграрні реформи в Україні
  11. Активне соціально-психологічне навчання у процесі формування професійної компетентності фахівця.
  12. Алгоритм формирования финансовых результатов.

 

Метою контрольної роботи є перевірка, закріплення і поглиблення знань і умінь студентів з окремих питань курсу «Комунальне право України».

Оскільки дана робота є різновидом самостійних занять, то з її допомогою здійснюється контроль за виконанням, а також виявляються і ліквідуються недоліки в організації самостійного вивчення студентами дисципліни.

Для виконання контрольної роботи студентам необхідно обрати варіант, користуючись наведеною таблицею. Його номер повинен відповідати початковій букві прізвища студента.

 

 

№ варіанту Перша буква прізвища студента
  А, К, Ф
  Б, Л, Х
  В, М, Ц
  Г, Н, Ч
  Д, О, Ш
  Е, П,Щ
  Є, Р, Ю
  Ж, С,Я
  З, Т
  І, Й, У

 

 

При вирішенні задач необхідно:

1) вивчити запропоновану ситуацію, з’ясувати всі обставини;

2) визначити на основі своїх знань, який нормативно-правовий акт необхідно застосувати в цій ситуації;

3) проаналізувати цей акт і встановити конкретну правову норму (норми), відповідно до якої повинна бути вирішена ситуація;

4) викласти письмово з обґрунтуванням (зокрема, з посиланнями на необхідний нормативно-правовий акт, прийняте рішення).

Контрольна робота повинна бути виконана мовою навчання студента, а якщо мовою навчання є російська – українською або російською мовою за вибором студента.

Обсяг роботи не повинен перевищувати 10 сторінок. наприкінці роботи наводиться список використаних нормативно-правових актів, навчальної та наукової літератури. При його оформленні слід керуватися тими вимогами та рекомендаціями, які розроблені для курсових і дипломних робіт.

Контрольна робота підписується студентом, проставляється дата її завершення. На обкладинці робиться напис: «Контрольна робота з дисципліни«Комунальне право України» студента 3-го курсу (номер, назва групи, прізвище, ім’я, по-батькові студента)».

Готову роботу необхідно направити для перевірки у встановлений графіком навчального процесу термін.

У випадку, коли контрольна робота попередньо оцінюється незадовільно, або студент отримує незалік на співбесіді, її необхідно виконати знову з урахуванням зауважень і рекомендацій викладача-рецензента.

Питання про захист роботи вирішується на співбесіді, під час якої студент повідомляє про її зміст, прийоми і методи виконання, дає пояснення щодо виявлених рецензентом недоліків і помилок. Без заліку за контрольною роботою студент не допускається до складання іспиту.

Задачі

 

Задача № 1

 

Кандидат на посаду міського голови Осипчук М. подав до місцевого суду позовну заяву про визнання недійсними виборів міського голови з огляду на таке:

1) вибори пройшли з грубими порушеннями чинного виборчого законодавства – спостерігачами і довіреними особами було зафіксовано понад 100 фактів порушень закону;

2) до виборчого бюлетеня був включений кандидат на посаду міського голови Фомін С., реєстрацію якого за незаконне використання коштів з-поза виборчого фонду було скасовано рішенням територіальної виборчої комісії, але у списку кандидатів на посаду міського голови він залишився. Як показали результати голосування, за Фоміна С. проголосувало 5400 виборців, за Осипчука М. – 5600 виборців, а за переможця виборів Хоменка В. – 17200 виборців.

На засіданні суду Хоменко В. вимагав припинити судовий розгляд справи, а в задоволенні позову Осипчуку М. відмовити на тій підставі, що він (Хоменко В.) обраний міським головою без порушень закону.

 

1. Який існує порядок оскарження результатів голосування?

2. Які органи чи посадові особи мають право розглядати звернення відносно порушень під час виборчого процесу?

3. Які особливості адміністративного провадження у справах щодо оскарження нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування передбачені у законодавстві?

4. Що може бути підставою для визнання виборів недійсними?

5. Як повинен діяти суд і чому?

6. Вирішить ситуацію, відповідь обґрунтуйте.

 

 

Задача № 2

 

Під фінансові гарантії міської ради комерційний банк надав кредити ряду комунальних підприємств-банкрутів міста. Частина цих підприємств розрахувалася з банком у визначені терміни. Однак два підприємства не змогли своєчасно повернути борги банку.

Тоді банк звернувся до міської ради з вимогою повернути йому борги цих двох підприємств за рахунок коштів міського бюджету, як це було передбачено угодою між ними.

Група депутатів міської ради вирішила звернутися за консультацією до незалежних юристів та фінансистів з метою з’ясувати питання про відповідальність міського голови та посадових осіб виконкому міської ради, які готували проект угоди про фінансові гарантії банківського кредитування комунальних підприємств.

Постійна комісія міської ради, яка контролювала виконання вищезгаданої угоди, не виявила фактів порушення законодавства з боку міського голови.

 

1. Чи дійсною є вищезгадана угода? Якщо так чи ні, то чому?

2. Які правові наслідки породжує дійсність чи недійсність цієї угоди?

3. Які підстави та порядок дострокового припинення повноважень міського голови передбачено чинним законодавством?

4. Вирішить ситуацію, надавши аргументовану відповідь.

 

 

Задача № 3

 

Під час прийому громадян та представників громадських організацій у своєму виборчому окрузі депутат обласної ради звернув увагу, що багато з них нарікає на роботу виконавчих органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій. У зв’язку із цим він направив ряд депутатських звернень до цих органів з метою отримання повної та об’єктивної інформації про практичну діяльність зазначених органів.

Згодом цей депутат вирішив провести з представниками органів, яким він адресував депутатські звернення, нараду за участю представників ЗМІ та громадських організацій. Практично всі ці представники на нараду не з’явились, мотивуючи це тим, що така форма діяльності депутата обласної ради не передбачена законом.

 

1. Чи правильно діяв депутат обласної ради? Якщо так чи ні, то чому?

2. Які права та гарантії діяльності депутатів місцевих рад встановлює чинне законодавство?

3. Які організаційні форми роботи депутатів місцевих рад Вам відомі? Охарактеризуйте їх.

4. Вирішить ситуацію. Відповідь обґрунтуйте.

 

Задача № 4

 

Виконком міської ради звернувся до господарського суду з позовом до ТОВ «Альфа» про відшкодування майнових збитків, завданих неналежним користуванням орендованого цим ТОВ приміщення у 2000 кв.м., яке перебуває у комунальної власності відповідної територіальної громади.

ТОВ «Альфа» у своєму запереченні проти позову вказало на те, що орендованому приміщенню суттєвої шкоди завдав минулорічний снігопад. Жодних документів, які б підтверджували цей факт, суду представлено не було. До того ж, ТОВ за власні кошти зробило ремонт орендованого приміщення, чим значно покращило його стан, і ані вкладати додаткові кошти на новий ремонт, ані відшкодовувати майнові збитки не збирається, адже це не його власність.

 

1. Чи правомірно звернувся виконком до господарського суду? Якщо так чи ні, то чому?

2. Які повноваження щодо управління комунальною власністю надані органам місцевого самоврядування?

3. Які об’єкти взагалі можуть знаходитись у комунальній власності? Як це врегульовано законодавством?

4. Вирішить ситуацію, обґрунтувавши свою відповідь.

 

Задача №5

 

25 листопада 2010 року до територіальної виборчої комісії селища М. надійшов протокол зборів виборців з пропозицією про відкликання депутата місцевої ради А. Наступного робочого дня комісія розглянула це питання на своєму засіданні і прийняла протокол на підтримку пропозиції про відкликання депутата. Після цього голові зборів виборців були видані підписні листи для збирання підписів на підтримку пропозиції про відкликання депутата. Протягом тижня був проведений збір підписів. 15 грудня 2010 року територіальні комісія прийняла рішення про призначення у відповідному виборчому окрузі голосування пропозиції про відкликання депутата селищної ради, визначивши днем голосування 15 січня 2011 року. У результаті голосування 63 відсотки виборців підтримали ініціативу про відкликання депутата А., про що територіальна комісія склала відповідний протокол і повідомила селищну раду, депутата А. і виборців округу.

Депутат А. не погодився із таким рішенням і звернувся до суду, адже, за його думкою, був порушений порядок внесення та розгляду ініціативи про відкликання, порушене його право знати та бути присутнім на відповідних засіданнях комісії, а також порушені строки окремих етапів процедури відкликання.

 

1. Які етапи процедури відкликання депутата та порядок їх проведення передбачені законодавством?

2. Чи була дотримана така процедура у наведеному випадку?

3. У якому порядку можуть бути оскаржені дії виборчої комісії?

4. Дайте правову оцінку ситуації.

 

Задача №6

 

Дніпродзержинський міський голова видав розпорядження про підвищення тарифів на транспортні послуги, які надаються населенню міста. Підставою стало зростання цін на паливо-мастильні матеріали на 5%, що зробило нерентабельним роботу як спеціалізованих автопідприємств, так і фізичних осіб-підприємців.

Громадянин Л. звернувся до суду з адміністративним позовом про визнання нормативно-правового акта незаконним та його скасування через те, що зміна вартості палива не є підставою для перегляду тарифів, а також відповідне розпорядження не було погоджено з Мінекономіки.

 

1. Якими нормативно-правовими актами регулюється порядок розрахунку, встановлення та зміни тарифів на транспортні послуги?

2. До компетенції яких органів відноситься право встановлювати тарифи на транспортні послуги? Чи потребують відповідні акти на погодження із органами державної влади?

3. Чи можуть бути акти органів місцевого самоврядування оскаржені членами відповідної територіальної громади у судовому порядку?

4. Яке рішення в даній ситуації прийме суд?

 

 

Задача №7

 

Авдіївський міський голова передав земельну ділянку, яка належала територіальній громаді м. Авдіївка на праві комунальної власності, в порядку приватизації фізичній особі-суб’єкту підприємницької діяльності П. під забудову магазину.

Авдіївській міській раді знадобилася ця земля для будівництва нового спортивного комплексу для дітей-сиріт, але П. стверджував, що, приватизація була здійснена законно, і саме він є власником спірної земельної ділянки. Тому міська рада звернулася до адміністративного суду із позовом про визнання цього акту незаконним.

 

1. Назвіть вимоги щодо майнових операцій з об’єктами комунальної власності.

2. Чи має право міський голова розпоряджатися землями, що перебувають у комунальній власності?

3. Чи підлягають приватизації земельні ділянки, які знаходяться у комунальній власності?

4. Дайте правову оцінку ситуації.

 

 

Задача №8

 

Громадянин С., маючи намір придбати у власність земельну ділянку, що належала на праві комунальної власності територіальній громаді с. Розівка, звернувся із відповідною заявою до Розівської сільської ради. Розглянувши цю заяву, сільська рада прийняла рішення про відчуження земельної ділянки. Із громадянином С. був укладений договір купівлі-продажу, що був посвідчений нотаріально. Але громадянин М., який також бажав придбати дану земельну ділянку, звернувся до суду про визнання відповідного рішення ради незаконним та про визнання договору купівлі-продажу недійсним через те, що земельні ділянки комунальної власності підлягають продажу на земельних торгах. Окрім того, ціна спірної земельної ділянки у договорі була визначена із порушенням чинного законодавства.

 

1. Який порядок відчуження земель комунальної власності встановлений чинним законодавством?

2. Хто має право бути покупцями земельних ділянок комунальної власності? Чи можуть земельні ділянки відчужуватися іноземцям та особами без громадянства?

3. Назвіть етапи продажу земельних ділянок на земельних торгах (шляхом аукціону).

4. Дайте правову оцінку ситуації.

 

 

Задача №9

Кіровським районним судом м. Макіївки було прийнято постанову про притягнення до адміністративної відповідальності Макіївського міського голову Л. за ст. 172-2 КпАП України. На цій підставі Макіївською міською радою було прийнято рішення про дострокове припинення повноважень голови та призначення дострокових виборів.

Л. звернувся до адміністративного суду із позовом про визнання відповідного рішення ради незаконним, адже підставою припинення повноважень може бути лише набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього, а не рішенням про притягнення його до адміністративної відповідальності.

 

1. Назвіть підстави дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови.

2. У якому випадку притягнення особи до адміністративної відповідальності може бути підставою для дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови?

3. Хто має право за наявності підстав дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови приймати відповідне рішення?

4. Хто і в якому порядку призначає позачергові вибори сільського, селищного, міського голови?

5. Дайте правовий аналіз ситуації.

 

 

Задача №10

Анадольською сільською радою на підставі ст. 77 Бюджетного кодексу України прийнято рішення «Про сільський бюджет на 2012 рік», у якому затверджені доходи та видатки сільського бюджету. Кошти, що передаються з сільського бюджету до районного або іншого місцевого бюджету, у даному рішенні затверджені не були, оскільки попередньо будь-які договори чи угоди не укладалися.

Фінансовим управлінням Волноваської районної державної адміністрації Донецької області здійснено певні власні розрахунки доходної та видаткової частин бюджету Анадольської сільської ради, які надано на розгляд сесії Волноваської районної ради Донецької області.

Спираючись на вказані розрахунки, Волноваською районною радою прийнято рішення «Про районний бюджет на 2012 рік», у якому передбачено вилучення коштів (передача коштів з сільського бюджету до районного - міжбюджетні трансферти) з бюджету Анадольської сільської ради, що призводить до очевидного дефіциту бюджету.

Анадольська сільська рада звернулася до суду з адміністративним позовом про визнання рішення незаконним.

 

1. У якому порядку здійснюється розроблення та затвердження місцевих бюджетів?

2. Якими нормативно-правовими актами регулюються міжбюджетні відносини?

3. Чи може здійснюватися передача коштів між місцевими бюджетами? Якщо так, у якому порядку?

4. Дайте правовий аналіз ситуації.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)