АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗДІЛ 1. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ УКРАЇНИ

Читайте также:
  1. B. Забезпечити спокій, лежаче положення з піднятими нижніми кінцівками.
  2. C. Надати хворому горизонтального положення тіла, ввести серцеві засоби.
  3. C. Перевести постраждалого у стабільне положення.
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  7. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  8. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  9. а) З основ законодавства України про культуру.
  10. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  11. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  12. Актуальні проблеми економічної безпеки України

ІНДИВІДУАЛЬНЕ НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНИЦІКЕ ЗАВДАННЯ

з природознавства

на тему: Україна на планеті Земля. Водойми України

 

 

студентки 1 курсу 111- Ш групи

спеціальності 6.010102

«Початкова освіта»

Данило Наталії Михайлівни

 

Харків 2013

ЗМІСТ

ВСТУП ……………………………………………………………………............3

 

РОЗДІЛ 1. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ УКРАЇНИ……………………….4

 

РОЗДІЛ 2. ВОДНІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ………………...................................6

 

2.1 Головні річкові системи України…………………………………………....6

2.2 Канали………………………………………………………………………....9

2.3 Озера і водосховища………………………………………………………...10

2.4. Чорне і Азовське моря……………………………………………………...11

 

ВИСНОВКИ …………………………………………………………………….13

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ……………………………….14

 

 

ВСТУП

 

Україна є однією із найбільших країн Європи, її площа 603,7 тис. км2.,
що становить 0,4 % площі земної суші. Чисельність населення за
показниками перепису 2002 року становить 48,3 млн. чол.

Основні джерела прісної води території України - стоки річок Дніпра, Дністра, Південного Бугу, Сіверського Дінця, Дунаю з притоками, і навіть малих річок північного узбережжя Чорного і Азовського морів. Порушення норм якостей води досягло рівнів, які ведуть до деградації водних екосистем, зниження продуктивності водойм. Велика частина населення України використовує на свої життєвих потреб недоброякісну воду, що загрожує здоров'ю нації.

Сумарна величина стоків рік України без Дунаю у середній заводностью 2005 рік становить 87,1 млрд. куб. метрів, знижуючи в маловодний рік до її 55,9 млрд. куб. метрів. На самому території держави формується відповідно 52,4 і 29,7 млрд. куб. метрів води, інші поступають із суміжних територій. Водні ресурси Дунаю складають у середніх 123 млрд. куб. метрів води роком.

Прогнозні ресурси підземних вод питних якостей розподілені території України вкрай нерівномірний і становлять 22,5 млрд. куб. метрів роком (61,7 млн. куб. метрів наступної доби), у тому числі 8,9 млрд. куб. метрів (24,4 млн. куб. метрів наступної доби) гідравлічно які пов'язані з поверховим стоком і вони становлять додаткову складову до поверхневому стоку.Водозабор підземних вод у складі прогнозних ресурсів становить 21 відсоток, що свідчить про змозі використання їх у багатьох областях.

З метою забезпечення населення і ще народного господарства необхідною кількістю води України побудовано 1087 водоймищ загальним обсягом понад 55 млрд. куб. метрів, 7 великих каналів завдовжки близько 2000 кілометрів із подачею ними понад 1000 кубометрів води витікає за секунду, 10 великих водогонів великого діаметра, якими вода вступає у маловодні регіонах України.

 

 

РОЗДІЛ 1. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ УКРАЇНИ

Положення території України в системі географічних координат фіксується координатами її крайніх точок, протяжністю території із заходу на схід та з півночі на південь. Крайня північна точкатериторії України знаходиться на державному кордоні з Російською Федерацією біля с. Грем'яч Новгород-Сіверського району Чернігівської області й має координати 52° 22' північної широти і 33° II' східної довготи. Крайньою південною точкою на суші є мис Сарич у Криму з координатами 44° 23' північної широти і 33° 44' східної довготи. Крайня західна точка знаходиться біля м. Чоп Закарпатської області та має координати 48° 05' північної широти і 22° 08' східної довготи. Крайня східна точкафіксується на околиці с. Червона Зірка Міловського району Луганської області, її координати 49° 15' північної широти і 40° 05' східної довготи. [8, с.15]

Протяжність території між крайніми точками з півночі на південь становить 893 км, а із заходу на схід — 1316 км. [1, с.106] Географічний центр України знаходиться на північно-східній околиці районного центру смт Добровеличківки в Кіровоградській області. Тут встановлено символічний знак (1990), який маэ координати 48° 23'' північної широти і 31° 10' східної довготи.

Українська держава межує із сімома країнами. На заході протяжність державного кордону з Польщею становить 642 км, із Словаччиною — 98, Угорщиною — 135 км. Західний кордон проходять по долині р. Західний Буг у зоні мішаних лісів до Волинської височини, а потім у зоні широколистяних лісів через Волинську височину і Розточчя до м. Яворова Львівської області. Далі кордон пересікає Передкарпаття, Українські Карпати у верхів'ї р. Сан і на захід від р. Уж, виходить на Закарпатську низовину, іде по долині р. Тиса, знову перетинає Українські Карпати у верхів'ї р. Черемош і пролягає через Буковину. На південному заході Україна межує з Молдовою (1222 км) у лісостеповій зоні по долині Дністра та поблизу його лівого берега по схилу Подільської височини до впадіння Пруту в Дунай. Державний кордон з Румунією (608 км) проходить по Дунаю та його Килійському гирлу до узбережжя Чорного моря.
На північному сході та сході Україна межує з Росією на протязі близько 1955 км (Брянська, Курська, Білгородська, Воронезька, Ростовська області). [8, с.22] Східна межа проходить від узбережжя Таганрозької затоки Азовського моря на північний схід до Донецького кряжа і р. Сіверський Донець; далі вона пересікає південно-західні відроги Середньоруської височини. Від Азовського узбережжя до м. Вовчанська Харківської області східна межа України перетинає степову зону, а від Вовчанська до широти селища Лужки Сумської області — лісостепову.

На півночі Україна межує з Білоруссю (1084 км). Північна межа проходить по Поліській низовині в зоні мішаних лісів. Загальна протяжність сухопутних кордонів України становить близько 5684км. Чорноморський кордон має довжину 1559, Азовський — 400 км. Загальна протяжність сухопутних і морських кордонів становить 7643 км. Країна має широкий, більш як 2590-кілометровий вихід до країн Центральної і Західної Європи, з якими її сполучають дев'ять залізничних ліній. По Дунаю здійснюються зв'язки з Румунією, Болгарією та іншими країнами Дунайського басейну. Через порти Чорного й Азовського морів наша країна має зв'язки з багатьма країнами Європи, Азії, Африки й Америки. [9, с. 6]

Територією України проходять Транс'європейський нафтопровід, газопровід, лінії високовольтних електропередач, електрифіковані залізниці, що сполучають нашу країну із сусідніми державами.

З географічним положенням України пов'язані різноманітність природних умов і природних ресурсів, умови господарської діяльності.

Територія України розташована у помірному поясі Північної півкулі, чим визначаються головні риси її фізико-географічних умов. Вона знаходиться в межах грандіозних тектонічних структур: давньої докембрійської Східно-Європейської платформи та Альпійсько-Гімалайського складчастого поясу. [9, с. 8] Ці різновікові геологічні структури у свою чергу поділяються на структури менших розмірів, з чим пов'язана різноманітність геологічної будови території України та її багатство на корисні копалини. Тут представлені всі геологічні породи, якими збудована земна кора: від найдавніших, архейських, до четвертинних (антропогенових), сучасних. Давня платформа перекрита горизонтально залягаючими товщами порід палеозойського, мезозойського та кайнозойського віку, тому в сучасному рельєфі вона виражена обширною Східно-Європейською рівниною. Ділянки Альпійсько-гімалайського складчастого поясу в межах України представлені Карпатськими та Кримськими горами. На південь від Кримських гір знаходиться глибока Чорноморська западина. Належність більшої частини території України до Східно-Європейської докембрійської платформи зумовлює рівнинність її поверхні: 70 % її площі займають низовини, 25 % — височини; лише 5 % площі займають гори. [9, с. 9]

Через Україну проходить вісь високого тиску Євразійського материка, її територія перебуває під впливом повітряних мас західного циклонального переносу, що переважає протягом року, а також повітряних мас, що пов'язані з впливом Азорської та Азіатської областей високого тиску. Крім циклонів з Атлантики, на територію України приходять циклони із Середземномор'я, повітряні маси, що формуються над Арктикою, Середньою і Малою Азією.
З географічним положенням, розмірами і складом території пов'язана різноманітність природних, природно-ресурсних, етнічних, соціальних, економіко-географічних, політико-географічних особливостей України

РОЗДІЛ 2. ВОДНІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)