АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Громадянство України і статус іноземців. обов'язки, які закріплені для громадян третьої держави, які мають на території даної держави найсприятливіший статус'

Читайте также:
  1. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  2. IV. Оториноларингологический статус
  3. а) З основ законодавства України про культуру.
  4. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  5. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  6. Административная юрисдикция таможенных органов при производстве по делам о нарушении таможенных правил (НТП). Правовой статус субъектов и участников производства по делам о НТП.
  7. Административно-правовой статус граждан. Основные права и обязанности граждан в сфере государственного управления.
  8. Административно-правовой статус иностранных граждан и лиц без гражданства.
  9. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  10. Адміністративно-правовий статус суб’єкта звернення.
  11. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  12. Аналіз Закону України « Про державну службу»

обов'язки, які закріплені для громадян третьої держави, які мають на території даної держави найсприятливіший статус'. Застосовується також режим взаємності, вказівка та можливість якого містяться у частині третій ст. 2 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства». Так, якщо іноземною державою встановлено обмеження шодо реалізації прав і свобод громадянами України Кабінет Міністрів України може прийняти рішення про встановлен-ня відповідного порядку реалізації прав і свобод громадянами цієї держави на території України. Таке рішення набирає чинності після його опублікування. Воно може бути скасоване, якщо відпадуть підстави, за яких воно було прийняте.

Іноземці та особи без громадянства за станом перебування в Україні поділяються на три категорії: ті, що постійно проживають в Україні; ті, які працевлаштувались на визначений термін (тимчасове проживання); ті, які тимчасово перебувають на її території. У ст. 3 закону ска­зано, що іноземці та особи без громадянства можуть у встановленому порядку іммігрувати в Україну на постійне проживання або прибути для працевлаштування на визначений термін, а також тимчасово пе-ребувати на її території.

Іноземцям та особам без громадянства може бути надано приту-лок. Згідно з п. 26 ст. 106 Конституції України рішення про надання притулку в Україні приймає Президент України. Водночас законодав-чої бази про порядок надання притулку іноземцям та особам без гро­мадянства досі не створено.

Притулок — це сукупність правових норм, які регулюють суверенне право держави допускати на територію, давати дозвіл на перебування іноземця або особи без громадянства, що переслідується за політичними, етнічними, релігійними чи іншими мотивами (з обмеженнями, які випли-вають з міжнародного права), за гарантії відмови від видачі та вислан-ня до тієї країни, де їм може загрожувати небезпека, забезпечувати ко-ристування тими самими правами и свободами, а також: виконання тих самих обов'язків, які мають громадяни держави, за винятками, встановленими конституцією, законами, міжнародними договорами, судовою практикою тощо1.

1 Міжнародне право: Основні галузі / За ред. В. Г. Буткевича. — К., 2004. — С. 181.

2 Чехович С. Б. Елементарний курс міграційного права України: Конспект лекцій:
Навч. посіб. для студ. вищих навч. закладів. — К., 2004. — С. 160.

ИЗ


Розділ 12

До основних прав та свобод іноземців та осіб без громадянства відно-сять право на: інвестиційну та підприємницьку діяльність; трудову діяльність; на відпочинок; охорону здоров'я; освіту; користування досягненнями культури; участь у об'єднаннях громадян, свободу совісті; права у шлюбних і сімейних відносинах. Іноземці та особи без громадянства можуть відповідно до законодавства України мати у власності будь-яке майно, успадковувати і заповідати його.

Слід зазначити, що правовий статус іноземців та осіб без грома­дянства, які постійно проживають в Україні, і правовий статус іно­земців та осіб без громадянства, які тимчасово перебувають на їїтери-торії, різняться саме в обсязі перелічених прав і свобод. Так, право на участь в об'єднаннях громадян належить лише іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні. Вони мають право вступати на загальних з громадянами України підставах до ле-галізованих об'єднань громадян, якщо інше не передбачено законами України і якщо це передбачено статутами цих об'єднань. Іноземці та особи без громадянства не можуть бути членами політичних партій України.

Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, користуються медичною допомогою нарівні з громадянами України. Іншим іноземцям та особами без громадянства така допомо-га надається у порядку, який визначає Кабінет Міністрів України.

Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, мають право працювати на підприємствах, в установах і ор-ганізаціях або займатися іншою трудовою діяльністю на підставах і в порядку, встановлених для громадян України. Іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну для працевлаштування на виз-начений термін, можуть займатися трудовою діяльністю відповідно до одержаного у встановленому порядку дозволу на працевлашту­вання.

Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, мають право на підставах і в порядку, встановлених для гро­мадян України, одержати жиле приміщення, якщо інше не передба­чено законодавством України. Право власності на житло іноземці та особи без громадянства набувають відповідно до законодавства України.

Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, мають право на освіту на рівні з громадянами України. Всі інші іноземці та особи без громадянства оплачують свое навчання,


Громадянство України і статус іноземців

якщо інше не передбачено законодавством України та міжнародними договорами України.

Іноземці та особи без громадянства мають також право на соціаль-ний захист, водночас на одержання пенсії та інших видів соціальної допомоги відповідно до законодавства України та міжнародних дого-ворів України. Потрібно зазначити, що у разі коли для призначення пенсії потрібен певний стаж роботи, іноземцю та особі без громадян­ства на підставах і в порядку, встановлених законодавством України і міжнародними договорами України, може зараховуватися стаж робо­ти за кордоном.

Іноземці та особи без громадянства можуть уклада™ і розривати шлюби з громадянами України та іншими особами відповідно до за­конодавства України. Вони мають рівні з громадянами України права і обов'язки у шлюбних і сімейних відносинах.

Для захисту своїх особистих, майнових та інших прав іноземці та осо­би без громадянства мають право на звернення до суду та до інших дер-жавних органів. У судочинстві вони як учасники процесу користуються тими самими процесуальними правами, що й громадяни України.

На іноземців та осіб без громадянства покладаються і певні обов'яз­ки. Передусім вони зобов'язані неухильно додержуватися Консти-туції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Іноземці та особи без громадянства зобов'язані також при здійсненні своїх прав і свобод не завдавати шкоди національним інте­ресам України, правам, свободам і законним інтересам її громадян та інших осіб, які проживають в Україні; не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ними збитки. Щодо оподаткування, то іноземці та особи без громадянства сплачують по-датки і збори відповідно до законодавства України та міжнародних договорів.

Водночас іноземці та особи без громадянства обмежені в реалізації деяких прав та обов'язків. Зокрема, вони не можуть призначатися на деякі посади або заиматися певною трудовою діяльністю, якщо відповідно до законодавства України призначення на ці посади або заняття такою діяльністю пов'язане з належністю до громадянства України.

Іноземці та особи без громадянства не можуть обирати і бути обраними до органів державної влади та місцевого самоврядування, а також брати участь у референдумах.


Розділ 12

На іноземців та осіб без громадянства не поширюється загальний військовий обов'язок, вони не проходять військову службу в Зброй-них Силах України та інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України.

Іноземці та особи без громадянства можуть в'їжджати в Україну за дійсними паспортними документами. При цьому вони повинні одер-жати у встановленому порядку в'їзну візу, якщо інше не передбачено законодавством України.

В'їзд в Україну іноземцю та особі без громадянства не дозволяється:

— в інтересах забезпечення безпеки України або охорони гро-мадського порядку;

— якщо це необхідно для охорони здоров'я, захисту прав і закон­них інтересів громадян України та інших осіб, які проживають в Ук­раїні;

— якщо при порушенні клопотання про в'їзд в Україну він подав про себе явно неправдиві відомості або підроблені документи;

— якщо його паспортний документ, віза підроблені, зіпсовані чи не відповідають встановленому зразку або належать іншій особі;

— якщо він у пункті пропуску через державний кордон України порушив правила перетинання державного кордону України, митні правила, санітарні норми чи правила або не виконав законних вимог посадових осіб Державної прикордонної служби, митних та інших ор-ганів, що здійснюють контроль на державному кордоні;

— якшо встановлено факти порушення ним законодавства
України під час попереднього перебування в Україні (частина друга
ст. 25 закону).

Іноземці та особи без громадянства виїжджають з України за дійсними паспортними документами.

Виїзд з України іноземцю та особі без громадянства не дозволяється, якщо:

— стосовно нього ведеться дізнання чи досудове слідство або кримінальна справа розглядається судом — до закінчення провад-ження у справі;

— його засуджено за вчинення злочину — до відбування покаран-ня або звільнення від покарання;

— його виїзд суперечить інтересам забезпечення безпеки
України — до припинення обставин, що перешкоджають виїзду.

Виїзд з України іноземця та особи без громадянства може бути відкладено до виконання ним майнових зобов'язань перед фізични-ми та юридичними особами в Україні (ст. 26 закону).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)