АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні основи безпосереднього народовладдя. нятті державних рішень, а також пряму участь у реалізації цих рішень, здійсненні народного контролю1

Читайте также:
  1. Беляневич О. А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти). – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 592 с.
  2. Визначення осідання грунту основи масивних ГТС.
  3. Економічні основи переходу від споживацького до виробляючого господарств
  4. За якою формулою визначаються додаткові вертикальні напруження в ґрунті основи від дії зосередженої сили, що прикладена на поверхні ґрунту?
  5. Законодавчі основи забезпечення життєдіяльності осіб похилого віку
  6. Заняття 14. Правові основи рекламної діяльності (Семінар-дискусія).
  7. Змістовий модуль 2. Організаційно-правові основи підприємницької діяльності
  8. Змістовий модуль 2. Фізіологія ВНД. Основи генетики.
  9. Кейнсіанська теорія: загальні теоретичні передумови.
  10. Класична й кейнсіанська моделі макроекономічної рівноваги .основні теоретичні пол.
  11. Класична теорія: загальні теоретичні передумови.
  12. Конституційні основи державного ладу України

нятті державних рішень, а також пряму участь у реалізації цих рішень, здійсненні народного контролю1.

На думку М. Фарберова, «пряме народовладдя означав пряме во-левиявлення народних має при розробці й прийнятті державних рішень, а також їх пряма участь у впровадженні цих рішень у життя, здійсненні народного контролю»2.

Г. Шахназаров розумів під безпосередньою демократією порядок, за якого рішення приймаються на основі прямого і конкретного во-левиявлення всіх громадян3. Досить часто в науці конституційного права вживаються загальні визначення безпосередньої демократа, такі як пряма участь народних має у вирішенні справ держави і суспільства.

М. Чудаков визначав, що «безпосередня демократия — це суспільні відносини, в межах яких здійснюється широкий комплекс способів участі громадян в управлінні справами держави і суспільства, в ре-зультаті чого воля громадянина (колективу) безпоеередньо, тобто без обов'язкової допомоги обраних (призначених) у державні органи представників впливає на формування державно! політики та її здійснення, а також створює представницьку систему і вирішально впливає на її функціонування»4.

Сучасні російські учені Ю. Дмитрієв і В. Комарова вважають, шо «безпосередня демократия являє собою суспільні відносини, що ви-никають у процесі розв'язання певних питань державного та суспільного життя суб'єктами державної влади, правомочними вира-жати їх суверенітет шляхом безпосереднього владного волевиявлен-ня, яке полягає у загальному виконанні (в масштабах питання, шо вирішується) і не потребує ніякого затвердження»5.

В. Погорілко, розглядаючи безпосереднє народовладдя як на-лежність влади народу, її здійснення і захист, давав таке визначення: «Безпосереднє народовладдя — самостійна реалізація народом влас-

Коток В. Ф. Проблемьі развития непосредственной демократии в Советском государ­стве: Автореф. дис.... д-ра юрид. наук. — М., 1965. — С. 3. >

Фарберов Н. П. Демократия развитого социалистического общества. — М., 1975. — С. 19.

Шахназаров Г. X. Социалистическая демократия. — М., 1974. — С. 137.

Чудаков М. Ф. Правовьіе проблемьі участия личности в осуществлении непосредст­венной демократии в СССР: Дис.... канд. юрид. наук. — X., 1982. — С. 35.

Комарова В. В., Дмитриев Ю. А. Референдум в системе народовластия. — М., 1995. — С. 28.


Розділ 13

ної волі щодо власних інтересів, власної долі (у цілому чи щодо час-тини суспільства або окремих осіб) або щодо інших народів і держав за їх згодою при сприянні політичних партій, їхніх блоків, інших складових механізму безпосередньої демократії або без них»1. Характерними рисами безпосередньої демократії є:

— пряме волевиявлення народу, тобто участь громадян у прийнятті
рішень, здійсненні влади від його імені;

— прийняття рішення обов'язкового, імперативного характеру.
Результата народного волевиявлення у визначених Конституцию та
законами України формах безпосередньої демократії є обов'язкови-
ми2.

Найбільш адекватним сучасному розвиткові суспільних відносин могло б бути таке визначення безпосередньої демократії. Пряме народовладдяце система форм безпосереднього вільного воле­виявлення народу як носія суверенітету і единого джерела влади в Україні шляхом його прямої участі відповідно до Конституції та законів України у прийнятті політико-правових рішеньформуванні представницьких органів державної влади та органів місцевого самовря-дування і безпосередньому прийнятті (затвердженні) владних рішень (законів) з передбачених Конституцією та законами України питань.

Важливим для розуміння сутності безпосереднього народовладдя є врахування того, що відповідно до змісту Конституції безпосереднє народовладдя як волевиявлення народу може здійснюватись як наро­дом загалом, так і його певними частинами або спільнотами зокрема. Так, прямим волевиявленням народу вважається і волевиявлення територіальних громад. Місцеві вибори і референдуми є волевияв­ленням територіальних громад, які відповідно до ст. 141 Конституції України є основою, пріоритетним суб'єктом місцевого самовряду-вання, і нерідко називаються виявами локальної, місцевої демократії.

Конституція визначає як загальні принципи безпосередньої демо­кратії, так і інституціональні (спеціальні), зокрема принципи виборів, референдумів тощо. Пріоритетними є природно загальні принципи, притаманні всім або більшості форм безпосереднього на­родовладдя.

1 Виборче право України: Навч. посіб. / За ред. В. Ф. Погорілка, М. I. Ставнійчук. —
К., 2003.

2 Офіційний вісник України. — 2005. — № 41. — Ст. 2605.


Теоретичні основи безпосереднього народовладдя

Відповідно до Основного Закону загальними принципами безпосе-редньої демократа є: принципи суверенності народу; єдиновладдя на­роду; повновладдя народу; безпосереднього волевиявлення народу; поєднання безпосередньої і представницької демократа; пріоритет-ності безпосереднього народовладдя в системі демократа; політично-го плюралізму; конституційності й законності; загальності у здійсненні безпосереднього народовладдя; рівності у здійсненні без­посереднього народовладдя; принцип реальности безпосереднього народовладдя; гарантованості безпосереднього народовладдя та його захисту.

Принцип суверенності (суверенітету) народу означав верховенст­во влади народу, відсутність над ним іншої суспільної влади всередині країни або за її межами, в міжнародних відносинах. Він закріплений у ст. 5 Конституції України. Цей принцип утвердився з прииняттям Декларації про державний суверенітет України1, Акта проголошення не-залежності України2, а згодом — чинної Конституції України.

Суверенітет народу (нації) означав верховенство влади народу як щодо політичних інститутів (партій, держави), так і щодо еко-номічних, ідеологічних, соціальних та інших структур і окремих спільностей, а також незалежність, рівноправність у відносинах з іншими народами і державами.

Принцип єдиновладдя народу означав, що народ в, як зазначається у ст. 5 Конституції, единим джерелом влади в Україні. Політичні партії, їхні блоки, державні органи й організації, засоби масової інформації та інші інститути суспільства і держави сприяють здійсненню влади народом, тобто безпосередньому народовладдю, проте единим джерелом влади (повноважень), яку отримують органи державної влади та органи місцевого самоврядування, є народ, його воля. Воля народу втілюється в нормах Конституції, законах та інших правових актах.

При цьому для суспільства важливо, шоб ця воля відображала во­лю більшості громадян України і при цьому були враховані інтереси всіх соціальних груп, до того ж своєчасно, повно і на всій території країни. Значною мірою це залежить від політичних партій, які спри­яють формуванню і виявленню політичної волі громадян.

1 Відомості Верховної Ради УРСР. — 1990. — № 31. — Ст. 429.

2 Відомості Верховної Ради Украши. — 1991. — № 38. — Ст. 502.


Розділ 13

Принцип повновладдя народу означав, що народ є единим джерелом політичної влади в Україні в усіх сферах діяльності суспільства і дер-жави і що органи держави й місцевого самоврядування отримують насамперед владу безпосередньо від народу, що влада партій поши-рюється лише на їх членів, і від імені народу можуть виступати лише органи, обрані (сформовані) й уповноважені народом. А сутністю принципу повновладдя народу у сфері безпосередньої демократа є, звичайно, право народу вирішувати будь-які суспільні питання, за винятками, встановленими Конституцією і законами.

Принцип безпосереднього волевиявлення народу означав можливість прийняття ним рішень безпосередньо шляхом голосування чи в інший передбачений законодавством спосіб при формуванні органів державної влади або органів місцевого самоврядування, прийнятті Конституції і законів або внесенні змін до них тощо.

Нині спостерігається деяке відсторонення від організації процесу волевиявлення народу всіх державних структур. Однак їм належить здебільшого допоміжна роль, наприклад, сприяння в організації ви-борів.

Принцип поєднання безпосередньої і представницької демократа надає можливість обговорення і вирішення одних і тих самих питань загальнонаціонального (загальнодержавного) або місцевого значення як безпосередньо народом шляхом референдуму чи в іншій формі, так і органами державної влади та органами місцевого самоврядуван­ня.

Принцип пріоритетності безпосереднього народовладдя означає пріоритет безпосередньої демократа щодо представницької через ії походження, зміст, юридичну вагу актів та інші обставини. Вищим виявом пріоритетності безпосередньої демократа є прийняття кон-ституцій шляхом загальнонаціонального референдуму та внесення до них змін, вирішення на референдумі питань суверенітету, незалеж-ності держав, територіальних змін тощо.

Принцип політичного плюралізму у здійсненні безпосереднього народовладдя охоплює насамперед багатоманітність форм безпосе­реднього народовладдя (вибори, референдуми, народні обговорення тощо), а також можливість політичної діяльності існуючих політич-них партій, за винятком діяльності, забороненої Конституцією і зако­нами, а також можливість утворення нових політичних партій і громадських організацій і вступу до них. Адже відповідно до части-ни другої ст. 36 Конституції України саме політичні партії сприяють


Теоретичні основи безпосереднього народовладдя

формуванню політичної волі громадян, беруть участь у виборах, на-самперед, висуваючи кандидатів на виборах та у інших передбачених законах формах.

Принцип конституційності безпосереднього народовладдя — це мож-ливість визначення його найважливіших засад і зокрема самих прин-ципів та встановлення певних, зазвичай у виняткових випадках, об-межень насамперед і переважно Конституцією України. Наприклад, відповідно до ст. 37 Конституції України утворення і діяльність політичних партій та громадських організацій, програмні цілі та дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну консти-туційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і те-риторіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоп-лення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалю-вання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, забороняються. Право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переко-нань та право на інформацію можуть бути також обмежені законом у інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання правопорушенням чи зло-чинам, охорони здоров'я населення, захисту репутації або прав інших людей, запобігання розголошенню інформації, отриманої конфіденційно або для підтримання авторитету й неупередженості правосудия (ст. 34 Конституції України).

Розвиток і конкретизація положень Конституції України щодо безпосереднього народовладдя, зокрема визначення порядку організації і проведення виборів, референдумів та інших форм безпо­середнього народовладдя, статус інститутів, які забезпечують їх здійснення та гарантії, відповідно до положень самого Основного Закону врегульовуються законами.

Принцип загальності у здійсненні безпосереднього народовладдя озна­чав, що кожен громадянин України має право брати участь у здійсненні влади незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального похо-дження, майнового стану, місця проживання тощо.

Принцип рівності у здійсненні безпосередньої демократа означає рівні умови для всіх суб'єктів безпосереднього народовладдя, зокрема з-поміж кандидатів, виборців та інших суб'єктів та учасників вибор-чого та інших процесів, рівність їх прав, повноважень, рівність голосів виборців під час голосувань тошо. Засадами цього принципу


Розділ 13

є конституційні положення про те, що усі люди рівні й вільні у своїй гідності та правах і що громадяни України мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом (ст. 24).

Принцип реальності безпосереднього народовладдя означає відповідність Конституції і законам та міжнародним стандартам існу-ючих суспільних відносин у сфері безпосереднього народовладдя, їхній справжній демократизм. Відтак це насамперед дотримання періодичності проведення виборів та застосування інших форм без­посереднього народовладдя, зокрема референдумів, справжній демо­кратизм виборчого і референдного процесів, тобто порядку прове­дення виборів і референдумів, та інших форм безпосереднього наро­довладдя. Реальність безпосереднього народовладця — дотримання як загальних, так і спеціальних (інституційних) принципів безпосе­реднього народовладдя, передбачених Конституцією і законами.

Принцип гарантованості безпосереднього народовладдя полягає у його захищеності, непорушності, недоторканності. Цей принцип безпосередньо встановлюється Конституцією і законами. Так, уст. 71 Конституції України зазначається, що виборцям гарантується вільне волевиявлення. Чинне законодавство про вибори, референдуми та інші форми безпосереднього народовладдя передбачає систему нор-мативно-правових і організаційно-правових гарантій здійснення без-посередньої демократа.

Поряд із загальними принципами безпосереднього народовладдя Конституцією і законами України передбачаються спеціальні (інсти-туційні), зокрема принципи виборів, референдумів тощо. Детально про це йтиметься у наступному розділі.


Розділ 14


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)