АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Місцеве самоврядування в Україні

Читайте также:
  1. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  2. Аграрні реформи в Україні
  3. Аналітична оцінка людського потенціалу в Україні та країнах світу
  4. Антимонопольне законодавство в Україні.
  5. Бароковий світогляд в Західній Європі та Україні
  6. Блок 8-23. ГЕОЕКОЛОПЧНА СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ.
  7. Валютна політика України в сучасних умовах. Органи валютного контролю в Україні.
  8. Вибір моделей макроекономічної політики в Україні.
  9. Вибори в Україні
  10. Вибори в Україні
  11. Вибори в Україні
  12. Вибори в Україні

соціальною та правовою державою. Воно також свідчить про ро-зуміння цінності місцевого самоврядування, яке забезпечує здійснен-ня Українським народом своєї влади, реалізацію прав громадян на участь в управлінні державними та місцевими справами, а також інших прав людини і громадянина.

Отже, місцеве самоврядування є явищем багатогранним, шо зу-мовлює наявність яскравої палітри доктринальних підходів до цього феномену. Але наведені нами лише деякі ознаки, формальні прояви, атрибути та критерії місцевого самоврядування повною мірою підтверджують зроблений у вітчизняній науці висновок про те, що за своею суттю місцеве самоврядування є одним з основоположних принципів конституційного ладу і складових його системи, формою народовладдя, притаманною територіальним спільнотам суспільст-ва — територіальним громадам. Зміст місцевого самоврядування по-лягає насамперед і головним чином у самостійному та під свою відповідальність вирішенні територіальними громадами питань місцевого значення. За формою місцеве самоврядування — це насам­перед волевиявлення територіальних громад, що здійснюється шля­хом виборів, референдумів чи в інших формах або через утворювані ними органи1.

Такий різнобічний підхід (за сутністю, змістом та формою) до місцевого самоврядування дає змогу відповісти на деякі спірні питання сучасної конституційно-правової науки, серед яких — питання про те, чим є місцеве самоврядування з погляду права.

26.2. Основні теорії походження

місцевого самоврядування.

Сучасна концепція місцевого самоврядування*

Формування науки про місцеве самоврядування — складний діалектичний процес. Досягненню мети найбільш повного охоплен-ня історико-філософських та політико-юридичних аспектів феноме-

1 Погорілко В. Ф. Муніципальне право як галузь права // Муніципальне право України: Шдручник / За ред. В. Ф. Погорілка та О. Ф. Фрицького. — К., 2006. — С. 7. * Авторська позиція, викладена у даній частині цього підрозділу, не є спільною думкою членів авторського колективу цього підручника.


Розділ 26

на місцевого самоврядування сприяє розгляд відповідних соціальних ідей та наукових теорій (концепцій) про походження місцевого само­врядування.

Ідейним джерелом місцевого самоврядування є вчення про природне право, яке з часів античності є важливою філософсько-іде-ологічною течією. Еволюціонуючи від наївних уявлень до фундамен-тальної системи науково обгрунтованих поглядів і правових прин-ципів, природне право, безсумнівно, мало суттєвий вплив на ідею місцевого самоврядування. Суть теорії природного права прояв­ляемся в уявленнях про справедливість, які втілені в загальнолюдсь-ких принципах свободи та рівності.

Думка про місцеве самоврядування та його співвідношення з державною владою почала розвиватися ще в середньовічній Європі. У полеміці з теорією абсолютизму, яка упродовж багатьох століть панувала в Європі, на початку XVII ст. німецький юрист і теоретик держави Й. Альтузіус розробив федеральну теорію народного суве-ренітету та субсидіарності в організації влади. Союз індивідів, які добровільно об'єднались у сім'ї та корпорації, на його думку, утво-рює громаду, союз громад — провінцію, союз провінцій і міст — державу. Суверенітет, право верховенства при цьому зберігає увесь народ. Уся ієрархія соціально-політичних структур з низового рівня громад і міських комун, які добилися самоврядування, до всезагаль-ного союзу, держави, осмислювалася Й. Альтузіусом як система федеративних утворень, союзів, створених на договірних засадах1. Його теорія вимагала, аби децентралізовані політичні одиниці мали якомога більше автономії щодо реалізації права й управління. Тільки коли нижчі політичні одиниці були не в змозі виконати поставлені перед ними завдання, компетенція по реалізації права і управління переходила б до відповідного вищого політичного об'єднання2. Ідеї Й. Альтузіуса були прогресивними та рево-люційними для свого часу, і водночас вони не втратили своєї акту-альності й сьогодні. Елементи концепції субсидіарності тією чи іншою мірою притаманні усім теоріям, які сповідують принципи

1 Каменская Г. В. Альтузиус Йоханнес // Федерализм: Знциклопедия. — М., 2000. —
С. 46-47.

2 Вюртенбергер Т. Європейська ідея субсидіарності як основа регіоналізації, децент-
ралізації та деконцентрації // Організація регіональної та місцевої влади: досвід дер­
жав — членів Європейського Союзу та вибір України. — К., 2000. — С. 5-6.


Місцеве самоврядування в Україні

переміщення центру навантаження соціальної і політичної організації на первинні спільності, стверджуючи переваги самовря­дування, цінності соціальної солідарності і відповідальності. По суті, сформульований ним принцип субсидіарності набув свого визнання лише в другій половині XX ст. у рамках Ради Європи.

Також на становлення теорій місцевого самоврядування мали знач-ний вплив представники утопічного соціалізму та комунізму (Т. Мор, Т. Кампанелла, III. Фур'є, Р. Оуен, А. Сен-Сімон, Ж.-Ж. Руссо та ін.).

Значного поширення набули погляди Т. Джеферсона на самовря­дування невеликих громад як на ідеальну форму державності, які він називав «республіками в мініатюрі». Вони сформувались у кон-цепцію, за якою муніципалітети визнавалися четвертою владою, яка контролюється лише законом та судом і яка не підпорядковується урядові та його органам у центрі і на місцях.

Пізніше, в 1790 р., ідеї організації громадського самоврядування були сформульовані французом Туре, який виділив дві основні про-блеми вчення про місцеве самоврядування: поняття про власні гро-мадські справи та справи державні, які делеговані державою органам місцевого самоврядування.

У процесі становлення та розвитку муніципальної науки сформу-валося кілька наукових теорій (концепцій) походження місцевого самоврядування, які по-різному тлумачать сутність цього інституту, особливості його взаємовідносин з державою. У XIX ст. місцеве са­моврядування, яке передбачає певну автономію, уособленість гро-мади в механізмі публічної влади, природно стае гаслом більшості політичних рухів та політичних реформ. Одним із перших, хто при­вернув увагу до цих проблем, був А. Токвіль, ідеалом якого було суспільство, шо функціонує як сукупність багатьох вільних та самоврядних асоціацій і громад. Сформульована ним та його послідовниками теорія природних прав вільної громади виникла на початку XIX ст. як реакція на чиновницьке управління з усіма нега-тивними наслідками, коли увага теоретиків філософії держави та права перемістилася з конституційної монархії на представницьку демократію як прогресивніше втілення ідей правової держави, ко­ли в політичній та філософсько-правовій думці відбулися суттєві зміни поглядів на проблеми демократа та суспільної свободи. Представниками цієї теорії були Г. Арене, Н. Гербер, О. Гірке, А. де Токвіль, О. Лабанд, Мауренбрехер, Е. Мейєр, О. Ресслер, Шефф-ле, Б. Чичерін та ін.


Розділ 26

Ця теорія поряд з трьома загальновизнаними конституційними гілками влади (законодавчою, виконавчою та судовою) вимагала виз-нати й четверту — громадівську (муніципальну) гілку влади. Громада має право на самостійне та незалежне від центральної влади існуван-ня за своею природою, причому держава не утворює, а лише визнає и. За А. де Токвілем, громада є тим «об'єднанням, яке найбільше відповідає самій природі людини, бо скрізь, де збиралися разом лю­ди, громада виникає нібито сама собою. Є королівства та республіки, які створює людина; громада, здається, виходить просто з рук Гос-подніх»1. У системах урядування, заснованих на принципах децент-ралізації та самоврядування, він убачав реальну альтернативу дер-жавній автократа.

Отже, перші концепції локально!' демократа виходили саме з ро-зуміння місцевого самоврядування як самостійного виду публічної влади — публічної влади територіальної громади (муніципальної вла­ди). Найбільш поширена у ті часи теорія вільної громади мала суттєвий вплив на розвиток законодавства першої половини XIX ст., знайшовши свое відображення в положеннях Конституції Бельгії 1831 р. про особливу «громадівську» владу, а також у розробленій франкфуртськими Національними зборами Конституції 1849 р., яка містила статті про особливі основні права громад.

На думку прихильників зазначеної теорії, соціальна основа муніципальної влади (місцевого самоврядування) — громада з її зви-чаєвим правом як територіальний колектив людей, що проживають спільно, сформувалася раніше за державу, яка у свою чергу є «феде-рацією» громад. Громада є інституцією, рівною державі. Громада має самостійне, природне право на існування. Тому право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення, регу-лювати свої власні справи без втручання держави має природнии та невідчужуваний характер (за певною аналогією з природними права­ми людини). Права громади на самоврядування апріорним шляхом виводилися з самої природи громади (вони належать громаді в силу її природи або даруються Творцем). Обгрунтовуючи свободу та неза-лежність громади, ця теорія зверталася до історії середньовічних гро­мад — вільних міст, їх боротьби за незалежність проти феодальної держави.

1 Токвіль А. Про демократію в Америці. — К., 1999. — С. 63-64. 686


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)