АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ VII. Функції конституційного права України. відповідно до своїх обов'язків; по-третє, належне застосування поло-жень Конституції при здійсненні своїх функцій і повноважень орга­нами державної влади та

Читайте также:
  1. I. Значение владения движимыми вещами (бумагами на предъявителя и правами требования как вещами)
  2. I. Общее понятие о вещных правах на чужую вещь
  3. I. Права угодий в чужих имениях и общее понятие о сервитутах
  4. II. Общее понятие об ограничениях права собственности
  5. II. Права и обязанности Нанимателя
  6. II. Права и обязанности Сторон
  7. II. Права Исполнителя, Заказчика и Обучающегося
  8. II. Права Исполнителя, Заказчика и Обучающегося
  9. II. Способы приобретения права собственности на движимые вещи
  10. III. Виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення
  11. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  12. III. Залог (заклад) движимости, ипотека движимости и залог права

відповідно до своїх обов'язків; по-третє, належне застосування поло-жень Конституції при здійсненні своїх функцій і повноважень орга­нами державної влади та органами місцевого самоврядування та іншими суб'єктами конституційного права шляхом прийняття перед-бачених Конституцією законів України, актів Президента України то-що1.

Дійсно, реалізація норм конституційного права, як і реалізація чинної Конституції, дають уявлення про реалізацію основних функцій конституційного права. Втім категорії «реалізація норм конституційного права», «реалізація Конституції України» та «ре­алізація функцій конституційного права», навіть за умови їх спорідненості, не можуть вважатися тотожними, оскільки поняття функцій галузі права є набагато ширшим від поняття її складових елементів — норм та основного джерела конституційного права, що об'єктивізує ці норми.

Отже, реалізація функцій конституційного права — це напрями і види впливу конституційного права на суспільні відносини шляхом впливу йо-го суті, змісту і форм на вольову поведінку або діяльність суб'єктів кон­ституційного права, або на умови перебування цих суб'єктів у певному стані чи статусі (режимі) незалежно від їх волі.

Реалізація функцій конституційного права відбувається у певних формах, пов'язаних із дотриманням, виконанням, використанням норм конституційного права, а також їх застосуванням.

Важливою проблемою реалізації функцій конституційного права є дослідження об'єктивно існуючого механізму реалізації цих функцій. Як зазначає Ю. М. Тодика, недостатньо мати матеріальні норми, розвинену систему законодавства, потрібні також чіткі ме-ханізми їх втілення в життя2. Дійсно, навіть положення ст. 8 Консти­туції України про пряму дію Основного Закону не вирішує проблеми реалізації функцій конституційного права.

Проблема механізму реалізації функцій конституційного права на сьогодні залишається малодослідженою. Втім вітчизняні та за-

1 Проблеми реалізації Конституції України: Теорія і практика / Відп. ред.
В. Ф. Погорілко. — К., 2003. — С. 3-4.

2 Тодика Ю. М. Конституція України: Проблеми теорії і практики. — X., 2000. —
С. 336-337. -


7.3 Реалізащя функщи конституційного права

рубіжні вчені активно досліджували питання, пов'язані з ре-алізацією Конституції України, норм конституційного права тощо, які дають загальне уявлення про реалізацію функцій конституційно­го права.

Одним із перших у вітчизняній юридичній науці проблему ре­алізації функцій Конституції дослідив М. I. Козюбра, який запропо-нував виділяти три аспекти цього механізму: спеціально-юридич-ний, соціологічний і соціально-психологічний1. Утім, на думку Ю. М. Тодики, економічні, соціально-психологічні та інші чинники слід розглядати лише як соціальне середовище, як ті реальні умови, що здійснюють вплив на реалізацію конституційних норм, і відповідно не можуть існувати як окремий елемент механізму ре­алізації Конституції України. Цей механізм, на думку Ю. М. Тодики, містить лише два елементи: а) нормативний і б) інституційний (структури, за допомогою яких суб'єктами правовідносин створю-ються умови для реалізації конституційних норм) і його слід ро-зуміти як сукупність правових й інституційних елементів, за допо­могою яких забезпечується на практиці здійснення конституційних приписів2.

Механізм реалізації Конституції України дає уявлення про сутність і зміст й основні юридичні властивості механізму реалізації функцій конституційного права. Механізм реалізації функцій кон­ституційного права — це сукупність взаємопов'язаних нормативно-правових і організаційно-правових елементів (механізмів), що забезпе-чують практичний вплив конституційного права на суспільні відноси-ни.

При цьому найбільш значущими для реалізації функцій консти­туційного права є саме нормативно-правові механізми впливу цієї галузі на суспільні відносини, які об'єктивізуються в системі консти­туційних актів, що визначають основні принципи і дефініції консти­туційного права, правовий статус суб'єктів конституційного права, порядок здійснення прав і обов'язків учасників конституційно-пра-вових відносин і гаранта їх поведінки та діяльності.

1 Конституційне право України. — К., 2000. — С. 53.

2 Тодика Ю. М. Конституція України: Проблеми теорії і практики. — X., 2000. —
С. 339.

15 б-2оо 449


Розділ VII. Функції конституційного права України

Умовно нормативно-правові механізми реалізації функцій кон­ституційного права можна поділити на матеріальні та процесуальні. Матеріальні механізми представлені сукупністю матеріальних норм конституційного права, що визначають загальні принципи консти­туційного права, закріплюють права та свободи людини і громадяни-на, правовий статус суб'єктів конституційного права тощо, тоді як процесуальні механізми виражаються в процесуальних нормах, що встановлюють процесуальні принципи конституційного права, виз­начають конституційну процесуальну правосуб'єктність учасників конституційного процесу, регулюють певні види конституційних про-цесів (конституційний процес, виборчий процес, парламентский процес та ін.) тощо.

Нормативно-правові механізми реалізації функцій консти­туційного права виражаються в джерелах конституційного права — зовнішніх формах об'єктивації встановлених чи санкціонованих Ук-раїнським народом, державою або суб'єктами місцевого самовряду-вання конституційно-правових норм, які мають юридичну силу. Ці джерела представлені Конституцією України, законами України та відповідними підзаконними конституційними актами.

Організаційно-правові механізми реалізації функцій консти­туційного права здійснюються через систему суб'єктів консти­туційного права, тобто учасників суспільних відносин, наділених конституційною правосуб'єктністю, які своєю вольовою поведінкою та діяльністю створюють, змінюють та припиняють конституційно-правові відносини.

Система цих суб'єктів представлена спільностями (народ, нація, національні меншини, корінні народності, територіальні громади тощо); державою, органами державної влади та органами місцевого самоврядування, депутати, службові та посадові особи; політични-ми партіями, громадськими організаціями та асоціаціями; громадя-нами України, іноземцями, особами без громадянства, жителями, біженцями; підприємствами, установами, організаціями; міжнарод-ними органи і організаціями; органами самоорганізації населення; засобами масової інформації тощо. Ці суб'єкти наділені консти­туційною правоздатністю та дієздатністю, достатньою для втілення основних напрямів і видів впливу конституційного права на суспільні відносини.


7.3 Реалізація функцій конституційного права

Крім національних нормативно- та організаційно-правових ме­ханізмів реалізації функцій конституційного права, в останні роки важливого значення набувають і відповідні міжнародні нормативні та інституційні механізми. Зокрема, важливі роль та місце для реалізації функцій національного конституційного права мають міжнародні нормативно-правові акти у сфері прав і свобод людини і громадяни-на, забезпечення миру і безпеки, боротьби із тероризмом тощо. Це — Загальна декларація прав людини 1948 р., Європейська конвенція з прав людини 1950 р., Міжнародний пакт про громадянські і політичні права 1966 р., Міжнародний пакт про економічні, соціальні і куль-турні права 1966 р., Конвенція про права дитини 1989 р., Декларація про права інвалідів 1975 р., Декларація про права розумово відсталих осіб 1971 р., Міжнародна Конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1969 р. та ін.

Шсля надання згоди на обов'язковість цих міжнародних договорів Верховною Радою України вони стають частиною національного за-конодавства і на них поширюється система національних гарантій. Водночас їх реалізація забезпечується й системою міжнародних інституційних (організаційно-правових) гарантій. Так само за певних умов ці гарантії поширюються й на права та свободи людини і грома-дянина, встановлені національним законодавством. Зокрема, ч. 4 ст. 55 Конституції України передбачає, що після використання всіх національних засобів правового захисту звертатися за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ чи до відповідних органів і міжнародних організацій, членом або учасни-ком яких є Україна.

Міжнародні інституційні механізми реалізації функцій консти­туційного права представлені судовими і позасудовими ор-ганізаціями, уповноваженими вирішувати конфлікти, що виникають У зв'язку з реалізацією функцій конституційного права через діяльність або поведінку суб'єктів конституційного права. Це, зокре­ма, такі інституції, як ООН, Генеральна Асамблея ООН, Рада Європи, Парламентська асамблея Ради Європи, Міжнародний суд ООН, Європейський суд з прав ООН та інші.

Ефективність механізму реалізації функцій конституційного права залежить не лише від досконалості нормативно- та ор­ганізаційно-правових механізмів, які за своєю сутністю належать До спеціальних юридичних механізмів, а й від загального стану роз-


Розділ VII. Функції конституційного права України

витку всіх сфер суспільного і державного ладу. Навіть найдоско-наліші юридичні механізми виявляються малоефективними за відсутності гармонійно розвиненого громадянського суспільства правової держави, надежного соціально-економічного та культур­ного розвитку держави.


Розділ VIII


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)