АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність соціальної структури суспільства

Читайте также:
  1. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  2. Аналіз динаміки і структури активів і пасивів АКІБ «УкрСиббанк»
  3. Аналіз структури активів
  4. Аналіз структури операцій з цінними паперами
  5. Аналіз структури пасивів
  6. Аналізу соціальної взаємодії присвячено чимало наукових теорій.
  7. Анархізм як форма суспільства
  8. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  9. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.
  10. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  11. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  12. Безробіття, його сутність і види. Закон Оукена.

Як відомо, будь-яка соціальна система (у т.ч. і суспільство) має визначену соціальну структуру, під якою в загальному вигляді розу­міється сукупність взаємозалежних та взаємодіючих соціальних груп, соціальних інститутів і соціальних відносин (зв'язків) між ними.

Соціальна структура суспільства є частиною його як соціальної системи, що поєднує в собі два компонента: перший — соціальний склад, тобто певний набір елементів даної структури, серед яких ви­діляють різні за типами соціальні спільності і групи людей, а дру­гий — це соціальні зв'язки, тобто певний набір зв'язків цих елемен­тів, що розрізняються як за масштабами розповсюдження їхньої дії, так і за їхнім значенням у характеристиці соціальної структури сус­пільства на визначеному ступені його функціонування й розвитку.Отже, соціальна структура суспільства — це стійкий зв'язок елементів у суспільній системі, який передбачає об'єктивний (реаль­ний) розподіл суспільства на окремі соціальні спільності (класи, шари, прошарки, верстви і групи) і в той же час вказує на різне положення людей по відношенню один од одного, виходячи з численних критеріїв. Більше того, соціальна структура притаманна всьому, що існує в сус­пільстві, в усіх формах соціальної поведінки, в соціальних інституціях, об'єднаннях, групах, рухах тощо.

Основні елементи соціальної структури:

1.Соціальні спільноти (великі і малі соціальні групи).

2.Соціальні класи.

3.Нації (тобто соціально-етнічні структури).

4.Соціально-професійні групи (тобто соціально-професійні структури).

5.Соціально-демографічні структури.

6.Соціально-територіальні (або соціально-поселенські) спільноти.

 

При цьому соціальна структура має певні властивості, а саме:

а) стійкі зв'язки між будь-якими елементами суспільства, тобто стійкі взаємозалеж­ності, кореляції;

б) регулярність, сталість та повторюваність цих взаємо­дій;

в) наявність рівнів або "поверхів" відповідно значущості елементів, що входять до її структури;

г) регулюючий, ініціюючий та динамічний контроль за поведінкою елементів.

Кожний з елементів соціальної структури суспільства є, у свою чергу, складною соціальною системою зі своїми численними підсистемами і зв`язками. Основними елементами соціальної структури є індивіди (люди) та їх групи, що посідають визначені соціальні позиції (статуси) у суспільст­ві та виконують у ньому визначені соціальні функції (ролі). На основі статусно-рольових ознак І відбувається об'єднання індивідів у соціальні групи, інші соціальні спільноти. Тому соціальну структуру суспільства визначають ще і як сукупність соціальних статусів і ролей, що подібна переплетенням незліченних гілок і гілляк, які власне і складають крону дерева. У свою чергу, соціальні статуси і ролі — це похідні суспільного розподілу праці, які засвоюються індивідами в процесі їхньої соціалізації.

 

Соціальна група – це найбільш загальне і специфічне поняття соціології, що означає певну сукупність людей, які мають загальні природні і соціальні ознаки і об’єднані спільними інтересами, цінностями, нормами і традиціями, системою певних відносин, які регулюються формальними і неформальними соціальними інститутами.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)