АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методологічні підходи до аналізу соціальної стратифікації

Читайте также:
  1. Аналізу соціальної взаємодії присвячено чимало наукових теорій.
  2. Аналізуючи ці компоненти можемо зазначити, що імідж людини має свою зовнішню та внутрішню складові.
  3. Аналітичний метод економічного аналізу
  4. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  5. Балансовий метод економічного аналізу
  6. Варіант 13 Західні соціологічні теорії соціальної стратифікації
  7. Види економічного аналізу
  8. Види економічного аналізу
  9. Види економічного аналізу .
  10. Види корпоративної соціальної відповідальності
  11. Види соціальної структури
  12. Види та методи соціальної діагностики
Функціональний підхід Конфліктологічний підхід Еволюційний підхід
1. стратифікація природна, необхідна, неминуча, бо пов’язана з багатоманітністю потреб, функцій і соц. ролей. 2. винагорода здійснюється у відповідності з роллю і тому справедлива. 3. стратифікація забезпечує оптимальне функціонування суспільства. 1. стратифікація необхідна, але й не неминуча. Вона виникає з конфлікту груп. 2. стратифікація неспра-ведлива. Її визначають інтереси можновладців. 3. стратифікація утруднює нормальне функціонування суспільства. 1. стратифікація не завжди є необхідною і корисною. Вона з’являється не лише в силу природних потреб, але й на основі конфлікту, що виникає у результаті розподілу додаткового продукту. 2. винагорода може бути справедливою і неспра-ведливою. стратифікація може сприяти, а може утруднювати розвиток.

 

Зазначені групи соціальних статусів утворюють пІдструктури соціаль­ної структури суспільства. У підсумку ми маємо економічну, політичну, релігійну, демографічну, професійну, сімейно-родинну, територіально-по­селенську пІдструктури суспільства. Кожну з цих структур можна розглядати під іншим кутом — як інституціональні сфери. Сімей­но-родинна структура описує інститут сім'ї і шлюбу, професійна й еконо­мічна (як найбільш численні і різнорідні) — утворюють відразу декілька соціальних інститутів — держава і право, виробництво, освіта. Релігійна структура, власне кажучи, належить до інституту релігії. Тільки демогра­фічна і територіально-поселенська структури не утворюють соціальних інститутів.

Отже, три фундаментальних поняття соціології — соціальна струк­тура, соціальна стратифікація і соціальні інститути — виявляються тісно пов'язаними між собою завдяки соціальним статусам і ролям. Однак історичним механізмом, спільним для всіх них, є суспільний розподіл праці. Поглиблення розподілу праці та її спеціалізація створили таким нином усе різноманіття соціальних статусів і ролей.

Аналіз також показує, що будівельні "цеглинки" будинку соціальної структури суспільства — статуси і ролі — мають ще три грані: "ширину ", або права, "довжину", або обов'язки, і "висоту", або відповідальність. Таким чином ми одержали тривимірне зображення суспільного життя. Усі три грані — невід'ємні атрибути суспільного розподілу праці, однак і сам статус — теж породження такого розподілу. Адже він описує місце індивіда в системі суспільного розподілу праці, що пронизує усе суспіль­ство. Разом з тим завдяки тривимірній формі суспільного життя наші "цеглинки" щільніше прилягають одне до одного, утворюючи єдине ціле. Грані даних "цеглинок" з'єднуються між собою найміцнішим "цементом" — соціальними нормами, оскільки вони "замішані" на законах, звичаях і традиціях. За 'їхнім дотриманням ретельно стежить будь-яке суспільство за допомогою інституту соціального контролю. Таке "будівництво" тяг­неться повільно — цілими століттями — зате "будинок" виходить дуже міцним. А там, де поспішають, складають закони на швидку руку, вига­дують штучні звичаї й обряди, абияк розподіляють права й обов'язки, нарешті, не стежать за дотриманням відповідальності всіма посадовими особами, включаючи найвищих, міцний суспільний фундамент створити практично неможливо.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)