АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заходи першої медичної допомоги при аваріях на АЕС, в осередках ядерного ураження

Читайте также:
  1. A. Два, перший – у вогнищі ураження бригадами постійної готовності першої черги, другий – за межами вогнища ураження спеціалізованими бригадами постійної готовності другої черги.
  2. A. Невідкладні заходи кваліфікованої терапевтичної допомоги
  3. A. Працівники бригад постійної готовності першої черги
  4. A. Рятувальниками і фельдшером медсанчастини у вогнищі ураження.
  5. B. Відстрочені заходи кваліфікованої терапевтичної допомоги
  6. B. Відстрочені заходи кваліфікованої терапевтичної допомоги
  7. E. З’ясувати, чи є аптечка першої допомоги?
  8. VI.Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  9. А.5 Індикатори якості медичної допомоги
  10. Алгоритм діагностики і надання допомоги хворим з політравмою на догоспітальному етапі
  11. Алгоритм надання допомоги хворим з пошкодженням хребта і спинного мозку на догоспітальному етапі
  12. Біженці / ребіженці часу Першої світової та українсько-польської воєн.

 

До приходу сил і засобів ЦО в осередок ураження першу медичну допомогу здійснюють у вигляді само - і взаємодопомоги саме населення, а також медичний персонал збережених лікувально - профілактичних закладів. З підходом сил ЦО до об'єктів рятувальних робіт першу медичну допомогу надають санітарні дружини, загін санітарних дружин та особовий склад, який веде рятувальні роботи.

Санітарні дружини при роботі в осередку ядерного ураження підпорядковуються командиру рятувального загону, який виділяє для них об'єкт з найбільшою кількістю уражених, яким повинна бути надана перша медична допомога. Керівництво санітарними дружинами із спеціальних питань покладається на медичних працівників об'єкту або осіб, що виділяються для цієї мети, з складу ОПМ. Санітарні дружини можуть діяти в осередку і самостійно.

 

У першу медичну допомоги (ПМД)в осередку ядерного ураження входить проведення наступних заходів:

· профілактика радіаційних уражень:

а) захист органів дихання від попадання в них радіоактивних речовин (РР);

б) проведення часткової санітарної обробки шкіряних покривів та слизових оболонок,

в) часткова дезактивація одягу;

г) застосування медичних радіозахисних засобів (цистамін і калія йодид);

· тимчасова зупинка кровотеч;

· гасіння палаючого або тліючого одягу;

· накладення первинних пов'язок при пораненнях та опіках;

· іммобілізація при переломах кісток, поширених пошкодженнях м'яких тканин;

· найпростіші протишокові заходи;

· проведення штучного дихання;

· відновлення серцевої діяльності найпростішими способами;

· виведення з непритомності та істеричного стану;

· проведення часткової санітарної обробки та дезактивації одягу та взуття.

 

Обсяг першої медичної допомоги та послідовність її проведення визначають в кожному окремому випадку в залежності від того, яка обстановка, число поранених, ступені тяжкості ураження, наявність сил і засобів. Так наприклад, на забрудненій РР території при наявності у потерпілого сильної кровотечі необхідно спочатку зупинити її, а потім вже захистити його від дії гамма-променів. При пожежі необхідно перш за все винести потерпілого у безпечне місце, погасити палаючий на ньому одяг, а потім починати необхідні заходи по наданню першої медичної допомоги.

Осередок ядерного ураження характеризується одномоментним масовим ураженням людей, які потребують невідкладної допомоги в найкоротші строки. Якщо кількість уражених велика, то допомога в першу чергу надається потерпілим з сильною кровотечею і які знаходиться в шоковому стані, пораненим у груди, голову, живіт.

Після надання першої медичної допомоги потерпілих виносять або виводять до місць стоянки транспорту для подальшої евакуації за кордони осередку. Для переносу потерпілих до місць стоянки транспорту за санітарними дружинами закріплюють носильників, яких виділяються для цієї мети з рятувальних команд (загонів).

Тяжкопоранених виносять на носилках, руках і з допомогою підручних засобів: легкопоранені, як правило, виходять з осередку самостійно. Для вантаження уражених на транспорт на території об'єкта або поблизу вибирають ділянку, яка має доступні під'їзні шляхи. Для евакуації потерпілих використовують спеціально обладнані або пристосовані машини, а якщо їх немає або їх не вистачає, то будь-який інший транспорт.

Як транспортні засоби можуть бути використані вантажні або легкові автомобілі, санітарний автотранспорт, в окремих випадках - водні транспортні засоби.

Потерпілих розміщає в автотранспорт особовий склад рятувальних формувань, а для, догляду за ними у дорозі заохочують санітарних дружинниць.

Особовий склад санітарних дружин повинен вживати всі заходи захисту від дії проникаючої радіації. Тому роботу санітарних дружин на забрудненій радіоактивними речовинами місцевості слід планувати виходячи з можливої дози опромінювання.

Важливе значення при цьому повинно бути приділене швидкості роботи в зонах сильного й небезпечного радіоактивного забруднення. Необхідно також передбачити вживання особовим складом радіозахисних засобів, які містяться в аптечці індивідуальній (АІ), перед входом в указані зони. Після закінчення робіт особовий склад санітарних дружин обов'язково повинен пройти санітарну обробку.

Для здійснення індивідуального дозиметричного контролю особовому складу санітарних дружин перед введенням в забруднену місцевість видають індивідуальні дозиметри По закінченню роботи ці дозиметри збирають і в спеціальному журналі реєструють дози опромінення, отримані санітарними дружинницями.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)